Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΑΞΗ: Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Β΄ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 - 2013 Ερευνητική Εργασία με θέμα: « Μελετώντας το χρώμα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΑΞΗ: Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Β΄ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 - 2013 Ερευνητική Εργασία με θέμα: « Μελετώντας το χρώμα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΑΞΗ: Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Β΄ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 - 2013 Ερευνητική Εργασία με θέμα: « Μελετώντας το χρώμα και την σύνθεση σχεδίου αναμορφώνουμε ένα τοίχο του σχολείου με την τέχνη του γκράφιτι» Καθηγήτριες: Ανδριάκαινα Παναγιώτα Οικονομολόγος – Εικαστικός Παπαναστασίου Κωνσταντίνα Πολιτικός Μηχανικός Μαθητές: Γερακιώτη Κατερίνα, Ζωιτσούδη Μαρία, Καλυβιώτη Μάρθα, Κωνσταντινίδου Παυλίνα, Μητσινικολή Χριστίνα, Μιχαδάση Άννα, Μπάνα Μαριάνθη, Περηφανοπούλου Χρύσα, Ρακοπούλου Αναστασία, Στουλιοπούλου Χρύσα, Τζιούρα Δέσποινα, Τοπαλίδης Χρήστος, Τσιλίκη Δέσποινα, Τσολάκη Γιώτα, Τσουρβαλούδης Κυριάκος, Φιλιπποπούλου Μάγδα

2 Το σχολείο μας Κάπως έτσι ήταν το σχολείο μας πριν την παρέμβασή μας.

3 Γραμμένοι τοίχοι Ξεφλουδισμένοι τοίχοι

4 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Απευθυνθήκαμε στον δήμο Πλατέος, και ήρθαν εργάτες, που έκαναν τις προκαταρκτικές εργασίες για την προετοιμασία των τοίχων. πρώτα ξύσανε τους τοίχους

5 μετά αστάρωσαν και τέλος έβαψαν με άσπρο πλαστικό χρώμα

6 Το σχολείο άλλαξε όψη, με τους τοίχους καθαρούς - άσπρους έτοιμους για γκράφιτι

7 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

8 Ερώτηση 1η Φύλο Στο δείγμα μας υπερτερούν τα κορίτσια με ποσοστό 62%.

9 Ερώτηση 2η Ηλικία Οι περισσότεροι ερωτηθέντες μαθητές είναι προς το τέλος της εφηβείας τους.

10 Ερώτηση 3η Πιστεύετε ότι η διαμόρφωση ( με εικαστική παρέμβαση – γκράφιτι ) του σχολικού περιβάλλοντος επιδρά στην διαδικασία της μάθησης; Η πλειοψηφία των παιδιών πιστεύουν πως το γκράφιτι συμβάλει στην διαδικασία της μάθησης.

11 Ερώτηση 4η Τι προσφέρει ένα διαμορφωμένο σχολείο (εικαστικά – καλλιτεχνικά) στους μαθητές; Το 51% των μαθητών του Λυκείου Πλατέος πιστεύουν πως ένα διαμορφωμένο σχολείο (εικαστικά – καλλιτεχνικά) τους προσφέρει καλύτερη ψυχολογία, ενισχυμένο αίσθημα καλλιτεχνικού πνεύματος και ότι χρωματίζει» το ψυχρό και άχρωμο σχολείο τους.

12 Ερώτηση 5η Επιλέξτε ποιο από τα παρακάτω στοιχεία της παρούσας κατάστασης του σχολικού περιβάλλοντος, σας αρέσει; Συμπεραίνουμε από τις απαντήσεις των παιδιών ότι το σχολικό συγκρότημα δεν αρέσει στους μαθητές, αφού λίγο παραπάνω από τους μισούς θέλουν να βρίσκονται εκτός σχολικού κτιρίου.

13 Ερώτηση 6η Επιλέξτε, ποιο από τα παρακάτω στοιχεία της παρούσας κατάστασης του σχολικού περιβάλλοντος σας δυσαρεστεί και κατά προτεραιότητα θα θέλατε να αλλάξει; Κατά προτεραιότητα τα παιδιά θέλουν να αλλάξουν τους τοίχους των διαδρόμων - αίθουσες και μετά την αυλή.

14 Ερώτηση 7η Για ποιόν λόγο θα επιλέγατε project με θέμα το γκράφιτι; Οι συμμαθητές μας θα επέλεγαν project με θέμα το γκράφιτι πρωτίστως για να εργαστούν εκτός σχολικής αίθουσας, και μετά για να ομορφύνουν το σχολικό περιβάλλον.

15 Ερώτηση 8η Σε ποια πεδία πιστεύεις ότι μπορεί να αποβεί επωφελής η συμμετοχή σας σε κάποιο γκράφιτι; Τα οφέλη που προσφέρει η επαφή μας με το γκράφιτι στο σχολείο, σχετίζονται κυρίως με την γνώση και την αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος.

16 Ερώτηση 9η Σας αρέσει η μέχρι τώρα νέα διαμόρφωση ( με εικαστική παρέμβαση – γκράφιτι ) του σχολικού χώρου; Η νέα διαμόρφωση του σχολείου μας άρεσε προφανώς στους περισσότερους συμμαθητές μας.

17 Ερώτηση 10η Τα θέματα θα πρέπει να σχετίζονται με την σχολική καθημερινότητα της ζωής των μαθητών στο σχολείο; Τα θέματα του γκράφιτι πρέπει να σχετίζονται με την καθημερινότητα των μαθητών στο σχολείο.

18 Ερώτηση 11η Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω θέματα για τη σύνθεση του σχεδίου γκράφιτι Οι συμμαθητές μας θα επέλεγαν διάφορα κόμικς - σύμβολά και στη συνέχεια φράσεις με νόημα για να συνθέσουν το θέμα του γκράφιτι.

19 Ερώτηση 12η Στην επιλογή του θέματος των γκράφιτι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι γνώμες των : Για την επιλογή θεμάτων γκράφιτι σύμφωνα με τους συμμαθητές μας, οι μόνοι που πρέπει να ρωτηθούν είναι οι μαθητές.

20 Ερώτηση 13η Μπορείτε να προτείνετε αποτελεσματικές λύσεις για την καλύτερη διαμόρφωση του σχολικού περιβάλλοντος; Οι περισσότεροι συμμαθητές μας προτείνουν περισσότερες ώρες αισθητικής αγωγής, για την καλύτερη διαμόρφωση του σχολικού περιβάλλοντος.

21 Ερώτηση 14η Θα θέλατε να διαμορφωθούν ανάλογα και άλλοι δημόσιοι χώροι; Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών θα ήθελαν να ομορφύνουν και άλλοι δημόσιοι χώροι

22 Ερώτηση 15η Αν ναι ποιοι χώροι θα θέλατε να είναι αυτοί; Ιδιαίτερη προτίμηση έδειξαν οι συμμαθητές μας για την διαμόρφωση του Δημαρχείου και του Νοσοκομείου. Ωστόσο οι ιδέες τους ήταν ποικίλες και ενδιαφέρουσες.

23 ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Από αυτή την έρευνα διαπιστώθηκε ότι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα και απάντησαν με προθυμία και σαφήνεια στις ερωτήσεις μας. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι τα παιδιά είναι πολύ δυσαρεστημένα με την γενική εικόνα του σχολικού περιβάλλοντος και με το γκράφιτι τους δίνεται η δυνατότητα να αλλάξουν αυτήν την άσχημη εικόνα. Ως αξιολογικό συμπέρασμα προκύπτει ότι, για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλης της κοινής γνώμης της περιοχής για το θέμα, θα πρέπει να διεξαχθεί ξανά ή έρευνα (ίσως πιο στοχευμένη) σε μεγαλύτερο δείγμα μαθητών και αντιπροσωπευτικότερο μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα του σχολείου, για να μπορέσουμε να βγάλουμε ακριβή συμπεράσματα.

24 Πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση των μαθητών μέσω ερευνών, ημερίδων ή διαλέξεων από ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, ώστε να μην σημειώνονται ΄΄λάθη΄΄ σχετικά με το γκράφιτι. Έτσι τα παιδιά θα αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και θα καλλιεργήσουν ακόμη περισσότερο την φαντασία τους. Από την στιγμή που τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την μεταμόρφωση του σχολείου και επιθυμούν να μεταμορφωθούν και άλλοι χώροι, το σχολείο από μόνο του δεν αποτελεί λύση. Θα πρέπει να δείξουν το ίδιο ενδιαφέρον τόσο η τοπική κοινότητα, όσο και ο Δήμος για να δοθεί ένα επιθυμητό και όμορφο αποτέλεσμα.

25 ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΙΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΚΡΑΦΙΤΙ Επιλέξαμε να ζωγραφίσουμε με την τέχνη του γκράφιτι, ένα μεγάλο εξωτερικό τοίχο, μήκος 28,00 m * ύψος 0,90 m και να δημιουργήσουμε το δικό μας γκράφιτι.

26 ΣΤΑΔΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΓΚΡΑΦΙΤΙ Αρχικά παρακολουθήσαμε τα power point που βρήκαμε στο διαδίκτυο και σχετίζονταν αρκετά με το γκράφιτι. Παρατηρήσαμε εικόνες γκράφιτι τόσο από το αρχείο της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών όσο και από το διαδίκτυο.

27 Συνθέσαμε εικόνες αποτελούμενες από θέματα που μας άρεσαν αισθητικά και συνδέονταν με έναν τρόπο με την σχολική πραγματικότητα και την γνώση.

28 Αποτυπώσαμε ζωγραφικά τις εικόνες που συνέθεσαν οι μαθητές από ένα πλήθος εικόνων που τους διανεμήθηκαν.

29 Επιλέξαμε τα τελικά σχέδια με ψηφοφορία των μαθητών.

30 Δείξαμε τα σχέδια στον σύλλογο των διδασκόντων και στον Διευθυντή και αναδείξαμε το τελικό σχέδιο, συνθέτοντας τα επιμέρους σχέδια και χρωματίζοντας τα με την χρήση του προγράμματος επεξεργασίας εικόνας Photoshop.

31 ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΓΚΡΑΦΙΤΙ Η σειρά των 23 σχεδίων αποτελούν καρέ μιας αφήγησης, δεν ήταν τυχαία ούτε από άποψη σύνθεσης, χρωματικής αρμονίας, ούτε από άποψη εννοιολογική. Στα πρώτα καρέ του γκράφιτι, από την καλοκαιρινή ανεμελιά παρέα με κινούμενα σχέδια όπως ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης και με παιχνίδι έως αργά την νύχτα, ο καιρός κυλάει διότι «τα πάντα ρει», επιστρέφουμε στο σχολείο που δεν είναι άλλο παρά το Γενικό Λύκειο Πλατέος. Οι μαθητές παρά την διαφορετικότητα τους συναντώνται σε μαθήματα Φυσικής και όχι μόνο, γράφουν στον πίνακα τον τύπο της θεωρίας της σχετικότητας, έχοντας τον νου τους στο facebook. Η φιλία,η συνεργασία και η ενότητα βασικά στοιχεία που αναπτύσσονται στο σχολικό περιβάλλον, παρέα με την προσδοκία της άνοιξης, του έρωτα, του καλοκαιριού και του ταξιδιού,αναπτύσσονται στα τελευταία καρέ του γκράφιτι.

32 Ορίστηκε μια βραδινή συνάντηση με τις καθηγήτριες μας με σκοπό την προβολή των σχεδίων στον τοίχο με την βοήθεια του επιδιασκοπίου.

33 Αποτυπώσαμε το περίγραμμα των σχεδίων στον τοίχο με μολύβι το οποίο στη συνέχεια έγινε με πλαστικό χρώμα και τελικά το χρωματίσαμε.

34 Ομαδική συνεργασία όλων των μαθητών

35 Οι πρώτοι χρωματισμοί του γκράφιτι.

36 Συνέχεια των χρωματισμών.

37 Χρωματισμοί των κατακόρυφων στοιχείων.

38 Το γκράφιτι έτοιμο στο τοίχο του σχολείου μας.

39 Θερμά ευχαριστούμε τους υπαλλήλους του Δήμου Πλατέος που επιμελήθηκαν τις προκαταρκτικές εργασίες για την υλοποίηση της δράσης μας. Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου Πλατέος, και τους μαθητές της Α΄ Λυκείου Πλατέος για την απλόχερη αρωγή τους. Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Λυκειάρχη μας Κο Πρόδρομο Θεοδωρακόπουλο που μας διέθεσε τα υλικά και τα μέσα, την ακούραστη συμβολή και υπομονή του και φυσικά τον πολύτιμο χρόνο του, σε όλες τις φάσεις υλοποίησης του γκράφιτι. Και εσάς για την προσοχή σας. Επίσης τους καθηγητές μας, για τον πολύτιμο χρόνο που μας διέθεσαν από τα μαθήματα, κατανοώντας την ανάγκη μας να εκφραστούμε εκτός σχολικής τάξης.


Κατέβασμα ppt "ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΑΞΗ: Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Β΄ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 - 2013 Ερευνητική Εργασία με θέμα: « Μελετώντας το χρώμα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google