Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΔΙΑΜΆΝΤΗ ΣΩΤΗΡΊΑ

3 ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Καθεστώς Νησιών FIR Αθήνας Χωρικά Ύδατα

4 ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΗΣΙΩΝ Α΄ Κατηγορία
Περιλαμβάνει τα νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα επί των νήσων αυτών.

5 ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΗΣΙΩΝ Β΄ Κατηγορία
Περιλαμβάνει τα νησιά που παραχωρήθηκαν από την Τουρκία στην Ελλάδα μετά το Α΄ ΠΠ. Η συνθήκη της Λοζάννης προέβλεπε περιορισμούς σ’ότι αφορά τον εξοπλισμό των νησιών αυτών. Όμως η Σύμβαση του Μοντρέ(Montreux, 1936) που έχει αντικαταστήσει την παραπάνω συνθήκη προβλέπει τέτοιους περιορισμούς και η Ελλάδα έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα

6 ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΗΣΙΩΝ Γ’ Κατηγορία Περιλαμβάνει τα νησιά που παρέδωσε η Ιταλία στην Ελλάδα με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισιών το Βάση αυτής της συνθήκης προβλέπονται περιορισμοί στον εξοπλισμό και την εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων.

7 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ⇨Σύμβαση της Λοζάννης για το καθεστώς των Στενών ⇨Σύμβαση του Μοντρέ ⇨Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων ⇨Χάρτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

8 Σύμβαση της Λοζάννης για το Καθεστώς των Στενών
Σύμβαση της Λοζάννης για το Καθεστώς των Στενών Υπογράφηκε στις 24 Ιουνίου 1923 Συμβαλλόμενα Μέρη: Η.Βασίλειο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία Σχετικά Άρθρα: Άρθρο 4-9:Αποστρατικοποιεί τη ζώνη των Στενών καθώς και τα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνος, Ίμβρος, Τένεδος

9 Σύμβαση του Μοντρέ Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 και ισχύει από το Νοέμβριου του ίδιου έτους. Συμβαλλόμενα Μέρη: Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Η. Βασίλειο, Γιουγκοσλαβία Σχετικά Άρθρα Προοίμιο Μεταξύ άλλων αναφέρει το εξείς «αποφασίσαμε να αντικαταστήσουμε με την παρούσα Σύμβαση, τη συνθήκη που υπογράφτηκε στη Λοζάννη στις 24 Ιουλίου 1923.»

10 Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων
Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων Υπογράφηκε τον Απρίλιο του 1947 Συμβαλλόμενα Μέρη: Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία. Σχετικά Άρθρα Άρθρο 14: « Η Ιταλία παραχωρεί στην Ελλάδα την πλήρη κυριαρχία των Δωδεκανήσων. Τα νησιά αυτά θα παραμείνουν αποστρατικοποιημένα.» Προσθήκη 13d: « Αποστρατικοποιημένα εννοεί να απαγορεύονται όλες οι στρατιωτικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις και οχυρώσεις. Η στάθμευση των στρατιωτικών, ναυτικών και αεροπορικών Μονάδων. Οι στρατιωτικές ασκήσεις. Αυτό δεν απαγορεύει το προσωπικό ασφαλείας, που πρέπει να περιορίζεται σ’ ένα λογικό αριθμό, να οπλίζεται με όπλα φορητά που να χρησιμοποιούνται από ένα πρόσωπο» Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς η Τουρκία παρέμεινε ουδέτερη στο Β΄ ΠΠ, δεν συμμετείχε στις Συνθήκες Ειρήνης της λήξης του και για αυτό το λόγο αυτές οι συνθήκες αποτελούν για αυτή res inter alios acta.

11 Χάρτης του ΟΗΕ Υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου 1945 στο San Francisco των ΗΠΑ. Ισχύει από 24 Οκτωβρίου 1945 Συμβαλλόμενα Μέρη: 188 κράτη Σχετικά Άρθρα: Άρθρο 51: « Τίποτα δεν περιορίζει το δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας, όταν μια ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον μέλους των Ηνωμένων Εθνών ή απειλείται η ασφάλειά του, έως ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας πάρει τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.»

12 ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η Σύμβαση του Μοντρέ αναφέρεται μόνο στα Στενά και όχι στα νησιά του Αιγαίου Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Χίος, Σάμος, Ικαρία και τα εξαρτώμενα από αυτά νησιωτικά συμπλέγματα. Τα προαναφερθέντα νησιά εξακολουθούν να υπάγονται στην ισχύ της Συμφωνίας της Λοζάννης για τα Στενά του 1923. Η Ελλάδα αδυνατεί να προστατεύσει τα νησιά του Αιγαίου που είναι αποστρατικοποιημένα βάση της Συμφωνίας της Λοζάννης και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων από εξωτερικούς κινδύνους. Η Τουρκία ως σύμμαχος της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διασφαλίσει καλύτερα την ασφάλεια στη περιοχή. Η απόσταση των νησιών αυτών από την Ηπειρωτική Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από την απόστασή τους από τα Μικρασιατικά παράλια. Τα κείμενα των διεθνών συνθηκών αναφέρονται σε νησιά και όχι σε νησίδες και βραχονησίδες.

13 FIR ΑΘΗΝΑΣ Βάση της Σύμβασης της Διεθνούς Αεροπλοΐας προβλέπεται ορισμένες χώρες να έχουν την ευθύνη της συλλογής πληροφοριών για συγκεκριμένη περιοχή σ’ ότι αφορά τις πτήσεις τόσο της πολιτικών όσο και των στρατιωτικών αφων που διέρχονται από αυτή την περιοχή. Αυτές οι περιοχές ονομάστηκαν FIRs. Η Ελληνική κυβέρνηση με το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμό 12 στις 18 Σεπτεμβρίου 1931 όρισε το FIR της Αθήνας να έχει πλάτος 10 ν.μ. Στις 7 Δεκεμβρίου 1944 η Τουρκία συνυπέγραψε μεταξύ και άλλων συμβαλλόντων χορών τη Σύμβαση του Chicago στις οποίες ο ICAO (= International Commercial Airline Organization) όρισε τις περιοχές ευθύνης των διαφόρων κρατών. Στην περίπτωση της Ελλάδας υιοθετήθηκε το παραπάνω.

14 ΙΣΧΥΟΝ FIR ΑΘΗΝΑΣ

15 FIR ΑΘΗΝΑΣ Τα παραπάνω δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν έως τον Αύγουστο του 1976 οπότε η Τουρκία με το ΝΟΤΑΜ 714 επέκτεινε το FIR της μέχρι το μέσω του Αιγαίου μονομερώς. Μόλις το 1980 η Άγκυρα πάλι μονομερώς υποχώρηση ως ένδειξη καλής θέλησης χωρίς όμως να επιδιώκει την αλλαγή αυτή μέσω διεργασιών στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον η Τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Σύμβαση του Chicago αφορά μόνο τα πολιτικά αφοι και αρνείται να υποβάλει τα σχέδια πτήσης των κρατικών της αφων ως οφείλει με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αναγκάζεται να αναχαιτίζει αυτά τα αφοι.

16 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ FIR ΑΘΗΝΑΣ

17 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ FIR ΑΘΗΝΑΣ

18 ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη Συμφωνία της Γενεύης του 1958 για την Αιγιαλίτιδα και την Παρακείμενη Ζώνη. Βάση αυτής της συνθήκης τα νησιά έχουν δικιά τους υφαλοκρηπίδα η οποία περιλαμβάνει την παράκτια ζώνη της οποίας το βάθος δεν ξεπερνά τα 200 μ. Όπου η υφαλοκρηπίδα μοιράζεται μεταξύ δυο κρατών πρέπει να επέλθει συμφωνία μεταξύ των κρατών για το θέμα, σε αντίθετη περίπτωση όριο των δύο υφαλοκρηπίδων είναι το μέσω της απόστασης μεταξύ των δύο ακτών.

19 ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ Η Ελληνική κυβέρνηση με τον αναγκαστικό νόμο 230 της 17 Σεπτεμβρίου 1936 έχει ορίσει τα χωρικά της ύδατα στα 6 ν.μ. Στις 10 Δεκεμβρίου 1982 ο ΟΗΕ ψήφισε τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας η οποία ορίζει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ., τη ζώνη επιτήρησης στα 24 ν.μ.και τη ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης στα 200 ν.μ. Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το νόμο της Θάλασσας του 1982της δίνει το δικαίωμα να τα επεκτείνει στα 12 ν.μ. Η Τουρκία από την άλλη έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα θεωρήσει μια τέτοια ενέργεια caasus belli καθώς η ίδια δεν έχει υιοθετήσει την προαναφερθείσα συνθήκη, κι ας έχει εκμεταλλευτεί τις διατάξεις της στην Μαύρη Θάλασσα.

20 ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google