Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μεσ ΄ του Βοσπόρου τα νερά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μεσ ΄ του Βοσπόρου τα νερά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μεσ ΄ του Βοσπόρου τα νερά
Θεραπειά Μεσ ΄ του Βοσπόρου τα νερά

2 Τοποθεσία Τα Θεραπειά (Tarabya στα τουρκικά) βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ακτή του Άνω Βοσπόρου. Η περιοχή ονομαζόταν Φαρμακέα στην αρχαιότητα, από το δηλητήριο το οποίο λέγεται ότι έριξε η Μήδεια στη θρακική ακτή. Σύμφωνα με την παράδοση, η περιοχή στη συνέχεια ονομάστηκε από τον Πατριάρχη Αττικό Θεραπειά κατ’ ευφημισμόν ή λόγω του κλίματος. 

3 Στο Λεξικόν Ιστορίας και Γεωγραφίας των Βουτυρά και Καρύδη αναφέρονται τα εξής σχόλια σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Θεραπειών: «Μετά το Καλενδέρ σχηματίζεται ο κόλπος των Θεραπείων, Φαρμακεύς άλλοτε ονομαζόμενος, ον ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αττικός, αυτόσε τας συνάξεις ποιούμενος, ίνα μη δυσφήμω ονόματι ονομάζη τον τόπον, Θεραπειάν ωνόμασε, κατά τον Σωκράτην τον Σχολαστικόν, εξ ου το σημερινόν όνομα των Θεραπείων».

4

5

6 Ιστορία Στην συνέχεια η περιοχή λεηλατήθηκε από τους Κοζάκους.Κατά τον Evliya Çelebi, στις μέρες του το χωριό αριθμούσε περίπου 800 σπίτια. Οι χριστιανοί ήταν διασκορπισμένοι σε επτά μαχαλάδες και οι μουσουλμάνοι είχαν συγκεντρωθεί σε έναν. Ο Eremya Çelebi Kömürciyan αναφέρει ότι τα Θεραπειά ήταν το 17ο αιώνα ρωμαίικο χωριό.Περίπου έναν αιώνα μετά, ο Σαράφ Χοβανεσιάν γράφει ότι πρόκειται για ένα σχεδόν εξολοκλήρου ρωμαίικο οικισμό με λίγους Αρμένιους και ακόμα πιο λίγους μουσουλμάνους.Σύμφωνα με τον Evliya Çelebi, παλαιότερα στη θέση αυτή δεν υπήρχε τίποτα. Αναφέρεται ότι ο σουλτάνος Σελίμ Β΄ γοητεύτηκε από τον τόπο και έδωσε διαταγή να κατοικηθεί.

7

8 Συγκοινωνία Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα η σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τα Θεραπειά γινόταν μόνο με καΐκια και άμαξες. Όταν όμως ξεκίνησαν τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων, η περιοχή συνδέθηκε με την Κωνσταντινούπολη. Έτσι, με την έλευση του ατμόπλοιου και την καθιέρωση των δρομολογίων η περιοχή εντάχθηκε στον αστικό ιστό και μετατράπηκε, με το γειτονικό Μπουγιούκντερε, σε θερινό καταφύγιο των διπλωματών και των Ελλήνων, Αρμενίων  και Λεβαντίνων μεγαλοαστών του Πέρα, για τις ανάγκες των οποίων χτίστηκαν ακριβά ξενοδοχεία και εστιατόρια.

9 Πηγές :


Κατέβασμα ppt "Μεσ ΄ του Βοσπόρου τα νερά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google