Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ονομάζονται οι λοιμώξεις που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. (όχι μόνο την ολοκληρωμένη επαφή αλλά και την προκαταρκτική πράξη όπου μπορεί να έρθουν σε επαφή τα γεννητικά όργανα των δύο φύλων, επίσης τη πρωκτική επαφή και το στοματικό έρωτα)

2 ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ ΑΜΕΣΑ και δεν είναι κατι
Μακρινό καθώς οι στατιστικές δείχνουν Ότι εμφανίζονται συχνότερα στην ηλικία σας Δηλαδή σε εφήβους 15 έως 24 ετών Είναι λοιπόν απαραίτητο να γνωρίζεις: ποιες είναι οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις ποιες από αυτες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο άλλες να επηρεάσουν την ικανότητα τεκνοποίησης στο μέλλον ποια είναι είναι θανατηφόρα όπως το AIDS πόσο σοβαρές επιπτώσεις μπορούν να έχουν για την υγεία μας.

3 ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΣΜΝ
ΧΛΑΜΥΔΙΑ ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ/ΒΛΕΝΟΡΡΟΙΑ ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΩΣΗ ΨΕΙΡΕΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΑΙΟΥ ΚΑΙ ΨΩΡΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΡΠΗΤΑΣ ΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ (HPV) ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β/C ΣΥΦΙΛΗ AIDS

4 ΧΛΑΜΥΔΙΑ Τα χλαμύδια είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που προκαλείται από το βακτηρίδιο Chlamydia trachomatis. Πρόκειται για μια από τις πιο διαδεδομένες μολύνσεις που μεταδίδονται λόγω σεξ και ένα από τα πιο σοβαρά ΣΜΝ. Μπορείς να μολυνθείς με χλαμύδια από στοματικό, κολπικό ή πρωκτικό σεξ. Μπορεί να μεταδοθεί στις γυναίκες και σε άντρες και να προκαλέσει μια επώδυνη, μακράς διάρκειας κατάσταση που λέγεται φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, καθώς και στειρότητα. Η νόσος επηρεάζει στη τεκνοποίηση και τους άντρες καθώς μειώνει τη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων Στις γυναίκες τα χλαμύδια προκαλούν φλεγμονή στον τράχηλο της μήτρας, στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες, στην ουροδόχο κύστη, στην ουρήθρα και στην πύελο. Εκτός από στείρωση είναι επίσης αιτία εξωμήτριας εγκυμοσύνης. Στους άνδρες τα χλαμύδια είναι δυνατόν να προκαλέσουν φλεγμονή στους όρχεις, στην ουρήθρα.

5 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια γυναίκα ίσως να μη γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί από χλαμύδια μέχρι να κάνει το ειδικό τεστ ή ν'αποφασίσει να κάνει παιδί και να έχει πρόβλημα στην προσπάθεια να μείνει έγκυος. Μπορεί δηλαδή να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Πολλοί άνδρες και γυναίκες έχουν χλαμύδια αλλά δεν παρουσιάζουν σημεία ή συμπτώματα. Όμως παρά το γεγονός αυτό, είναι σε θέση να μεταδίδουν το μικρόβιο στους σεξουαλικούς τους συντρόφους. Εάν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά εμφανίζονται συνήθως 1-3 εβδομάδες μετά τη σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο. Μερικές φορές τα συμπτώματα είναι τόσο ήπια που μπορεί κάποιος να μην τους δώσει σημασία. Οι άνδρες συχνά δεν έχουν συμπτώματα και μεταδίδουν τη λοίμωξη χωρίς να ξέρουν ότι την έχουν. Είναι πολύ σημαντικό να θεραπεύονται τα χλαμύδια άμεσα.

6 ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Καινούριο ή διαφορετικό έκκριμα από τον κόλπο "Τσούξιμο" κατά την ούρηση Πόνος στην κοιλιά χαμηλά, που μερικές φορές συνοδεύται από πυρετό και ρίγος Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής Κολπική αιμορραγία εκτός της περιόδου Κολπική αιμορραγία μετά από σεξουαλική επαφή ΑΝΔΡΕΣ Υδαρείς ή γαλακτώδεις σταγόνες από το πέος Αίσθημα κνησμού στο εσωτερικό του πέους Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση Πόνος η πρήξιμο στους όρχεις Μια γρήγορη και αξιόπιστη εξέταση ούρων για χλαμύδια είναι διαθέσιμη στα περισσότερα κέντρα, για άνδρες και γυναίκες. Αν κάνετε σεξ χωρίς προφύλαξη, επισκεφθείτε το Κέντρο Πρόληψης και Υγείας των Εφήβων (ΚΕ.Π.Υ.Ε), ένα γιατρό ή δημόσιο νοσοκομείο και ζητείστε να εξεταστείτε.

7 Τα χλαμύδια συχνά θεραπεύονται με μία μόνο δόση αντιβιοτικού χορηγούμενη από το στόμα. Μπορεί ωστόσο να μολυνθείς ξανά από τον/ την σύντροφο σου αν δεν θεραπευτεί κι αυτός/ αυτή. Χρειάζεσαι συνταγή γιατρού για το σωστό αντιβιοτικό. Μη δανείζεσαι φάρμακα από τους φίλους σου και μην αγοράζεις φάρμακα από μόνος/η σου. Σιγουρέψου ότι παίρνεις το φάρμακο σου μέχρι το τέλος της θεραπείας. Ρώτησε το γιατρό ή τη νοσοκόμα πόσο σύντομα μετά τη θεραπεία μπορείς να έχεις σεξουαλική επαφή. Αν είσαι κορίτσι και δεν θεραπευτείς, είναι δυνατόν να συμβούν: Πόνος στην κοιλιά που δεν υποχωρεί Η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα γεννητικά όργανα και να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου Να έχεις, αργότερα στη ζωή σου, πρόβλημα στην προσπάθεια να μείνεις έγκυος ή και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

8 ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ/ΒΛΕΝΟΡΡΟΙΑ
Ίσως να το έχεις ακούσει και ως βλεννόρροια. Η γονόρροια είναι ένα κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας - ειδικά στις γυναίκες. Η γονόρροια στις γυναίκες, αν δεν θεραπευτεί, οδηγεί σε μια επώδυνη, μακράς διαρκείας κατάσταση που καλείται φλεγμονώδης νόσος της πυέλου και σε στειρότητα (αδυναμία απόκτησης παιδιών). Μια έγκυος γυναίκα μεταδίδει τη γονόρροια στο μωρό της κατά τη διάρκεια της γέννας και προκαλεί σοβαρή μόλυνση στα μάτια ή ακόμα και τύφλωση. Μπορεί να πάθεις γονόρροια από στοματικό, κολπικό ή πρωκτικό σεξ.

9 ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ Η γονόρροια όπως και οι άλλες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, παρουσιάζουν μια σημαντική αύξηση της συχνότητας τους. Σύμφωνα με στατιστικές από το Ηνωμένο Βασίλειο, η συχνότητα της γονόρροιας έχει διπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία. Η γονόρροια προκαλείται από το μικρόβιο του γονόκοκκου που είναι γνωστό με την ονομασία Neisseria gonorrhea. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας οποιασδήποτε μορφής. Ανάλογα με το είδος της σεξουαλικής επαφής, κολπικής, στοματικής ή πρωκτικής μπορεί να προσβάλει όργανα και ιστούς των περιοχών αυτών. Πολλά άτομα που προσβάλλονται από τη γονόρροια μπορεί  να μην παρουσιάσουν συμπτώματα. Η κατάσταση αυτή, δηλαδή χωρίς συμπτώματα, υπάρχει συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

10 ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Όταν υπάρχουν συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται περίπου 10 μέρες μετά από την μετάδοση και προσβολή από το μικρόβιο. Στους άνδρες μπορεί να εμφανιστούν πυώδεις εκκρίσεις που εξέρχονται από την ουρήθρα. Παράλληλα μπορεί να εμφανιστεί κοκκίνισμα στο άνοιγμα της ουρήθρας, φαγούρα, συχνοουρία, πόνος και κάψιμο κατά την ούρηση. Στις γυναίκες μπορεί να εκδηλωθεί πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση, συχνοουρία, εκκρίσεις από τον κόλπο που είναι πυώδεις με άσχημη μυρωδιά και ενοχλήσεις στην περιπρωκτική περιοχή. Στο 15% των γυναικών, τα βακτηρίδια θα εξαπλωθούν στη μήτρα και στις σάλπιγγες. Η προσβολή των σαλπίγγων μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης στείρωσης στη γυναίκα. Κατά τη διάρκεια της συνουσίας η γυναίκα μπορεί να έχει πόνο. Είναι επίσης δυνατόν να έχει ανώμαλες απώλειες αίματος κατά την περίοδό της, πυρετό και πόνο στην κοιλιά

11 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Αν κολλήσεις γονόρροια κάνοντας σεξ με μολυσμένο σύντροφο, ίσως να μην έχεις συμπτώματα. Αν έχεις, αυτά θα εμφανιστούν 3-5 μέρες μετά τη σεξουαλική επαφή. Ακόμα κι αν δεν έχεις συμπτώματα, μπορεί να έχεις γονόρροια και να τη μεταδίδεις σε άλλους. ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Καινούριο ή διαφορετικό έκκριμα από τον κόλπο Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση Πόνος στην κοιλιά-χαμηλά Πυρετός και ρίγος Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής Κολπική αιμορραγία εκτός περιόδου Κολπική αιμορραγία μετά από σεξουαλική επαφή Πιθανός πρωκτικός πόνος Πρωκτική έκκριση

12 ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ ΑΝΔΡΕΣ Παχύρρευστο, κιτρινοπράσινο έκκριμα από το πέος Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις Πιθανός πρωκτικός πόνος Πρωκτική έκκριση

13 ΕΡΠΗΤΑΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Ο πιο κοινός τρόπος διασποράς του έρπητα γεννητικών οργάνων είναι από άμεση επαφή με ενεργά έλκη, συνήθως κατά τη διάρκεια του σεξ. Αν αγγίξεις τα ερπητικά έλκη, πλύνε καλά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για ν'αποφύγεις τη μετάδοση του ιού. Ο έρπητας δεν μεταδίδεται από τουαλέτες, μπανιέρες, πισίνες ή ντουζιέρες. Είναι πιθανό να μεταδώσεις τον ιό στους σεξουαλικούς σου συντρόφους, ακόμα κι αν δεν έχεις έλκη. Επομένως ασφαλέστερο σεξ χρησιμοποιώντας προφυλακτικό είναι πάντοτε σημαντικό. Μπορεί να πάθεις γεννητικό έρπητα με το στοματικό σεξ, ακόμα και από τα έλκη που εμφανίζονται στο στόμα μετά από

14 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Κνησμός στην περιγεννητική περιοχή μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε μια εβδομάδα από τη σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο. Ομάδες μικρών φυσαλίδων είναι πιθανό να παρουσιαστούν. Αυτές οι φυσαλίδες θα σπάσουν και θα αφήσουν επώδυνα έλκη, τα οποία θα διαρκέσουν από 2 εώς 3 εβδομαδες. Πυρετός και πονοκέφαλος μπορεί να συνοδεύουν την πρώτη προσβολή.

15 ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Έλκη μέσα ή κοντά στον κόλπο, στα γεννητικά όργανα, κοντά στον πρωκτό ή στους μηρούς και γλουτούς. Ευαίσθητοι λεμφαδένες στην βουβωνική χώρα. ΑΝΔΡΕΣ Έλκη στο πέος, στους όρχεις, κοντά στον πρωκτό, στους γλουτούς και μηρούς. Ευαίσθητοι λεμφαδένες στην βουβωνική χώρα. Άνδρες και γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν έλκη στο στόμα ή στην περιγεννητική περιοχή μετά από στοματικό sex με μολυσμένο άτομο.

16 ΘΕΡΑΠΕΙΑ Αν νομίζεις ότι έχεις γεννητικό έρπητα, επισκέψου ένα γιατρό όσο το δυνατό συντομότερο. Ο γιατρός θα σου δώσει φάρμακα που απαλύνουν τον πόνο και ελέγχουν τις επόμενες προσβολές. Κράτησε την μολυσμένη περιοχή καθαρή και στεγνή. Πλύνε την πετσέτα σου πριν τη χρησιμοποιήσεις ξανά.

17 ΤΙ ΕΊΝΑΙ Ο ΙΟΣ HPV Θεωρείται από τα πιο κοινά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο ιός έχει διάφορους τύπους. Κάποιοι από αυτούς προκαλούν κονδυλώματα και κάποια καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι άντρες μπορεί να φέρουν κάποιο τύπο του ιού που δεν προκαλεί κονδυλώματα αλλά να είναι καρκινογόνος και να μην έχουν κανένα σύμπτωμα. Το μεταδίδουν όμως στις γυναίκες με συνέπεια η γυναίκα που θα νοσήσει από αυτό το τύπο να εχει μεγάλη πιθανότητα να προσβληθεί στο μέλλον από καρκίνο του τραχήλου.

18 ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ
Τα κονδυλώματα είναι ογκίδια,που προκαλούνται από τον HPV, επάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα ή την περιπτωκτική περιοχή,στους άνδρες και στις γυναίκες. Τα κονδυλώματα είναι διαφόρων μεγεθών. Μπορεί να μοιάζουν με μικρό κουνουπίδι ή να είναι επίπεδα και δύσκολα να τα δεις. Μεγαλώνουν σε υγρές περιοχές όπως το πέος, ο κόλπος, ο τράχηλος της μήτρας, ο πρωκτός, το όσχεο και οι μηροί. Πολύ σπάνια τα κονδυλώματα εμφανίζονται στα χείλη ή στο στόμα μετά από στοματικό sex με μολυσμένο άτομο. Τα κονδυλώματα είναι συνήθως ανώδυνα, αλλά περιστασιακά εμφανίζουν κνησμό, έκκριμα ή αιμορραγία - ειδικά όταν ερεθιστούν.

19 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ Η ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ
Μερικοί τύποι HPV προκαλούν καρκίνο - τον πιο κοινό στις γυναίκες : τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο τράχηλος είναι βαθιά μέσα στον κόλπο. Αποτελεί την είσοδο της μήτρας. Ο τράχηλος είναι το πιο συνηθισμένο σημείο προσβολής από HPV στις γυναίκες. Όταν ο τράχηλος μολυνθεί από HPV, παρατηρούνται αλλαγές στα κύτταρά του. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε καρκίνο αν δεν βρεθούν και δεν θεραπευτούν. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου προκαλούνται από τον HPV. Η δοκιμασία Παπανικολάου ή ΡΑΡ τεστ είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να ελεγχθούν αν υπάρχουν αλλαγές στα τραχηλικά κύτταρα. Αν υπάρχουν στον τράχηλο σου προκαρκινικές ή καρκινικές αλλαγές, ίσως να μην έχεις συμπτώματα. Γι'αυτό είναι σημαντικό να κάνεις τακτικά τεστ ΡΑΡ.

20 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ Η ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ
Μερικοί τύποι HPV μπορούν να προκαλέσουν και άλλους τύπους καρκίνου στην γεννητική περιοχή σε άνδρες και γυναίκες, όπως ο πρωκτός, το πέος, το αιδοίο. Χρησιμοποιώντας προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή, μειώνεις τον κίνδυνο να κολλήσεις HPV. Αλλά ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του δέρματος που δεν καλύπτεται από το προφυλακτικό. Όλοι όσοι έχουμε σεξ.επαφές κινδυνεύουμε να έχουμε HPV, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Αν ανησυχείς ότι ίσως έχεις μολυνθεί, πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου. Αν είσαι γυναίκα, είναι σημαντικό να επισκέπτεσαι συχνά τον γιατρό για ΡΑΡ τεστ.

21 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΣΟΚ

22 ΣΥΦΙΛΗ Η σύφιλη είναι μία σοβαρή ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει όλο σου το σώμα. Αν δεν θεραπευτεί, είναι δυνατό να προκαλέσει (μετά από χρόνια), προβλήματα στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Μπορεί έχεις το νόσημα χωρίς να το γνωρίζεις και να το μεταδίδεις σε άλλους. Η σύφιλη μεταδίδεται με στοματικό, κολπικό και πρωκτικό σεξ. Έγκυες γυναίκες με σύφιλη μπορεί να τη μεταδώσουν στο αγέννητο παιδί τους, προκαλώντας του διάφορες γεννητικές ανωμαλίες ή ακόμα και θάνατο.

23 Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Τα έλκη συχνά περνούν απαρατήρητα και ίσως εξαφανιστούν από μόνα τους αν δεν θεραπευτούν, αλλά η λοίμωξη εξακολουθεί να παραμένει ενεργός. Συμπτώματα ίσως εμφανιστούν από ημέρες έως μήνες μετά την μόλυνση. Ανώδυνο έλκος γύρω ή μέσα στον κόλπο, στο πέος, στο στόμα ή κοντά στον πρωκτό Συμπτώματα παρόμοια γρίπης Εξάνθημα στις παλάμες, στα πέλματα ή σε ολόκληρο το σώμα Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν έχεις εκτεθεί στη σύφιλη. Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

24 ΣΥΦΙΛΗ Β’ΣΤΑΔΙΟΥ ΣΟΚ

25 Αλλα ΣΜΝ για τα οποία πιθανόν έχετε πληροφορηθεί και δε θα αναπτύξουμε σήμερα είναι το AIDS, οι Ηπατίτιδες Β ΚΑΙ C, οι ψείρες….. Ενδεικτικά μόνο να πούμε ότι υπάρχουν σεξουαλικές πρακτικές που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης Ανάλογα με τον τρόπο μετάδοσης μιας ασθένειας, κάποιες πρακτικές που εφαρμόζονται κατά τη σεξουαλική επαφή ευνοούν τη μετάδοση συγκεκριμένων νοσημάτων. Η ηπατίτιδα Α, η Β ή η C, το ΑΙDS, καθώς και ορισμένες παρασιτώσεις, ευνοούνται από την επαφή των δαχτύλων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η πρωκτική επαφή ευνοεί τη μετάδοση των θηλωμάτων, του AIDS, της γονόρροιας, της σύφιλης, της ηπατίτιδας Β και C, καθώς και του έρπητος. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η μετάδοση σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει να κάνει με το εάν την επαφή ακολουθεί και εκσπερμάτωση. Το στοματικό σεξ συνδυάζεται με αυξημένη μετάδοση του ιού HIV, των χλαμυδιακών λοιμώξεων, του απλού έρπητος, των θηλωμάτων, της γονόρροιας, καθώς και της σύφιλης.

26 ΦΕΡΣΟΥ ΩΡΙΜΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ
Πώς μπορεί κανείς να αποφύγει τη μόλυνση μέσω της σεξουαλικής επαφής; Για να είναι κανείς απόλυτα σίγουρος πρέπει να απέχει πλήρως από σεξουαλικές συνευρέσεις. Επειδή όμως κάτι τέτοιο μάλλον δεν αποτελεί λύση, ας δούμε πώς είναι δυνατόν να αποφύγει ένας άνδρας τις... δυσάρεστες καταστάσεις. # Θα πρέπει να ξεπερνάμε τυχόν αναστολές και να ρωτάμε ευθέως κάθε καινούριο (ή καινούρια) ερωτικό σύντροφο εάν υπάρχει πιθανότητα να έχει εκτεθεί σε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο μικρόβιο, ή εάν εμφάνισε πρόσφατα κάποια ύποπτα συμπτώματα. # Χρειάζεται να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα ύποπτα συμπτώματα, ώστε να επισκεφθούμε το γιατρό όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά και να τα αναγνωρίζουμε στους ερωτικούς μας συντρόφους.

27 # Είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε κάθε είδους σεξουαλική επαφή, εφόσον ο/η σύντροφος μας εμφανίζει ύποπτη συμπτωματολογία. # Θα πρέπει το προφυλακτικό να αποτελεί σταθερή πρακτική στις σεξουαλικές μας συνευρέσεις. Ακόμα όμως και αν πληρείτε αυτός ο όρος, είναι ανάγκη να ξέρουμε πώς χρησιμοποιείται το προφυλακτικό, ώστε να μας εξασφαλίσει τη μέγιστη προστασία. # Τέλος, όσοι έχουν... άστατη σεξουαλική ζωή, καλό είναι να υποβάλλονται σε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους.

28 ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΩΡΙΜΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ
ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΜΑΣ ΕΊΝΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google