Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα ποτάμια της Μακεδονίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα ποτάμια της Μακεδονίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα ποτάμια της Μακεδονίας

2 Τα ποτάμια της Μακεδονίας είναι:
ΟΝΟΜΑ ΜΗΚΟΣ ΡΟΗΣ (χλμ.) ΠΗΓΕΣ Αλιάκμονας 297 Γράμμος Κόζιακας Νέστος 130* Βουλγαρία Στρυμόνας 118* Αξιός 76* Π.Γ.Δ.Μ. Γαλλικός 70 Κρούσια Λουδίας 60 Κρύα Βρύση Αγγίτης ** 50 Πηγή Αγγίτη * Ροή σε ελληνικό έδαφος ** Παραπόταμος μεγαλύτερου ποταμιού

3 Αλιάκμονας Είναι το μακρύτερο ποτάμι της Ελλάδας
Πηγάζει και βρίσκεται εξ'ολοκλήρου σε ελληνικό έδαφος με συνολικό μήκος 297 χλμ. Oι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη

4 Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο Αλιάκμων ήταν ένας από τους ποτάμιους θεούς, παιδί του Ωκεανού και της Τηθύος. Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Ο ποταμός πηγάζει στο Γράμμο στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Περνάει από τους νομούς Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας, Πιερίας και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο.

5 Νέστος Ο Νέστος είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας.
Ο ρους του οριοθετεί τα σύνορα ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη και τους νομούς Καβάλας και Ξάνθης, έχοντας πρώτα διατρέξει το νομό Δράμας.

6 Η συνολική του πορεία καλύπτει 243 χλμ, 130 από τα οποία βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος
Πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας, ενώ εκβάλλει στο Θρακικό πέλαγος Στα βουλγαρικά λέγεται Места – Μεστα Ο ποταμός Νέστος, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, αποτελούσε το βόρειο όριο εξάπλωσης των λιονταριών στην Ελλάδα. Σήμερα βρίσκουν καταφύγιο ή τροφή 300 είδη πουλιών, 30 είδη αρπακτικών, 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, ενώ αρκετά είναι και τα είδη ψαριών που ζουν στις λιμνοθάλασσες του δέλτα.

7 Στρυμόνας O Στρυμόνας (βουλ. Струма, Στρουμα) είναι ποταμός της Βαλκανικής Χερσονήσου με συνολικό μήκος 392 χιλιόμετρα, από τα οποία 274 βρίσκονται σε βουλγαρικό έδαφος και 118 σε ελληνικό. Στο ελληνικό έδαφος, ο ποταμός ρέει αποκλειστικά στο έδαφος του νομού Σερρών

8 Πηγάζει από το όρος Βίτοσα, νοτιοδυτικά της Σόφιας, σε υψόμετρο 2
Πηγάζει από το όρος Βίτοσα, νοτιοδυτικά της Σόφιας, σε υψόμετρο μ. Ο Στρυμόνας συμβάλλει με τον Αγγίτη, ο οποίος πηγάζει στις νότιες παρυφές του Φαλακρού Όρους, πέντε χιλιόμετρα πριν τις εκβολές του.

9 Αξιός Ο Αξιός ή Βαρδάρης (Вардар) είναι ο μεγαλύτερος ποταμός που διασχίζει τη Μακεδονία και ο δεύτερος μεγαλύτερος των Βαλκανίων (μετά τον Έβρο), με μήκος 380 km, από τα οποία μόνο τα 76 είναι σε ελληνικό έδαφος. Το πλάτος του κυμαίνεται από m και το βάθος του φτάνει τα 4 m. Πηγάζει από το όρος Σκάρδος (Σάρ), στα Σερβοαλβανικά σύνορα, διασχίζει την κοιλάδα των Σκοπιών, μπαίνει στο Ελληνικό έδαφος, διασχίζει τη Μακεδονία και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο.

10 Γαλικός


Κατέβασμα ppt "Τα ποτάμια της Μακεδονίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google