Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β’ Τετράμηνο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕ.Λ. ΣΠΑΡΤΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β’ Τετράμηνο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕ.Λ. ΣΠΑΡΤΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β’ Τετράμηνο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕ.Λ. ΣΠΑΡΤΗΣ
MME Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β’ Τετράμηνο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕ.Λ. ΣΠΑΡΤΗΣ

2 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΛΕΚΑΡΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΥ ΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

3 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΣΜΟ
ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΠΗΓΕΣ

4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος Τέταρτη Εξουσία αναφέρεται στα ΜΜΕ. Αρχικά αναφερόταν στον Τύπο, καθώς ήταν το μόνο μέσο, αλλά στη συνέχεια με την ανάπτυξη και των υπολοίπων (π.χ. ραδιόφωνο, τηλεόραση, Internet), χαρακτηρίζει τα ΜΜΕ γενικότερα. Ο τίτλος της Τέταρτης Εξουσίας δίνεται με βάση τις τρεις (προηγούμενες) εξουσίες : Νομοθετική, Εκτελεστική, Δικαστική και με τη λογική ότι όλες τους υπάρχουν για τον ίδιο σκοπό, την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Τα ΜΜΕ καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος στην ψυχαγωγία, την ενημέρωση και την επικοινωνία όλων των ανθρώπων. Στα ΜΜΕ, υπάρχει μια σχέση πομπού-δέκτη σε άλλα από αυτά μονόδρομη και σε άλλα αμφίδρομη. Τα ΜΜΕ επηρεάζουν εύκολα τη συμπεριφορά των παιδιών, επηρεάζουν όλους μας ως καταναλωτές, στα ΜΜΕ προβάλλονται οι ρόλοι των φύλων (συχνά διαστρεβλωμένοι),προάγουν την ελευθερία του λόγου και καλλιεργούν το πολιτικό κριτήριο του λαού, φέρνουν σε επαφή τους λαούς και έτσι το άτομο γνωρίζει τα ήθη, έθιμα και τον πολιτισμό των άλλων λαών. Για μεγάλο μέρος του πληθυσμού τα ΜΜΕ συνιστούν τη βασική μορφωτική πηγή μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση, επίσης συμβάλλουν αποφασιστικά στην ποιοτική άνοδο της πολιτιστικής στάθμης ενός λαού, παρουσιάζοντας τη λογοτεχνία, το θέατρο ή τη μουσική. Από την άλλη η παραπληροφόρηση και ο κιτρινισμός μαστίζει την εποχή μας, τα ΜΜΕ συχνά εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και προβάλλουν αρνητικά πρότυπα. Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν το κριτήριο της επιλογής του συγκεκριμένου θέματος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε κριτικά απέναντι στα ΜΜΕ χρησιμοποιώντας τα χωρίς να επιτρέπουμε αυτά να μας χρησιμοποιούν.

5 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ως εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας".

6 ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΣΜΟ
Οι πρώτες εφηµερίδες εντοπίστηκαν αρχικά στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. Οι «Βασίλειες Εφηµερίδες» όπως τις αποκαλούσαν ήταν ηµερήσια φύλλα όπου περιέγραφαν ότι συνέβαινε καθηµερινά στο βασίλειο της Μακεδονίας. Επίσης περιείχε λεπτοµερή καταγραφή των γεγονότων του πολιτικού και στρατιωτικού κόσµου καθώς και τις προσωπικές ασχολίες του βασιλιά, σπουδαίες ακροάσεις και µερικές πληροφορίες όσον αφορά το οικονοµικά του κράτους. Υπεύθυνος για τη σύνταξη των εφηµερίδων ήταν ο Ευµενές ο Καρδιανός τον οποίο ο ίδιος ο Αλέξανδρος είχε διορίσει ως επικεφαλή της εταιρίας ενηµέρωσης και καταγραφής. Τα αντίγραφα αυτών των εφηµερίδων φυλάσσονταν και ήταν απόρρητα στο ευρύ κοινό. Πρόσβαση είχαν µόνο άτοµα απολύτου εµπιστοσύνης του Αλεξάνδρου. Παρ’ όλο που οι «Βασίλειες Εφηµερίδες» του Αλεξάνδρου είναι γνωστές ακόµα και σήµερα δεν είναι απόλυτα βέβαιο πως ήταν δική του εφεύρεση. «Κάποιοι ιστορικοί ερευνητές υποστηρίζουν πως οι εφηµερίδες του Αλεξάνδρου αποτελούσαν τη συνέχεια µιας παλιότερης παράδοσης των Μακεδόνων βασιλιάδων για τη δηµιουργία εφηµερίδων που έπαιρναν το όνοµα του εκάστοτε βασιλιά που νοιάζονταν για τη σύνταξη του.» Στην αρχαία Ρώµη το 48π.Χ. µε εντολή του Ιούλιου Καίσαρα εκδίδονταν τα actadiurna ή actasenatus που περιείχαν πολιτικές ειδήσεις και διάφορες άλλες πληροφορίες. Πέρα από τη Μακεδονία επίσης, εφηµερίδες είχαν βασιλιάδες της Περσίας, της Αιγύπτου και άλλων ανατολικών χωρών. Επιπρόσθετα και στην αρχαία Ελλάδα σε διάφορες πόλης, µετά τους κήρυκες που µετέδιδαν τις ειδήσεις προφορικά εµφανίστηκαν κάποιοι δηµόσιοι γραφιάδες που ετοίµαζαν τις ειδήσεις σε γραπτή µορφή. Τέλος µέσα από την αρχαία ελληνική λογοτεχνία γίνεται αναφορά σε ένα ιστορικό έργο µε τίτλο «Εφηµερίς του Τρωικού πολέµου» που αποδίδεται σε κάποιον Κρητικό και η οποία φυλασσόταν στις Αιγές την παλιά πρωτεύουσα του µακεδονικού κράτους, εκεί που παραδοσιακά θάβονταν οι βασιλείς.

7 ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ
Στη Βιέννη το 1784 εκδόθηκε η πρώτη Ελληνική εφηµερίδα. Τον Ιούλιο του ίδιου κιόλας έτους έπαυσε η έκδοση της λόγω τουρκικών πιέσεων προς τις αυστριακές αρχές. Μια ακόµα εφηµερίδα που εκδιδόταν επίσης στη Βιέννη ήταν η «εφηµερίς των Μακρίδων Πουλιών» το 1790. Στην εφηµερίδα αυτή δηµοσιεύονταν ειδήσεις για τη Γαλλική Επανάσταση καθώς και γεγονότα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και πληροφορίες για τον ελληνισµό της εποχής. Παρ’ όλο που το 1798 η εφηµερίδα έκλεισε λόγω της σχέσης των εκδοτών της µε το Ρήγα Βελεστίνη και των επαναστατικών του ιδεών, η ιστορία του Ελληνικού τόπου είχε ήδη σηµειώσει τα πρώτα της βήµατα. Τη δεκαετία στα τυπογραφεία της Βιέννης και του Παρισιού εκδίδονταν πολλά έντυπα. Το 1811 µε την άδεια της αυστριακής κυβέρνησης εκδίδεται από τον Άνθιµο Γαζή η εφηµερίδα «Λόγιος Ερµής». Στη συνέχεια στο Παρίσι εκδίδεται η «Αθήνα» η «Μέλισσα» και το «Μουσείον» ενώ στο Λονδίνο εκδίδεται η «Ίριδα».

8 Σε Ελληνικό τώρα έδαφος, εκδίδεται το 1812 στα Επτάνησα η «Ιονική»
Σε Ελληνικό τώρα έδαφος, εκδίδεται το 1812 στα Επτάνησα η «Ιονική». Πρώτη επίσηµη Ελληνική εφηµερίδα χαρακτηρίζεται η «Σάλπιγξ Ελληνική» η οποία εκδόθηκε 1η Αυγούστου του 1821 στην Καλαµάτα ταυτόχρονα µε την έκρηξη της επανάστασης. Οι εφηµερίδες του αγώνα προσπαθούν να ενηµερώσουν για την επικαιρότητα των πολεµικών εξελίξεων και γενικότερα να ενηµερώσουν για πολιτικά και κοινωνικά θέµατα. Το 1822 εκδίδεται η χειρόγραφη εφηµερίδα «Αιτωλική» στη Στερεά Ελλάδα ενώ στο Μεσολόγγι το 1824 ο Ελβετός Ιάκωβος Μάγες εκδίδει την εφηµερίδα «Ελληνικά Χρονικά». Στην Αθήνα η πρώτη εφηµερίδα εκδόθηκε το 1824 από τον Γεώργιο Ψύλλα και ήταν η «Εφηµερίς των Αθηνών» η οποία και γράφτηκε στη δηµοτική. Το 1825 εκδίδεται από το Θεόκλητο Φαρµακίδη η «Γενική Εφηµερίς της Ελλάδας» που µετονοµάστηκε σε «Εφηµερίς της Κυβερνήσεως » και εκδίδεται έως και σήµερα. Στα επόµενα χρόνια εκδόθηκαν πολλοί τίτλοι εφηµερίδων κι’ έτσι η πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα θεωρήθηκε η «χρυσή εποχή» των εφηµερίδων. Κατά τη διάρκεια του Α Παγκόσµιου πολέµου εκδόθηκαν γύρω στις 15 εφηµερίδες στην Αθήνα µερικές εκ των οποίων και η «Ελευθεροτυπία», ο «Ελεύθερος τύπος», η «Καθηµερινή», η «Δηµοκρατία» κ.α. Στη διάρκεια της χούντας ( ) λειτουργεί επίσης µεγάλος αριθµός εφηµερίδων όπως η «Απογευµατινή», «το Βήµα», «τα Νέα» κ.α. ενώ το 1988 πρωτοεκδόθηκαν οι ηµερήσιες εφηµερίδες «Αυριανή», «Ελεύθερη Ώρα», «24 Ώρες», «Πρώτη» και «Δηµοκρατικός λόγος». Έως τα µέσα της δεκαετίας του 90΄υπήρχαν στην Ελλάδα περίπου 300 εφηµερίδες τοπικής και πανελλαδικής εµβέλειας

9 Ραδιόφωνο To ραδιόφωνο είναι η συσκευή που λειτουργεί ως "ραδιοδέκτης - μετατροπέας" όπου λαμβάνοντας τις ραδιοφωνικές εκπομπές των ραδιοφωνικών σταθμών τις μετατρέπει σε ήχο. Τα ραδιοφωνικά κύματα εκπέμπονται από τον πομπό και φτάνουν στον δέκτη (δηλαδή το ραδιόφωνο). Τα κύματα αυτά αποκωδικοποιούνται από τη συσκευή και μετατρέπονται σε ηλεκτρικό ρεύμα και στην συνέχεια σε ήχο, που είναι και το τελικό αποτέλεσμα του ραδιοφώνου. Ραδιοφωνία, επίσης, θεωρείται και όλη η διαδικασία εκπομπής και λήψης ραδιοκυμάτων.

10 Ιστορία του ραδιοφώνου
Το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου Γουλιέλμος Μαρκόνι κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων. Οι επιτυχίες του Μαρκόνι και άλλων ερευνητών όπως του Ρέτζιναλντ Φέσεντεν (Reginald Fessenden) και του Λη ντε Φόρεστ (Lee de Forest) αποτελούν την απαρχή της ανάπτυξης της ραδιοφωνίας. Η ραδιοφωνία, η οποία συνίσταται στη μετάδοση ομιλιών, μουσικής και λόγου σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς τη μεσολάβηση αγωγών, αλλά με ηλεκτρομαγνητικά κύματα, και στη λήψη τους από ειδικούς δέκτες, αποτελεί πρακτική εφαρμογή της εφεύρεσης των ηλεκτρονικών λυχνιών. Άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1910 στις ΗΠΑ.Ήταν τα Χριστούγεννα του 1906 στην Νέα Υόρκη όταν ο Φάσεντεν μετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουσική μέσω ραδιοκυμάτων. Αργότερα ήρθε ο ντε Φορέ για να εφεύρει την ηλεκτρονική λυχνία, η οποία ήταν η μόνη "μορφή" ραδιοφώνου για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο χρησιμοποιούμενο σε ερασιτεχνική βάση και δεν είναι καθόλου ανεπτυγμένο ούτε διαδεδομένο.Στις 20 Νοεμβρίου 1920 λειτούργησε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός, ο K.D.K.A., που λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Το 1926 εμφανίζεται στην αγορά ραδιοφωνικός δέκτης αρκετά εύχρηστος, ποιοτικός και φθηνός. Από τότε το ραδιόφωνο κατακτά πολύ ευρύ κοινόΣτην πορεία εμφανίζεται και η σύσταση σχετικής νομοθεσίας για την οργάνωση τόσο των σταθμών όσο και των συχνοτήτων εκπομπής. Η εδραίωση, όμως, του ραδιοφώνου έρχεται μετά το Σε αυτή την περίοδο δημιουργείται το καλά οργανωμένο δίκτυο σταθμών (κρατικών και ιδιωτικών) τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

11 Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα ήδη από το 1923 άρχισε μια προσπάθεια εγκατάστασης ραδιοφωνικού πομπού. Οι πειραματισμοί κράτησαν αρκετά χρόνια. Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη με ιδιωτική πρωτοβουλία από το ραδιοηλεκτρολόγο Χρίστο Τσιγγιρίδη το 1926 και 20 ολόκληρα χρόνια λειτούργησε στην πόλη, μεταδίδοντας τακτικά εκπομπή-εκπομπές. Ο πρώτος όμως εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός ιδρύθηκε και λειτούργησε στην περιοχή των Αθηνών, αφού στις 25 Μαρτίου του 1938 εγκαινιάστηκε από τον τότε βασιλιά Γεώργιο Β΄, ενώ το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) που ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού. Αμέσως μετά την απελευθέρωση άρχισαν να ιδρύονται κι άλλοι σταθμοί σε διάφορες πόλεις της χώρας που υπάγονταν στη δικαιοδοσία του Ε.Ι.Ρ., καθώς και πολλοί στρατιωτικοί σταθμοί, υπό τη δικαιοδοσία των ενόπλων δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ). Από τα τέλη της δεκαετίας του '70, αρχικά η μπάντα των μεσαίων και στη συνέχεια η ζώνη των FM κατακλύζεται από εκατοντάδες ερασιτέχνες (οι επονομαζόμενοι και "πειρατές"), που εκπέμπουν πολυποίκιλα προγράμματα, αμφισβητώντας ανοιχτά το ραδιοφωνικό μονοπώλιο της κρατικής ραδιοφωνίας. Ραδιοσταθμό κατασκεύασαν, επίσης, οι φοιτητές του ΕΜΠ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της Χούντας το 1973.

12 Τηλεόραση Η τηλεόραση είναι ένα σύστημα τηλεπικοινωνίας που χρησιμεύει στη μετάδοση και λήψη κινούμενων εικόνων και ήχου εξ αποστάσεως. Aποτελεί το κυριότερο και δημοφιλέστερο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας και η χρήση της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Ο όρος καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των τεχνικών χαρακτηριστικών και των δραστηριοτήτων που αφορούν τα τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς και τη μετάδοσή τους. Ο τηλεοπτικός δέκτης λαμβάνει το τηλεοπτικό σήμα είτε ασύρματα είτε ενσύρματα.

13 Η τηλεόραση στην Ελλάδα
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 ξεκινά η πειραματική μετάδοση τηλεοπτικών εκπομπών στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος πειραματικός σταθμός Ελληνικής τηλεόρασης λειτούργησε το 1961 στη Θεσσαλονίκη από τη ΔΕΗ στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η επίσημη όμως έναρξη της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1966, με πρώτη παρουσιάστρια την Ελένη Κυπραίου και συντονιστή το δημοσιογράφο Γεώργιο Κάρτερ. Το 1969 γίνεται η διεθνής απευθείας σύνδεση με το κύκλωμα της Eurovision για τη μετάδοση της προσεδάφισης και του περιπάτου του πληρώματος του Απόλλο 12 στη Σελήνη. Το 1970 το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοτηλεόρασης μετεξελίσσεται σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (Ε.Ι.Ρ.Τ). Το 1975, με τη μεταπολίτευση, το Ε.Ι.Ρ.Τ μετατρέπεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ) με σκοπό την «ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του Ελληνικού λαού».

14 Η τηλεόραση και τα θετικά της
Στα θετικά της τηλεόρασης συγκαταλέγονται το ότι ψυχαγωγεί και ενημερώνει τον άνθρωπο για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο, η ενημέρωση που την επιτυγχάνει μέσω των δελτίων ειδήσεων και διαφόρων ενημερωτικών εκπομπών και η ψυχαγωγία του μέσω κάποιων μεταδόσεων μεγάλων γεγονότων(Ολυμπιακοί αγώνες), σειρών και ψυχαγωγικών εκπομπών. H τηλεόραση μπορεί να βοηθήσει τον ενήλικα και το παιδί να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους και να αποκτήσουν γνώσεις, άγνωστες μέχρι τότε για αυτούς, ενώ αποτελεί το βαρόμετρο στην αυξομείωση του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου του λαού. Ακόμα ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί χιλιάδες ανθρώπους για καλό σκοπό (π. χ. αγάπης κλπ)

15 Η τηλεόραση και τα αρνητικά
Πολλές από τις εκπομπές που προβάλλονται από αυτήν αποτελούν αρνητικά πρότυπα για τα παιδιά και τους νέους που τις παρακολουθούν. Δείχνει μερικές σειρές που διαταράσσουν τον ψυχικό κόσμο του ατόμου λόγω σκηνών βίας κ.ά. που χρησιμοποιούν για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Ακόμα μέσω των χιλιάδων διαφημίσεων που προβάλλονται ( σε ένα χρόνο) γίνεται πραγματική «πλύση εγκεφάλου» στους ανθρώπους, αρκεί να πετύχουν στον σκοπό τους, που συνήθως είναι η πώληση κάποιου προϊόντος

16 Διαδίκτυο Το Διαδίκτυο (αγγλ. Internet) είναι παγκόσμιο σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων υπολογιστών, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθιερωμένη ομάδα πρωτοκόλλων, για να εξυπηρετεί εκατομμύρια χρηστών καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι διασυνδεδεμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ανά τον κόσμο, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα κοινό δίκτυο επικοινωνίας, ανταλλάσσουν μηνύματα (πακέτα) με τη χρήση διαφόρων πρωτοκόλλων (τυποποιημένοι κανόνες επικοινωνίας), τα οποία υλοποιούνται σε επίπεδο υλικού και λογισμικού. Το κοινό αυτό δίκτυο καλείται Διαδίκτυο.

17 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ - ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ
Η απαρχή της δημιουργίας του Διαδικτύου (Internet) τοποθετείται, από τους ιστορικούς της επιστήμης και τεχνολογίας, στα Τότε το υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α., τρομοκρατημένο από την προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ανέθεσε στην Αμερικανική Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων ARPA ( Advanced Research Projects Agency ) την δημιουργία ενός αποκεντρωμένου αλλά κλειστού δικτύου του ARPANET ΤΟ οποίο θα εξασφάλιζε την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των απομακρυσμένων στρατιωτικών μονάδων, ακόμα και έπειτα από γενικευμένη πυρηνική σύρραξη. Τα επόμενα χρόνια, επειδή ο αναμενόμενος πυρηνικός πόλεμος δεν πραγματοποιήθηκε, το διαδίκτυο αυτό μετεξελίχθηκε, ευτυχώς, σε ιδανικό μέσο επικοινωνίας μεταξύ στρατιωτικών και αργότερα πανεπιστημιακών που εργάζονταν για την κυβέρνηση. Σταδιακά άρχισαν να δημιουργούνται στις Η.Π.Α. και άλλα μικρά δίκτυα στο πρότυπο του ARPANET. To 1995 και μετά από βελτίωση των προσωπικών υπολογιστών ( PC-Personal Computer) οι τεχνολογικές προϋποθέσεις θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση του Διαδικτύου. Προηγουμένως το 1982 έχει υιοθετηθεί για πρώτη φορά ένα σαφές πρωτόκολλο για την μετάδοση των πληροφοριών, και το 1984 δημιουργήθηκε μια κοινή ονοματοθεσία σχετικά με τους τόπους και τις διευθύνσεις του Διαδικτύου (INTERnationalNETwork). Η ανάγκη να μπει κάποια τάξη σε αυτή την χαώδη δομή, δηλαδή στον συνεχώς διογκούμενο κυβερνοχώρο, οδήγησε στην δημιουργία του WWW ή World Wide Web δηλαδή του Παγκόσμιου Ιστού. To Web είναι ένα σύστημα οργάνωσης του κυβερνοχώρου που επιτρέπει σε κάθε επισκέπτη του Διαδικτύου να ανακτά καθορισμένες πληροφορίες με σχετικά γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο

18 ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Τα θετικά της χρήσης του διαδικτύου μπορούν να αναζητηθούν από τη στιγμή που το χρησιμοποιούμε ως εργαλείο για να ενημερωθούμε, να διευκολυνθούμε και να μάθουμε από αυτό. Έτσι λοιπόν θετικά μπορούμε να χαρακτηρίσουμε: Την ταχύτατη επικοινωνία μας με κάποιο άτομο.

19 Τη συλλογή πολλών πληροφοριών σε λίγο χρόνο.
Την ταχύτερη εξυπηρέτησή μας σε διάφορες υποχρεώσεις μας Τη διευκόλυνσή μας σε πολλούς τομείς της ζωής μας π.χ. Στην οργάνωση μιας επιχείρησης με ηλεκτρονικά

20 ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Στην παρατεταμένη έκθεσή μας στο internet δημιουργούνται πολλά προβλήματα τα οποία αποτελούν τα αρνητικά της χρήσης του υπολογιστή. Μπορούμε να εκθέσουμε τον υπολογιστή αλλά κυρίως εμάς σε κινδύνους τους οποίους όμως μπορούμε πολύ εύκολα να αποφύγουμε αρκεί να είμαστε υπεύθυνοι, ενημερωμένοι και να έχουμε αυτοπειθαρχία

21 Ένα ακόμη είναι ότι το internet είναι, όπως όλα τα ΜΜΕ, ένα μέσο κατευθυνόμενης πληροφόρησης προκαλώντας έλλειψη προσωπικής άποψης και μπορεί ο καθένας να μας χειραγωγήσει και να μας κάνει πιόνια του.

22 Επίσης δυο πολύ αρνητικά στοιχεία στην χρήση του υπολογιστή είναι η αλλοτρίωση των ανθρώπινων σχέσεων δηλαδή κάποιος νέος της εποχής μας θα προτιμήσει να μιλήσει μέσω internet με ένα φίλο του παρά να βρεθούν και να μιλήσουν.

23 Ερμηνεία - Ανάλυση Ερωτηματολογίων
Στα πλαίσια του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας διενεργήθηκε στατιστική έρευνα στην οποία: συμμετείχαν 41 άτομα του σχολείου μας. κλήθηκαν να απαντήσουν σε 15 ερωτήσεις

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40 15 Πόσο κατευθυνόμενα πιστεύεται ότι είναι τα περιεχόμενα

41 ΠΗΓΕΣ Λεξικό Μπαμπινιώτη στην λέξη «εφημερίδα» Εγκυκλοπαίδεια δοµή, τόµος 9, Εκδόσεις Δοµή Α.Ε.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β’ Τετράμηνο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕ.Λ. ΣΠΑΡΤΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google