Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γιαννάκης Γιάννης Τροβάς Γιώργος Βογιατζής Γιώργος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γιαννάκης Γιάννης Τροβάς Γιώργος Βογιατζής Γιώργος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γιαννάκης Γιάννης Τροβάς Γιώργος Βογιατζής Γιώργος
ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ Γιαννάκης Γιάννης Τροβάς Γιώργος Βογιατζής Γιώργος

2 ΟΡΙΣΜΟΣ Αναπτύχτηκε την περίοδο 1913 – 1930 στην Ρωσία. Στηρίζεται κυρίως στην γλυπτική και στην ζωγραφική. Οι θεμελιωτές του κινήματος αυτού ήταν οι Βλαντίμιρ Τάτλιν και Κάζιμιρ Μάλεβιτς. Επίσης συνδέθηκε με το Μπάουχαους και με τον Νεοπλαστικισμό. Ως πρόδρομοι του αναφέρονται πολλές φορές τα κινήματα του Φουτουρισμού και του Κυβισμού.

3 ΟΡΙΣΜΟΣ Χρησιμοποιούσαν κυρίως βιομηχανικά υλικά, όπως σίδερο και γυαλί. Έτσι συνδέθηκε στενά με την αρχιτεκτονική, καθώς επίσης βασιζόταν και σε γεωμετρικές μορφές. Το κίνημα απέκτησε διεθνείς διαστάσεις, επεκτάθηκε στην Γερμανία και στην Ολλανδία.

4 ΟΡΙΣΜΟΣ Όλο το κίνημα του κονστρουκτιβισμού (από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως Ρωσική Πρωτοπορία) στηρίχτηκε στο Μανιφέστο του Τάτλιν και της ομάδας του (γλύπτες Α. Pevsner και N.Gabo) και εκδόθηκε το 1920 ή

5 ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ Σε αυτό στηρίχτηκε και αναπτύχτηκε ο όρος κονστρουκτιβισμός από το αγγλικό construct, που σημαίνει κατασκευάζω. Η σημαντικότερη από τις διακηρύξεις του κινήματος ήταν πως η τέχνη κατασκευάζεται. Ένα από τα συνθήματα του ήταν το "Η Τέχνη στη Ζωή".

6 ΚΥΡΙΟΙ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ Ο Β.Τάτλιν( ) εμπνεύστηκε από τα κινήματα του Φουτουρισμού και του Κυβισμού . Το πιο γνωστό του έργο ήταν το Μνημείο της Τρίτης Διεθνούς. Ο Κ.Μάλεβιτς ( ) σπούδασε στην Μόσχα. Περά από ένας από τους θεμελιωτές του Κονστρουκτιβισμού, ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της γεωμετρικής αφηρημένης τέχνης και του Σουπρεματισμού.

7 ΜΠΑΟΥΧΑΟΥΣ Ήταν αρχιτεκτονική σχολή, λειτούργησε την περίοδο στην Γερμανία και ιδρύθηκε από τον Βάλτερ Γκρόπιους. Είχε 3 σχολές στη Βαϊμάρη , στο Ντεάσου και στο Βερολίνο. Από τη σχολή πέρασαν πολλοί Ρώσοι καλλιτέχνες, όπως ο Β. Καντίνσκυ και γι’αυτό το λογο ο Α.Χίτλερ τερμάτισε την λειτουργία της.

8 ΜΠΑΟΥΧΑΟΥΣ Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι η απλότητα, η λειτουργικότητα και η χρηστικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση σε γεωμετρικές φόρμες και στο χρώμα. Προσπάθησε να ταυτοποιήσει την έννοια της τέχνης με την διαδικασία της παραγωγής, με αποτέλεσμα την μαζική παράγωγη πραγμάτων, όπως επίπλων.

9 ΜΠΑΟΥΧΑΟΥΣ Πέρα από την τυποποίηση και μαζικοποίηση της παραγωγής, βοήθησε στην ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής, διότι οι σπουδαστές της σχολής διδάσκονταν ό,τι είχε σχέση με αυτήν, το σχέδιο και την τελική κατασκευή. Σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα της είναι η κατοικία Otte στο Βερολίνο και τα σχέδια για τον πύργο Tribune Tower στο Σικάγο.

10 ΝΕΟΠΛΑΣΤΙΚΙΣΜΟΣ Εμφανίστηκε στην Ολλανδία την περίοδο ,παρουσιάζει ένα ουτοπικό ιδανικό, πνευματικής αρμονίας και τάξης. Βασικό στοιχείο του είναι η ανάμειξη των βασικών χρωμάτων με τα θεμελιώδη σχήματα και φόρμες. Επηρέασε την μεταγενέστερη αρχιτεκτονική, βιομηχανικό σχέδιο και το ύφος της σχολής του Μπαουχάους.

11 ΣΟΥΠΡΕΜΑΤΙΣΜΟΣ Δημιουργήθηκε από το Ρώσο ζωγράφο Κ.Μάλεβιτς. Στηρίχτηκε στην καθαρά αφηρημένη τέχνη, στην τέχνη που αρνείται να απεικονίσει οτιδήποτε σχετίζεται με τον αντικειμενικό κόσμο. Χαρακτηριστικό έργο του κινήματος αυτού είναι "Ο σουπρεματισμός ως κόσμος μη αναπαραστατικός«.

12 ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Αναπτύχτηκε στις αρχές του 20 αιώνα ( ) στην Ιταλία και μεταδόθηκε γρήγορα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και ειδικότερα στην Ρωσία. Ο Φουτουρισμός είχε επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καλλιτεχνική ιδεολογία του Β.Τάτλιν, με αποτέλεσμα το Μανιφέστο του Κονστρουκτιβισμού, που εξέδωσε ο ίδιος, να έχει βασιστεί σε αυτό το κινημα.

13 ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ήταν ένα καλλιτεχνικό κινημα , το όποιο αναπτύχτηκε όλες της μορφές της τέχνης στη ζωγραφική, στη γλυπτική, στην ποίηση, στη μουσική, στο θέατρο, (κυρίως) στην λογοτεχνία και στο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

14 ΚΥΒΙΣΜΟΣ Ήταν καλλιτεχνικό κίνημα και στηριζόταν στην ζωγραφική και γλυπτική. Αναπτύχτηκε τον 20 αιώνα στην Ευρώπη. Σε αυτήν την μορφή της τέχνης τα έργα χωρίζονται, αναλύονται και συνθέτονται ξανά σε μια νέα μορφή, δηλαδή οι καλλιτέχνες διαιρούν τα έργα σε πολλαπλές απόψεις, βλέποντας ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές διαστάσεις ή όψεις των αντικειμένων.

15 ΘΕΑΤΡΟ Ο κονστρουκτιβισμός άσκησε σημαντική επιρροή στο θέατρο, ιδιαίτερα στα σκηνικά. Παρατηρήθηκε σε αυτό την περιοδο Είχε ως στόχο την προβολή του κενού, συνδυασμένη με επίπεδα.

16 ΘΕΑΤΡΟ Στον κονστρουκτιβισμό στηριχτήκαν σκηνοθέτες, όπως οι Μέγερχολντ, Στένμπεργκ και ο Τάιροφ. Την δεκαετία του ‘20 επηρέασε την γερμανική και την βορειοαμερικανική σκηνογραφία.

17 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Το 1922 το κίνημα πέρασε στη λογοτεχνία με το πρωτοποριακό "Λογοτεχνικό κέντρο των κονστρουκτιβιστών", που αναπτύχθηκε στη Ρωσία με σκοπό την προβολή της λογοτεχνίας ως ενεργητικό μέλος της σοσιαλιστικής κοινωνίας και της βιομηχανικής ανάπτυξης και την εξύψωση των ανθρώπων του πνεύματος.

18 ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ-ΓΛΥΠΤΙΚΗ Στηρίχτηκε στο επίπεδο και στους τόνους των χρωμάτων. Έτσι, κύριο χαρακτηριστικό του κινήματος του κονστρουκτιβισμού αποτελούν οι αφηρημένες κατασκευές. Απουσιάζουν οι συμβατικές αναπαραστάσεις αντικειμένων, ενώ δίνεται έμφαση στην απεικόνιση γεωμετρικών μορφών.

19 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Wikipedia Life-Pedia.gr gnosi-bixos.blogspot.com


Κατέβασμα ppt "Γιαννάκης Γιάννης Τροβάς Γιώργος Βογιατζής Γιώργος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google