Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Ο ΖΟΧΟΣ ΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ : ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΕΙΩΤΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Π. ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ ΠΕ15 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ Α΄ ΤΑΞΗ

2 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Ο ΖΟΧΟΣ ΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ : ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΕΙΩΤΑ
Α. Πρόλογος Β. Ζοχός ή Ζοχιά Γενικές συνοπτικές πληροφορίες για το διατροφικό προϊόν 1.ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ζοχός ή ζοχιά Περιγραφή του φυτού Αγριοζοχός Συγκομιδή του διατροφικού προϊόντος 2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Πως καταναλώνεται Ένας άλλος τρόπος που τρώγεται (συνταγή) Τρόποι συντήρησης του προϊόντος 3. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Χρόνος κατανάλωσης 4. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ φαρμακευτική αξία. θεραπευτικές ιδιότητες μέρος της παράδοσης μας διατροφή των άγριων πτηνών και οικιακών πουλερικών 5. ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ? ΓΙΑΤΙ? 6. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

3 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Ο ΖΟΧΟΣ ΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ : ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΕΙΩΤΑ

4 (λέγεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Ο ΖΟΧΟΣ ΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ : ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΕΙΩΤΑ Ο ζοχός ή ζοχιά (λέγεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και τζοχός, ντζοχός ή σφογκός), είναι φυτό μονοετές, διετές ή πολυετές και έχει όρθιο βλαστό και χυμό σαν γάλα. Η επιστημονική του ονομασία είναι Sonchus oleraceus.

5 Συγκομιδή του διατροφικού προϊόντος
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Ο ΖΟΧΟΣ ΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ : ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΕΙΩΤΑ Συγκομιδή του διατροφικού προϊόντος Διαλέγουμε το μέρος που θα μαζέψουμε άγρια χόρτα ώστε να μην είναι κοντά σε δρόμους, σε καλλιεργημένα χωράφια, σε βιομηχανικές περιοχές κ.λ.π. Γενικά προτιμούμε μέρη με λίγο έως πολύ υψόμετρο και με έδαφος σχετικά πετρώδες, (είναι πιο νόστιμα). Καλύτερη ώρα είναι μετά από βροχή, όπου τα χόρτα είναι πιο τρυφερά και επίσης προτιμούμε απόγευμα, ώστε να προλάβετε να πάρετε και τα θρεπτικά τους στοιχεία που παρήγαγαν εκείνη τη μέρα, πριν αποθηκευτούν στις ρίζες του φυτού.

6 Τα χόρτα δεν τα ξεριζώνουμε ποτέ!!!
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Ο ΖΟΧΟΣ ΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ : ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΕΙΩΤΑ Έχουμε μαζί μας ένα κοφτερό μαχαίρι. Ποτέ δεν μαζεύομε ένα χόρτο αν δεν είμαστε σίγουροι ότι τρώγεται. Αν έχουμε και την παραμικρή αμφιβολία το αφήνουμε. Στη φύση υπάρχουν παρά πολλά χόρτα που είναι επικίνδυνα και δηλητηριώδη. Επειδή τα χόρτα ενός είδους εμφανίζονται συνήθως κατά αποικίες –μαζεμένα δηλ.- ποτέ δεν τα κόβουμε όλα (δεν τα εξολοθρεύουμε δηλ.). Αφήνουμε κάποια και πάμε παρακάτω να βρούμε άλλα. Δεν μαζεύουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε Τα χόρτα δεν τα ξεριζώνουμε ποτέ!!!

7 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Ο ΖΟΧΟΣ ΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ : ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΕΙΩΤΑ
Πως καταναλώνεται Είναι ένα πολύ γνωστό χόρτο ονομάζεται ο σοχγός του Θεόφραστου, το Χρησιμοποιούμε στην μαγειρική, όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο ζοχός είναι από τα φυτά που περιέχουν (γάλα), δηλαδή γαλακτώδης χυμό μέσα στον κορμό του. Αποτελεί θαυμάσιο ορεκτικό, σαλάτα. Αφού πλένουμε καλά τις ζοχιές και καθαρίσουμε τα χαλασμένα φύλλα και τις ρίζες, τις βράζουμε για αρκετή ώρα. Για να μην πικρίζουν μπορούμε να αλλάξουμε στο βράσιμο μια φορά το νερό. Το ζουμί του μερικοί το κρατάνε και το πίνουνε σιγά σιγά σαν φάρμακο για μερικές αρρώστιες. Στη συνέχεια αφού κρυώσουν τα χόρτα ρίχνουμε λάδι, αλάτι και αρκετό λεμόνι και είναι έτοιμα για το τραπέζι μας.

8 Τρόποι συντήρησης του προϊόντος
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Ο ΖΟΧΟΣ ΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ : ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΕΙΩΤΑ Τρόποι συντήρησης του προϊόντος Α΄ ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Συνήθως καθαρίζονται μετά το μάζεμα και αφού διπλωθούν σε εφημερίδα μπορούν να συντηρηθούν γι έως μία εβδομάδα στην συντήρηση του ψυγείου μας. Β΄ ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Πολλά νοικοκυριά ξεραίνουν σε σχοινί τα αγριόχορτα για να τρέφονται και το καλοκαίρι. Γ΄ ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Άλλοι αφού τα ζεματίσουν τα αποθηκεύουν στην κατάψυξη για να τα έχουν όλο το χρόνο.

9 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Ο ΖΟΧΟΣ ΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ : ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΕΙΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Χρόνος κατανάλωσης Ο ζοχός μαζεύεται από αρχές φθινοπώρου μέχρι τέλη άνοιξης. Επομένως κύρια καταναλώνεται την περίοδο του χειμώνα ως και την Μεγάλη Σαρακοστή πριν το Πάσχα στην μεγάλη νηστεία. Οι χριστιανοί την περίοδο της νηστείας τρώνε πολλά χόρτα και φτιάχνουν διάφορες χορτόπιτες με αγριόχορτα. Πολλοί μάλιστα εκείνη την περίοδο πίνουν τα ζουμί τους σε ποτήρι με μπόλικο λεμόνι για τονωτικό. Πολλά νοικοκυριά ξεραίνουν σε σχοινί τα αγριόχορτα για να τρέφονται και το καλοκαίρι. Άλλοι αφού τα ζεματίσουν τα αποθηκεύουν στην κατάψυξη για να έχουν όλο το χρόνο.

10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Ο ΖΟΧΟΣ ΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ : ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΕΙΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Ο Ζοχός αναγνωρίστηκε κυρίως για τη φαρμακευτική του αξία. Περιέχει τα ακόλουθα συστατικά- Πρωτεΐνες, ανόργανα στοιχεία (Ca, Fe), βιταμίνες ( ασκορβικό οξύ, ριβοφλαβίνη, νιασίνη,  θειαμίνη), σκοπολετίνη, απιγένινο-7- γλυκουρονίδιο, λουτεόλινο -7-γλυκοσίδης ,  λουτεόλινο -7-γλυκουρονίδιο,  λουτεόλινο-7- γλυκοσυλγλυκουρονίδιο. Είναι γνωστός για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο χυμός του έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθένειες του ήπατος και του υπογαστρίου. Για αυτό το ζουμί του πολλοί το κρατάνε και το πίνουνε σιγά σιγά σαν φάρμακο για αρκετές αρρώστιες. Ο Ζοχός γνωστός στα μέρη μας ως Τζόχια είναι μέρος της παράδοσης μας αφού συναντάτε σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και συνηθίζεται να βρίσκεται στο ελληνικό μας τραπέζι . Αποτελεί κύριο πιάτο της Μεσογειακής διατροφής μαζί με όλα τα αγριόχορτα. Ο Ζοχός αποτελεί και διατροφή για πολλά άγρια πτηνά αφού βγάζει ένα κίτρινο ανθό που όταν ξεραθεί οι σπόροι του είναι βρώσιμοι. Επίσης σε πολλούς κήπους στα χωριά μας συνηθίζεται να σπέρνεται για την διατροφή των πουλερικών.

11 ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ? ΓΙΑΤΙ?
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Ο ΖΟΧΟΣ ΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ : ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΕΙΩΤΑ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ? ΓΙΑΤΙ? «Για πρώτη φορά το συνάντησα στο τραπέζι της γιαγιάς μου να προσπαθεί να το καθαρίσει. Τότε εκείνη πρώτη μου εξήγησε ότι το τζόχι κάνει πολύ καλό στο αίμα και ότι ο παππούς μου πίνει το ζουμί του στο ποτήρι. Προσπάθησα να το δοκιμάσω αλλά τότε μου πίκριζε….» Στο σπίτι μας το μαγειρεύουμε τον χειμώνα αρκετές φορές είτε σκέτο είτε με άλλα αγριόχορτα μαζί. Όλοι πια το έχουμε συνηθίσει και το τρώμε με ευχαρίστηση. Η μητέρα μου επιμένει στην κατανάλωση αγριόχορτων , κυρίως τον χειμώνα γιατί όπως και αυτή άκουγε από τους δικούς της μας κάνουν καλό στο αίμα στο συκώτι δηλαδή ,στο έντερο και σε πολλές αρρώστιες.

12 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Ο ΖΟΧΟΣ ΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ : ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΕΙΩΤΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ Ιστοσελίδες στο Google .gr ΒΙΚΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΜΑΖΕΜΑ ΑΓΡΙΩΝ ΦΑΓΩΣΙΜΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΘΝΟΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ Επιστροφή αρχική


Κατέβασμα ppt "ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google