Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαθήτριες: Ευγενία Σελαχόγλου Μαρία Πλαγάκη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαθήτριες: Ευγενία Σελαχόγλου Μαρία Πλαγάκη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαθήτριες: Ευγενία Σελαχόγλου Μαρία Πλαγάκη
Σκόνη και υγρασία Μαθήτριες: Ευγενία Σελαχόγλου Μαρία Πλαγάκη

2 Σύγχρονος τρόπος ζωής Ο σύγχρονος άνθρωπος της πόλης περνάει περισσότερο από το 90% της ζωής του στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων που ζει, δουλεύει, διασκεδάζει ή απλώς επισκέπτεται. Μοιραία, λοιπόν, η ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της γενικότερης ποιότητας της ζωής μας.

3 Κάτω από τον φακό ενός ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης προβάλλει ένας κόσµος… εφιαλτικός. Η διεισδυτική µατιά του µικροσκοπίου φτάνει τόσο βαθιά ώστε µπορεί και µεγεθύνει µέχρι και 1 εκατοµµύριο φορές τα διάφορα ζωύφια που κυκλοφορούν γύρω µας και πάνω µας χωρίς να τα βλέπουµε. Το ηλεκτρονικό µικροσκόπιο σάρωσης έχει λύσει τα χέρια επιστηµόνων σε πολλά θέµατα τα τελευταία χρόνια. Το συγκριτικό πλεονέκτηµα ως προς το οπτικό τηλεσκόπιο είναι ότι χρησιµοποιεί δέσµη ηλεκτρονίων υψηλής ενέργειας αντί για φως, ώστε να εξετάζει αντικείµενα σε πολύ µικρή κλίµακα.

4 Σκόνη-Υγρασία Η σκόνη και η υγρασία στο σπίτι. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καλό και τακτικό καθαρισμό των σημείων συγκέντρωσης της σκόνης (π.χ. επιφάνειες επίπλων, χαλιά και μοκέτες) και στον καλό αερισμό των χώρων όλου του σπιτιού για την αποφυγή δημιουργίας υγρασίας, η οποία βοηθά την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

5 Ακάρεα Το άκαρι είναι μικρό αρθρόποδο και ταξινομείται μαζί με το τσιμπούρι στα ακάρεα. Είναι το πιο ποικιλόμορφο από τα αραχνοειδή και ενώ το τσιμπούρι φαίνεται εύκολα, ένα άκαρι γίνεται δύσκολα ορατό με το ανθρώπινο μάτι καθώς έχει μέγεθος μικρότερο, συνήθως, από ένα χιλιοστό του μέτρου. Μερικά είδη μπορούν να φτάσουν τα 20 χιλιοστά και άλλα, με μέγεθος μόλις 0,08 του χιλιοστόμετρου, μπορούν να κάνουν φωλιά ακόμη και στο θύλακα μιας ανθρώπινης τρίχας. Τα ακάρεα βρίσκονται σχεδόν παντού στη βιόσφαιρα του πλανήτη μας, σε βάθος ακόμη και ως 10 μέτρα μέσα σε έδαφος με ανόργανα υλικά, σε πολικές ή τροπικές περιοχές και ερήμους σε κρύες ή θερμές πηγές, σε θαλάσσια βάθη ως και μέτρα.

6 Αντιμετώπιση Oι μέθοδοι καταπολέμησης ή και οι τρόποι ψεκασμού δεν είναι πλήρως αποτελεσματικοί, λόγω αδυναμίας των ψεκαστικών μηχανών να καλύψουν όλη τη φυλλώδη επιφάνεια οπότε και μικρός αριθμός ακάρεων ,μπορεί να επανέλθει, ίσως με πιο έντονη προσβολή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ορισμένα φυτοφάρμακα, όπως μερικά Πυρεθροειδή εντομοκτόνα, έχουν αποδιωχτική ενέργεια στα ακάρεα, πράγμα που συμβάλλει στην προστασία τους από τους ψεκασμούς και στην αύξηση τους στα ακάλυπτα μέρη του φυτού.

7 Γι’ αυτό επιβάλλεται μετά τον ψεκασμό να γίνεται έλεγχος των αποτελεσμάτων και να επαναλαμβάνεται ο ψεκασμός αν τα αποτελέσματα δεν είναι πλήρως ικανοποιητικά.

8 Καθαριστικά της μιας πεντάρας
Δεν χρειάζεστε απαραίτητα τη χλωρίνη... Οι προσπάθειες που κάνουν οι χημικές βιομηχανίες ώστε να δίνουν υλικά για το καθημερινό καθάρισμα είναι ανάλογες της τεράστιας αγοράς που απλώνεται μπροστά τους. 1.Από το ξίδι στη σόδα 2.Σόδα και για... πυρηνικό ατύχημα 3.Οι άλλες χρήσεις του οξυζενέ 4.Οι αρετές του κιτρικού οξύ 5.Καθαρίζοντας με αναψυκτικά 6.Αλουμίνιο εναντίον χάλυβα και άλλα απλά υλικά που έχουμε στο σπίτι μας

9 Μέτρα κατά της ρύπανσης
1.Το βασικότερο μέτρο είναι και το απλούστερο: ο τακτικός και επαρκής αερισμός των χώρων του σπιτιού, της εργασίας η της διασκέδασης. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα σύγχρονα «γυάλινα» κτίρια αποτελούν ένα κλασικό παράδειγμα κτιρίων με όχι καλό αερισμό λόγω του σχεδιασμού τους για εξοικονόμηση ενέργειας. 2.Το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους πρέπει να αποφεύγεται. 3.Στην περίπτωση που το σπίτι μας δεν διαθέτει κεντρική θέρμανση και είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε χρήση ενός άλλου θερμαντικού μέσου που απαιτεί καύση (π.χ. σόμπα η τζάκι), πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι ο χώρος που βρίσκεται το θερμαντικό σώμα αερίζεται επαρκώς, ιδιαίτερα, όταν εμείς κοιμόμαστε. Το φίλτρο του αέρα της κλιματιστικής συσκευής πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μια φορά το μήνα και να αντικαθίσταται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

10 4. Πρέπει, επίσης, τα θερμαντικά μέσα αυτού του είδους να συντηρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να αμελούμε τον καθαρισμό της καμινάδας του τζακιού στο τέλος κάθε χειμερινής περιόδου. 5. Πρέπει να γίνεται τακτική απομάκρυνση της σκόνης από τους χώρους που ζούμε. 6. Όταν τοποθετούμε καινούργια έπιπλα από συγκολλημένο ξύλο σε ένα χώρο, πρέπει να αερίζουμε το χώρο πολύ καλά για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι να απομακρυνθεί εντελώς η χαρακτηριστική οσμή της φορμαλδεΰδης. 7. Δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύονται δύο διαφορετικά απορρυπαντικά μέσα στον ίδιο κουβά με στόχο ένα καλύτερο αποτέλεσμα καθαριότητας. Η ανάμιξη των δραστικών συστατικών των δύο προϊόντων μπορεί να προκαλέσει πολύ επικίνδυνες αναθυμιάσεις.

11 Επιπτώσεις στην υγεία μας
Όταν προϋπάρχει ευαισθησία σε ένα άτομο, οι επιπτώσεις στην υγεία του από την έκθεση σε ένα περιβάλλον με κακή ποιότητα αέρα γίνονται άμεσα αντιληπτές. Στα άμεσα αποτελέσματα συγκαταλέγονται ο ερεθισμός των ματιών, της μύτης και του λαιμού, οι πονοκέφαλοι, οι ζαλάδες, ένα γενικότερο αίσθημα κόπωσης, ακόμα και κάποια αλλεργική αντίδραση.

12 Συνήθως αυτές οι άμεσες επιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με την απομάκρυνση του ατόμου από το συγκεκριμένο χώρο. Προβλήματα, επίσης, δημιουργούνται από τη χρόνια έκθεση ενός ατόμου σε επιβαρημένο με ρύπους αέρα. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν μέχρι άσθμα ή και καρκίνο των πνευμόνων

13 Αιτίες πρόκλησης, συνέπειες για την υγεία και αντιμετώπιση
Η μούχλα για αναπτυχθεί χρειάζεται οξυγόνο, νερό και πηγή θρεπτικών ουσιών. Πρόκειται για μεγάλους πληθυσμούς μυκήτων που δημιουργούν αποικίες σχεδόν σε οτιδήποτε, ξύλο, χαρτί, χαλιά, φαγητά και μονώσεις.

14 Οι λόγοι ανάπτυξης της μούχλας στα σχολεία
Οι μύκητες μεταφέρονται με τη βοήθεια του αέρα. Εγκαθίστανται σε επιφάνειες με αυξημένη υγρασία στις οποίες μπορούν να βρουν διατροφικά στοιχεία που ευνοούν την ανάπτυξη τους Το νερό εισέρχεται: από οροφές που στάζουν, διαρροές σωλήνων, παράθυρα, ανεπάρκειες του αποχετευτικού συστήματος, πλημμύρες, θεμέλια και άλλες κτιριακές ιδιαιτερότητες.

15 Η υγρασία συμπυκνώνεται όταν έρχεται σε επαφή με τις ψυχρότερε εσωτερικές επιφάνειες όπως τα παράθυρα, οι τοίχοι και οι σωληνώσεις.

16 Χώροι όπου αναπτύσσεται η μούχλα στα σχολεία:
στα ταβάνια, γύρω από τα παράθυρα, κοντά στις βρύσες, στους τοίχους, σε διάφορες ακάλυπτες ή καλυμμένες επιφάνειες, γύρω από τα πλακάκια χώρων υγιεινής, σε βιβλία και σε διάφορες εγκαταστάσεις

17 Παθήσεις προκαλεί ερεθισμό στα μάτια
νεκρή μούχλα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στο δέρμα στη μύτη, στο λάρυγγα, και στους πνεύμονες. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να εκδηλώνονται τόσο σε αλλεργικούς όσο και σε μη αλλεργικούς ανθρώπους.

18 Οι τρόποι καταπολέμησης της μούχλας στα σχολεία
Χρειάζονται τακτικοί έλεγχοι και εργασίες συντήρησης. Πρέπει οι χώροι να επιθεωρούνται για να ανευρίσκονται έγκαιρα εάν υπάρχουν σημεία υγρασίας, ανάπτυξης μούχλας ή διαρροών. Οποιοδήποτε πρόβλημα διαρροής νερού και υγρασίας πρέπει να αναφέρεται άμεσα στο προσωπικό που έχει την ευθύνη για τη συντήρηση του σχολείου. Η υγρασία των εσωτερικών χώρων να διατηρείται μεταξύ 30% και 50%. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται καλός αερισμός των χώρων υγιεινής και οποιουδήποτε χώρου που πιθανόν να είναι πηγή υγρασίας. Η χρήση συσκευών κλιματισμού ή που αφαιρούν την υγρασία βοηθούν για το σκοπό αυτό. Επιφάνειες που έχουν μούχλα πρέπει να βουρτσίζονται καλά, να πλένονται με νερό και απολυμαντικό. Στη συνέχεια να στεγνώνονται πλήρως.

19 Βιβλιογραφία Εφημερίδα ‘’ΒΗΜΑ’’ ‘’ΝΕΑ’’ Medlook.net Iatronet.gr Βιβλίο Οικιακής Οικονομίας Β’ Γυμνασίου


Κατέβασμα ppt "Μαθήτριες: Ευγενία Σελαχόγλου Μαρία Πλαγάκη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google