Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΘΗΜΑ 2ο. Αιτίες της αφασίας Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο Νεοπλάσματα-Όγκοι Εστιακή Φλοιώδης Ατροφία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΘΗΜΑ 2ο. Αιτίες της αφασίας Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο Νεοπλάσματα-Όγκοι Εστιακή Φλοιώδης Ατροφία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΘΗΜΑ 2ο

2 Αιτίες της αφασίας Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο Νεοπλάσματα-Όγκοι Εστιακή Φλοιώδης Ατροφία

3  Το Α.Ε.Ε. διακόπτει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Είναι η τρίτη πιο κοινή αιτία θανάτου στα άτομα άνω των 45 ετών στις Η.Π.Α. Όπως και άλλοι ιστοί στο σώμα,οι νευρώνες βασίζονται στη διαδικασία του μεταβολισμού, ή στην ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών και σωματικών αποβλήτων μεταξύ του κυκλοφορικού συστήματος και των νευρώνων. Οι αρτηρίες μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά όπως οξυγόνο και γλυκόζη από την καρδιά στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί το 15-20% του αίματος του σώματος, ενώ αποτελεί μόλις το 2% του σωματικού βάρους. Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

4  Τα θρεπτικά συστατικά διαπερνούν τη μεμβράνη των τριχοειδών αγγείων –αρτηριδίων διασχίζουν το μεσοδιάστημα και μετά διαπερνούν τη μεμβράνη των νευρικών κυττάρων.  Τα απόβλητα των κυττάρων απομακρύνονται μέσω των φλεβών.  Η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων εξαρτάται από τη διαπερατότητα της μεμβράνης των τριχοειδών αγγείων, η οποία είναι αδιαπέραστη από πολλές ουσίες συνιστώντας τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό.

5 Δυο μηχανισμοί μπορούν να διαταράξουν το μεταβολισμό των νευρώνων 1.Ισχαιμικό εγκεφαλικό-απόφραξη αρτηριών 2.Αιμορραγία-ρήξη αρτηρίας Το ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι πιο σύνηθες από το αιμορραγικό. Ισχαιμία ή λευκό εγκεφαλικό Αιμορραγία ή ερυθρό εγκεφαλικό

6 Αιμάτωση εγκεφάλου  Ο εγκέφαλος αρδεύεται από τις δυο έσω καρωτίδες και τους κλάδους τους και από τις δυο σπονδυλικές αρτηρίες και τους κλάδους τους. Οι τέσσερις αρτηρίες πορεύονται στο υπαραχνοειδή χώρο και οι κλάδοι τους αναστομώνονται κατά ορισμένο σχηματισμό στη βάση του εγκεφάλου και σχηματίζουν τον αρτηριακό κύκλο του εγκεφάλου ή κύκλο του Willis.

7  Οι σπονδυλικές αρτηρίες ενώνονται για να σχηματίσουν τη βασική αρτηρία.  Η βασική αρτηρία διχάζεται στις δυο οπίσθιες εγκεφαλικές αρτηρίες.  Η έσω καρωτίδα αρχίζει από το διχασμό της κοινής καρωτίδας στον τράχηλο όπου η αρχή της είναι διευρυσμένη και αποτελεί τον καρωτιδικό κόλπο.  Η έσω καρωτίδα αποσχίζεται στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία και στη μέση εγκεφαλική αρτηρία.

8

9

10  Η μέση εγκεφαλική αρτηρία τροφοδοτεί τις βασικές περιοχές της γλώσσας όπως την περιοχή του Broka, την περιοχή Wernicke και συνεπώς μπορεί να υποστεί τις συνέπειες μιας απόφραξης της καρωτίδας. Ο κύκλος του Williς είναι ένα πολύγωνο μικρών αρτηριών και ένα παράπλευρο σύστημα στο οποίο μπορεί να υπάρξει αντιστάθμιση μιας απόφραξης σε μια καρωτίδα.

11

12  π.χ η πρόσθια αναστομωτική αρτηρία επιτρέπει την πλάγια ροή μεταξύ της αριστερής και δεξιάς πρόσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας.  Αν η ροή στη ΠΕΑ μειώνεται από μια απόφραξη της αριστερής καρωτίδας, η δεξιά καρωτίδα μπορεί να είναι μια εναλλακτική πηγή μέσω της αναστομωτικής αρτηρίας.  Ζώνες απορροής = περιοχές στις οποίες οι εγκεφαλικές αρτηρίες πλησιάζουν, σχεδόν αγγίζονται μεταξύ τους.

13 Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο Αίτια  αθηροσκλήρωση  Υψηλή χοληστερόλη Τύποι ΙΕΕ  Θρομβωτικά  Εμβολικά  Τα θρομβωτικά προκύπτουν από τη συσσώρευση αθηροσκληρωτικών πλακών στο αγγειακό τοίχωμα στο σημείο της απόφραξης.  Ανάλογα με το βαθμό της απόφραξης έχουμε το προοδευτικό εγκεφαλικό ή το πλήρες εγκεφαλικό.  Η θρόμβωση είναι συχνότερη σε άτομα με ΣΔ και ΑΥ.

14  Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή μικρό εγκεφαλικό = προσωρινές διακοπές της ροής του αίματος  Το ΠΙΕ παράγει παροδικά νευρολογικά σημάδια π.χ. θολή όραση, μούδιασμα ή αδυναμία σε μια πλευρά, δυσκολία στο λόγο, διαταραχή της ισορροπίας ή αστάθεια στη βάδιση, συνδυασμός αυτών  Διαρκεί λίγα λεπτά και συνήθως λιγότερο από μία ώρα. Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο

15 Το ΑΕΕ μπορεί να προληφθεί  1 με φάρμακα  2 με εγχείριση -ενδαρτηρεκτομή

16 Φάρμακα  αντιπηκτικά π.χ ηπαρίνη  αντιαιμοπεταλιακά π.χ ασπιρίνη ή κλοπιδογρέλη  Η ΑΥ αντιμετωπίζεται με διουρητικά, βήτα αναστολείς και αγγειοδιασταλτικά.  Ακόμη μπορεί να γίνει αγγειοπλαστική με τη βοήθεια της επεμβατικής ακτινολογίας.

17

18 Εμβολή  Τα αιμοπετάλια και η λιπώδης πλάκα αποσπώνται από ένα αγγειακό τοίχωμα και κινούνται μέχρι να κολλήσουν σε μια μικρότερη εγκεφαλική αρτηρία.  Η πιο συνήθης πηγή εμβολικού υλικού είναι η καρδιά.  Η κλινική εκδήλωση είναι ταχύτερη και πιο αιφνίδια από τη θρόμβωση.

19  θρομβοεμβολικό έμφρακτο = θάνατος ή νέκρωση του νευρικού ιστού. Ο νεκρωμένος ιστός μαλακώνει και υγροποιείται. Το απόβλητο απομακρύνεται με μια διαδικασία που καλείται γλοίωση. Η γλοίωση δημιουργεί μια κοιλότητα στην επιφάνεια του φλοιού που μοιάζει με σεληνιακό κρατήρα. Η ισχαιμία αφορά στην απόφραξη μιας αρτηρίας,ενώ το έμφρακτο είναι η προκύπτουσα νέκρωση του εγκεφαλικού ιστού.

20 Οξεία φάση  Πάνω στο έμφρακτο αναπτύσσεται οίδημα λόγω της συσσώρευσης νερού. Κάποιες φορές το οίδημα εξαπλώνεται σε όλο τον εγκέφαλο. Ένας στόχος της οξείας ιατρικής φροντίδας είναι μια ζώνη που περιβάλει ένα έμφρακτο γνωστή ως ισχαιμική Penumbra. Η ροή του αίματος στην περιοχή αυτή μειώνεται,αλλά ο ιστός παραμένει άθικτος. Η ζώνη αυτή μπορεί είτε να αποκατασταθεί είτε να εξελιχθεί σε έμφρακτο.

21  Θρομβόλυση = θεραπείες που διαλύουν τους θρόμβους  TPA ή ιστικός ενεργοποιητής του πλασμινογόνου = θρομβολυτικό που διαλύει τους θρόμβους και πρέπει να χορηγείται άμεσα μέσα σε τρεις ώρες από το ΙΕΕ.

22  Η ανάκτηση της ακουστικής κατανόησης των λέξεων τις πρώτες τρεις μέρες μετά το εγκεφαλικό συνδέεται με την αποκατάσταση της ροής του αίματος στην περιοχή Wernicke.  H αποκατάσταση αυτή επέρχεται αυθόρμητα σε ορισμένους ασθενείς και με φαρμακευτική αγωγή σε άλλους.

23 Χρόνια φάση  Για μια μακρά περίοδο η χρόνια δυσλειτουργία θεωρείτο ότι προκαλείται αποκλειστικά από το μέγεθος και το σημείο του εμφράκτου.  Ωστόσο μελέτες του εγκεφαλικού μεταβολισμού δείχνουν μια πιο περίπλοκη εικόνα της παθοφυσιολογίας λόγω των απώτερων συνεπειών σε κάποια απόσταση από το εμφρακτό.  Χρόνια μετά την περίοδο της διάσχισης (προσωρινή αναστολή λειτουργιών, η οποία εξαρτάται από δομές άσχετες από το έμφρακτο) ένας ασθενής μπορεί ακόμα να έχει μειωμένη ροή αίματος.

24  Υποδιάχυση = μείωση της ροής του αίματος  Επαναδιάχυση = αποκατάσταση της ροής του αίματος  Η ελαττωμένη ροή του αίματος μειώνει το μεταβολισμό και καλείται υπομεταβολισμός.  Με ένα έμφρακτο στις αριστερές περιοχές της γλώσσας, ο υπομεταβολισμός προκύπτει σε γειτονικό αλλά και απέχοντα φλοιό του ίδιου ημισφαιρίου και σε κάποιες υποφλοιώδεις περιόχες.

25  Πάνω από τους μισούς αφασικούς ασθενείς παρουσίασαν υπομεταβολισμό στην αριστερή προμετωπιαία περιοχή, μπροστά από την περιοχή του Broca, αλλά το ένα πέμπτο είχε δομικές βλάβες σ’αυτή την περιοχή.

26  Η αιμορραγία είναι σπασμένη αρτηρία που αναγκάζει το αίμα να πλημμυρίσει την επιφάνεια του εγκεφάλου ή να εισβάλλει στον εγκεφαλικό ιστό.  Η συσσώρευση του αίματος που ονομάζεται αιμάτωμα είναι μια ταχέως εκτεινόμενη μάζα που εκτοπίζει και συμπιέζει τις παρακείμενες δομές.  Τα κοινά αρχικά συμπτώματα αυτής της αιφνίδιας χωροκατακτητικής αλλοίωσης είναι βασανιστικός πονοκέφαλος, ναυτία και έμετος. ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ

27

28  Η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία εμφανίζεται κυρίως σε ασθενείς με ΑΥ και εισβάλλει σε βαθειές περιοχές του θαλάμου της έσω κάψας και του φακοειδούς πυρήνα ή των βασικών γαγγλίων.  Ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του μέσα σε λεπτά ή ώρες μετά τη ρήξη.  Οι κλάδοι του κύκλου του Willis και η βασική αρτηρία είναι πιο επιρρεπείς.

29

30 Head computed tomography (CT) scans showing (A) intracerebral hemorrhages (arrows) and (B)subarachnoid hemorrhages (arrows). Note that acute hemorrhage appears Hyperdense (white) on a CT scan.

31  Η υπαραχνοειδής αιμορραγία εμφανίζεται μεταξύ της χοριοειδούς και της αραχνοειδούς μήνιγγας.  Μπορεί να προκληθεί από ένα ανεύρυσμα κοντά στο κύκλο του Willis μετά από ξαφνική σωματική άσκηση ή από αρτηριοφλεβική δυσπλασία στην οποία το τριχοειδές δίκτυο μεταξύ των αρτηριών και φλεβών εκλείπει.

32

33  ΟΓΚΟΣ = ανώμαλη μάζα ιστού που προκαλείται από αυξημένο ρυθμό στην αναπαραγωγή των κυττάρων.  Πιέζει τους παρακείμενους ιστούς και εμποδίζει την κυκλοφορία. Καλοήθεις-κακοήθεις  Οι καλοήθεις δεν εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος και δεν επανεμφανίζονται.  Οι κακοήθεις εξαπλώνονται ανεξέλεγκτοι και δίνουν μεταστάσεις.

34 Ιατρική διάγνωση  Πονοκέφαλος  Ναυτία  Έμετος  Αισθητικές βλάβες  Αμβλεία νοητική λειτουργία  Λήθαργος  Κώμα  Απώλεια όρασης ή ακοής όταν υπάρχει πίεση στα οπτικά ή ακουστικά κρανιακά νεύρα

35 Βιοψία  Η καθοδηγούμενη βιοψία με τη βοήθεια CT ή US φέρει 9% κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στις γλωσσικές λειτουργίες αν ο ασθενής δεν είναι αφασικός προεγχειρητικά.

36  Αν ο ασθενής είναι αφασικός προεγχειρητικά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επιδείνωσης της αφασίας.  Η σωτήρια για όγκους στον εγκέφαλο εγχείρηση μπορεί να προκαλέσει αφασία.

37 Ταξινόμηση των νεοπλασμάτων  Υποστηρικτηκά ή νευρογλοιακά κύτταρα  Αστροκύτταρα  Ολιγοδενδροκύτταρα  Μικρογλοιακά  επενδυματικά

38 Αστροκύτωμα  Είναι ο πιο κοινός πρωτογενής όγκος εγκεφάλου στους ενήλικες.  Το αστροκύτωμα 3 ου -4 ου βαθμού είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη μάζα που πιθανόν μπορεί να διεισδύσει και στα δυο ημισφαίρια.  Το αστροκύτωμα 1 ου -2 ου βαθμού είναι λιγότερο κοινό αλλά έχει πιο ευνοϊκή πρόγνωση.

39 Μηνιγγίωμα Μηνιγγίωμα  Είναι καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται στον αραχνοειδή ιστό που καλύπτει τον εγκέφαλο.  Είναι ο δεύτερος πιο κοινός πρωτογενής όγκος εγκεφάλου στους ενήλικες  Είναι πιο συχνός στις γυναίκες

40 ΕΣΤΙΑΚΗ ΦΛΟΙΩΔΗΣ ΑΤΡΟΦΙΑ  Η αφασία στους ενήλικες δεν υφέρπει, εκρήγνυται.  Η πρωτοπαθής προοδευτική αφασία ή αφασία χωρίς άνοια είναι μια μεμονωμένη γλωσσική βλάβη με σχετική διατήρηση άλλων γνωστικών ικανοτήτων.  Ξεκινά ως δυσκολία σε συγκεκριμένη γλωσσική λειτουργία και μετά εξαπλώνεται και σε άλλες γλωσσικές λειτουργίες.  Το πρώτο πιο σύνηθες έλλειμμα είναι η εσφαλμένη ονομασία.

41  Κατά τον τρίτο χρόνο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, οι περιπτώσεις είναι αρκετά ετερογενείς.  Περίπου 45% έχουν σοβαρό έλλειμμα κατονομασίας, 30% έχουν ήπιο έλλειμμα κατονομασίας ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις δεν έχουν κανένα έλλειμμα κατονομασίας.  Πολλοί ασθενείς δεν έχουν έλλειμμα κατανόησης τα δυο πρώτα χρόνια.  Οι δυσκολίες στην ανάγνωση εμφανίζονται μετά τον 4 ο ή 5 ο χρόνο.

42  Η αφασία μπορεί να είναι μη ρέουσα και να οδηγεί σε αλαλία ή μπορεί να είναι ρέουσα.  Οι παθολογοανατόμοι αναφέρονται σε λοβιαίο εκφυλισμό μη οφειλόμενο σε Alzheimer.  H βλάβη μπορεί να είναι αμφίπλευρη, αλλά με τη μια πλευρά να έχει μεγαλύτερη βλάβη από την άλλη.  Στην πρωτοπαθή προοδευτική αφασία η βλάβη επικεντρώνεται στο αριστερό ημισφαίριο.

43 ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ  ακρόαση  Bruits = περίεργοι χαρακτηριστικοί ήχοι στο αίμα του εγκεφάλου  Κινητικά και αισθητικά συστήματα  Αντανακλαστικά  Μειωμένη δραστηριότητα = περιφερική βλάβη  Αυξημένη δραστηριότητα = κεντρική βλάβη  Η απώλεια αισθητικότητας στη μια πλευρά καλείται ημιαναισθησία και η παράλυση στη μια πλευρά ημιπληγία.

44  Τα ελλείμματα της όρασης δίνουν σημαντικές πληροφορίες για το σημείο της νευροπαθολογίας.  Η απώλεια ενός πεδίου όρασης καλείται ομώνυμη ημιανοψία.  Μια διακοπή δεξιού πεδίου μπορεί να εμφανιστεί με την αφασία γιατί το οπτικό νεύρο εκπέμπει μέσω των βρεγματικών και κροταφικών λοβών κατευθυνόμενο προς τον ινιακό λοβό.

45

46 Κλινική εγκεφαλική απεικόνιση 1.Χωρική ή δομική νευρο-απεικόνιση 2.Λειτουργική νευρο-απεικόνιση

47 Χωρική ή δομική νευρο-απεικόνιση  Χωρική ή δομική νευροαπεικόνηση = παράγει μια στατική εικόνα της ανατομίας του εγκεφάλου 1.Αγγειογραφία ή αρτηριογραφία  Ένα ιωδιούχο αδιαφανές υγρό ή σκιαγραφικό εγχέεται συνήθως στην καρωτίδα  Η ψηφιακή αφαιρετική αγγειογραφία είναι μια πρόσφατη εξέλιξη που βελτιώνει την ποιότητα της εικόνας και μειώνει την ποσότητα του σκιαγραφικού μέσου που εισέρχεται στο αίμα.

48 2. Αξονική ή υπολογιστική τομογραφία-CT scan  Γίνεται με 4 η γενιά σαρωτών και χρησιμοποιεί στενές δέσμες ακτινών Χ  Ένα πλεονέκτημα της CT βρίσκεται στη δύναμη ανάλυσης μιας αλλοίωσης και στην ανίχνευση μακράς διάρκειας ΑΕΕ  Το έμφρακτο εμφανίζεται ως μειωμένη πυκνότητα ιστού και η αιμορραγία εμφανίζεται ως αυξημένη πυκνότητα ιστού.  Το πρόβλημα είναι η έκθεση του ασθενούς σε ραδιενέργεια.

49

50

51 3. Μαγνητική τομογραφία (MRI)  Πιο ακριβής εικόνα χωρίς έκθεση σε ραδιενέργεια.  Δυο εξελίξεις της τεχνικής της μαγνητικής τομογραφίας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το υπεροξύ εγκεφαλικό, τις πρώτες 24 ώρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων 1. απεικόνιση διάχυσης DWI –βασίζεται στη σχετική ροή νερού στις κυτταρικές μεμβράνες. Είναι εΑπεικόνιση προσανατολισμού αιμάτωσης (PWI), ή τεχνική αιματικής διήθησης 2.Απεικόνιση προσανατολισμού αιμάτωσης (PWI), ή τεχνική αιματικής διήθησης ανιχνεύει την υποαιμάτωση ή τον εγκεφαλικό ιστό που δυσλειτουργεί. Γίνεται με σκιαγραφικό.

52

53  Ένας συνδυασμός και των δυο διαδικασιών μπορεί να ανιχνεύσει την περιοχή penumbra. 4. Υπέρηχος  Χρησιμοποιείται π.χ. στη μαιευτική ή για τη διάγνωση αιμορραγίας ή όγκου στα νεογέννητα.

54 Λειτουργική Νευροαπεικόνιση 1. Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ΗΕΓ  Καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου με την τοποθέτηση ηλεκτροδίων σε διαφορετικά σημεία του κρανίου.  Η μεταβολική απεικόνιση χρησιμοποιείται για την παρατήρηση της τοπικής δραστηριότητας του φλοιού, ενόσω ένα άτομο εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία. 2. Τοπική εγκεφαλική ροή του αίματος. Χρησιμοποιείται για να εντοπίσει δραστηριότητα που μπορεί να υποδεικνύει ύπαρξη εμφράκτου.

55 3. Υπολογιστική τομογραφία εκπομπής απλών φωτονίων  Παράγει τρισδιάστατη απεικόνιση της εγκεφαλικής ροής του αίματος και βοηθά στον εντοπισμό επιληπτικών κρίσεων ενόσω αυτές συμβαίνουν και στην ανίχνευση νευρικής δραστηριότητας ενόσω ο ασθενής πραγματοποιεί μια γνωστική διαδικασία. 4. Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων  Ανιχνεύει περιοχές μειωμένης ροής αίματος 5. Λειτουργική μαγνητική τομογραφία  Ανιχνεύει διαφορετικά επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο  Όπως τα προκλητά δυναμικά, η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη της φυσιολογικής νευρικής επεξεργασίας των προτάσεων. 6. Διακρανιακός υπέρηχος Doppler  Εξετάζει την αρτηριακή πίεση και τη ροή του αίματος σεμια εγκεφαλική αρτηρία.

56

57

58

59 Κλινικά Σύνδρομα Αφασίας  Ανομία = δυσκολία στην εύρεση λέξεων  Αγραμματισμός = δυσκολία στο σχηματισμό προτάσεων  Κάποιοι ασθενείς έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση λέξεων ενώ άλλοι μεγαλύτερη δυσκολία στις προτάσεις.  Αυτό σημαίνει ότι ένα τμήμα του αριστερού εγκεφάλου χειρίζεται την εύρεση λέξεων και ένα άλλο τη δομή των προτάσεων.

60  Ένα σύνδρομο είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοντέλο συμπτωμάτων.  Οι μη ρέουσες αφασίες προκαλούνται από βλάβη στην πρόσθια περιοχή ενώ οι ρέουσες αφασίες συνήθως προκαλούνται από βλάβη των οπισθίων περιοχών.

61 Τα βασικά σύνδρομα των αφασιών διαφοροποιούνται ανάλογα με τρία σημαντικά στοιχεία. Τα βασικά σύνδρομα των αφασιών διαφοροποιούνται ανάλογα με τρία σημαντικά στοιχεία. 1.Τη σοβαρότητα του ελλείμματος κατανόησης 2.Τα γλωσσολογικά χαρακτηριστικά της αυθόρμητης λεκτικής έκφρασης 3.Την ικανότητα επανάληψης σε σύγκριση με την αυθόρμητη έκφραση

62

63 Αφασία του Βroca  O αγραμματισμός είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό και η εύρεση λέξεων διατηρείται καλύτερα από το σχηματισμό προτάσεων.  Η ακουστική κατανόηση βλάπτεται μέτρια ή ελαφρώς.  Ο ασθενής είναι συνήθως καλός στην επικοινωνία, αφού οι λίγες λέξεις που παράγονται μεταφέρουν με ακρίβεια το μήνυμα.

64 Σφαιρική αφασία  Είναι μια σοβαρή έκπτωση της γλωσσικής ικανότητας σε όλα τα επίπεδα.  Κάποιοι ασθενείς μπορεί να μιλούν χωρίς να επικοινωνούν.  Επίσης, οι ασθενείς μπορεί να είναι σε εγρήγορση και να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους, και συχνά να εκφράζουν συναισθήματα και σκέψεις μέσω κινήσεων του προσώπου φωνών και χειρονομιών.

65 Αφασία του Wernicke  O ασθενής έχει φτωχή γλωσσική κατανόηση.  Παράγει ασυνάρτητες λέξεις.  Μπορεί να συνεχίσει να μιλά ενώ είναι η σειρά του να ακούσει, μια κατάσταση γνωστή ως πίεση λόγου.  Είναι ρέουσα αφασία.

66 Κατονομαστική αφασία  Είναι η ηπιότερη μορφή αφασίας.  Συνίσταται σε ελαφρώς μειωμένη ικανότητα κατανόησης και ρέουσες και συντακτικά ορθές φράσεις που αποδυναμώνονται επικοινωνιακά από έλλειμμα ανάκλησης λέξεων.  Στην κατονομασία αντικειμένων οι ασθενείς ανακαλούν γρήγορα κάποιες λέξεις ή ασχολούνται με περίπλοκες περιφράσεις ενώ προσπαθούν να σκεφθούν τα ονόματα των άλλων αντικειμένων.

67 Αφασία αγωγής  Διάρρηξη της επανάληψης η οποία είναι δυσανάλογη σοβαρή σε σχέση με την ικανότητα κατανόησης και αυθόρμητης ομιλίας.  Οι ασθενείς έχουν συναίσθηση των λαθών τους και παράγουν επαναλαμβανόμενες αυτό- διορθώσεις γνωστές ως συμπεριφορές προσέγγισης.  Οι ασθενείς έχουν προβλήματα εύρεσης λέξης.  έχουμε βλάβη στην τοξοειδή δεσμίδα.

68 Διαφλοιώδεις αφασίες  Η επανάληψη είναι πολύ καλύτερη από την αντίληψη και τον αυθόρμητο λόγο.  Η διαφλοιώδης κινητική μοιάζει με την αφασία του Broca.  Η διαφλοιώδης αισθητική μοιάζει με την αφασία του Wernicke.  Η ηχολαλία (το άτομο επαναλαμβάνει μια ερώτηση αντί να την απαντά)


Κατέβασμα ppt "ΜΑΘΗΜΑ 2ο. Αιτίες της αφασίας Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο Νεοπλάσματα-Όγκοι Εστιακή Φλοιώδης Ατροφία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google