Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΣΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΣΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΣΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
Οι αρχαίοι Έλληνες  άρχισαν να κατασκευάζουν κοσμήματα με χρυσό και πολύτιμους λίθους περίπου το 1400 π.Χ. και μέσα σε μερικούς αιώνες έγιναν ειδήμονες στην δημιουργία μεγαλοπρεπών χρυσών κοσμημάτων με  λίθους όπως ο αμέθυστος, το μαργαριτάρι και το σμαράγδι. Αρχικά, τα ελληνικά κοσμήματα ήταν απλούστερα από ότι σε άλλους πολιτισμούς, με απέριττο σχεδιασμό και κατασκευή. Ωστόσο, καθώς ο χρόνος κυλούσε τα κοσμήματα άρχισαν να γίνονται πολυπλοκότερα και από τα ευρήματα διαπιστώνεται μια μεγάλη ποικιλία σε σχέδια και μοτίβα.

2 Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα φορούσαν κοσμήματα μόνο για δημόσιες εμφανίσεις ή ειδικές περιπτώσεις. Συχνά με αυτά έδειχναν τον πλούτο τους και την κοινωνική τους θέση. Στην αρχαία Ελλάδα τα κοσμήματα δεν ήταν προνόμιο μόνο των πλουσίων και φοριόταν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Με τα κόσμηματα, οι αρχαίοι Ελληνες φιλοδοξούσαν να προστατευτούν από το «κακό μάτι» ή να τροφοδοτηθούν με υπερφυσικές δυνάμεις, ενώ κάποιες φορές τα κοσμήματα που φορούσαν  είχαν θρησκευτικό συμβολισμό. Κάποια ιδιαίτερα όμορφα κοσμήματα που έχουν βρεθεί ήταν αφιερωμένα στους 12 θεούς του Ολύμπου. Κολιέ που βρέθηκε μαζί με πολλά άλλα στεφάνια και κοσμήματα,σε διάφορα μέρη της αρχαίας Ελλάδας.

3 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

4 Από τους προϊστορικούς χρόνους, ο άνθρωπος συγκινήθηκε από τα αγαθά της φύσης που τον περιέβαλε και διάλεξε μερικά από αυτά για να τα κάνει στολίδια του. Τέτοια στολίδια ήταν τα περιδέραια και τα δαχτυλίδια από κοχύλια, όμορφες θαλασσινές πέτρες, κόκαλα κ.ά. Υπήρχε η εντύπωση σε αυτά τα πρώτα χρόνια ότι τα στολίδια είναι μέσο δύναμης, επιβολής, δημιουργίας, εκτίμησης από τους άλλους. Συχνά οι άνδρες στολίζονταν με σκοπό να προσελκύσουν τις γυναίκες. Όλοι οι λαοί μας έχουν αφήσει πλήθος κοσμημάτων. Όπως η Μυκηναϊκή Ελλάδα που παρέδωσε πολλά κοσμήματα τα οποία διακρίνονται για την καλλιτεχνική τους αξία παρόλο που χρονολογούνται εδώ και 2500 χρόνια π.Χ. Τα υλικά της κατασκευής τους είναι χρυσός, άργυρος, μόλυβδος, σμάλτο, ξύλο επενδυμένο με χρυσό, όλα σφυρήλατα και χυτά με πρόσθετες διακοσμήσεις. «Η Μυκηναία αρχόντισσα θα λαμποκοπούσε ολόκληρη όντας κατασκέπαστη από τα κοσμήματά της: χρυσό ή ασημένιο διάδημα στο κεφάλι, χρυσά ή ασημένια περιβραχιόνια, χρυσές ή ασημένιες καρφίτσες στα μαλλιά της, δακτυλίδια, βραχιόλια στα χέρια, κρίκους στα πόδια… Στα κοσμήματα ιδιαίτερη μνεία αξίζει για την πόρπη, ένα από τα βασικά στολίδια της γυναίκας».

5  Πρόκειται για χρυσό κρεμαστό κόσμημα λιτής έκτυπης ανάγλυφης τεχνοτροπίας, που το φορούσαν στο στήθος. Απεικονίζει μια ανδρική θεότητα. Διάφορα ευρήματα των Μυκηνών και στην Σπάρτη βρέθηκαν οι δίδυμοι αετοί να στολίζουν χρυσά κοσμήματα και πόρπες από ελεφαντόδοντο.

6 Χρυσά βραχιόλια με κεφαλές αντιλόπης και ένθετα κομμάτια τιρκουάζ
Χρυσά βραχιόλια με κεφαλές αντιλόπης και ένθετα κομμάτια τιρκουάζ. 1ος αι. μ.Χ. Συνδυασμός πολλών διαφορετικών υλικών που δημιουργούσαν έντονες χρωματικές αντιθέσεις. Κατασκευάζονταν από χρυσάφι, πολύτιμους λίθους, αχάτη, αμέθυστο, ορεία κρύσταλλο, ήλεκτρο, από οστό ιπποποτάμου η ελέφαντα.

7 5ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Σχολ.έτος: ΤΜΗΜΑ Α3 ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΑΝΕ Η Στογιάννη Μαριάνθη ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ:Κουράκη Αργυρώ - Γεωπόνος


Κατέβασμα ppt "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΣΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google