Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΗΣ ΤΟΥΣ

2 Από τις πηγές ψηλά στα βουνά ξεκινά το ποτάμι
Από τις πηγές ψηλά στα βουνά ξεκινά το ποτάμι.Εκεί πέφτουν πολλές βροχές και χιόνια.

3 . Μαίανδροι λέγονται οι συνεχείς κλειστές στροφές του ποταμού
Η κυρίως ροή είναι το πιο μεγάλο μέρος του ποταμού όπου μπορεί να ενώνεται με τους παραπόταμους. Το μέρος που ενώνονται δυο ποταμοί λέγεται συμβολή. Η κυρίως ροή βρίσκεται συνήθως σε πεδιάδα. . Μαίανδροι λέγονται οι συνεχείς κλειστές στροφές του ποταμού Οι εκβολές είναι το τμήμα του ποταμού που χύνεται στη θάλασσα. Εκεί χωρίζεται σε μικρότερα τμήματα σχηματίζοντας πολλές φορές ένα Δέλτα.

4 Η κυρίως ροή είναι το πιο μεγάλο μέρος του ποταμού όπου μπορεί να ενώνεται με τους παραπόταμους. Το μέρος που ενώνονται δυο ποταμοί λέγεται συμβολή. Η κυρίως ροή βρίσκεται συνήθως σε πεδιάδα. Μαίανδροι λέγονται οι συνεχείς κλειστές στροφές του ποταμούΟι εκβολές είναι το τμήμα του ποταμού που χύνεται στη θάλασσα. Εκεί χωρίζεται σε μικρότερα τμήματα σχηματίζοντας πολλές φορές ένα Δέλτα. τ

5 Χαράδρα: Είναι ένα μεγάλο φυσικό άνοιγμα στο έδαφος.
Χείμαρρος είναι το ορμητικό ρεύμα του νερού που σχηματίζεται από δυνατές βροχές αλλά και λιώσιμο των χιονιών. Τα νερά των χειμάρρων ή των ποταμών όταν χύνονται από ψηλά με απότομη πτώση σχηματίζουν καταρράκτη. Χαράδρα: Είναι ένα μεγάλο φυσικό άνοιγμα στο έδαφος. Φαράγγι: Είναι μια βαθιά και απόκρημνη χαράδρα, απ' όπου περνάει ένα ποτάμι.

6 Τα μεγαλύτερα ποτάμια που διαρρέουν την Ελλάδα είναι ο Έβρος και ο Αξιός. Και οι δύο, όμως, πηγάζουν έξω από την ελληνική επικράτεια, ο Έβρος από τη Βουλγαρία και ο Αξιός από τα Σκόπια, ενώ το μήκος τους στον ελληνικό χώρο είναι περιορισμένο. Τα ποτάμια της Ελλάδας είναι σχετικώς μικρά, ακολουθούν τη διεύθυνση των κοιλάδων και χύνονται στις ελληνικές θάλασσες. Είναι γενικά αβαθή και ορμητικά, κανένα δεν είναι πλωτό και μόνο ορισμένα σημεία του Έβρου και του Λουδία είναι προσβασιμα σε μεγαλυτερα πλοιαρια.

7 Η Ελλάδα έχει λίγα ποτάμια, αβαθή, μικρά και ορμητικά Τα περισσότερα πηγάζουν από την Πίνδο αφού εκεί πέφτουν και οι περισσότερες βροχές και τη μεγαλύτερη ποσότητα τη μεταφέρουν από το φθινόπωρο ως το χειμώνα. περνούν ανάμεσα από ορεινά μέρη , σχηματίζουν καταρράκτες, ενώ στις εκβολές τους σχηματίζουν εύφορο Δέλτα πολλά από αυτά . Αυτό συμβαίνει γιατί μεταφέρουν πλούσια οργανική ύλη(χώμα, φύλλα, κλαδιά) που εμπλουτίζει το έδαφος

8 Από τα ποτάμια που πηγάζουν στο εσωτερικό της χώρας, το μεγαλύτερο είναι ο Αλιάκμονας,με μήκος ροής 297 χλμ.,έχει τις πηγές του στο Γράμμο και εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο.

9 ΑΥΤΉ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΊΝΑΙ ΤΩΝ………… ΓΡΙΒΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΛΠΑΣΙΔΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑ’Ι’ΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google