Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Περιληψη ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Α΄ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Περιληψη ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Α΄ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Περιληψη ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Α΄ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.

2 Περιεχομενα Σωστοί συνδυασμοί τροφίμων.
Τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό. Θετικά και αρνητικά για τα αναψυκτικά. Τι είναι τα συντηρητικά τι είναι οι χρωστικές (Ε) τροφίμων. Καρκινογένεση αύξηση των ποσοστών αν οφείλονται στην κακή διατροφή. Φυτοφάρμακα πως επιδρούν στην διατροφή μας και στα ζώα.

3 Σωστοι συνδυασμοι τροφιμων.

4 Σωστοι συνδυασμοι τροφιμων .
Ποτέ μην τρώτε τροφές άμυλο και όξινες τροφές (φρούτα ή χυμούς φρούτων) ταυτόχρονα, σε ένα γεύμα Το λευκό ψωμί και οι χυμοί εσπεριδοειδών ,λιπη και σάκχαρα φρούτων δεν πρέπει να συνδυάζονται σε κανένα γεύμα. Όπως δημητριακά, ψωμί, πατάτες με πορτοκάλια, μούρα, γκρέιπφρουτ, ανανά, ή άλλα όξινα τρόφιμα. Όχι στις πρωτεΐνες και στους υδατάνθρακες ταυτόχρονα Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες (όπως οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, οι φακές,) και τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι , τα κάστανα) δεν θα πρέπει ποτέ να καταναλώνονται ταυτόχρονα, στο ίδιο γεύμα. Αυτό γιατί η πρωτεΐνη απαιτεί όξινο περιβάλλον στο στομάχι, ενώ οι υδατάνθρακες αλκαλικό. Η ταυτόχρονη κατανάλωσή τους θα προκαλέσει την εξουδετέρωση του όξινου περιβάλλοντος από το αλκαλικό (ή αντίστροφα) κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα συμπτώματα λάθος λειτουργία σε ορισμένα όργανα του σώματος.  Προσοχή στα επιδόρπια Τα επιδόρπια, στο τέλος γεύματος είναι κακή ιδέα. Δεν μπορούν να αφομοιωθούν εύκολα μετά την πρόσληψη των υδατανθράκων ή των πρωτεϊνών του κυρίως γεύματος και "κάθονται" στο πάνω μέρος της τροφής που καταναλώσατε δίχως να χωνεύονται δημιουργώντας δυσπεψία. Πεπόνι και πέψη Το πεπόνι δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεται με οποιαδήποτε άλλα φρούτα ή τρόφιμα καθώς δεν μπορεί να χωνευθεί αν συνδυαστεί με οτιδήποτε άλλο.

5 Σωστοι συνδυασμοι τροφιμων.
Φρούτα Όσον αφορά τα φρούτα, ποτέ δεν συνδυάζουμε όξινα φρούτα (πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, ρόδι, φράουλα, ανανά, μανταρίνι, λεμόνι, ακτινίδιο) με γλυκά φρούτα (μπανάνα, σταφίδες, σύκα, σταφύλια κ.α.) καθώς δεν μπορούν να χωνευθούν μαζί. Τα φρούτα, αν είναι δυνατό, θα πρέπει να είναι ένα ξεχωριστό γεύμα από μόνα τους. Γάλα Το γάλα δεν πρέπει να καταναλώνεται ταυτόχρονα με το κρέας, αλλά είναι ένας καλός συνδυασμούς με φρούτα (εκτός από τα εσπεριδοειδή). Γεύματα που συνδυάζουν το γάλα με ... τοστ ή αυγά (π.χ. για πρωινό) είναι από τους πιο τοξικούς συνδυασμούς τροφίμων όπως και το κλασικό γεύμα με κρέας και πουρέ πατάτας είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε. Ποτά Το κρασί (κόκκινο ή λευκό), δεν πρέπει ποτέ να πίνεται με μπύρα. Νερό κατά το φαγητό Ποτέ μην πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού μαζί με το φαγητό ή αμέσως μετά, καθώς θα επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης.  Τέλος, ένας καλός συνδυασμών τροφίμων περιλαμβάνει τρόφιμα με πρωτεΐνες και τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο (π.χ. κρέας και πράσινα λαχανικά). Τα πράσινα λαχανικά μπορούν επίσης να συνδυαστούν με τα αμυλούχα λαχανικά (όπως το ρύζι, σπανάκι κ.α.).

6 Τροφεσ που ενισχυουν τον μεταβολισμο.

7 Τροφεσ που ενισχυουν τον μεταβολισμο.
Ασπράδι αυγού Το ασπράδι των αυγών είναι πλούσιο σε αμινοξέα, που βοηθούν το μεταβολισμό, δήλωσε ο διατροφολόγος . Νερό Αν είστε ακόμα και λίγο αφυδατωμένος, ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδύνεται. Να πίνετε κρύο νερό που ωθεί τον οργανισμό σας να καίει περισσότερες θερμίδες για να το ζεστάνει. Πιπεριές τσίλι Οι πιπεριές τσίλι περιέχουν καψαϊκίνη, χημική ουσία που μπορεί να ωθήσει τον μεταβολισμό σας σε υψηλότερη ταχύτητα. Μια κουταλιά κομμένες πιπεριές στο γεύμα σας μια φορά την ημέρα. ΟΙ πιπεριές τσίλι είναι επίσης πηγή βιταμίνης C. Καφές Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiology & Behavior ανακάλυψε ότι ο μέσος μεταβολικός ρυθμός ανθρώπων που κατανάλωναν καφέ με καφεΐνη ήταν 16% υψηλότερος από όσους κατανάλωναν ντεκαφεΪνέ.

8 αρνητικα των αναψυκτικων.
αρνητικα των αναψυκτικων.

9 αρνητικΑ των αναψυκτικων.
Η θρεπτική αξία τους: Η μικρή κατανάλωση αναψυκτικών δεν βλάπτει. Η μεγάλη όμως και κυρίως από τα παιδιά, υποβαθμίζει την ποιότητα της διατροφής μας. Τα αναψυκτικά είναι ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν που περά από το νερό και τη ζάχαρη τίποτα το θετικό και αξιόλογο δεν έχουν Τα οφέλη των αναψυκτικών τύπου coca-cola. Στα πρώτα 10 λεπτά: 10 κουταλιές ζάχαρης εισχωρούν στο σύστημά σας. Είναι το 100% της προτεινόμενης ημερησίας δόσης. Στα 20 λεπτά: Το ζάχαρο σας προκαλεί μια έκρηξη ινσουλίνης. Το συκώτι σας ανταποκρίνεται σε αυτό , μετατρέποντας  όση ζάχαρη μπορεί σε λίπος. Στα 40 λεπτά: Η απορρόφηση καφεΐνης έχει ολοκληρωθεί. Οι κόρες σας διαστέλλονται, η πίεση του αίματος αυξάνεται και το  συκώτι συνεχίζει να ρίχνει ζάχαρη στο αίμα. Οι δέκτες αδενοσίνης στον εγκέφαλό σας φράζουν αποτρέποντας την υπνηλία.  Στα 45 λεπτά: Το σώμα σας ανεβάζει την παραγωγή ντοπαμίνης, ερεθίζοντας τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σας. Είναι ο ίδιος  τρόπος που λειτουργεί και η ηρωίνη. 

10 Αρνητικα των αναψυκτικων.
Τα οφέλη των αναψυκτικών τύπου coca-cola . Στα 60 λεπτά: Το φωσφορικό οξύ δεσμεύει το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο στο χαμηλότερο έντερο σας, παρέχοντας μιας  περαιτέρω ώθηση στο μεταβολισμό. Στα 80 λεπτά: Δεδομένου ότι η αναστάτωση μέσα σας «πεθάνει» θα αρχίσετε να έχετε στερήσει ζάχαρης. Μπορεί να γίνεται οξύθυμοι ή και αργόστροφοι. Έχετε επίσης τώρα κυριολεκτικά αποβάλει όλο το νερό που περιέχει το αναψυκτικό μαζί με τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που το σώμα σας θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει για να ενυδατώσει το σύστημα σας ή να χτισθεί ισχυρά κόκαλα και δόντια.

11 Τι ειναι συντηρητικα τι ειναι οι χρωστικεσ (ε) τροφιμων
Τι ειναι συντηρητικα τι ειναι οι χρωστικεσ (ε) τροφιμων

12 Τι ειναι συντηρητικα τι ειναι οι χρωστικεσ (ε) τροφιμων
Τι ειναι συντηρητικα τι ειναι οι χρωστικεσ (ε) τροφιμων Τρώμε καθημερινά πολλά συνθετικά χρώματα συντηρητικά και αρώματα. Όλα τυποποιημένα τρόφιμα σνακ σακχαρώδη γλυκίσματα ποτά αναψυκτικά περιέχουν μεγάλο αριθμό πρόσθετων ουσιών γνωστότερες ως «Ε». Είναι ασφαλή τα πρόσθετα Ε; Υπάρχουν αρκετές μελέτες και έρευνες για τις βραχυπρόθεσμες, αλλά κυρίως τις μακροπρόθεσμες, πιθανές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Τα «Ε» χρησιμοποιούνται νόμιμα από τους κατασκευαστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα απολύτως ασφαλή για τον οργανισμό. Πώς διαβάζουμε τις ετικέτες; Τα πρόσθετα που περιέχει ένα συσκευασμένο τρόφιμο αναγράφονται υποχρεωτικά στα «συστατικά». Πρώτα αναγράφεται η κατηγορία που ανήκει το πρόσθετο (π.χ. συντηρητικό) και ακολουθεί το πλήρες όνομά του (π.χ. βενζοϊκό νάτριο) ή ο κωδικός του (π.χ. Ε 211).  Οι παγίδες και τα κόλπα των εταιρειών Οι εταιρείες αποφεύγουν πλέον να αναφέρουν τα πρόσθετα με τον κωδικό Ε αλλά χρησιμοποιούν τα πλήρη ονόματα, ώστε να αποπροσανατολίσουν τους καταναλωτές. Συνήθως οι αρωματικές ουσίες δεν αναφέρονται ονομαστικά στην ετικέτα, αλλά με τον αόριστο όρο «αρώματα». Αναγραφές τύπου «χωρίς συντηρητικά» ή «χωρίς χρωστικές» δεν σημαίνουν ότι το τρόφιμο δεν περιέχει άλλου είδους πρόσθετα

13 Τι ειναι συντηρητικα τι ειναι οι χρωστικεσ (ε) τροφιμων
Τι ειναι συντηρητικα τι ειναι οι χρωστικεσ (ε) τροφιμων ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. Οι χρωστικές ουσίες των τροφίμων αποτελούν ένα συστατικό, το οποίο προστίθεται σε αυτά είτε για να τονώσει το ήδη υπάρχον χρώμα τους, είτε για να τους προσθέσει καινούργιο και συναντώνται κυρίως σε επεξεργασμένες τροφές. Ο λόγος; Χωρίς αυτές το φαγητό θα είχε μια «ψυχρή» όψη που θα ήταν στα περισσότερα τρόφιμα η ίδια και πολλά από αυτά ίσως να μην μας έκαναν αίσθηση να τα φάμε. Τι μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση τέτοιων τροφών; Η συνεχής κατανάλωση τέτοιων τροφών που περιέχουν ιδιαιτέρως τοξικά χρώματα, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες σοβαρές διαταραχές όπως: διαφόρους τύπους καρκίνου υπερδραστηριότητα παθήσεις των νεφρών ανδρική στειρότητα αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού.

14 Καρκινογενεση αυξηση των ποσοστων αν οφειλονται στην κακη διατροφη.

15 Καρκινογενεση αυξηση των ποσοστων αν οφειλονται στην κακη διατροφη.
Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές των φυσιολογικών γονιδίων και μετατροπή τους σε γονίδια που επιτρέπουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Πολλές γονιδιακές διαταραχές, που οδηγούν στην εμφάνιση καρκίνου, είναι αποτέλεσμα του καπνίσματος, του λανθασμένου διαιτολογίου, της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου ή της έκθεσης σε καρκινογόνους παράγοντες στους χώρους εργασίας και στο περιβάλλον. Ορισμένες γονιδιακές διαταραχές έχουν κληρονομηθεί από τους γονείς. Ωστόσο, η παρουσία μίας κληρονομικής γονιδιακής διαταραχής δεν σημαίνει πάντα την εμφάνιση καρκίνου, αν και συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Η έρευνα συνεχίζεται σχετικά με τους παράγοντες, που αυξάνουν ή μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

16 Καρκινογενεση αυξηση των ποσοστων αν οφειλονται στην κακη διατροφη.
Η επιστήμη, όμως, έχει καταλήξει σήμερα σε μια σειρά από παράγοντες που, όπως αποδείχθηκε, έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν την έναρξη της διαδικασίας καρκινογένεσης στον άνθρωπο. Αυτοί είναι οι ατομικοί και οι εξωτερικοί παράγοντες. Ατομικοί παράγοντες, είναι οι ατομικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, η κακή διατροφή κ.α. Εξωτερικοί παράγοντες είναι αυτοί που δεν εξαρτώνται από τη θέληση και τις συνήθειες του ατόμου. Όπως για παράδειγμα οι γενετική προδιάθεση ή κληρονομικότητα, η ηλικία, οι χημικές ουσίες, η υπεριώδης ακτινοβολία, η ιονίζουσα ακτινοβολία ή ακτίνες χ, η περιβαλλοντική ρύπανση, το βεβαρημένο εργασιακό περιβάλλον κ.α. Διατροφή: Υπολογίζεται ότι το 40-60% των περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με σωστή διατροφή. Αν η κακή διατροφή να οδήγησε στην εμφάνιση του καρκίνου, δεν είναι λογικό ότι η σωστή διατροφή θα βοηθήσει σημαντικά στην θεραπεία του.

17 Φυτοφαρμακα πωσ επιδρουν στην διατροφη μασ και στα ζωα

18 Φυτοφαρμακα πωσ επιδρουν στην διατροφη μασ και στα ζωα
Φυτοφάρμακα: είναι δραστικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την προστασία των φυτών από επιβλαβές παράγοντες η οργανισμούς και χρησιμοποιούνται κυρίως στην γεωργία. Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα φυτοφάρμακα δεν είναι πλήρως γνωστοί και για πολλά από αυτά δεν έχουν μελετηθεί οι μακροχρόνιες επιπτώσεις όπως βλάβη στο γενετικό υλικό, το νευρικό, το ενδοκρινικό, το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα φυτοφάρμακα αναπτύχτηκαν τα τελευταία περίπου εξήντα χρόνια και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Ζιζανιοκτόνα (καταστρέφουν τα αγριόχορτα) Εντομοκτόνα (καταστρέφουν έντομα) Παρασιτοκτόνα ή Μυκητοκτόνα (καταστρέφουν τα ζωικά η φυτικά παράσιτα). ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΌ ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ. Επίδραση στην όραση. Επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα. Επίδραση στο οστεοαρθρικό σύστημα. Μετάλλαξη – Τερατογέννεση (έμβρυα). Επίδραση στο αιμοποιητικό σύστημα.

19 Τελοσ περιληψησ Ο Μ Α Δ Α Αλεξία Κωστελίδου Αναστασία Σαντή
Αλεξία Κωστελίδου Αναστασία Σαντή Βαγγέλης Χρυσαΐδης Γιάννης Πουτελέσης Ελένη Μπόνη Μπλέντι Τρούκα Μάριος Καπουράνη Ιφιγένεια Χαντζή Ντομένικο Μερσινλλάρι Δημήτρης Κουσουλάκης Γιώργος Λαζαρίδης Γιώργος Σενκερίδης Δημήτρης Αυταράς Θοδωρής Σιδηρόπουλος Πάολα Σαμπανάι


Κατέβασμα ppt "Περιληψη ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Α΄ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google