Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική Εργασία 2Ο ΕΠΑΛ Σχ.έτος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική Εργασία 2Ο ΕΠΑΛ Σχ.έτος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική Εργασία 2Ο ΕΠΑΛ Σχ.έτος 2012-2013
Ερευνητική Εργασία 2Ο ΕΠΑΛ Σχ.έτος « Η ακτινοβολία των ασύρματων συσκευών στο σπίτι μας ,οι επιπτώσεις στην υγεία μας και οι τρόποι προφύλαξης »

2 Πηγές ακτινοβολίας Υψηλών Συχνοτήτων (ασύρματες)
Οι ασύρματες ακτινοβολίες δημιουργούνται από πομπούς (κεραίες, ραντάρ κ.α.) που χρησιμοποιούνται στις ασύρματες τηλεπικοινωνίες, στην εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων, την επίβλεψη χώρων και σε δεκάδες άλλες εφαρμογές. Οι συχνότητες εκπομπής τους είναι συνήθως από 100ΜΗz -10GHz , πολύ υψηλότερες δηλαδή από τις ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων των ενσύρματων πηγών ( 50 Hz) Η εκπομπή τους είναι συνήθως συνεχής, μεταδίδονται ελεύθερα στο χώρο σε αποστάσεις λίγων μέτρων έως πολλών χιλιομέτρων και σήμερα είναι δύσκολο να βρεθεί μη εκτεθειμένο στις ασύρματες ακτινοβολίες σημείο.

3 Τι προκαλούν στον άνθρωπο
Οι ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων έχουν συνδεθεί με την αϋπνία, την κατάθλιψη, τον καρκίνο του εγκεφάλου, των όρχεων, του δέρματος, του σιελογόνου αδένα, την ανδρική στειρότητα, τις αποβολές εγκυμοσύνης, την λευχαιμία, κ.α. Τον Μάιο του 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε ότι οι ασύρματες ακτινοβολίες είναι πιθανά καρκινογόνες. "Έρευνες στο κυτταρικό επίπεδο αποδεικνύουν ότι η έκθεση σε ασύρματα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ακόμη και σε επίπεδα πολύ μικρότερα από τα σημερινά όρια ασφαλείας, οδηγεί σε διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, πονοκέφαλο, μειωμένη ικανότητα μάθησης και απομνημόνευσης, αποβολές εγκυμοσύνης, πρόωρη παιδική θνησιμότητα και εκ γενετής παραμορφώσεις (...) Οι εκτεθειμένοι σε ακτινοβολία γονείς αποκτούν παιδιά με μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων του κεντρικού νευρικού συστήματος και άλλων προβλημάτων υγείας"

4 Πηγές Ακτινοβολιών Υψηλών Συχνοτήτων
Εσωτερικός χώρος ( εντός οικίας ) Κινητό & Ασύρματο Τηλέφωνο Βάσης (DECT)  Εξοπλισμός Ασύρματου Ίντερνετ (μόντεμ- ρούτερ- WiFi- WLAN) Ασύρματα Περιφερειακά Η/Υ όπως οι εκτυπωτές με την ένδειξη «WiFi» ,ασύρματα ποντίκια και τα ασύρματα πληκτρολόγια Συσκευές Bluetooth Κονσόλες παιχνιδιών με ασύρματα τηλεχειριστήρια Ασύρματα ηχεία ,transmitters av audio - video Baby Monitors (συσκευές επιτήρησης των μωρών) Φούρνοι μικροκυμάτων Ασύρματα συστήματα συναγερμού, πυρανίχνευσης και ελέγχου θερμοκρασίας

5 Ασύρματες Συσκευές στο Σπίτι & Ακτινοβολία
1.Κινητά τηλέφωνα Το κινητό σας τηλέφωνο εκπέμπει κυρίως παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας MHz την ώρα που μιλάτε.Αυτή μεγαλώνει στη προσπάθεια για επίτευξη καλύτερης επικοινωνίας όταν η κεραία της κυψέλης βρίσκεται μακριά ή για λόγους μορφολογίας το σήμα είναι ασθενές ! Τα αποτελέσματα των ερευνών για τις επιπτώσεις τους είναι αντιφατικά, ωστόσο η χρήση του έχει συνδεθεί με βλάβες στο DNA, καταστροφή των νευρικών κυττάρων, καρκίνο του εγκεφάλου κ.α. Τα παιδιά επειδή δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων γι’ αυτό και πολλοί επιστημονικοί οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει ενάντια στην χρήση κινητών τηλεφώνων από τους ανήλικους.

6  2 . Ασύρματο Τηλεφωνο Βάσης (DECT)
Τα ασύρματα τηλέφωνα τύπου DECT και εκπέμπουν συνήθως σε συχνότητα 1900ΜΗz. Το ακουστικό του ασύρματου τηλεφώνου εκπέμπει ακτινοβολία μόνο την ώρα που μιλάτε, με ισχύ συνήθως χαμηλότερη από την αντίστοιχη του κινητού τηλεφώνου, αφού η κεραία με την οποία πρέπει να επικοινωνήσει (βάση ασύρματου τηλεφώνου) βρίσκεται σε κοντινή απόσταση (σε αντίθεση με την συνήθως μακρινή απόσταση των κινητών τηλεφώνων από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας). ΑΛΛΑ Οι παλμοί της κυματομορφής των ασύρματων τηλεφώνων στα 100Hz θεωρούνται από πολλούς βιολογικά πιο ισχυροί από τους αντίστοιχους της κινητής τηλεφωνίας στα 217Hz). Σε αντίθεση με τα ακουστικά των ασύρματων τηλεφώνων που εκπέμπουν περιοδικά, οι βάσεις τηλεφώνου εκπέμπουν συνεχώς μέσα στο σπίτι δημιουργώντας και την μεγαλύτερη επιβάρυνση.Tυπικη τιμή ισχύος γυρω στα 250mW

7  3. Ασύρματο Modem-router (WiFi,Wlan)
Τα ασύρματα μόντεμ -ρούτερ εκπέμπουν συνεχώς ακτινοβολία συχνότητας συνήθως στα 2400 ΜΗz και η ισχύς τους κυμαίνεται ανάλογα με το μοντέλο. Μια τυπική μέγιστη τιμή ισχύος είναι τα 100mW. Επίσης Μεγάλο πρόβλημα είναι και οι ασύρματες κεραίες WLAN (ή Wi-Fi) που χρησιμοποιούν τα desktop, laptop, tablets, printers κ.α . Αυτές είναι χαμηλότερης μεν ισχύος από τα μόντεμ ρούτερ, ωστόσο η οφειλόμενη σε αυτά έκθεση μας σε ασύρματες ακτινοβολίες είναι συνήθως μεγαλύτερη λόγω της μικρότερης απόστασης από το σώμα μας.

8  4.Φούρνος μικροκυμάτων
Από τις δημοφιλείς οικιακές συσκευές είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, Ένα κύκλωμα, το magnetron, παράγει μικροκύματα, που ειναι μία "δυνατή ακτινοβολία", -Tα μικροκύματα αυτά εισχωρούν σε όλο το φαγητό μας και απλά πάλλουν τα μόρια νερού που αυτό περιέχει,ετσι, παράγεται θερμότητα και ζεσταίνεται -Tα μικροκύματα είναι επικίνδυνα αν έρθουν σε επαφή με τον άνθρωπο(καταστρέφουν κύτταρα). -Bέβαια σε καμία περίπτωση δεν είναι επικίνδυνα για το φαγητό μας! (Δηλαδή να το αλλοιώσουν ή να μείνει "ακτινοβολία" στο φαγητό μας ή κάτι τέτοιο, μη φοβάστε!) -Για να μην διαρεύσουν τα μικροκύματα από τον φούρνο, περικλείεται το μέρος όπου κυκλοφορούν αυτά και βρίσκεται και το φαγητό, από ένα ισχυρό μεταλλικό κουτί. -Αυτό προστατεύει πολύ καλά και απλά δημιουργεί ανακλάσεις των μικροκυμάτων, χωρίς αυτά να εισχωρούν μέσα του και να βγαίνουν απ' έξω. -Από τη στιγμή που θα κλείσουμε τον φούρνο, τελειώνουν όλα, είναι μετά 100% ασφαλές να τον ανοίξουμε. Δεν μένει δηλαδή ακτινοβολία που μπορεί να εκτεθούμε, ή κάτι τέτοιο.

9  5.Ενδοεπικοινωνία (Baby Monitor)
Την πολύ χρήσιμη αυτή συσκευή οι γονείς την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, κυρίως το βράδυ, όταν το μωρό ή το παιδί κοιμάται. Πολλοί δε, για να είναι σίγουροι ότι θα ακούσουν και τον παραμικρό θόρυβο που θα κάνει το παιδί, το τοποθετούν ακόμα και μέσα στο κρεβατάκι ή την κούνια του. Εκπέμπει και αυτή ακτινοβολια στη συχνότητα των 2,4GHz και αναλογα τη κατασκευή της μπορει να είναι συνεχής αλλά μικρής ισχύος μια και η εμβελεια της δεν ξεπερνα τα 10μ. Ωστόσο, τα παιδιά και ειδικά τα βρέφη είναι πολύ ευαίσθητα ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Πρέπει λοιπόν να το τοποθετείτε σε μια απόσταση μεγαλύτερη του 1 μέτρου. Αλλωστε, οι συσκευές αυτές είναι υπερβολικά ευαίσθητες και πιάνουν και από μεγαλύτερη απόσταση τους ήχους.

10  6.Συσκευές Bluetooth Το Bluetooth είναι ένα βιομηχανικό πρότυπο για την ασύρματη σύνδεση συσκευών σε μικρές αποστάσεις. Σε χώρους εργασίας η τεχνολογία Bluetooth δικτυώνει συσκευές όπως Η/Υ,φορητούς Η/Υ, υπολογιστές παλάμης, εκτυπωτές, σαρωτές, ασύρματα ποντίκια – πληκτρολόγια και hands -free. Η περιοχή συχνοτήτων λειτουργίας είναι από 2400 έως 2480 MHz. Η τεχνολογία Bluetooth έχει τρία επίπεδα μέγιστης ισχύος εκπομπής: Κατηγορία Ι: 100 mW με ακτίνα λειτουργίας περίπου 100 μέτρων Κατηγορία ΙΙ: 2.5 mW με ακτίνα λειτουργίας μέχρι 50 μέτρα Κατηγορία ΙΙΙ: 1 mW με ακτίνα λειτουργίας περίπου 10 μέτρων Οι περισσότερες συσκευές που διατίθενται στην αγορά ανήκουν στις κατηγορίες ΙΙ και ΙΙΙ και θεωρούνται ότι εκπέμπουν ακτινοβολια μεσα στα επιτρεπόμενα όρια ασφάλειας και προτείνονται για την χρήση τους .

11 Μέτρηση Ακτινοβολίας στο σπίτι ( όργανο ED-15SA της Cornet)
 Θα προσπαθήσουμε με απλό και κατανοητό τρόπο να σας δείξουμε κατά πόσο το όργανο μέτρησης έδειξε τιμές πέραν του επιτρεπτού ορίου . H μέτρηση εγινε με το οργανο διπλα στην ασυρματη συσκευή ΚΟΚΚΙΝΟ : Υψηλη τιμή ΚΙΤΡΙΝΟ : Κανονική προς Υψηλή ΠΡΑΣΙΝΟ : Κανονική τιμή (ασφαλής)

12 Παρακάτω είναι οι μετρήσεις που πήραμε με σειρά επικινδυνότητας :
Βάση Ασύρματου Τηλεφώνου -01,50 dbm (ΤΕΡΜΑ ΚΟΚΚΙΝO όλη την ώρα) Φούρνος μικροκυμάτων -02,31 dbm (ΤΕΡΜΑ ΚΟΚΚΙΝO σε λειτουργία) Κινητό iPhone 3G -02,23dbm (ΤΕΡΜΑ ΚΟΚΚΙΝO κατά την κλήση) Κινητό Samsung GT-S ,24 dbm (ΤΕΡΜΑ ΚΟΚΚΙΝO κατά την κλήση) Ασύρματο AV Transmitter -04,60 dbm (ΤΕΡΜΑ ΚΟΚΚΙΝO κατά την λειτουργια ) Κινητό Samsung Corby -04,20 dbm (ΤΕΡΜΑ ΚΟΚΚΙΝO κατά την κλήση) Ασύρματο ROUTER FRITZ!Box -05,52 dbm (ΤΕΡΜΑ ΚΟΚΚΙΝO συνεχώς ) Φορητός FUJITSU -07,71 dbm (ΚΟΚΚΙΝO κατά τη λειτουργια ) Ασύρματο Τηλέφωνο Ακουστικό -17,12 dbm (ΤΕΡΜΑ ΚΙΤΡΙΝΟ κατά την κλήση) Μονάδα ενίσχυσης σήματος COSMOΤΕ -17,80 dbm (ΤΕΡΜΑ ΚΙΤΡΙΝΟ συνεχώς ) Φορητός ACER dbm (ΚΙΤΡΙΝΟ ) Ταμπλέτα IPAD2 -19,74 dbm (ΚΙΤΡΙΝΟ ) Κινητό iPhone 4 -28,97 (ΠΡΑΣΙΝΟ ) Ασύρματο Ποντίκι Logitech -31,97 (ΠΡΑΣΙΝΟ) Ασύρματο Πληκτρολόγιο Logitech -31,95 (ΠΡΑΣΙΝΟ)

13 Τρόποι προφύλαξης ΚΙΝΗΤO ΤΗΛEΦΩΝΟ  Χρησιμοποιούμε hands free ( bluetooth ή ενσύρματο) για να μιλάμε .    Aποφεύγουμε να το φορτίζουμε δίπλα μας, όταν κοιμόμαστε.  Όχι χρήση πάνω από ένα λεπτό (1΄) συνεχώς
  Όχι χρήση από πολύ μικρά παιδιά
  Όχι χρήση στο αυτοκίνητο
  Όχι χρήση σε υπόγεια και όπου υπάρχει ασθενές σήμα γενικότερα

14 ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ( DECT )
 Τοποθετούμε τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου μακριά από την κρεβατοκάμαρα και οποιοδήποτε σημείο όπου περνάμε πολλές ώρες.  Αν μένουμε σε πολυκατοικία, μπορούμε να συζητήσουμε με τους ενοίκους των διπλανών διαμερισμάτων, ώστε να μην επιβαρύνει ο ένας τον άλλον.    Το κομοδίνο είναι από τις χειρότερες θέσεις για την τοποθέτηση της βάσης. Την αντικαθιστούμε με μια σταθερή συσκευή ή έχουμε δίπλα μας μόνο το ακουστικό και όχι τη βάση του.    Δεν συνομιλούμε κοντά σε μικρά παιδιά, τα οποία είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν σταθερή συσκευή. Σήμερα υπάρχουν ασύρματα τηλέφωνα χαμηλής ακτινοβολίας Ασύρματα τηλέφωνα χαμηλής ή "μηδενικής" ακτινοβολίας, που υποστηρίζουν την λειτουργία ECO+ για μηδενική ακτινοβολία σε κατάσταση αναμονής. Όταν δεν υπάρχει καμία χρήση της συσκευής, τότε υπάρχει διακοπή κάθε επικοινωνίας του σταθμού βάσης με το ακουστικό. Αυτό ισχύει είτε το ακουστικό βρίσκεται στο σταθμό βάσης, είτε εκτός του σταθμού βάσης. Γενικότερα το ιδιο ισχυει για πολλές συσκευές που εκπέμπουν ασυρματα,αναζητούμε λοιπόν το σημα ECO plus

15 ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ (WiFi,WLAN)
 Ο πομπός (router) εκπέμπει μεγάλη ακτινοβολία συνεχώς , γι’ αυτό πρέπει να τον τοποθετούμε σε σημείο όπου δεν καθόμαστε πολλές ώρες. Καλύτερο είναι να χρησιμοποιούμε ενσύρματο internet , τουλάχιστον για τους υπολογιστές desktop.  Ο ίδιος ο υπολογιστής, που συνδέεται ασύρματα στο Ιντερνετ ( wlan) μεσω της κεραίας ειτε εξωτερικής ειτε εσωτερικής , εκπέμπει ακτινοβολία χαμηλότερης ισχύος απ’ότι ο router . Οι επιστήμονες, ωστόσο, συνιστούν να μην τον τοποθετούμε στα πόδια μας αν είναι φορητός ή tablet ή να μην τον αφήνουμε ανοιχτό δίπλα μας όταν δεν τον χρησιμοποιούμε.

16 ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ  Οταν βρίσκεται σε λειτουργία, φροντίζουμε να μην είμαστε μπροστά του. Tηρούμε μια απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 50cm – 1m Eνημερώνουμε τα παιδιά για τον κίνδυνο και τα προτρέπουμε να τηρούν την απόσταση ασφαλείας. ΠΑΙΧΝΙΔΟΚΟΝΣΟΛΕΣ ΜΕ ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ, AV - TRANSMITTERS  Η βάση των παιχνιδομηχανών εκπέμπει ακτινοβολία η οποία, σύμφωνα με τον οικιακό μετρητή, δεν είναι επικίνδυνη. Ωστόσο, επειδή τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καλό είναι να κάθονται σε απόσταση 2-3 μέτρων τουλάχιστον όταν παίζουν. Οταν δεν τις χρησιμοποιούμε, πρέπει να τις κλείνουμε.Για τους av-transmitters δεν ισχυει το ίδιο ,κατά τη διαρκεια μεταδοσης τηλεοπτικου σηματος από δωαματιο σε δωματιο η ισχυς που εκπεμπουν είναι μεγάλη,προσπαθουμε να αποφυγουμε τη χρήση τους και να αντικατασταθούν από ενσυρματους ΕΝΔΟΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ (BABY PHONE)  Το τοποθετούμε σε απόσταση τουλάχιστον 1μέτρου από το κρεβατάκι ή το πάρκο του μωρού. ΣΥΣΚΕΥΕΣ BLUETOOTH  Συστήνεται η χρήση τους μια και καλύπτουν και με το παραπάνω τα επιτρεπτά όρια ασφαλειας μια και η ισχύς που εκπέμπουν είναι πολύ μικρή ΓΕΝΙΚΑ Προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες ασύρματες συσκευές στο σπίτι μας ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν να αναζητούμε αυτές τις συσκευές με πιστοποίηση ECO + και να κανουμε όσο λιγότερη χρηση μπορουμε !

17 Βιβλιογραφία - Πηγές Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων website για την υγιεινη διαβίωση και ασφαλεια

18 Η Ομάδα Εργου 1 ΒΕΛΕΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 2 ΓΚΑΡΑΒΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 3
ΖΕΛΗ ΣΩΤΗΡΙΑ 4 ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 5 ΛΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ-ΜΑΡΙΑ 6 ΚΑΣΤΡΙΤΗ ΕΛΕΝΗ 7 ΚΟΝΤΟΚΩΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 8 ΚΟΥΤΣΟΜΠΛΗ ΕΥΘΥΜΙΑ-ΜΑΡΙΑ 9 ΜΠΙΣΚΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ 10 ΜΠΙΤΣΑΚΟΥ ΝΤΟΡΙΣ 11 ΠΑΠΠΑΣ –ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 12 ΡΑΠΟΥΣΑΙ ΜΑΡΙΝΕΛΑ 13 ΡΟΥΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 14 ΣΑΛΙ ΚΡΙΣΤΙΑΝ 15 ΣΙΑΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 16 ΤΣΕΡΕΠΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 17 ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ 18 ΦΟΥΝΤΑΣ ΠΕΤΡΟΣ


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική Εργασία 2Ο ΕΠΑΛ Σχ.έτος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google