Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Ε’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Ε’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Ε’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 2012-2013
Η χλωρίδα στην χώρα μας!! ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Ε’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

2 ΧΛΩΡΙΔΑ Με τον όρο χλωρίδα εννοούμε το σύνολο των διαφόρων ειδών φυτών που απαντούν σε μία περιοχή. Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει περίπου είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία περίπου είναι ενδημικά, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη γη. Είναι μοναδική στην Ευρώπη για τον πλούτο της, αλλά και για την μεγάλη αναλογία ενδημικών σε σχέση με την έκτασή της. Έτσι, για παράδειγμα η Γερμανία, με έκταση σχεδόν τριπλάσια της Ελλάδας έχει είδη και 6 ενδημικά, η Αγγλία με διπλάσια έκταση έχει είδη και 16 ενδημικά και η Ισπανία με τετραπλάσια έκταση έχει σχεδόν τον ίδιο αριθμό ειδών με την Ελλάδα.

3 ΧΛΩΡΙΔΑ Αυτό το γεγονός οφείλεται στην μεγάλη ποικιλία βιοτόπων και οικοσυστημάτων, τα οποία είναι ικανά να φιλοξενήσουν όχι μόνο αυτόν τον αριθμό χλωρίδας αλλά και πολύ σημαντική πανίδα. Ο συνδυασμός της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας μεταξύ τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), το ιδανικό μεσογειακό κλίμα, το έντονο ανάγλυφο, οι δαντελωτές ακρογιαλιές, τα χιλιάδες νησιά και η πλούσια παλαιογεωγραφική ιστορία του ελληνικού χώρου δημιούργησαν οικότοπους ζωτικής σημασίας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

4 ΧΛΩΡΙΔΑ

5 ΧΛΩΡΙΔΑ Ειδικότερα η χλωρίδα της Πάρνηθας απασχόλησε τους ερευνητές από πολύ παλιά. Οι πιο γνωστοί από αυτούς είναι οι Rechinger, Heldreich, Halacsy, Mattfeld, Ορφανίδης, Τούντας και Διαπούλης. Ειδικότερα ο καθηγητής Χ. Διαπούλης κατέγραψε στα μέσα της δεκαετίας του 1950, περίπου 800 είδη και υποείδη φυτών.  Η νεότερη δημοσιευμένη μελέτη που έχει γίνει για την χλωρίδα της Πάρνηθας είναι η εξής: Απλαδά Ε., 2003: "Ζώνες βλάστησης και οικολογική αξιολόγηση του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας". Μεταπτυχιακή Διατριβή, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών. Από την έρευνα της κας Απλαδά προέκυψαν 120 νέες αναφορές για την χλωρίδα του βουνού. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, αλλά και με βάση την έρευνα που διεξάγεται από το Δασαρχείο Πάρνηθας, η χλωρίδα της Πάρνηθας περιλαμβάνει σχεδόν taxa (με τον όρο αυτό περιλαμβάνουμε τα είδη και τα υποείδη μαζί), δηλαδή όσα έχει όλη η Σκανδιναβία! Επιπλέον, από τα αυτά taxa, τα 92 είναι ελληνικά ενδημικά.

6 ΧΛΩΡΙΔΑ Με λίγα λόγια, δίπλα ουσιαστικά στην πρωτεύουσα της χώρας βρίσκεται ένας βοτανικός παράδεισος, ο οποίος όμως κινδυνεύει από τις συλλογές που πραγματοποιούν οι διάφοροι επισκέπτες του. Στις σελίδες αυτές γίνεται μία προσπάθεια να γνωρίσει το ευρύ κοινό αυτόν τον πλούτο, ώστε να μπορέσουμε να τον προστατεύσουμε και να τον παραδώσουμε και στις επόμενες γενιές.

7 ΧΛΩΡΙΔΑ Χλωρίδα εννοούμε το σύνολο των φυτών που συναντάμε σε μια περιοχή. Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει περίπου είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία περίπου είναι ενδημικά, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Γη. Είναι μοναδική στην Ευρώπη για τον πλούτο της, αλλά και για την μεγάλη αναλογία ενδημικών φυτών σε σχέση με την έκτασή της. Για παράδειγμα η Γερμανία, με έκταση σχεδόν τριπλάσια της Ελλάδας, έχει είδη και 6 ενδημικά, η Αγγλία με διπλάσια έκταση έχει είδη και 16 ενδημικά και η Ισπανία με τετραπλάσια έκταση έχει σχεδόν τον ίδιο αριθμό ειδών με την Ελλάδα. Τα πλούσια ελληνικά οικοσυστήματα και οι βιότοποι οφείλουν την ύπαρξή τους στον συνδυασμό της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας μεταξύ τριών ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής), το ιδανικό μεσογειακό κλίμα, το έντονο ανάγλυφο, τις δαντελωτές ακρογιαλιές, τα χιλιάδες νησιά και την πλούσια γεωλογική ιστορία του ελληνικού χώρου.

8 Βότανα και θεραπείες Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο. Το μυστικό της υγείας και της ομορφιάς βρίσκεται καλά κρυμμένο στα βότανα, τα αυτοφυή δηλαδή φυτά και ιδίως αυτά που φυτρώνουν στους καλλιεργημένους αγρούς και χρησιμοποιούνται σαν φάρμακα για τις διάφορες παθήσεις. Στην ελληνική φύση ευδοκιμούν πλήθος βοτάνων που, άλλα με την υπέροχη γεύση και άλλα με το άρωμά τους, μας χαρίζουν ωφέλεια και μας φτιάχνουν τη διάθεση. Πολλά από αυτά φυτρώνουν στο Ταΰγετο και στη Μάνη.

9 Η Ελλάδα έχει μεγάλη αφθονία από φαρμακευτικά φυτά και μάλιστα πολύτιμα και σπάνια, που οι ιδιότητές τους είναι απίστευτες. Κατά τους ειδικούς τα φυτά αυτά ανέρχονται σε περίπου είδη. Αυτά που φυτρώνουν μόνο στην Ελλάδα είναι 400 περίπου, από τα οποία εκμεταλλεύσιμα και με δυνατότητα εξαγωγής είναι περί τα 100. Από αυτά τα κυριότερα είναι τα εξής: Αγγελική, Αγρόπυρο ή (αγριάδα), Αδίαντο ή πολυτρίχι, Αθανασία ή βάλσαμο, Αλθέα ή νερομολόχα, Ανεμώνη, Άνηθος, Πεντάνευρο, Αρτεμισία, Σπαράγγια, Βάτος, Βίσκον, Γέον ή Καρυοφίλλι, Γεράνι, Κίσσος, Γναφάλιο ή αμάραντος, Δάφνη ή βάγια, Ελελίσφακος ή Αλισφακιά ή φασκόμηλο, Ενυδροκάρδαμο ή κάρδαμο, Ηδύοσμος, Θύμβρα ή Θρούμπι, Θύμος ή Θυμάρι, Ίον ή μενεξές, Ιτέα, Κέδρος, Κιχώριο ή ραδίκι, Κνίδη ή Τσουκνίδα, Λαβαντούλα ή λεβάντα, Λίνον ή λινάρι, Λυκοπόδιο, Λυκίσκος, Μαλάχη ή μολόχα, Μάραθο, Χαμαίμηλο ή χαμομήλι, Μελίληντο ή νυχάκι, Μήκων ή παπαρούνα, Νεφρίδιο ή φτέρη, Σαλέπι, Ρίγανη, Μαντζουράνα, Δίκταμνος ή έρωντας, Μαϊντανός, Πιμπινέλη ή γλυκάνισο, Προύμη ή τσαπουρνιά, Φραγγοστάφυλο, Ροδή ή τριανταφυλλιά, Ρυτή ή απήγανος, Σαρόθαμνος ή σάρωμα, Σινάπι Ταράξακος ή Πικραλίδα, Φιλύρα ή Φλαμούρι, Φλώμος κλπ.

10 Ελληνική Μυθολογία Η πλούσια Ελληνική Μυθολογία περιλαμβάνει μύθους με αναφορές στα λουλούδια. Μερικοί από αυτούς είναι διάσημοι διεθνώς και μεταδόθηκαν προφορικά ή γραπτά μέσα στα βάθη των αιώνων. Στα κείμενά μας παραθέτουμε μύθους που αφορούν τα φυτά και τα δέντρα της ενότητας αυτής. Αν γνωρίζετε και άλλους μύθους της Ελληνικής μυθολογίας σχετικούς με δέντρα ή λουλούδια και θέλετε να τους δημοσιεύσουμε, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

11 SLIDE SHARE YouTube Πατήστε τα URL

12 Κίνδυνοι  Oι κίνδυνοι που απειλούν την Eλληνική χλωρίδα είναι πάρα πολλοί: α. H βόσκηση και η υπερβόσκηση που γίνεται σε πολλές περιοχές της Eλλάδας, απειλεί σοβαρά, πολλά είδη. β. H έντονη τουριστικοποίηση δημιουργεί προβλήματα στα παραθαλάσσια είδη και τους βιοτόπους τους. π.χ. Θαλάσσιο κρίνο, ο Φοίνικας του Θεόφραστου. γ. Oι πυρκαγιές, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στα ενδημικά και τα σπάνια είδη. δ. H εκχέρσωση και η αποξήρανση. ε. H κατασκευή νέων δρόμων και η διαπλάτυνση παλαιών. ζ. H βιομηχανοποίηση και η αστικοποίηση, είναι αιτία να χαθούν πολλά είδη και να κινδυνεύουν άλλα να εξαφανισθούν. η. H υπερβολική χρήση των φυτοφαρμάκων. θ. H υπερβολική συλλογή φυτών.  ι. H συλλογή για ανθοκομικούς σκοπούς, όπως συμβαίνει με μερικά είδη Tουλίπας. κ. H συλλογή φαρμακευτικών φυτών, φυτών που χρησιμοποιούνται σαν αφεψήματα ή εδωδίμων ειδών, π.χ. Δίκταμος της Kρήτης.

13 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Ε’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google