Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ζωφορος θησαυρου σιφνιων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ζωφορος θησαυρου σιφνιων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ζωφορος θησαυρου σιφνιων
Λεβεντούλα Καματάκη Τάξη Δ2 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

2 Πληροφοριεσ* Ο θησαυρός των Σιφνίων ήταν κτήριο στους Δελφούς που είχε ως σκοπό την φύλαξη πολύτιμων ιερών προσφορών προς τους θεούς. Κτίστηκε λίγο πριν το 525 π.Χ. και ήταν έργο ιωνικής τέχνης. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και τον Παυσανία, κτίστηκε στους Δελφούς με αφορμή την ανακάλυψη χρυσωρυχείων στο νησί της Σίφνου. Είναι χτισμένος από μάρμαρο Πάρου.

3 Πληροφοριεσ** Το κτήριο είναι μικρό σε διαστάσεις με μορφή ναΐσκου
Το κτήριο είναι μικρό σε διαστάσεις με μορφή ναΐσκου    Είναι περίφημο για τον πλούσιο γλυπτό του διάκοσμο. Στην πρόσοψη, ανάμεσα στις παραστάδες τοποθετήθηκαν αντί για κίονες δύο αγάλματα κορών, που στηρίζουν το επιστύλιο, χαρακτηριστικά παραδείγματα της ιωνικής τέχνης αυτής της περιόδου. Το επιστύλιο κοσμείται από ιωνικό κυμάτιο και ζωφόρο, που περιβάλλει όλο το κτήριο

4 Πληροφοριεσ***  Η ζωφόρος του σώζεται σε καλή κατάσταση, τουλάχιστον στις τρεις πλευρές. Στην ανατολική απεικονίζονται οι ολύμπιοι θεοί να παρακολουθούν τη μάχη Ελλήνων και Τρώων, στη βόρεια η Γιγαντομαχία, στη δυτική η κρίση του Πάρη, η επιλογή της ωραιότερης θεάς ανάμεσα στις Αθηνά, Αφροδίτη και Ήρα, και στη νότια η αρπαγή γυναίκας, είτε η αρπαγή της Ιπποδάμειας από τον Πέλοπα, είτε η αρπαγή των Λευκιππιδών από τους Διόσκουρους.

5 Πληροφοριεσ**** Το φόντο της ζωφόρου ήταν βαμμένο γαλάζιο, ενώ διατηρούνται και άλλα χρώματα, κυρίως στα μαλλιά, στα ενδύματα και στα όπλα των μορφών. Δίπλα σε αρκετά πρόσωπα ήταν γραμμένα με χρώμα τα ονόματά τους. Το έργο αποδίδεται στον Αθηναίο γλύπτη Ένδοιο και σε ένα δεύτερο, άγνωστο αλλά περισσότερο συντηρητικό.

6 Πληροφοριεσ***** Από την ανάγλυφη ζωφόρο του κτηρίου διατηρούνται καλύτερα οι πλάκες της ανατολικής πλευράς με παράσταση από τον Τρωικό Κύκλο. Η παράσταση χωρίζεται σε δύο τμήματα: αριστερά απεικονίζεται η συνέλευση των θεών του Ολύμπου και δεξιά η μονομαχία ηρώων πάνω από τη σωρό ενός νεκρού. 

7 Πληροφοριεσ****** Οι θεοί που προστατεύουν τους Τρώες – Άρης, Ηώ, Άρτεμης ή Αφροδίτη, Απόλλωνας και Δίας- κάθονται αριστερά με επικεφαλής τον Δία και οι θεοί που προστατεύουν τους Έλληνες- Αθηνά, Ήρα και Θέτις- δεξιά, με επικεφαλής την Αθηνά. Στη συνέλευση των θεών παρευρίσκονται η Θέτις και η Ηώς, μητέρες του Αχιλλέα και του Μέμνονα αντίστοιχα, ικετεύοντας για τις ζωές των παιδιών τους

8 ΕΙΚΟΝΕΣ Εικόνα 1 : Ανατολική ζωφόρος , αριστερό τμήμα , η συνέλευση των θεών του Ολύμπου

9 Εικόνα 2 : Ανατολική ζωφόρος , αριστερή πλευρά , οι Θεοί που προστάτευαν τους Τρώες

10 Εικόνα 3,: Ανατολική ζωφόρος , δεξιά πλευρά , οι Θεοί που προστάτευαν τους Έλληνες

11 πηγεσ Διαδίκτυο ΟΔΥΣΣΕΥΣ Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Μνημεία)
ΟΔΥΣΣΕΥΣ Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Μουσεία) Διατροφή και Ενδυμασία των Αρχαίων Ελλήνων (το αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών e-book)

12 Ζωφορος θησαυρου σιφνιων
Λεβεντούλα Καματάκη Τάξη Δ2 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης


Κατέβασμα ppt "Ζωφορος θησαυρου σιφνιων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google