Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΞΙΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΞΙΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΞΙΟΣ

2 Ο Αξιός ή Βαρδάρης (Вардар) είναι ο μεγαλύτερος ποταμός που διασχίζει τη Μακεδονία και ο δεύτερος μεγαλύτερος των Βαλκανίων (μετά τον Έβρο), με μήκος 380 χλμ, από τα οποία μόνο τα 76 είναι σε ελληνικό έδαφος. Το πλάτος του κυμαίνεται από μ. και το βάθος του φτάνει τα 4 μ. Πηγάζει από το όρος Σκάρδος (Σάρ), στα Σερβοαλβανικά σύνορα, διασχίζει την κοιλάδα των Σκοπίων, μπαίνει στο ελληνικό έδαφος, διασχίζει τη Μακεδονία και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο.

3

4 ονομασια Στους αρχαίους χρόνους ονομαζόταν Άξιος ή Αξειός και Ναξειός. Η λέξη Αξιός έχει μακεδονική ρίζα από το αξός που σημαίνει δάσος ή ύλη .

5 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ Η κοιλάδα του Αξιού, μαζί με αυτή του γειτονικού Στρυμόνα, είναι οι κύριες διαβάσεις από βορρά προς τον ελλαδικό χώρο. Απ' αυτές πέρασαν όλοι οι λαοί που μετανάστευαν προς τα νότια της Βαλκανικής χερσοννήσου. Το δέλτα του ποταμού κατά την αρχαιότητα βρισκόταν περίπου 10 χλμ βορειοανατολικότερα από το σημερινό. Έως τον 5ο αι. η σημερινή πεδιάδα της Θεσσαλονίκης καλυπτόταν από θάλασσα και η Πέλλα ήταν παραθαλάσσια, στο μυχό του αρχαίου Θερμαϊκού κόλπου.

6

7 Το ελληνικό τμήμα του Αξιού έχει μήκος 76 χλμ
Το ελληνικό τμήμα του Αξιού έχει μήκος 76 χλμ. περίπου και λεκάνη απορροής τ.χλμ. Ρέει ΝΝΑ, εισέρχεται στην Ελλάδα από το νομό Κιλκίς και διαρρέει ένα τμήμα της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης. Καθώς ρέει ανάμεσα στην Αξιούπολη και το Πολύκαστρο, συνεχίζει νοτιότερα προς την περιοχή του Ευρωπού και περνώντας μέσα από το δήμο Κουφαλίων εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο, απέναντι από το ακρωτήριο Μέγα Έμβολο. (Μεγάλο Καραμπουρνού), Σχηματίζοντας ένα εκτεταμένο δέλτα, περίπου 20 χλμ. νότια της πόλης της Θεσσαλονίκης.

8 ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟΠΙΟ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ

9 Δυτικά της κοιλάδας του Αξιού βρίσκεται το Πάικο, με κορυφή γύρω στα 1600 μ., που αποτελεί μια από τις καλύτερες τοποθεσίες για να παρατηρήσει κανείς τη ροή του ποταμού από ψηλά. Το πλάτος του Αξιού ποικίλλει σημαντικά: σε κάποιες περιοχές δεν ξεπερνά τα 50 μ. ενώ σε άλλες φτάνει τα 600 μ., ενώ το βάθος του φτάνει και τα 4 μ. Το μέσο ετήσιο ύψος βροχοπτώσεων στην περιοχή υπολογίζεται στα 670 χιλιοστά και ο μέσος ετήσιος όγκος υετού 1220x106 κυβικά μέτρα, ενώ η μέση ετήσια απορροή των υδάτων εκτιμάται σε 4.953x106 κυβικά μέτρα.

10 ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ.

11

12 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Εργαλειοθήκη σελιδοδεικτών Πιο συχνά αναγνωσμένοι Εργαλειοθήκη σελιδοδεικτών Πιο συχνά αναγνωσμένοι

13 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας.
Οι μαθητές της Ε1 τάξης.


Κατέβασμα ppt "ΑΞΙΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google