Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΠΝΟΗ : ΑΠΩΛΕΙΑ H 2 O (ΜΟΡΦΗ ΥΔΡΑΤΜΩΝ) ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΦΥΤΙΚΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ (mg H 2 O cm -2 day -1 ) Α. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  Ένταση της Αναπνοής  Σχήμα (επιφάνειας/όγκου)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΠΝΟΗ : ΑΠΩΛΕΙΑ H 2 O (ΜΟΡΦΗ ΥΔΡΑΤΜΩΝ) ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΦΥΤΙΚΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ (mg H 2 O cm -2 day -1 ) Α. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  Ένταση της Αναπνοής  Σχήμα (επιφάνειας/όγκου)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΠΝΟΗ : ΑΠΩΛΕΙΑ H 2 O (ΜΟΡΦΗ ΥΔΡΑΤΜΩΝ) ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΦΥΤΙΚΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ (mg H 2 O cm -2 day -1 ) Α. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  Ένταση της Αναπνοής  Σχήμα (επιφάνειας/όγκου) και μέγεθος  Πάχος και δομή της επιδερμίδας –εφυμενίδας  Ακεραιότητα (μηχανικές, εντομολογικές κλπ ζημιές)  Φύση των ουσιών που υπάρχουν πάνω στην επιφάνεια του ιστού Β. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  (Θερμοκρασία + Σχετική Υγρασία) Ε.Τ.Υ. ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΑΣΗΣ ΥΔΡΑΤΜΩΝ  Κίνηση του αέρα

2 ΑΝΑΠΝΟΗ Αποθηκευμένες οργανικές ουσίες (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) διασπώνται οξειδούμενες σε απλούστερες ενώσεις με παραγωγή ενέργειας ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΞΑΣΦΑΛIΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ C 6 H 12 O 6 + 6O 2 = 6CO 2 + 6H 2 O + Q 180 g 192 g 264 g 108 g 673 kcal ΑΠOΥΣΙΑ ή ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗ Η ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΕ mg CO 2 kg -1 h -1 1 ml CO 2 = 1,8 mg CO 2 (20 ο C)

3 ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ Η ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΩΠΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΧΕΙ ΣΤΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ 1.ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΕΙΚΤΗ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΟΠΩΣ  Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ,  Ο ΓΗΡΑΣΜΟΣ,  Ο ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ (υποβάθμιση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών) ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ (ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ) ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ Η ΕΝΤΑΣΗ (ΤΑΧΥΤΗΤΑ) ΤΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΥΤΩΝ

4 ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ 2. ↓ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ  ↑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ,  ↓ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΕΘΩΡΙΜΑΝΣΗΣ,  ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΟΥΜΕ ή ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ  ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΒΑΡΟΥΣ (ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ) ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΜΕ  ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΨΥΞΗ  ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΣΤΑ ΨΥΓΕΙΑ (ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο 2 ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ CO 2 ΚΑΙ ΑΕΡΙΩΝ ΑΝΑΠΝΟΗΣ)

5 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ Α. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ  ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΦΥΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ  ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ  ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ / ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ (STRESS) Β. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ  ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

6 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Η ένταση αναπνοής εξαρτάται από το είδος του προϊόντος Μικρή ένταση εμφανίζουν προϊόντα που διατηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα (π.χ. πατάτα, σταφύλια) Μεγάλη ένταση εμφανίζουν προϊόντα περιορισμένου χρόνου συντήρησης που η ποιότητα τους υποβαθμίζεται σύντομα (π.χ. αρακάς, μαρούλια) Ενδιαφέρουσα παρατήρηση: Στη μπανάνα, η πράσινη έχει χαμηλή ένταση αναπνοής, η ώριμη υψηλή ένταση αναπνοής. Η διαφορά αυτή έχει σχέση με το στάδιο εξέλιξης του καρπού και το είδος της καμπύλης αναπνοής (κλιμακτηρική).

7 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Η ένταση αναπνοής εξαρτάται από το είδος του προϊόντος Μικρή ένταση εμφανίζουν προϊόντα που διατηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα (π.χ. πατάτα, σταφύλια) Μεγάλη ένταση εμφανίζουν προϊόντα περιορισμένου χρόνου συντήρησης που η ποιότητα τους υποβαθμίζεται σύντομα (π.χ. αρακάς, μαρούλια) Ενδιαφέρουσα παρατήρηση: Στη μπανάνα, η πράσινη έχει χαμηλή ένταση αναπνοής, η ώριμη υψηλή ένταση αναπνοής. Η διαφορά αυτή έχει σχέση με το στάδιο εξέλιξης του καρπού και το είδος της καμπύλης αναπνοής (κλιμακτηρική).

8 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Η ένταση αναπνοής εξαρτάται από το είδος του προϊόντος Μικρή ένταση εμφανίζουν προϊόντα που διατηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα (π.χ. πατάτα, σταφύλια) Μεγάλη ένταση εμφανίζουν προϊόντα περιορισμένου χρόνου συντήρησης που η ποιότητα τους υποβαθμίζεται σύντομα (π.χ. αρακάς, μαρούλια) Ενδιαφέρουσα παρατήρηση: Στη μπανάνα, η πράσινη έχει χαμηλή ένταση αναπνοής, η ώριμη υψηλή ένταση αναπνοής. Η διαφορά αυτή έχει σχέση με το στάδιο εξέλιξης του καρπού και το είδος της καμπύλης αναπνοής (κλιμακτηρική).

9 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Η ένταση αναπνοής εξαρτάται από το είδος του προϊόντος Μικρή ένταση εμφανίζουν προϊόντα που διατηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα (π.χ. πατάτα, σταφύλια) Μεγάλη ένταση εμφανίζουν προϊόντα περιορισμένου χρόνου συντήρησης που η ποιότητα τους υποβαθμίζεται σύντομα (π.χ. αρακάς, μαρούλια) Ενδιαφέρουσα παρατήρηση: Στη μπανάνα, η πράσινη έχει χαμηλή ένταση αναπνοής, η ώριμη υψηλή ένταση αναπνοής. Η διαφορά αυτή έχει σχέση με το στάδιο εξέλιξης του καρπού και το είδος της καμπύλης αναπνοής (κλιμακτηρική).

10 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΦΥΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ Η ένταση αναπνοής είναι αρχικά υψηλή και μειώνεται σταδιακά με την εξέλιξη του φυτικού ιστού Εξαίρεση αποτελούν οι κλιμακτηρικοί καρποί, στους οποίους η ένταση αναπνοής μειώνεται αρχικά, στην συνέχεια αυξάνεται (κλιμακτηρικό στάδιο) και μειώνεται ξανά

11 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ Διάκριση των καρπών με βάση τη μορφή της καμπύλης αναπνοής

12

13

14

15 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΚΩΝ ΚΑΡΠΩΝ Η μορφή της κλιμακτηρικής καμπύλης αναπνοής διαφέρει ανάλογα με το είδος του κλιμακτηρικού καρπού

16 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΚΩΝ ΚΑΡΠΩΝ Η μορφή της κλιμακτηρικής καμπύλης αναπνοής διαφέρει ανάλογα με το είδος του κλιμακτηρικού καρπού Για το ίδιο είδος καρπού η μορφή της κλιμακτηρικής καμπύλης αναπνοής επηρεάζεται από την θερμοκρασία Αύξηση ή μείωση της θερμοκρασίας επηρεάζει αντίστοιχα το επίπεδο της έντασης αναπνοής, αλλά και την διάρκεια των διάφορων φάσεων της κλιμακτηρικής καμπύλης αναπνοής Ακραίες θερμοκρασίες (π.χ. 5 ή 30 ο C) μεταβάλλουν την μορφή της καμπύλης σε μη τυπική κλιμακτηρική. Τέτοιες συνθήκες προκαλούν αδυναμία ωρίμανσης ή εμφάνιση φυσιολογικών ασθενειών

17 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ Η ένταση αναπνοής για κάθε είδος ιστού είναι ανάλογη της ποσότητας των ουσιών που χρησιμοποιούνται ως υπόστρωμα αναπνοής (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) Μείωση των αποθεμάτων προκαλεί μείωση της έντασης αναπνοής Αύξηση των αποθεμάτων στα κομμένα λουλούδια (φορτσάρισμα) αυξάνει την ένταση αναπνοής Ενδιαφέρουσα παρατήρηση Η ένταση αναπνοής δεν έχει σχέση με την απόλυτη ποσότητα αποθεμάτων στα διάφορα είδη φυτικών ιστών. Έτσι π.χ. η ένταση αναπνοής στο μαρούλι με 5% υδατάνθρακες είναι μεγαλύτερη από την ένταση αναπνοής στην πατάτα με 60% υδατάνθρακες Gladiolus

18 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ / ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ STRESS Αύξηση της έντασης αναπνοής προκαλούν  Προσβολές από παθογόνα (μύκητες, έντομα)  Τραυματισμοί  Ακραίες καιρικές συνθήκες (χαλάζι, παγετός κλπ)

19 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ Α. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (κλιμακτηρικοί ή μη κλιμακτηρικοί καρποί)  ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΦΥΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ  ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ποσότητα υποστρώματος)  ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ / ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ (STRESS) Β. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ  ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

20 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Η αύξηση της θερμοκρασίας από τους 0 μέχρι τους ≈ 30 ο C προκαλεί αύξηση της έντασης αναπνοής, έντονη στην αρχή και αναλογικά μικρότερη στην συνέχεια Με την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 30 ο C η ένταση αναπνοής μειώνεται Σε θερμοκρασίες ο C η ένταση αναπνοής μηδενίζεται και προκαλείται θερμικός θάνατος του ιστού (θερμοπληξία)

21 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Η αύξηση της θερμοκρασίας από τους 0 μέχρι τους ≈ 30 ο C προκαλεί αύξηση της έντασης αναπνοής, έντονη στην αρχή και αναλογικά μικρότερη στην συνέχεια Με την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 30 ο C η ένταση αναπνοής μειώνεται Σε θερμοκρασίες ο C η ένταση αναπνοής μηδενίζεται και προκαλείται θερμικός θάνατος του ιστού (θερμοπληξία)

22 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Η αύξηση της θερμοκρασίας από τους 0 μέχρι τους ≈ 30 ο C προκαλεί αύξηση της έντασης αναπνοής, έντονη στην αρχή και αναλογικά μικρότερη στην συνέχεια Με την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 30 ο C η ένταση αναπνοής μειώνεται Σε θερμοκρασίες ο C η ένταση αναπνοής μηδενίζεται και προκαλείται θερμικός θάνατος του ιστού (θερμοπληξία)

23 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Η αύξηση της θερμοκρασίας από τους 0 μέχρι τους ≈ 30 ο C προκαλεί αύξηση της έντασης αναπνοής, έντονη στην αρχή και αναλογικά μικρότερη στην συνέχεια Με την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 30 ο C η ένταση αναπνοής μειώνεται Σε θερμοκρασίες ο C η ένταση αναπνοής μηδενίζεται και προκαλείται θερμικός θάνατος του ιστού (θερμοπληξία)

24 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Αύξηση της έντασης αναπνοής με την αύξηση της θερμοκρασίας παρατηρείται σε όλα τα προϊόντα Το ποσοστό της αύξησης για την ίδια μεταβολή θερμοκρασίας εξαρτάται από το είδος του προϊόντος Η αύξηση θερμοκρασίας κατά 10 ο C αυξάνει την ένταση αναπνοής κατά: 2,5 - 4 φορές από 0 σε 10 ο C 1,5 – 2,5 φορές από 10 σε 20 ο C 1-1,5 φορές από 20 σε 30 ο C

25 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Αύξηση της έντασης αναπνοής με την αύξηση της θερμοκρασίας παρατηρείται σε όλα τα προϊόντα Το ποσοστό της αύξησης για την ίδια μεταβολή θερμοκρασίας εξαρτάται από το είδος του προϊόντος Η αύξηση θερμοκρασίας κατά 10 ο C αυξάνει την ένταση αναπνοής κατά: 2,5 - 4 φορές από 0 σε 10 ο C 1,5 – 2,5 φορές από 10 σε 20 ο C 1-1,5 φορές από 20 σε 30 ο C

26 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Αύξηση της έντασης αναπνοής με την αύξηση της θερμοκρασίας παρατηρείται σε όλα τα προϊόντα Το ποσοστό της αύξησης για την ίδια μεταβολή θερμοκρασίας εξαρτάται από το είδος του προϊόντος Η αύξηση θερμοκρασίας κατά 10 ο C αυξάνει την ένταση αναπνοής κατά: 2,5 - 4 φορές από 0 σε 10 ο C 1,5 – 2,5 φορές από 10 σε 20 ο C 1-1,5 φορές από 20 σε 30 ο C

27 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Αύξηση της έντασης αναπνοής με την αύξηση της θερμοκρασίας παρατηρείται σε όλα τα προϊόντα Το ποσοστό της αύξησης για την ίδια μεταβολή θερμοκρασίας εξαρτάται από το είδος του προϊόντος Η αύξηση θερμοκρασίας κατά 10 ο C αυξάνει την ένταση αναπνοής κατά: 2,5 - 4 φορές από 0 σε 10 ο C 1,5 – 2,5 φορές από 10 σε 20 ο C 1-1,5 φορές από 20 σε 30 ο C

28 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ  ΟΞΥΓΟΝΟΥ  ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ  ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ C 6 H 12 O 6 + 6O 2 = 6CO 2 + 6H 2 O + Q

29 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ Αύξηση της συγκέντρωσης Ο 2 πάνω από τα κανονικά επίπεδα (21%) δεν επηρεάζει πρακτικά την ένταση αναπνοής. Πολύ υψηλά επίπεδα ωστόσο προκαλούν φαινόμενα τοξικότητας και αύξηση της έντασης αναπνοής. Μείωση της συγκέντρωσης Ο 2 προκαλεί μείωση της έντασης της αερόβιας αναπνοής. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα ωστόσο, για την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια, αρχίζει η αναερόβια αναπνοή. Στις συνθήκες αυτές η συνολική ένταση αναπνοής είναι πολύ μεγαλύτερη από την κανονική. Η εκδήλωση αναερόβιας αναπνοής καθυστερεί ή και αποφεύγεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Για τον λόγο αυτό, κατά την συντήρηση φρούτων σε ψυγεία ελεγχόμενης ατμόσφαιρας προηγείται η ψύξη της μείωσης της συγκέντρωσης του Ο 2

30 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ Αύξηση της συγκέντρωσης CΟ 2 πάνω από τα κανονικά επίπεδα (0,4 %) μειώνει την κατανάλωση Ο 2 και προκαλεί μείωση της έντασης της αερόβιας αναπνοής. Σε περίπτωση σημαντικής αύξηση ωστόσο, για την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια, αρχίζει η αναερόβια αναπνοή. Στις συνθήκες αυτές η συνολική ένταση αναπνοής είναι πολύ μεγαλύτερη από την κανονική. Πολύ υψηλά επίπεδα CΟ 2 και αντίστοιχη αύξηση της αναερόβιας αναπνοής προκαλούν φαινόμενα τοξικότητας λόγω της συγκέντρωσης αιθανόλης, ακεταλδεϋδης και άλλων πτητικών ουσιών Η εκδήλωση αναερόβιας αναπνοής καθυστερεί ή και αποφεύγεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Για τον λόγο αυτό, κατά την συντήρηση φρούτων σε ψυγεία ελεγχόμενης ατμόσφαιρας προηγείται η ψύξη της αύξηση της συγκέντρωσης του CΟ 2

31 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ Η ένταση αναπνοής επηρεάζεται από την εσωτερική συγκέντρωση αιθυλενίου. Αύξηση της συγκέντρωσης αυξάνει αντίστοιχα την ένταση αναπνοής Στους κλιμακτηρικούς καρπούς, αύξηση της συγκέντρωσης ενδογενούς αιθυλενίου παρατηρείται κατά την ωρίμανση και συνδέεται με την αύξηση της έντασης αναπνοής κατά την κλιμακτηρική φάση Η παρουσία εξωγενούς αιθυλενίου αυξάνει την εσωτερική συγκέντρωση και αντίστοιχα την ένταση αναπνοής

32 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ Α. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (κλιμακτηρικοί ή μη κλιμακτηρικοί καρποί)  ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΦΥΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ  ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ποσότητα υποστρώματος)  ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ / ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ (STRESS) Β. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ  ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ (Ο 2, CΟ 2,C 2 H 4 ) C 6 H 12 O 6 + 6O 2 = 6CO 2 + 6H 2 O + Q

33 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ Ο προσδιορισμός της έντασης αναπνοής (ΑΝΑΛΥΤΗ CO 2 ). Η μελέτη της επίδρασης διαφόρων παραγόντων (θερμοκρασία, τραυματισμός και ηλικία) στην ένταση αναπνοής

34 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Β. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ Επιλέγονται προϊόντα από τις παρακάτω κατηγορίες: Τομάτα (2), Μπανάνα κίτρινη (2), Αγγούρι (3). Τομάτα & Μπανάνα κίτρινη : 1) πάνω στον πάγκο του εργαστηρίου (μάρτυρας); 2) ψύξη (τοποθέτηση σε ψυγείο) Αγγούρι: 1) πάνω στον πάγκο του εργαστηρίου (μάρτυρας); 2) ψύξη (τοποθέτηση σε ψυγείο); 3) τραυματισμός (αποφλοιώνεται σε πολλά σημεία) A. Ζυγίζονται οι καρποί και σημειώνεται το αρχικό βάρος τους B. Τα προϊόντα τοποθετούνται σε δοχεία γνωστού όγκου που κλείνουν αεροστεγώς Γ. Προσδιορίζεται η συγκέντρωση CO 2 μέσα σε κάθε δοχείο (t = 0) Δ. Μετά από 2-3 ώρες προσδιορίζεται η συγκέντρωση CO 2 μέσα σε κάθε δοχείο

35 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Γ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ Παράδειγμα: 800 g αγγούρι τοποθετημένα σε δοχείο όγκου 6000 ml. Μετά από 2 ώρες η συγκέντρωση του CO 2 μέσα στο δοχείο βρέθηκε 3% v/v. Όγκος αέρα 6000 – 800 = 5200 ml Υπολογισμός ποσότητας CO 2 Στα 100 ml αέρα βρέθηκαν 3 ml CO 2 (3% v/v) Στα 5200 χ? = 156 ml ή 156 × 1,8 mg/ml = 280,8 mg (1 ml CO 2 = 1,8 mg στους 20 ο C) Υπολογισμός της έντασης αναπνοής 800 g αγγούρια σε 2 h παράγουν 280,8 mg CO g αγγούρια σε 1 h παράγουν χ? = 175,5 mg CO 2 /kg * h

36 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Δ. Σχολιασμός και ερμηνεία των αποτελεσμάτων Ερμηνεύονται οι διαφορές που παρατηρούνται σε καρπούς του ίδιου είδους (αποτέλεσμα της μεταχείρισης) Ερμηνεύονται οι διαφορές που παρατηρούνται σε καρπούς-μάρτυρες διαφόρων ειδών

37 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Μια γραπτή αναφορά ανά εργαστήριο (ατομική) Συνοπτικά: Εισαγωγή, Υλικά-Μέθοδοι, Αποτελέσματα, Συμπεράσματα Η εργασία πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τους 4 καρπούς που μελετήσατε Ομάδα 1: Ερωτήσεις 1-3 Ομάδα 2: Ερωτήσεις 4-6 Ομάδα 3: Ερωτήσεις 7-9 Ομάδα 4: Ερωτήσεις Παραδίδεται στο επόμενο μάθημα (21 Οκτ.) Σε κάθε εργαστήριο θα βλέπουμε μαζί την καλύτερη και την χειρότερη εργασία

38 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΝΟΗ 1. Γιατί ενδιαφέρει η ένταση της αναπνοής των οπωροκηπευτικών (ΟΚΠ) μετά την συγκομιδή 2. Τι επιτυγχάνεται με τον έλεγχο της έντασης αναπνοής στα συγκομισμένα ΟΚΠ 3. Ποιοι παράγοντες, εσωτερικοί και του περιβάλλοντος, επηρεάζουν την ένταση αναπνοής μετά την συγκομιδή 4. Πως μεταβάλλεται η ένταση αναπνοής στα διάφορα στάδια ανάπτυξης ενός κλιμακτηρικού καρπού 5. Αναφέρετε μερικά είδη κλιμακτηρικών καρπών 6. Ποιες διαφορές υπάρχουν στην καμπύλη αναπνοής της μπανάνας (κλιμακτηρικός καρπός) και του αγγουριού 7. Πως επιδρά η θερμοκρασία στην καμπύλη αναπνοής ενός κλιμακτηρικού καρπού 8. Επίδραση της χημικής σύστασης και ιδιαίτερα του επίπεδου υδατανθράκων στην ένταση αναπνοής 9. Επίδραση της συγκέντρωσης οξυγόνου στην ένταση και το είδος αναπνοής 10. Επίδραση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ένταση και το είδος αναπνοής 11. Γιατί πρέπει να ψύχονται πρώτα τα φρούτα και μετά να τοποθετούνται σε συνθήκες ελεγχόμενης ατμόσφαιρας 12. Επίδραση της συγκέντρωσης αιθυλενίου στην ένταση αναπνοής 13. Στο εργαστήριο με ποιο τρόπο μετρήθηκε η ένταση αναπνοής και σε ποια προϊόντα 14. Ποια από τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν στο εργαστήριο στην άσκηση της αναπνοής παρουσίασαν υψηλή και ποια χαμηλή ένταση αναπνοής. Εξηγήσετε τους λόγους των διαφορών 15. Μπανάνες 2 kg τοποθετήθηκαν σε κλειστό δοχείο 8 l σε χώρο με θερμοκρασία 20 ο C. Μετά από 5 ώρες μετρήθηκε η συγκέντρωση του CO 2 με αναλυτή και βρέθηκε 4 % V/V. Υπολογίσετε την ένταση αναπνοής σε mg CO 2 /kg * h. (1 ml CO2 =1,8 mg)


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΠΝΟΗ : ΑΠΩΛΕΙΑ H 2 O (ΜΟΡΦΗ ΥΔΡΑΤΜΩΝ) ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΦΥΤΙΚΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ (mg H 2 O cm -2 day -1 ) Α. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  Ένταση της Αναπνοής  Σχήμα (επιφάνειας/όγκου)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google