Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ποταμος ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ποταμος ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ποταμος ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ

2 αλιακμονας Το όνομα Αλιάκμων είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο Αλιάκμων ήταν ένας από τους ποτάμιους θεούς, παιδί του Ωκεανού και της Τηθύος, κατά την προσφιλή αλληγορική ιδεο-ανθρωπόμορφη αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων επί των γεωλογικών ανακατατάξεων μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλίνιου ( μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: "Ωσαύτως εν Μακεδονία, όσοι θέλουσι να έχωσι πρόβατα λευκά άγουσιν εις τον Αλιάκμονα, όσοι δε μέλανα εις τον Αξιόν".

3 Ζωα (1) πέστροφα καπόνι τσιπούρα Μελανούρι σαρδέλα πεσκανδρίτσα
 πέστροφα  τσιπούρα  σαρδέλα  κυπρίνος λούτσος  μπάφα  Χέλι  γριβάδι γαύρος  γάτος Γόπα  ζαργάνα καπόνι  Μελανούρι  πεσκανδρίτσα  σκάρος  Σπάρος  αθερίνα  μουρμούρα κουτομούρα  λαυράκι του γλυκού νερού  τόνος

4 Ζωα (2) σολωμός Ιριδίζουσα Σμέρνα Πέστροφα Δράκαινα χέλια Σκυλόψαρο
 σολωμός Σμέρνα Δράκαινα Σκυλόψαρο Ροφός  γαλέος αετός Καλκάνι τσιρώνι Ενδημικό Γριβαδι Ιριδίζουσα Πέστροφα χέλια

5 Πεστροφα ,σολωμος,αθερινα,πεστροφα

6 πεσκανδριτσα

7 πουλια Τα πουλιά πιάνονται με τη χρήση ειδικών διχτυών παραλλαγής που τοποθετούνται σε καλαμώνες, συστάδες δέντρων ή στην ακτή. Κάθε πουλί δακτυλιώνεται με δαχτυλίδι που φέρει τη διεύθυνση του Ζωολογικού Μουσείου Αθηνών, καθώς και ένα μοναδικό αριθμό. Έπειτα γίνεται ο προσδιορισμός φύλου και ηλικίας, παίρνονται ορισμένες μετρήσεις, και μετά τα πουλιά απελευθερώνονται. Την επόμενη φορά που κάποιος ερευνητής ή παρατηρητής θα δει το συγκεκριμένο πουλί –πιθανόν σε κάποιον άλλο υγρότοπο- θα μπορέσει να το ταυτοποιήσει, να βοηθήσει στην καταγραφή της ιστορίας του στις βάσεις δεδομένων που διατηρούν οι επιστήμονες που συνεργάζονται γι αυτό το σκοπό! Συνολικά δακτυλιώθηκαν στη Νέα Αγαθούπολη 76 πουλιά από 17 είδη, στην πλειοψηφία τους στρουθιόμορφα. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών, Μπάμπης Αλιβιζάτος, το είδος που δακτυλιώθηκε σε μεγαλύτερους αριθμούς ήταν ο δεντροφυλλοσκόπος. Μεταξύ των πιο ασυνήθιστων ειδών που δακτυλιώθηκαν ήταν και μερικές ψαθοποταμίδες, ένα μικρό πουλί των καλαμώνων. Ωστόσο, για πρώτη φορά στην περιοχή, δακτυλιώθηκαν και λασποσκαλίδρες, από την οικογένεια των παρυδάτιων. "Είναι σημαντικό ότι αυτές είναι οι πρώτες δακτυλιώσεις παρυδάτιων κατά τη χειμερινή περίοδο στην ευρύτερη περιοχή», λέει ο κ. Αλιβιζάτος.

8

9 φυτα Πεύκα Σφενδάμια Έλατα Πλατάνια Καστανιές Ιτιές Δρυς
Κέδρα Πουρνάρια Κουμαριές Φράξο Σφενδάμια Πλατάνια Ιτιές ποώδη βλάστηση Καλαμιές Βούρλα αλμυρίθρες

10 Εικόνες Αλιάκμονα

11 αλιακμονα πηγές Το ποτάμι είναι πανάρχαιο, όπως και το όνομα του. Το όνομα Αλιάκμονας είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το ακμών (αμόνι).  Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο Αλιάκμονας ήταν ένας από τους ποτάμιους θεούς, που είχε γεννηθεί από τον Ωκεανό και την Τηθύ. Ο Ωκεανός ήταν ένας τεράστιος ποταμός που περιέβαλλε τη γη από παντού. Η δε Τηθύς ήταν μία από τις Τιτανίδες, κόρη του Ουρανού και της Γης. Υπάρχει και άλλη εκδοχή κατά την οποία πατέρας του Αλιάκμονα ήταν ο βασιλιάς της Θράκης, ο Παλαιστίνος και μητέρα του η Πιερίδα, που ήταν μία από τις εννιά θνητές κόρες του βασιλιά της Πιερίας, Πίερου και της Ευδίππης.

12


Κατέβασμα ppt "Ο ποταμος ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google