Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΣΠΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΣΠΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΣΠΑ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΣΠΑ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης Γ΄ ΦΑΣΗ Καβάλα 23 Απριλίου 2015

2 ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΣΤΗ Δ/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΣΤΗ Δ/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΣΙΦΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΠΕ 03.50) ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ

3 Μελέτη Περίπτωσης Μαθητή με Αμβλυωπία
Μελέτη Περίπτωσης Μαθητή με Αμβλυωπία

4 ΠΡΟΦΙΛ ΜΑΘΗΤΗ

5 Φυσικά χαρακτηριστικά του μαθητή
Ο Ν. είναι ένα αγόρι 15 ετών που φοιτά στην Γ΄ τάξη του Γυμνασίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία διάγνωσης-αξιολόγησης της διεπιστημονικής ομάδας του ΚΕΔΔΥ, ο μαθητής χαρακτηρίστηκε ως αμβλύωπας ή μερικώς βλέπων. Διαβάζει κείμενα σε γραμματοσειρά Tahoma 28pt

6 Έχει οπτική οξύτητα 1/20 της φυσιολογικής (αριστερός οφθαλμός) Δηλαδή, διακρίνει σε απόσταση το πολύ ενός μέτρου (οπτικό πεδίο), ό,τι με τη φυσιολογική όραση είναι ορατό στα 20 μέτρα. Στον δεξί οφθαλμό βλέπει μόνο σκιές. Μέτρηση στα 15 Cm Οπτική οξύτητα 1/20 του φυσιολογικού

7 Ο μαθητής έχει αποκτήσει καθημερινές δεξιότητες, για αυτόνομη κίνηση στους σχολικούς χώρους
 Φυσιολογική σωματική κατάσταση  Καλός συντονισμός κινήσεων  Καμία προβληματική συμπεριφορά  Νοημοσύνη φυσιολογική  Εκπαιδευτικές επιδόσεις χωρίς σημαντικές αποκλίσεις

8 Γενική κατάσταση υγείας
Εκτός από την οπτική ανεπάρκεια, της οποίας τα αίτια είναι προγεννητικά, ο μαθητής παρουσιάζει συννοσηρότητα, συνυπάρχουν :  Διαβήτης τύπου Α  Σύνδρομο Bardet-Biedl (Ασθενής με πολυδακτυλία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια) Επηρεάζονται η όραση και άλλες ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού. Συνεχής ιατρική βοήθεια και στήριξη. Σημαντικότατη η βοήθεια της οικογένειας.

9 Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μαθητή
 Ελαττωμένη ακουστική οξύτητα  Γρήγορο ρυθμό ομιλίας (βιασύνη)  Αυξημένη ένταση στη φωνή  Δείχνει περιέργεια & ενδιαφέρον  Συμμετέχει σε σχολικές παρελάσεις  Απομονώνεται πολλές φορές στα διαλείμματα ή στα ωριαία κένα και παίζει με το ηλεκτρονικό του παιχνίδι.

10 Επιδόσεις στα μαθηματικά
Ο μαθητής στην Άλγεβρα και στη Γεωμετρία χρησιμοποιεί την αντίθεση χρωμάτων άσπρο-μαύρο (Contrast), για να διαβάσει τμηματικά και να λύσει μια άσκηση, αυτό απαιτεί περισσότερο χρόνο (15-20 λεπτά).

11 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

12 Για να έχουμε αποτελέσματα σε κάθε εκπαιδευτική παρέμβαση πρέπει να υπάρχει :  Εναρμονισμένη συνεργασία εκπαιδευτικών (εκπ/κού Π.Σ. και εκπ/κού γενικής)  Σωστός σχεδιασμός και οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού  Κατάλληλες διδακτικές μέθοδοι και πρακτικές σχεδιασμένες για το μαθητή  Συνεργασία εκπαιδευτικού και γονέων

13 Εκμάθηση καθημερινών δεξιοτήτων
Πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προηγήθηκε πρακτική εξάσκηση για την εκμάθηση δεξιοτήτων στους σχολικούς χώρους, από τη μητέρα του μαθητή. Στη συνέχεια από τους εκπ/κούς παράλληλης στήριξης με συνεπικουρία της μητέρας. Όλες μας οι προσπάθειες έφεραν πολύ θετικά αποτελέσματα. Ο μαθητής κινείται αυτόνομα με μεγάλη άνεση, με τη βοήθεια του λευκού μπαστουνιού, σε όλους τους χώρους του σχολικού συγκροτήματος.

14 Διδακτικές παρεμβάσεις στα μαθηματικά
Χρησιμοποιούμε φύλλα Α4 με μαύρη έντονη γραμμογράφηση και μεγάλα μεσοδιαστήματα. Ο μαθητής για να γράψει χρησιμοποιεί χοντρό μαύρο μαρκαδόρο. Συχνά ζητά να υπαγορεύω μια άσκηση, για μεγαλύτερη κατανόηση. Πολλές φορές χρειάζεται υπενθύμιση για να χρησιμοποιήσει σημεία στίξης ή μαθηματικά σύμβολα (+, -, =, <, >, (), {} κ. ά). Αρκετές φορές διαβάζω και επεξηγώ τα γραφόμενα στον πίνακα.

15 Μερικές φορές, όταν εξετάζεται προφορικά στο μάθημα της ημέρας, επισημαίνω παραλείψεις και το βοηθάω να συνεχίσει. Στις περιπτώσεις που δυσκολεύεται με πολύπλοκα γεωμετρικά σχήματα, του επεξηγώ με σαφήνεια τα σχήματα και τα περιεχόμενά τους (γωνίες, ευθύγραμμα τμήματα κλπ.). Στη γεωμετρία σχεδιάζω τα σχήματα μιας άσκησης ή εφαρμογής στο ειδικό τετράδιο του και στη συνέχεια γίνεται επεξήγηση και ανάλυση δεδομένων και ζητούμενων της άσκησης. Η ηχογράφηση του μαθήματος βοηθάει το μαθητή για καλύτερη κατανόηση και εμπέδωση στο σπίτι.

16 Επιδιώξαμε και το καταφέραμε ως ένα μεγάλο βαθμό , κατά τη μαθησιακή διαδικασία, να υπάρχει συνεργασία του μαθητή με τους συμμαθητές του, παροτρύνοντας να συμμετέχει ενεργά στο μάθημα και ακόμη να δραστηριοποιείται σε όλες τις εκφάνσεις της σχολικής ζωής, μέσα και έξω από το σχολείο.

17 Η διδακτική μας παρέμβαση στηρίχθηκε πάνω σε βασικές διδακτικές και παιδαγωγικές αρχές με κύρια χαρακτηριστικά τη συγκεκριμενοποίηση (πλούσιο και συγκεκριμένο εποπτικό υλικό), την ενοποίηση της γνώσης ( βαθμιαία ενοποίηση της γνώσης με ενεργοποίηση της ακοής και αφής) και την εξατομίκευση της διδασκαλίας.

18 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Είναι βασικό για τον εκπαιδευτικό να γνωρίζει πότε ένα παιδί διαγνώστηκε με οπτική ανεπάρκεια, για να μπορέσει να το βοηθήσει. Ο μαθητής Ν., ως μερικώς βλέπων, μπορεί να διευκολυνθεί στη μάθηση χρησιμοποιώντας την οπτική δίοδο επικοινωνίας, γιατί το παιδί είναι σε θέση να διαβάζει γραπτά κείμενα και να λύνει ασκήσεις μαθηματικών. Το πλεονέκτημα του παιδιού είναι ότι μπορεί με ευκολία να καταφεύγει, με έξυπνο, ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο και σε εναλλακτικές μεθόδους προσέγγισης των πληροφοριών, μέσω της ακοής και της αφής.

19 Ο ρόλος μας, ως εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης μέσα στην κανονική τάξη, στα πλαίσια της συνεκπαίδευσης, είναι να δώσουμε στο μαθητή με σαφήνεια τις αναγκαίες προφορικές επεξηγήσεις και να το βοηθήσουμε να συμμετάσχει στο μάθημα και να κατανοήσει (πειράματα φυσικής & χημείας, προβολή βίντεο, ανάλυση γεωμετρικών σχημάτων) και γενικά μαθηματικών όρων. Απώτερος στόχος μας, για να οδηγηθεί ο μαθητής στη μάθηση, είναι η συστηματική καλλιέργεια της ικανότητάς του στο να ακούει προσεκτικά, να αφομοιώνει σωστά για να μπορεί να θυμάται.

20 « Μην περπατάς πίσω μου, δεν μπορώ να σε οδηγήσω
« Μην περπατάς πίσω μου, δεν μπορώ να σε οδηγήσω. Μην περπατάς μπροστά μου, αδυνατώ να σε ακολουθήσω. Περπάτα δίπλα μου γιατί θέλω ένα σωστό συνοδοιπόρο κι έναν αληθινό φίλο » (Ινδιάνικη παροιμία)

21 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας !
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας !


Κατέβασμα ppt "ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΣΠΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google