Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ας μελετήσουμε από πιο κοντά τα παραπάνω θέματα:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ας μελετήσουμε από πιο κοντά τα παραπάνω θέματα:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ας μελετήσουμε από πιο κοντά τα παραπάνω θέματα:
ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑ Επίσης η σκόνη έχει απασχολήσει για χρόνια τις νοικοκυρές προσπαθώντας να την εξαφανίσουν από το σπίτι τους. Είναι πραγματικά μια πολύ ενοχλητική ουσία. Ξέρουμε πως η υγρασία βοηθά στην ανάπτυξη της μούχλας και μικροοργανισμών αλλά ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πως είναι από κοντά . Ας μελετήσουμε από πιο κοντά τα παραπάνω θέματα:

2 Υγιεινή και καθαριότητα στο σπίτι
Ο σύγχρονος άνθρωπος της πόλης περνάει περισσότερο από το 90% της ζωής του στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων που ζει, δουλεύει, διασκεδάζει ή απλώς επισκέπτεται. Μοιραία, λοιπόν, η ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της γενικότερης ποιότητας της ζωής μας.

3 Υγιεινή της κατοικίας 1.Για να είναι μια κατοικία υγιεινή, χρειάζεται να έχει σωστό προσανατολισμό. Γενικά θεωρείται ότι ο νοτιοανατολικός προσανατολισμός ενός σπιτιού είναι ο καλύτερος, επειδή το χειμώνα, που ο ήλιος είναι χαμηλά, ένα άνοιγμα του σπιτιού προς αυτή την κατεύθυνση φέρνει το φως και τη ζεστασιά μέσα στο χώρο. Το καλοκαίρι, αντίθετα, που ο ήλιος είναι ψηλότερα, εξασφαλίζεται περισσότερη δροσιά. Ακόμα όμως κι αν ένα σπίτι δεν έχει κτιστεί με ιδανικό προσανατολισμό, μπορούμε να καθόμαστε περισσότερο στο δωμάτιο που είναι πιο φωτεινό, γιατί ο φυσικός φωτισμός είναι απαραίτητος για την υγεία. Το ηλιακό φως εξασφαλίζει απολύμανση και μειώνει την υγρασία. 2. Πρέπει να φροντίζουμε πάντοτε, επίσης, να γίνεται καλή κυκλοφορία του αέρα, ανοίγοντας συχνά τα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού. Έτσι αναπληρώνεται το οξυγόνο που έχουμε καταναλώσει με την αναπνοή μας και μειώνονται τα μικρόβια που υπάρχουν στο χώρο. 3. Τέλος, η κατοικία χρειάζεται να έχει καλή αποχέτευση, σωστές υδραυλικές εγκαταστάσεις και καλή θέρμανση. Δεν πρέπει, εξάλλου, να λείπει ποτέ η συνεχής ανθρώπινη φροντίδα για τη συντήρηση και την καθαριότητα του σπιτιού.

4

5 Η σκόνη και η υγρασία στο σπίτι.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καλό και τακτικό καθαρισμό των σημείων συγκέντρωσης της σκόνης (π.χ. επιφάνειες επίπλων, χαλιά και μοκέτες) και στον καλό αερισμό των χώρων όλου του σπιτιού για την αποφυγή δημιουργίας υγρασίας, η οποία βοηθά την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Κάτω από τον φακό ενός ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης προβάλλει ένας κόσμος… εφιαλτικός. Να μερικά από τα ζωύφια τα οποία καθημερινά περνούν απαρατήρητα και όμως αν κοιτάξουμε πιο καλά πρόκειται για κάποια πολύ τρομακτικά όντα .

6 Ο ψύλλος των σκύλων Όπως φαίνεται και στο ηλεκτρονικό µμικροσκόπιο, είναι πολύ ενοχλητικός για τα κατοικίδια. Δεν είναι µόνο τα ερεθιστικά του τσιμπήματα αλλά και τα δερµατικά νοσήματα που ενίοτε προκαλεί. Οι ψύλλοι γεννούν τα αυγά τους αφού πρώτα έχουν τραφεί µε το αίµα των ζώων. Συνήθως, η µέση διάρκεια ζωής τους είναι δύο εβδοµάδες και µέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστηµα µπορούν ανάλογα µε τα κέφια τους να γεννήσουν ακόµη και 700 αυγά.

7 Το έντοµο που ζει στο δέρµα µας Αυτός είναι ένας ψύλλος από εκείνους που ζουν στο δέρµα των ανθρώπων. Οι ψύλλοι είναι έντοµα, χωρίς όµως φτερά, και όσο παράδοξο κι αν ακούγεται σε µερικούς, τρέφονται µε αίµα. Για τον λόγο αυτό, είναι μεταδίδουν και ασθένειες Στο κεφάλι τους έχουν κοντές κεραίες και το σώµα τους πλευρικά πιεσµένο για να τρυπώνουν στο τρίχωµα ή στα ρούχα. Η αράχνη άλτης Η αράχνη αυτή, της οικογένειας Salticidae –όνομα που έχει σχέση µε το σάλτο – µπορεί και κάνει άλματα µέχρι και 25 φορές το µήκος του σώματός της. Οι αράχνες είναι σαρκοφάγα ζώα και έχουν αναπτύξει περίεργους τρόπους µμετακίνησης . Κάποιες είναι αερομεταφερόμενες. Εκτοξεύουν στον αέρα µία ίνα ιστού την οποία παρασύρει ο αέρας μαζί µε την αράχνη. Άλλες τρέχουν µε ταχύτητα εκατοστά το δευτερόλεπτο.

8 Η ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Η μούχλα που αναπτύσσεται σε τάξεις και άλλες εγκαταστάσεις των σχολείων μπορεί να δημιουργεί προβλήματα υγείας σε μαθητές και μέλη του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού. Οι συχνότερες διαταραχές υγείας που προκαλούνται εξαιτίας της μούχλας στα σχολεία είναι οι αλλεργίες και οι αναπνευστικές παθήσεις. Η μούχλα για αναπτυχθεί χρειάζεται οξυγόνο, νερό και πηγή θρεπτικών ουσιών. Πρόκειται για μεγάλους πληθυσμούς μυκήτων που δημιουργούν αποικίες σχεδόν σε οτιδήποτε, ξύλο, χαρτί, χαλιά, φαγητά και μονώσεις. Ο έλεγχος της υγρασίας είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τον περιορισμό και αντιμετώπιση του προβλήματος της μούχλας στα σχολεία.

9 Οι λόγοι ανάπτυξης της μούχλας στα σχολεία:
Οι μύκητες μεταφέρονται με τη βοήθεια του αέρα. Εγκαθίστανται σε επιφάνειες με αυξημένη υγρασία στις οποίες μπορούν να βρουν διατροφικά στοιχεία που ευνοούν την ανάπτυξη τους. Για να επιβιώσουν διαβρώνουν και καταναλώνουν την πηγή που τους προσφέρει θρεπτικά στοιχεία. Το νερό που απαιτείται για την ανάπτυξη της μούχλας εισέρχεται σε σχολικές εγκαταστάσεις με διάφορους τρόπους: Από οροφές που στάζουν, διαρροές σωλήνων, παράθυρα, ανεπάρκειες του αποχετευτικού συστήματος, πλημμύρες, θεμέλια και άλλες κτιριακές ιδιαιτερότητες. Επίσης συμβάλλουν στη δημιουργία μούχλας η αύξηση της υγρασίας που παρατηρείται τα καλοκαίρια ή όταν γίνονται εργασίες βαψίματος ή καθαρισμού χαλιών ή διαφόρων χώρων, η μη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού όταν τα σχολεία είναι κλειστά. Η υγρασία εισέρχεται στα σχολικά κτίρια και στις εσωτερικές τους εγκαταστάσεις. Συμπυκνώνεται όταν έρχεται σε επαφή με τις ψυχρότερες εσωτερικές επιφάνειες όπως τα παράθυρα, οι τοίχοι και οι σωληνώσεις.

10 Χώροι όπου αναπτύσσεται η μούχλα στα σχολεία
Σε δομές στο σχολείο όπου είναι δυνατόν να συμπυκνωθεί η υπερβολική υγρασία και να δημιουργηθεί νερό, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάπτυξης μούχλας. Συχνά παρατηρείται μούχλα στα ταβάνια, γύρω από τα παράθυρα, κοντά στις βρύσες, στους τοίχους, σε διάφορες ακάλυπτες ή καλυμμένες επιφάνειες, γύρω από τα πλακάκια χώρων υγιεινής, σε βιβλία, σε χαλιά και σε διάφορες εγκαταστάσεις (διασωληνώσεις, κλιματισμός). Οι συχνότερες παθήσεις που σχετίζονται με τη μούχλα στα σχολεία Η ήπια έκθεση στη μούχλα μπορεί να προκαλεί ερεθισμό στα μάτια, στο δέρμα, στη μύτη, στο λάρυγγα, και στους πνεύμονες. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να εκδηλώνονται τόσο σε αλλεργικούς όσο και σε μη αλλεργικούς ανθρώπους. Σε ευαισθητοποιημένους λόγω αλλεργίας ανθρώπους, η εισπνοή μούχλας ή η επαφή με αυτήν, δυνατόν να πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις. Ακόμη και η επαφή με νεκρή μούχλα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Για αυτό δεν είναι αρκετό να σκοτώνεται η μούχλα αλλά παράλληλα πρέπει οι χώροι στους οποίους βρισκόταν να καθαρίζονται.

11 Οι τρόποι καταπολέμησης της μούχλας στα σχολεία
Το κλειδί για την καταπολέμηση της μούχλας στα σχολεία βρίσκεται στον έλεγχο της υγρασίας. Χρειάζονται τακτικοί έλεγχοι και εργασίες συντήρησης. Πρέπει οι χώροι να επιθεωρούνται για να ανευρίσκονται έγκαιρα εάν υπάρχουν σημεία υγρασίας, ανάπτυξης μούχλας ή διαρροών. Οποιοδήποτε πρόβλημα διαρροής νερού και υγρασίας πρέπει να αναφέρεται άμεσα στο προσωπικό που έχει την ευθύνη για τη συντήρηση του σχολείου. Εντός 24 έως 48 ωρών μετά από μια διαρροή ή χύσιμο νερού, απαιτείται καθάρισμα και στέγνωμα οποιονδήποτε υλικών, επίπλων ή χώρων για την πρόληψη δημιουργίας μούχλας.

12 Η υγρασία των εσωτερικών χώρων να διατηρείται μεταξύ 30% και 50%
Η υγρασία των εσωτερικών χώρων να διατηρείται μεταξύ 30% και 50%. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται καλός αερισμός των χώρων υγιεινής και οποιουδήποτε χώρου που πιθανόν να είναι πηγή υγρασίας. Η χρήση συσκευών κλιματισμού ή που αφαιρούν την υγρασία βοηθούν για το σκοπό αυτό. Επιφάνειες που έχουν μούχλα πρέπει να βουρτσίζονται καλά, να πλένονται με νερό και απολυμαντικό. Στη συνέχεια να στεγνώνονται πλήρως. Εάν υπάρχουν ενδείξεις μούχλας σε πορώδη υλικά όπως σε επενδύσεις σε ψευδοτάβανα ή χαλιά, πρέπει να αντικαθίστανται άμεσα. Αποφεύγετε να βάζετε χαλιά σε περιοχές που υπάρχει πάντοτε υγρασία όπως κοντά σε βρύσες, νεροχύτες, σε πατώματα από τσιμέντο που είναι σε επαφή με τη γη και υπόκεινται σε συχνές συμπυκνώσεις υγρασίας. Οι κρύες επιφάνειες όπως οι σωλήνες κρύου νερού, να καλύπτονται από μόνωση. Σε χώρους που χρειάζεται εξαερισμός πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί εξαερισμού όπως και συστήματα κλιματισμού ή θέρμανσης. Σε κάθε σχολείο πρέπει να υπάρχει μια πολιτική περιορισμού και καταπολέμησης της μούχλας. Τα μέτρα αντιμετώπισης της μούχλας από το προσωπικό που έχει την ευθύνη της συντήρησης του σχολικού κτιρίου και όλων των εγκαταστάσεων του δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο κατά τις σχολικές περιόδους αλλά και για τις περιόδους διακοπών.

13 ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ Δεν χρειάζεστε απαραίτητα τη χλωρίνη.. .Οι προσπάθειες που κάνουν οι χημικές βιομηχανίες ώστε να δίνουν υλικά για το καθημερινό καθάρισμα είναι ανάλογες της τεράστιας αγοράς που απλώνεται μπροστά τους. Αλλάζουν, προσθέτουν, βελτιώνουν. Ρούχα, νεροχύτες, τζάμια, πλακάκια, νιπτήρες, λεκιασμένα τραπεζομάντιλα, παιδικά ρούχα περιμένουν τη θαυματουργή ουσία για να καθαρίσουν. «Γρήγορα και εύκολα» είναι το λειψό σύνθημα. Και το αποκαλούν «λειψό» όσοι θέλουν να του προσθέσουν και ένα τρίτο συστατικό. Μη τοξικό. Διότι οι άνθρωποι άρχισαν να αισθάνονται ότι μερικά από τα καθαριστικά που προσφέρονται στο εμπόριο, όσο πιο δραστικά και πιο αποτελεσματικά γίνονται αρχίζουν να ενοχλούν το δέρμα, την αναπνοή, να φέρνουν πονοκεφάλους και στους πιο ευαίσθητους καταναλωτές ακόμη και  εκζέματα. Αναπτύσσεται λοιπόν παράλληλα ένα κίνημα για επιστροφή σε πιο απλές ουσίες, ίσως και λιγότερο αποτελεσματικές αλλά σίγουρα λιγότερο τοξικές. Θα δούμε λοιπόν μερικές από αυτές και θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δράσουν, έχοντας σαφώς πολύ μικρότερο κόστος, σε διάφορες περιπτώσεις καθημερινής τρέλας για πάστρα και υγεία ταυτόχρονα.

14 ΑΛΛΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ Από το ξίδι στη σόδα Τα βασικά υλικά για μια πιο ήπια μεταχείριση της σπιτικής βρωμιάς είναι η μαγειρική σόδα, το ξίδι, το οξυζενέ, το κιτρικό οξύ, και σε πιο ακραίες περιπτώσεις η κόκα-κόλα και το φιστικοβούτυρο Καθαρίζοντας με αναψυκτικά Τα διάφορα αναψυκτικά με βάση τον χυμό του φυτού κόλα αν θέλει κάποιος μπορούν να βρουν και άλλες εφαρμογές Σόδα και για... πυρηνικό ατύχημα! Η σόδα εκτός από τα άλλα χαρίσματά της μπορεί να δράσει και σαν ένα πολύ ήπιο γυαλόχαρτο. Με το ξίδι επίσης χάρη στο οξικό οξύ που περιέχει μπορούμε να αφαιρέσουμε και κάποιους λεκέδες από σκουριά, που είναι οξείδιο του σιδήρου και επίσης κάνει μια ευνοϊκή αντίδραση δίνοντας ένα πιο ευδιάλυτο άλας του σιδήρου. Οι άλλες χρήσεις του οξυζενέ Μπορεί το υπεροξείδιο του οξυγόνου να έχει τη φήμη ότι κάνει τα μαλλιά ξανθά, αλλά σήμερα αν το δούμε σε ένα σπίτι σε ποσότητα μπορούμε να σκεφθούμε ότι εδώ οι ένοικοι είναι και πολύ… προχώ Αλουμίνιο εναντίον χάλυβα Ενα απροσδόκητα χρήσιμο και βέβαια πολύ φθηνό στιλβωτικό για χαλύβδινες επιφάνειες αποδεικνύεται ότι είναι το λεπτό αλουμινόχαρτο βουτηγμένο σε λίγο νερό. Οι αρετές του κιτρικού Το κιτρικό οξύ είναι μια ουσία που συναντούμε και στον χυμό ενός λεμονιού όταν το στύψουμε, αλλά και σε άλλα φρούτα.

15 Αυτά που δεν τα βάζουμε μαζί
1. Xλωρίνη με βιτριόλι 2. Αμμωνία με χλωρίνη 3. Χλωρίνη με ξίδι 4. Μάρμαρο με ξίδι 5. Αλουμίνιο με σόδα 6. Κιτρικό οξύ με τα ασημικά.

16 Επιμέλεια εργασίας : Αθανασοπούλου Εύη Δημάκη Πανωραία


Κατέβασμα ppt "Ας μελετήσουμε από πιο κοντά τα παραπάνω θέματα:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google