Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και το έργο του

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και το έργο του"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και το έργο του

2 Ξεκινώντας… Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ ο νεότερος ήταν ένας από τους γνωστότερους υπέρμαχους της μη βίαιης κοινωνικής αλλαγής τον 20ο αιώνα.

3 Γεννήθηκε στην Ατλάντα της Τζόρτζια
Γεννήθηκε στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Ο Μάρτιν ζούσε κάτω από προνομιακές συνθήκες, απολάμβανε την οικονομική θέση του πατέρα του και μεγάλωνε με τις ηθικές και πνευματικές αρχές των γονιών του. 

4 Η θέση του ήταν αναμφισβήτητα προνομιακή σε σύγκριση με τα άλλα παιδιά των νέγρων. Αλλά γρήγορα θα ερχόταν και γι’ αυτόν η στιγμή της αλήθειας. 

5 Το παιδί βίωσε από νεαρή ηλικία την ρατσιστική νοοτροπία του αμερικανικού νότου. Αν και στο σχολείο ήταν από τους καλύτερους μαθητές, είχε αποκλεισθεί από τα παιχνίδια των λευκών παιδιών. Δεν τον ήθελαν στη συντροφιά τους γιατί ήταν «έγχρωμος».

6  Σε μικρή ηλικία, βίωσε την πρώτη του ρατσιστική εμπειρία, καθώς στις τραπεζαρίες των τρένων εκείνης της εποχής, χρησιμοποιούνταν κουρτίνες, για το διαχωρισμό των μαύρων και των λευκών επιβατών.

7 Ο διαχωρισμός των λευκών με των «έγχρωμων» ήταν καθημερινό φαινόμενο
Ο διαχωρισμός των λευκών με των «έγχρωμων» ήταν καθημερινό φαινόμενο. Οι «έγχρωμοι» είχαν περιορισμένη πρόσβαση στις δημόσιες τουαλέτες, στα λεωφορεία καθώς και σε πολλές άλλες υπηρεσίες.

8 Εφηβικά χρόνια Από τα εφηβικά του χρόνια τον κυρίευε η λαχτάρα να προσφέρει κάτι στους ανθρώπους της φυλής του. Ήθελε να γίνει γιατρός ή δικηγόρος, για να μπορέσει να βοηθήσει ως ειδικός τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

9 Ομιλία σε Βαπτιστική Εκκλησία.

10 Το όραμά του Αρχικά έχοντας ως έμπνευση τον Μαχάτμα Γκάντι, αναπτύσσει τη δική του φιλοσοφία πάντα με όραμά του την επίτευξη της ισότητας μεταξύ των λευκών και των ανθρώπων της φυλής του.

11 Αγώνας κατά των φυλετικών διακρίσεων
Το κίνημα διαμαρτυρίας των νέγρων εμφανίζεται από την αρχή της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και οι εξεγέρσεις και οι επαναστάσεις των μαύρων διαδέχονται η μία την άλλη. 

12 Μία από τις πιο μισητές μορφές διαχωρισμού μεταξύ λευκών-μαύρων στο Νότο ήταν εκείνη που ασκήθηκε από την εταιρεία που εκμεταλλευόταν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αλαμπάμα.

13 Οι οδηγοί μεταχειρίζονταν τους νέγρους σαν εμπορεύματα και τους έβριζαν.

14 Η ομάδα οπαδών του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα της πόλης εγκαινίασε τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων στα δημόσια λεωφορεία.  

15 Αφορμή η σύλληψη μιας μαύρης μοδίστρας
Αφορμή η σύλληψη μιας μαύρης μοδίστρας. Την 1η Δεκεμβρίου του 1955, η αφροαμερικάνα Ρόζα Παρκς, αρνήθηκε μετά από εντολή του οδηγού να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σ’ ένα λευκό επιβάτη, όπως όριζε η νομοθεσία. Ο οδηγός σταμάτησε το λεωφορείο και φώναξε δύο αστυνομικούς, που τη συνέλαβαν. 

16 Από μια «σπίθα», ξεσπά η «φωτιά»…
Με αφορμή τη σύλληψη της Ρόζα Παρκς, οι μαύροι του Μοντγκόμερι, με επικεφαλής τον Κίνγκ, ξεκινούν μποϊκοτάζ στα λεωφορεία της πόλης. Το μποϊκοτάζ κράτησε πάνω από ένα χρόνο και πέτυχε. 

17 Τερματισμός του μποϊκοτάζ.

18 Αποκτώντας δημοσιότητα
Το αμερικανικό έθνος είχε μόλις αποκτήσει μια νέα φωνή. Οι παθιασμένοι λόγοι του εμπνέουν το ακροατήριο και σύντομα το τοπικό κίνημα αποκτά μεγάλη δυναμική. 

19 Σημειώνοντας επιτυχίες
Στις 20 Δεκεμβρίου του 1956, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για το φυλετικό διαχωρισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του Μοντγκόμερι. Οι μαύροι του Μοντγκόμερι είχαν αποκτήσει τη δική τους θέση στα λεωφορεία. Ήταν ο ευτυχής επίλογος μιας σκληρής μάχης.

20 Πορεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

21 Ταξιδεύοντας… Ταξιδεύει στην Ινδία όπου συναντιέται με τον Ινδό πρωθυπουργό Νεχρού. Επιστρέφοντας εγκαθίσταται στην Ατλάντα όπου γνωρίζει των Τζων Κέννεντυ στον οποίο ζητά αργότερα κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.

22 Σικάγο, 6 Αυγούστου 1966

23 “I have a Dream” Στη διάρκεια αυτής της ειρηνικής διαφυλετικής συγκέντρωσης στην Ουάσιγκτον, ο Κίνγκ εκφώνησε τον διάσημο λόγο του «I have a Dream» («Έχω ένα όνειρο»), παρουσία ανθρώπων όλων των φυλών, αναγνωρίζεται πλέον ως ένας από τους πιο σημαντικούς της αμερικανικής ιστορίας.

24 Το βραβείο Νόμπελ Μετά από έντονες πορείες διαμαρτυρίας κατά των φυλετικών διακρίσεων και τις επιθέσεις που δεχόταν από σκληρούς ρατσιστές, βρέθηκε στο νοσοκομείο για να αναρρώσει. Ήταν εκεί, όταν μαθαίνει, στις 14 Οκτωβρίου, τη χαρμόσυνη είδηση, που του άλλαξε τη ζωή. Ήταν η είδηση ότι του απενεμήθη το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη, το 1964. Παραλαβή του Βραβείου Νόμπελ.

25 Στα τέλη του 1967, ο Κινγκ προσπάθησε διευρύνει τη βάση της οργάνωσής του και να πάρει μαζί του ανθρώπους από όλες τις φυλές, κυρίως, των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, ιδρύοντας την «Εκστρατεία των Φτωχών» ή αλλιώς «Καμπάνια του Φτωχού Λαού». Με αυτόν τον τρόπο, η μη βία, έδωσε τη θέση της στη μαζική ανυπακοή.

26 Παρακολούθηση από το FBI
Ο (ανοιχτά ρατσιστής) αρχηγός του FBI, Έντγκαρ Χούβερ, πίστευε ότι ο Κινγκ ήταν όργανο υπόπτων κομμουνιστών. Ο Χούβερ προσπάθησε μέσω κοριών να τον παγιδεύσει αποδεικνύοντας ότι, ο Κινγκ ήταν προδότης των ΗΠΑ. Ο Χούβερ ήταν τόσο σίγουρος για την ενοχή του Κινγκ, ώστε το FBI, δεν τον ειδοποιούσε καν για τις απειλές της ζωής του. Ο Κίνγκ πηγαίνει στο FBI μετά από κλήση του Έντγκαρ Χούβερ.

27 Η δολοφονία του Στις 28 Μαρτίου του 1968, ο Κινγκ πήγε στο Μέμφις του Τεννεσί, για να ηγηθεί μιας πορείας σε συμπαράσταση των απεργών της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, δημιουργήθηκαν επεισόδια, κατά τα οποία ένας μαύρος έφηβος δολοφονήθηκε. Στην πόλη κυκλοφορούσε η φήμη ότι θα δολοφονούσαν τον Κινγκ.

28 Πορεία στο Μέμφις, 28 Μαρτίου 1968.

29 Ο Λούθερ Κινγκ εκείνη τη στιγμή είχε βγει στο μπαλκόνι του μοτέλ για να πάρει λίγο αέρα. Από 60 μέτρα μακριά ένας ελεύθερος σκοπευτής πιέζει τη σκανδάλη. Ο μαύρος ηγέτης πέφτει νεκρός, σε ηλικία 39 ετών, από έναν λευκό «αδελφό». Την ίδια ώρα σε μια πανσιόν ζητάει δωμάτιο που να βλέπει στο Lorraine Motel, όπου διέμενε ο Κίνγκ με τους συνεργάτες του, ένας περίφημος πελάτης. Την επόμενη μέρα, στις 4 Απριλίου, ένας ένοικος της πανσιόν βλέπει τον Τζων Ουίλαρντ να μπαίνει στο δωμάτιο κουβαλώντας ένα μακρύ δέμα.

30 Μέχρι κι εκείνη την ημέρα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αποτελούσε τον «πιο επικίνδυνο νέγρο της χώρας» για τη CIA και το FBI. Κύμα διαδηλώσεων ξεσπά σε όλη τη χώρα. Στις 9 Απριλίου, ο Κινγκ κηδεύτηκε στην Ατλάντα. Η κηδεία, σύμφωνα με την επιθυμία του Μάρτιν έπρεπε να είναι απλή και σύντομη. Έγινε όμως το αντίθετο.

31 Η Ρόζα Πάρκς στην κηδεία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

32 Πηγές: Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Tovima.gr
Democracy Now: Αφιέρωμα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Tvxs.gr ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ MARTIN LUTHER KING, JR. ( ) Youthforhumanrights.org Ο άγνωστος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Eyploia.gr

33 Μια εργασία που πραγματοποιήθηκε από την μαθήτρια
Κατερίνα Καλτζίδου στα πλαίσια του μαθήματος «Πολιτειακή Παιδεία». Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γεωργοπούλου Γ.


Κατέβασμα ppt "Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και το έργο του"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google