Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μάθημα 3ο 27/10/2012.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μάθημα 3ο 27/10/2012."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάθημα 3ο 27/10/2012

2

3

4 Θαλής ο Μιλήσιος 630/ π.Χ. Θαλής ο Μιλήσιος

5 Σχετικά με την ζωή του Θαλή:
Γιός του Εξαμύη και της Κλεοβουλίνης, και οι δύο καταγόταν από οικογένειες Φοινίκων αριστοκρατών. Ήταν καινοτόμος και πρωτοπόρος για την εποχή του. Ήταν ο πρώτος από τους 7 Σοφούς της Αρχαιότητας. Ήταν μαθηματικός, φυσικός, γεωμέτρης, αστρονόμος, μηχανικός, μετεωρολόγος. Ίδρυσε την Μιλησιακή Σχολή της φυσικής φιλοσοφίας. Ήταν ο πρώτος φιλόσοφος που προσπάθησε να προσδιορίσει την αρχή του κόσμου. Στηρίχθηκε στην μελέτη του νου κι όχι στο μύθο.

6 Σχετικά με το έργο του Θαλή :
ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ: Υπήρξε ο πρώτος που προσπάθησε να εξηγήσει τα φυσικά φαινόμενα. Η γη επιπλέει στο νερό και οι σεισμοί δημιουργούνται όταν πέφτει πάνω στα κύματα. Η γη έχει την μορφή ενός κυκλικού δίσκου που στηρίζεται στο νερό. Το νερό είναι η αρχή των πάντων. Η γη δεν πέφτει γιατί επιπλέει στο νερό.

7 ΘΕΟΛΟΓΙΑ: Πίστευε ότι ο κόσμος είναι γεμάτος θεούς κι ότι η ψυχή είναι κάτι το κινητικό (Αρχή θεωρίας υλοζωισμού). ΦΥΣΙΚΗ-ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ: Ανακάλυψε τον μαγνητισμό. Ανακάλυψε τον ηλεκτρισμό. Ανακάλυψε τις τροπές (ηλιοστάσια: τη θέση του κινητού άξονα της γης σε σχέση με τον ήλιο).

8 Κέρδισε το θαυμασμό των Αιγυπτίων μετρώντας το ύψος των πυραμίδων.

9 Σημαντικότερα αποφθέγματα του Θαλή :
Γνώθι σ΄αυτόν. Τί τάχιστον; Νούς. Διά παντός γάρ τρέχει. Τί ἰσχυρότατον; Ἀνάγκη. Μόνον γὰρ ἀνίκητον. Ἀγάπα τὸν πλησίον. Πάντα πλήρη Θεών είναι. Κρατίστην είναι δημοκρατίαν την μήτε πλουσίους ἀγαν μήτε πένητας πολίτες. Σοφώτατον χρόνος. Ανευρίσκει γαρ πάντα. Τάχιστον νους δια παντός τρέχει. Τι εὐκολον το άλλο υποτίθεσθαι. Τί κοινότατον; Ἐλπίς. Και γάρ οἵς ἄλλο μηδέν, αὔτη παρέστη. Τί πρεσβύτερον; Θεός. Ἀγέννητον γάρ ἐστιν.


Κατέβασμα ppt "Μάθημα 3ο 27/10/2012."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google