Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δευκαλίων & Πύρρα..

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δευκαλίων & Πύρρα.."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δευκαλίων & Πύρρα.

2 Ο Δευκαλίωνας, γιος του Τιτάνα Προμηθέα, ήταν βασιλιάς της Θεσσαλίας σε μια εποχή, που οι άνθρωποι ήταν διεστραμμένοι. Ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει το ανθρώπινο γένος, εκτός από το δίκαιο βασιλιά και τη γυναίκα του Πύρρα, κόρη του Τιτάνα Επιμηθέα.

3 Ο Προμηθέας συμβούλεψε το γιο του να κατασκευάσει μία λάρνακα, ένα μικρό πλοίο και να βάλει μέσα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να επιβιώσουν αυτός και η γυναίκα του. Μόλις το ζευγάρι επιβιβάστηκε, άνοιξαν οι ουρανοί και όλος ο τόπος πλημμύρισε. Όλοι οι άνθρωποι πνίγηκαν, αλλά ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα κατόρθωσαν να επιβιώσουν. Το πλοίο τους ανεβοκατέβαινε στα κύματα για εννέα ημέρες. Τη δέκατη προσάραξε στο όρος Όρθρυς ή κατά άλλους στον Παρνασσό ή στον Άθω.

4 Όταν σταμάτησε η βροχή και τα νερά υποχώρησαν, ο Δευκαλίων και η Πύρρα κατέβηκαν στην ξηρά και έκαναν θυσία στο Φύξιο Δία, δηλαδή τον Προστάτη των φυγάδων. Ο θεός έστειλε τον Ερμή να τους ανακοινώσει, ότι θα πραγματοποιούσε την πρώτη τους ευχή. Έτσι ο Δευκαλίων και η Πύρρα ευχήθηκαν να ξαναγεννηθεί το ανθρώπινο γένος.

5 Ο "θεός" δεν αρνήθηκε και σύμφωνα με τις οδηγίες του ο Δευκαλίων και η Πύρρα σκέπασαν τα πρόσωπά τους, προχωρούσαν, έπαιρναν πέτρες από τη γη και τα έριχναν πίσω τους, χωρίς να γυρίσουν να κοιτάξουν. Όταν έπεφταν τα λιθάρια του Δευκαλίωνα, ή γη έβγαζε άντρες, όπου έπεφταν τα λιθάρια της Πύρρας η γη έβγαζε γυναίκες.

6 Ο πρώτος άνδρας που δημιουργήθηκε ήταν ο Έλληνας, ο γενάρχης των Ελλήνων.

7


Κατέβασμα ppt "Δευκαλίων & Πύρρα.."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google