Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Β΄ Βατικανή Σύνοδος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Β΄ Βατικανή Σύνοδος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Β΄ Βατικανή Σύνοδος
Όνομα:Χρήστος Πυλαρινός Μαρκαντωνάτος Γ 3 Εργασία για την «Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Β Βατικανή Σύνοδος» Υπεύθυνος καθηγητής:κ. Γιώργος Καπετανάκης

2 Ιστορία Β΄ Βατικανή Σύνοδος είναι το μέγιστο εκκλησιολογικό και εκκλησιαστικό γεγονός του 20ου αιώνα, το οποίο δεν έπαυσε να φέρει καρπούς τόσο για την Εκκλησία όσο και για τον κόσμο όλο στο σύνολό του. Οι σχέσεις της Εκκλησίας με τον κόσμο άλλαξαν και συνεχώς αλλάζουν. Σήμερα η Εκκλησία είναι παρούσα ταπεινά και όχι θριαμβολογικά, παρά τα φαινόμενα, διότι o σημερινός άνθρωπος, όπως και ο χθεσινός, έχει ανάγκη από τον Θεό και από τον λόγο του Θεού, χρειάζεται να ξέρει από που έρχεται και που πηγαίνει, ότι έρχεται από τον Θεό και πηγαίνει προς τον Θεό.

3 Αλλά ποιος θα διδάξει στον άνθρωπο την αλήθεια αυτή αν όχι η Εκκλησία, ο Λαός του Θεού; Όλοι έχουν τη θέση τους και τον ρόλο τους μέσα στην Εκκλησία και μέσα στον κόσμο. Μετά τη Βατικανή Σύνοδο η Εκκλησία δεν είναι πια σαν πυραμίδα που έχει στην κορυφή τον κλήρο, αλλά συγκροτείται από όλα τα μέλη της τα καθαγιασμένα με το βάπτισμα, το χρίσμα και την ιεροσύνη, και χρειάζεται συνεχής επιμόρφωση και επαγρύπνηση. Τίποτε δεν είναι πια όπως πριν. 

4

5 Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΓΜΑΤΩΝ
Άλλη μεγάλη καινοτομία της Β΄ Βατικανής, την οποία θέλησε ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ΄. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Εκκλησίας διακρίνονται τα δόγματα της πίστεως και το εκάστοτε περιεχόμενό τους από την διατύπωση αυτής ταύτης της πίστεως. Τα δόγματα δεν επαναλαμβάνονται στερεότυπα. Διατυπώθηκαν μεν μια για πάντα, όμως υπό διαφορετικές πολιτιστικές, κοινωνικές και γλωσσικές συνθήκες, μπορούν λοιπόν σήμερα να διατυπωθούν ξανά χωρίς να αλλοιωθούν οι αιώνιες αλήθειες της πίστεως τις οποίες περιέχουν.

6

7 Βαρυσήμαντη είναι η θέση και το έργο των λαϊκών στο κήρυγμα του Ευαγγελίου, καθώς και η χριστιανική τους μαρτυρία. Φέρνουν τον Χριστό εκεί όπου δεν μπορεί να εισχωρήσει ο ιερέας εκ φύσεως και κλήσεως. Θέση τους είναι ο μεγάλος καθημερινός αγώνας και μόχθος τους μέσα στον κόσμο. Αυτό είναι τρομερή καινοτομία της Β΄ Βατικανής. Γεννά απαιτήσεις και η ιδιότητα του λαϊκού όπως και η ιδιότητα του ιερέως, πράγμα που χρειάζεται χριστιανική μόρφωση και επιμόρφωση. Με άλλα λόγια, ο κόσμος δεν σώζεται αν δεν αναλάβουν κα οι λαϊκοί την πληρότητα της θέσεώς τους μέσα στην Εκκλησία και μέσα στον κόσμο. Αυτό είναι το μήνυμα της Β΄ Βατικανής, που τείνει το χέρι στο λαϊκό στοιχείο όχι από την πίεση των καιρών αλλά λόγω της κλήσεώς του μέσα στο κοινό Σώμα του Χριστού που είναι η Εκκλησία. Η Εκκλησία του Χριστού οφείλει να είναι αλήθεια και ζωή και όχι τυπολατρία και παθητική επανάληψη του παρελθόντος, ακόμη κι αν αυτό υπήρξε άριστο και λαμπρό.

8

9 Αλλά ποιος θα διδάξει στον άνθρωπο την αλήθεια αυτή αν όχι η Εκκλησία, ο Λαός του Θεού; Όλοι έχουν τη θέση τους και τον ρόλο τους μέσα στην Εκκλησία και μέσα στον κόσμο. Μετά τη Βατικανή Σύνοδο η Εκκλησία δεν είναι πια σαν πυραμίδα που έχει στην κορυφή τον κλήρο, αλλά συγκροτείται από όλα τα μέλη της τα καθαγιασμένα με το βάπτισμα, το χρίσμα και την ιεροσύνη, και χρειάζεται συνεχής επιμόρφωση και επαγρύπνηση. Τίποτε δεν είναι πια όπως πριν. Ο κόσμος έχει ξυπνήσει, ενηλικιωθεί, και η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να μένει πίσω και ουρανός στις ανάγκες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργικής της ζωής, της ενδυμασίας των λειτουργών της και άλλων. 

10

11 ΠΗΓΕΣ BA%CE%B1%CE%BD%CE%AE+%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE %BF%CF%82&espv=2&biw=1366&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=jbdfVNf WJeiV7AaB54CABg&ved=0CAcQ_AUoAg#facrc=_&imgdii=fM6TB5HF8tWN2M%3A%3 BZvhy4K8wnHMmWM%3BfM6TB5HF8tWN2M%3A&imgrc=fM6TB5HF8tWN2M%253 A%3Bw_b- 6LeghZwOIM%3Bhttps%253A%252F%252Flh4.googleusercontent.com%252Fj3u3pGKXR a0UWYegzONiCadbn- BmIpYz6IUNfZ3rmUtXHGQbcVk3pRmQTmO3BY6CzQLZ0Xdjprhs5onwmzYIT7Zf0JqnJ w4vR2-tw6eIP5ndyL3OVPPZpLADMym_E- 42ZA%3Bhttp%253A%252F%252Fyiorgosthalassis.blogspot.com%252F2014%252F05%25 2Fblog-post_2103.html%3B1200%3B772

12 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Β΄ Βατικανή Σύνοδος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google