Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΩΤΙΣΜΟΣ GREENLATERNS 4ο Γ.Λ.Χ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΩΤΙΣΜΟΣ GREENLATERNS 4ο Γ.Λ.Χ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΩΤΙΣΜΟΣ GREENLATERNS 4ο Γ.Λ.Χ.
(1- 9)U{14} Νίκος (10-13)U{15} Βασίλης (16-19) Βιρίρος (20- 24) Μπάμπ (25-30) German Boy GREENLATERNS 4ο Γ.Λ.Χ. Ριτζάκης Νίκος Καπαδουκάκης Βασίλης Καλογερής Γιάννης Μπαμπιολάκης Αντώνης Βιριράκης Γιώργος

2 Είναι το πιο σημαντικό απ’ όσα έχει να κάνει ο άνθρωπος στο σπίτι του λάμπες σωστές να βάνει!

3 Ιστορία φωτισμού

4 18ος αιώνας 2 πηγές φωτισμού: Φως ημέρας (ήλιος) Φωτιά
Φως ημέρας (ήλιος) Φωτιά Μεχρι και τον 18ο Αιωνα, οι ανθρωποι ειχαν στην διαθεση τους μονο δυο πηγες φωτιστικης ενεργειας....1ον. Φυσικο φως ημερας, 2ον. το φως της φλογας (φωτια). Αυτοι οι δυο τυποι φωτισμου αποτελουν τον τροπο που ζουσαν οι ανθρωποι τοτε, μεχρι να ερθουν οι καινουριες εποχες φωτισμου

5 Αργότερα εξελίχθηκαν τα μέσα φωτισμού Λύχνος Κερί Δάδες (Πυρσοί)
Εστίες Ο λύχνος αποτελεί το κυριότερο µέσο φωτισµού κατά την αρχαιότητα : µικρό δοχείο το οποίο περιέχει καύσιµο υλικό συνήθως προερχόµενο από φυτά Με τον όρο κερί εννοούµε το φωτιστικό µέσο που αποτελείται από ένα φυτίλι µε επικάλυψη στερεού καύσιµου υλικού Δαδα: ένα κοµµάτι καλά ξεραµένο ξύλο που ανάβει στη µία άκρη Ως εστία ορίζεται ένας οριοθετηµένος χώρος, µέσα στον οποίο ανάβει ελεγχόµενη φωτιά: α) σταθερές β) φορητές

6 Καινούριες εποχές φωτισμού
Φυσικό αέριο Ηλεκτρικό φως Καινουριες εποχες φωτισμου: πρωτα με το φυσικο αεριο (gas lighting) και μετα με το ηλεκτρικο φως (electric lighting).

7 Φυσικός φωτισμός Λέγοντας φυσικό φωτισμό εννοούμε το φως της ημέρας.
Ο φυσικός φωτισμός εξαρτάται από: To αρχιτεκτονικό σχέδιο παραθύρων ή ανοικτών επιφανειών Την εσωτερική διακόσμηση ενός χώρου Την επίπλωση και τη διευθέτηση των αντικειμένων Λέγοντας φυσικό φωτισμό εννοούμε το φως της ημέρας. Το φως της ημέρας είναι όμως ένας αβέβαιος, μη προβλεπόμενος και πολλές φορές ανεπαρκής φωτισμός. Το φυσικό φως που εισέρχεται στο χώρο εξαρτάται από: To αρχιτεκτονικό σχέδιο παραθύρων ή ανοικτών επιφανειών Την εσωτερική διακόσμηση ενός χώρου Την επίπλωση και τη διευθέτηση των αντικειμένων

8 Τεχνητός φωτισμός Όχι πολυτέλεια, αναγκαιότητα!
Πρέπει να καλύπτει τις φυσιολογικές απαιτήσεις του ατόμου Να δημιουργεί ένα ψυχολογικά ευχάριστο περιβάλλον Ο τεχνητός φωτισμός αποβλέπει στη συμπλήρωση του φωτισμού ημέρας Ο σωστός φωτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα αφού η ευχαρίστηση, η άνεση, η παραγωγικότητα και η ασφάλεια του ανθρώπου βελτιώνονται με το σωστό φωτισμό

9 Φυσικό αέριο και φωτισμός
Ανακαλύφθηκε το 1659: Αγγλία Πρώτο παγκόσμιο αρχιτεκτονικό project φωτισμού καταγράφεται το 1889 στο Παρίσι Πύργος του Άιφελ, 10000 λάμπες αερίου το φυσικο αεριο ανακαλυφθηκε το 1659 στην Αγγλια Το πρωτο παγκοσμιο αρχιτεκτονικο project φωτισμου καταγραφεται το 1889 στο Παρισι, οπου τοποθετηθηκαν για την φωταγωγηση του πυργου του Αιφελ,10000 λαμπες αεριου.

10 Λαμπτήρες

11 Είδη λαμπτήρων Πυρακτώσεως Φθορισμού Led

12 Λαμπτήρες πυρακτώσεως
Ο λαμπτήρας πυράκτωσης είναι γνωστή συσκευή παραγωγής φωτός που εφευρέθηκε από τον Αμερικανό Τόμας Έντισον, τον οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά στις 31 Δεκεμβρίου του 1879 Τομας Εντισον το ετος 1879

13 μεταλλικό νήμα συγκολλημένο σε δύο παχύτερα σύρματα
Περιγραφή μεταλλικό νήμα συγκολλημένο σε δύο παχύτερα σύρματα μη ηλεκτροφόρα σύρματα σε ακτινική διάταξη γυάλινη φύσιγγα στήριγμα από πορσελάνη Ο λαμπτήρας πυράκτωσης περιλαμβάνει ένα λεπτό μεταλλικό νήμα, βολφράμιο, τυλιγμένο σε σπείρες.  Περικλείεται σε γυάλινη φύσιγγα χαμηλής πίεσης αερίου. Ο λαμπτήρας μπορεί να διαθέτει βιδωτή επαφή που συνδέεται με τον έναν πόλο και μια επαφή στην βάση που συνδέεται με τον άλλο πόλο. Η όλη διάταξη περιέχεται σε στήριγμα από πορσελάνη.

14 Αρχή λειτουργίας Θέρμανση μεταλλικού νήματος με την βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος το νήμα αναπτύσσει υψηλή θερμοκρασία και ακτινοβολεί φως Η αποδιέγερση των ατόμων βολφραμίου σε ένα λαμπτήρα πυρακτώσεως γίνεται με τυχαίο τρόπο. Η αρχή λειτουργίας τους στηρίζεται στο φαινόμενο της θέρμανσης μεταλλικού νήματος με την βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος ,με απουσία οξυγόνου. Κλείνοντας το κύκλωμα, στο οποίο είναι συνδεδεμένος ο λαμπτήρας, εφαρμόζεται στα άκρα του μια τάση. Ο λαμπτήρας τότε διαρρέεται από ρεύμα, ώστε το νήμα βολφραμίου να θερμαίνεται στους 2500° C περίπου. Τα άτομα του βολφραμίου διεγείρονται και ανέρχονται σε υψηλές στάθμες ενέργειας στις οποίες δεν μπορούν να παραμείνουν, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν στην χαμηλότερη με διαδοχικά άλματα στις ενδιάμεσες στάθμες. Κάθε φορά που ένα άτομο «πέφτει» σε στάθμη χαμηλότερης ενέργειας, εκπέμπεται φως.

15 Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως :
έχουν χαμηλό κόστος αγοράς και συντήρησης η φωτεινή ροή τους ρυθμίζεται εύκολα προσφέρουν άριστη απόδοση χρωμάτων λειτουργούν χωρίς πρόβλημα σε οποιαδήποτε θέση (οριζόντια, κατακόρυφη, διαγώνια) Τα θετικά των λαμπτηρων πυρακτωσεως είναι: χαμηλό κόστος αγοράς και συντήρησης η φωτεινή ροή τους ρυθμίζεται εύκολα προσφέρουν άριστη αποδόση χρωμάτων λειτουργούν χωρίς πρόβλημα σε οποιαδήποτε θέση (οριζόντια, κατακόρυφη, διαγώνια)

16 Απόδοση Περίπου 10%. Γενικά στους λαμπτήρες πυρακτώσεως ,μόνο ποσοστό 10-20% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μετατρέπεται σε φωτεινή ενέργεια (φως).

17 Διάρκεια ζωής 750 - 1500 ώρες μεγαλύτερη ισχύς μικρότερη ζωή
μεγαλύτερη ισχύς μικρότερη ζωή Ένας λαμπτήρας πυράκτωσης έχει διάρκεια ζωής περίπου ώρες συνεχούς λειτουργίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς του τόσο μικρότερη είναι η ζωή του.

18 Αιτίες μείωσης ζωής εξάχνωση του βολφραμίου του νήματος
 εξάχνωση του βολφραμίου του νήματος Αυξήσεις της τάσης, σε αύξηση περίπου του 5%, παρατηρείται ελάττωση ζωής 30%. Ανάμματα των λαμπτήρων εξάχνωση του βολφραμίου του νήματος Αυξήσεις της τάσης, σε αύξηση περίπου του 5%, παρατηρείται ελάττωση ζωής 30%. Ανάμματα των λαμπτήρων. Αυτό συμβαίνει επειδή η αντίσταση που παρουσιάζει το νήμα βολφραμίου είναι περίπου 12 φορές μικρότερη όταν είναι αυτό κρύο σε σχέση με την αντίσταση που παρουσιάζει αυτό όταν είναι ζεστό.

19 Κατανάλωση 5 W 25 W 7 W 40 W 11 W 60 W 15 W 75 W 20 W 100 W 23 W 120 W
Λαμπτήρας χαμηλής κατανάλωσης Κοινός λαμπτήρας πυρακτώσεως 5 W W 7 W W 11 W W 15 W W 20 W W 23 W W Εδώ δίνεται η αντιστοιχία ισχύος λαμπτήρα χαμηλής κατανάλωσης και κοινού λαμπτήρα. Βλέπουμε πως η κατανάλωση των λαμπτήρων πυρακτώσεως είναι αρκετά μεγαλύτερη

20 Κόστος σχετικά μικρό αλλά… πολύ μεγαλύτερο από τις λάμπες οικονομίας ή τους λαμπτήρες LED ώρες ευρώ ένας λαμπτήρας ευρώ Το κόστος ενός λαμπτήρα πυρακτώσεως είναι σχετικά μικρό όμως αν το συγκρίνουμε με τα άλλα είδη λαμπτήρων είναι πολύ μεγαλύτερο. Αναλογικά για έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως που έχει δουλέψει ώρες πληρώνουμε 300 ευρώ. Στην αγορά οι λαμπτήρες πουλιούνται με περίπου 1 ευρώ ο ένας.

21 Είδος φωτός Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως αποτελούν θερμή πηγή χρώματος γιατί η θερμοκρασία χρώματος που εκπέμπουν είναι χαμηλή (< 3000 K). Η απόχρωση της ακτινοβολίας ή αλλιώς θερμοκρασία χρώματος μετράται σε Κέλβιν (Kelvin, K). Για Tc<3300oK οι λαμπτήρες ανήκουν στη κατηγορία των θερμών χρωμάτων. Για Tc>5000oK οι λαμπτήρες ανήκουν στη κατηγορία των ψυχρών χρωμάτων. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως αποτελούν θερμή πηγή χρώματος γιατί η θερμοκρασία χρώματος που εκπέμπουν είναι χαμηλή (<3000 K).

22 Χρήση Η χρήση των κοινών αυτών λαμπτήρων σήμερα, μειώνεται
συνεχώς, λόγω της απαγόρευσης τους Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως έχουν απαγορευτεί και έτσι σιγά σιγά η χρήση τους μειώνεται παρά την ευκολία που μπορεί να έχουν στην χρήση τους με τον ροοστάτη που θα δούμε αμέσως.

23 Ροοστάτης / Έλεγχος Έντασης Φωτός
Αναλογικό ή ηλεκτρονικό  εξάρτημα Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της έντασης του φωτός Ο Ροοστάτης, ή αλλιώς ποτενσιόμετρο, είναι αναλογικό, ηλεκτρονικό  εξάρτημα, που χρησιμοποιείται στα κυκλώματα ως μεταβλητή αντίσταση.

24 Λαμπτήρας αλογόνου 2.800° Κ φωτεινή απόδοση: 12 lm/W σχήμα σωλήνα
 2.800° Κ φωτεινή απόδοση: 12 lm/W σχήμα σωλήνα διάρκεια ζωής: 2000 ώρες Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται σ’ αυτούς του λαμπτήρες είναι της τάξεως των 2.800° Κ, με φωτεινή απόδοση περίπου 12 lm/W. Έχουν σχήμα σωλήνα μικρής διαμέτρου με αξονική διαμήκη διάταξη του νήματος βολφραμίου. Το γυαλί είναι χαλαζιακό και όταν λειτουργεί ο λαμπτήρας, η θερμοκρασία του φθάνει στους 600° C. Οι λαμπτήρες αλογόνου αναπτύχθηκαν για να λύσουν το πρόβλημα της μικρής διάρκειας ζωής των λαμπτήρων πυράκτωσης καθώς ένας τυπικός λαμπτήρας αλογόνου έχει διάρκεια ζωής περίπου 2000 ώρες, σχεδόν διπλάσια από έναν τυπικό λαμπτήρα πυράκτωσης.

25 Σύγκριση λαμπτήρων

26

27

28

29 Λαμπτήρας πυρακτώσεως Ισχύς 20W 100W Ημερήσια χρήση 5 ώρες
Λαμπτήρας φθορισμού Λαμπτήρας πυρακτώσεως Ισχύς 20W 100W Ημερήσια χρήση 5 ώρες Ημερήσια κατανάλωση 0,1 KWh 0,5 KWh Μηνιαία κατανάλωση 3 KWh 15 KWh Μηνιαίο κόστος 0,26 ευρώ 1,32 ευρώ Διάρκεια ζωής 8000 ώρες 1000 ώρες (από την ιστοσελίδα της Δ.Ε.Η. : ) ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΣΧΥΣ  W ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ  KWh ΚΟΣΤΟΣ  (euro) Κοινός 100W 1 ώρα 100 0,01 0,10 Χαμηλής κατανάλωσης 20W 1 ώρα  (ίδιας φωτεινότητας με κοινό 100W) 20 0,002  0,2 Εδώ βλέπουμε κάποιες συγκρίσεις μεταξύ λαμπτήρων φθορισμού και λαμπτήρων πυρακτώσεως και μεταξύ λαμπτήρων διαφορετικών Watt.

30

31

32

33

34 Απαγόρευση των λαμπτήρων πυρακτώσεως
Εξαιτίας της χρήσης περισσότερης ενέργειας σε σύγκριση με τις λάμπες φθορισμού και με άλλες λάμπες η ΕΕ αποφάσισε τη σταδιακή απόσυρση των λαμπτήρων πυράκτωσης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2009. Άλλες χώρες : Βραζιλία, Βενεζουέλα, Αυστραλία, η Ελβετία, Αργεντινή, Ρωσία, Καναδάς, ΗΠΑ Εξαιτίας της χρήσης περισσότερης ενέργειας σε σύγκριση με τις λάμπες φθορισμού και με άλλες λάμπες, η ΕΕ αποφάσισε τη σταδιακή απόσυρση των λαμπτήρων πυράκτωσης από την 1η Σεπτεμβρίου του Πολλές χώρες κινήθηκαν στα ίδια βήματα νωρίτερα ή και έχουν τέτοια σχέδια για το μέλλον: η Βραζιλία και η Βενεζουέλα η Αυστραλία η Ελβετία η Αργεντινή η Ρωσία ο Καναδάς οι ΗΠΑ

35 Πρωτόκολλο του Κιότο Τι είναι;
Απαραίτητα βήματα για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος Το Πρωτόκολλο του Κιότο αποτελεί έναν «οδικό χάρτη», στον οποίο περιλαμβάνονται τα απαραίτητα βήματα για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος που προκαλείται λόγω της αύξησης των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το Πρωτόκολλο του Κιότο περιλαμβάνει τρεις ευέλικτους μηχανισμούς: την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών την κοινή εφαρμογή το μηχανισμό καθαρής ανάπτυξης

36 ΣΚΕΨΟΥ ΨΑΞΕ ΠΡΑΞΕ ΜΑΘΕ

37 Βιβλιογραφια http://www.chreact.gr/

38

39 https://www. google. gr/search

40

41 https://www. google. gr/search

42 tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=5zrBIgsZBCIoIM%253A%3Bt6S3veyhgKZtHM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.ktizontastomellon.gr%252Fbibliothiki%252FFotismos%252Ffig-34.png%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.ktizontastomellon.gr%252Fbibliothiki%252FFotismos%252FLamptires.php%3B550%3B231


Κατέβασμα ppt "ΦΩΤΙΣΜΟΣ GREENLATERNS 4ο Γ.Λ.Χ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google