Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
ΔημοσίευσεDenise Patera Τροποποιήθηκε πριν 9 χρόνια
1
ΤΑ ΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ Ανδρέας - Χρήστος - Παναγιώτης-Βαγγέλης
Ανδρέας - Χρήστος Παναγιώτης-Βαγγέλης Ζάννος-Παπαδόπουλος-Λαμπούσης -Κουτσούκος
2
Το οινόπνευμα ή αιθανόλη είναι μια χημική ένωση με μοριακό τύπο C2H5OH και συντακτικό τύπο CH3-CH2-OH. Μερικές ιδιότητες της αιθανόλης είναι ότι είναι άχρωμη και το σημείο ζέσεως της είναι στους 78,4ο C και αποτελεί καλό διαλύτη για πολλές ουσίες. Η παρασκευή του οινοπνεύματος γίνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους ανάλογα την πρώτη ύλη. Αν η πρώτη ύλη είναι το αιθένιο, η αιθανόλη παράγεται από αυτό σύμφωνα με την αντίδραση: C2H4 + H2O C2H5OH. Αν όμως η πρώτη ύλη είναι σακχαρούχο διάλυμα η αιθανόλη παράγεται απ' αυτό με την αλκοολική ζύμωση: C6H12O6 2CH3CH2OH + 2CO2
3
Τα ποτά που περιέχουν αιθανόλη ονομάζονται αλκοολούχα
Τα ποτά που περιέχουν αιθανόλη ονομάζονται αλκοολούχα. Ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (αιθανόλη) παράγονται με απόσταξη άλλων αλκοολούχων ποτών. Στα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη ανήκουν το ούζο, το ρακί, το ουίσκι, η βότκα κ.ά. Τα αλκοολούχα ποτά διακρίνονται ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους σε: ΜΗ ΑΠΟΣΤΑΖΟΜΕΝΑ π.χ. μπύρα, κρασί. ΑΠΟΣΤΑΖΟΜΕΝΑ π.χ. ούζο, τσίπουρο, ρακί, ουίσκι και βότκα. ΗΔΥΠΟΤΑ π.χ. τσέρι βερμούτ και καμπάρι.
4
Η φυσιολογική και με μέτρο κατανάλωση αλκοολούχων ποτών έχει συνδεθεί με τις καλύτερες στιγμές των ανθρώπων. Όμως η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών έχει οδηγήσει σε προσωπικές τραγωδίες και ατυχήματα. Η κύρια αιτία τροχαίων ατυχημάτων είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η χρόνια κατανάλωση οδηγεί στον αλκοολισμό, μια θανατηφόρα ασθένεια. Μια μικρή ποσότητα αλκοόλ φέρνει τον άνθρωπο σε μια ευθυμία, όμως σε μια μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε μέθη. Η αιθανόλη απορροφάται από το πεπτικό σύστημα και προσβάλλει το νευρικό.
5
ΤΕΚΙΛΑ Τόπος παρασκευής. Τρόπος παρασκευής. Εμφιάλωση.
Διαφορές γεύσης ανάλογα το μέρος καλλιέργειας των φυτών. Κατηγορίες εμφιάλωσης.
6
ΟΥΖΟ Η “ΟΥΖΑΚΙ” Συστατικά παραγωγής: α)αλκοόλη β)νερό
γ)αρωματικά συστατικά Τρόπος παραγωγής ούζου. Τεχνική διπλής απόσταξης. Η διαδικασία της διαύγασης.
7
ΤΣΙΠΟΥΡΟ Τόπος πρώτης παραγωγής. Πρώτες ύλες. Τρόπος παραγωγής.
Ενέργειες παραγωγής αποστάγματος. Αιτία ασπρίσματος τσίπουρου…
8
ΟΥΙΣΚΙ Προέλευση λέξης Τρόπος “διάσωσης” του ποτού.
Διαφορές από τα άλλα ποτά. Κατηγορίες ουίσκι. Πρώτη παραγωγή. Είδη ουίσκι.
9
ΒΟΤΚΑ Αλκοολικοί βαθμοί και χαρακτηριστικά. Τόπος προέλευσης.
Έρευνα και ονομασία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η πρώτη παραγωγή.
10
ΜΠΥΡΑ Ρίζες και ονομασία. Πρώτες Ύλες Νερό Κριθάρι Λυκίσκος
Ζύμη(μαγιά) Βασικά στάδια παραγωγής. Είδη μπύρας.
11
ΚΡΑΣΙ Ιδιαιτερότητες και χρησιμότητα.
Το αμπέλι και το κατάλληλο κλίμα. Μελέτες. Ωφέλειες στην υγεία. Το σταφύλι. Διαδικασίες παραγωγής. Ωρίμανση κρασιού. Κατηγορίες. Ταξινόμηση.
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.