Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΚΟΜ 102 Α'ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 3

2 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Ηταν πολιτιστικό κίνημα που τοποθετείται προσεγγιστικά ανάμεσα στο 14ο και το 17ο αιώνα, ξεκινώντας στην Ιταλία κατά τον ύστερο Μεσαίωνα, από όπου και εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Αναγεννησιακή τέχνη δεν χαρακτηρίστηκε από μια επιστροφή στο παρελθόν, αντίθετα, οι νέες τεχνικές σε συνδυασμό με το νέο πολιτικό, κοινωνικό και επιστημονικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε εκείνη την εποχή, επέτρεψαν στους καλλιτέχνες να καινοτομήσουν.

3 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ H μόδα στρέφεται σε ένα τυπικό καπέλο για όλους. Γυναίκες και άνδρες φορούν μπερέ με φτερά και κορδόνια. Οι άνδρες στα μαλλιά δεν έκαναν χωρίστρα ενώ οι γυναίκες έκαναν κότσο. Η αστική τάξη προσπαθεί να επιδειχθεί με το πλούτο της. Οι ευγενείς επινοούν δική τους πλούσια μόδα. Οι γυναίκες αφήνουν μακριά μαλλιά με περίτεχνα σχήματα κυρίως βοστρυχοειδή (μπούκλες). Χρησιμοποιούσαν διάφορα διακοσμητικά όπως κορδέλες, κοσμήματα, καρφίτσες και χρυσά νήματα. 

4

5 ΜΠΑΡΟΚ Αναφερόμαστε είτε στην ιστορική περίοδο που ακολούθησε την Αναγέννηση (ειδικότερα τον Μανιερισμό), είτε στο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό ύφος που διαμορφώθηκε την περίοδο αυτή. Το ύφος του Μπαρόκ αποτέλεσε ένα νέο τρόπο έκφρασης που γεννήθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας, απ' όπου εξαπλώθηκε σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χαρακτηρίστηκε από ένα έντονο δραματικό και συναισθηματικό στοιχείο, ενώ εφαρμόστηκε κυρίως στην αρχιτεκτονική, τη γλυπτική και τη μουσική, αλλά συναντάται παράλληλα και στη λογοτεχνία ή τη ζωγραφική. Σκοπός του μπαρόκ είναι πρωτίστως να εντυπωσιάσει καθώς και να εξυψώσει τον άνθρωπο μέσα από τα πάθη και τα συναισθήματά του.

6 τα μαλλιά γίνονται κατσαρά μέχρι τον ώμο.
ΜΠΑΡΟΚ (προέρχεται πιθανόν από την ισπανική λέξη "barroco", που σημαίνει "ακανόνιστο μαργαριτάρι") τα μαλλιά γίνονται κατσαρά μέχρι τον ώμο. Άνδρες και γυναίκες τα καλύπτουν με ένα καπέλο με φαρδύ γύρο διακοσμημένο με φτερά ή κορδέλες. Αργότερα οι γυναίκες τα χτένιζαν κότσο και τα κοσμούσαν με τον γνωστό Φονταζ, (σκούφο που στο μπροστινό μέρος είχε σουφρωμένη δαντέλα και στεκόταν στον αέρα σαν εκκλησιαστικό αρμόνιο). Όταν έκαναν την εμφάνιση τους οι εντυπωσιακές Τρικορφιες (περούκες με μακριές μπούκλες) έγιναν οι αγαπημένες των ανδρών οι οποίοι ξύριζαν το κεφάλι τους για να τις φοράνε.  Σε χώρες με έντονη παρουσία του προτεσταντικού κινήματος, όπως η Ολλανδία ή η Αγγλία, το μπαρόκ δεν κατάφερε να επικρατήσει.

7

8 ΡΟΚΟΚΟ Με τον όρο Ροκοκό αναφερόμαστε στην τεχνοτροπία που διαδέχθηκε το μπαρόκ και αναπτύχθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, κυρίως στη Γαλλία. Η λέξη Rococo είναι ένωση των γαλλικών λέξεων Baroque και rocaille (ένα γαλλικό στυλ διακόσμησης κήπων με πέτρες και κοχύλια) ή roquailles (χαλίκια, ψηφίδες, που προέρχεται από το παλιό γαλλικό rocalle, παράγωγο του roc ‘βράχος’) Το ύφος του ροκοκό εμφανίστηκε στη Γαλλία περίπου το 1710 και διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη - κυρίως στη Γερμανία, την Ιταλία και την Αυστρία, κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών. Ήταν αποτέλεσμα μιας γενικευμένης αντίδρασης στο αυστηρό ύφος της μπαρόκ αισθητικής. Το στυλ εγκαταλείφθηκε κοντά στο 1760

9 Οι γυναίκες γίνονται λεπτεπίλεπτες, με χαριτωμένες μπούκλες.
ΡΟΚΟΚΟ 17ος αιώνας Τα μαλλιά έχουν ανασηκωθεί τόσο ψηλά στο κεφάλι που οι γυναίκες δεν χωρούν στις άμαξες. Οι γυναίκες γίνονται λεπτεπίλεπτες, με χαριτωμένες  μπούκλες. Τα καπέλα είναι ένας δαντελένιος σκούφος ή καπέλο με φτερά, άνθη και δαντέλες. Οι κύριοι έστριβαν τα μαλλιά των περουκών τους σε μπούκλες και τα στερέωναν στο πίσω μέρος του κεφαλιού σαν σάκος. Άλλοτε τα έπλεκαν κοτσίδα και τα μακιγιάριζαν με πούδρα, λευκά ή γκρίζα. Η επίγνωση ότι το κατσάρωμα των μαλλιών αλλάζει με την θερμότητα οδήγησε στη δημιουργία σίδερων για κατσάρωμα των μαλλιών.

10

11

12 Οι εποχές του Μπαρόκ, του Ροκοκό, του ρομαντισμού αλλά ακόμη και τη μόδα των χρόνων του Ανρύ Γκωμώ σημάδεψαν με την δημιουργικότητα και την φαντασία τους τις εποχές αλλά και τις ίδιες τις γυναίκες αφού το χτένισμα προσέδιδε την κοινωνική τάξη που ανήκαν. Τα υλικά που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για να επέμβει στην φυσική εμφάνιση των μαλλιών του διέφεραν ανά τους αιώνες αλλά και από χώρα σε χώρα.


Κατέβασμα ppt "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google