Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ

2 ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ; ΕΙΔΗ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΞΙΕΣ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ

3 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ;
Υδροβιότοπος ή υγρότοπος ονομάζεται κάθε περιοχή που καλύπτεται εποχικά ή μόνιμα από ρηχά νερά, ή που δεν καλύπτεται ποτέ από νερά, αλλά το υπόστρωμά της είναι υγρό για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο έτος. Το υπόστρωμα των υγροτόπων μπορεί να είναι έδαφος, άμμος, χαλίκια κ.λπ.

4

5 ΕΙΔΗ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ Στους φυσικούς υγροτόπους ανήκουν: οι ποταμοί,
οι εκβολές, τα δέλτα, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, τα έλη οι πηγές.

6 ΕΙΔΗ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ οι αλυκές, οι τεχνητές λίμνες οι ορυζώνες
Τεχνητοί υγρότοποι είναι : οι αλυκές, οι τεχνητές λίμνες οι ορυζώνες

7

8 Υδροβιότοποι της Ελλάδας
1. Η Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και Δάσος Στροφυλιάς 2. Η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου 3. Ο Αμβρακικός Κόλπος 4. Η Λίμνη Μικρή Πρέσπα 5. Το Δέλτα Αξιού-Αλιάκμονα 6. Οι Λίμνες Κορώνεια και Βόλβη 7. Η Λίμνη Κερκίνης 8. Το Δέλτα Νέστου 9. Η Λίμνη Βιστονίδα 10. Η Λίμνη Ισμαρίδα 11. Το Δέλτα του Έβρου

9 Δάσος της Στροφιλιάς

10 Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

11

12 Η λίμνη Κερκίνη

13 Η Μικρή Πρέσπα

14

15 Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγρότοπους της Ελλάδας και από άποψη μεγέθους, αλλά και από άποψη σημαντικότητας. Ο έκτασης 400 τετρ. χιλιόμετρων περίπου Κόλπος, μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, αποτελεί μια κλειστή θάλασσα, η οποία περιλαμβάνει πολλούς μικρότερους υγρότοπους.

16

17 Υδρευτική αξία Οι υγρότοποι προσφέρουν πόσιμο νερό τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα μέσω του εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων. Η αξία των υγροτόπων για πόσιμο νερό αποκτά όλο και  μεγαλύτερη σημασία εξαιτίας της εξάντλησης ή και αλάτωσης των υπογείων νερών.

18 Βελτιωτική της ποιότητας του νερού
Οι υγρότοποι μπορούν όχι μόνο να παγιδεύουν φερτά υλικά και ρύπους, αλλά και να απαλλάσουν μερικώς το νερό από ανεπιθύμητες ουσίες. Σ'αυτό, σπουδαίο ρόλο παίζει η υδρόβια βλάστηση των υγροτόπων.

19 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥΣ
    Ένας κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι υγροβιότοποι είναι η ρίψη σε αυτούς υγρών και στερεών αποβλήτων από βιομηχανίες και οικισμούς.

20

21 Επιστημονική και εκπαιδευτική αξία
Η ποικιλία των φυσικών γνωρισμάτων, η ποικιλότητα των ειδών, η ομορφιά των υδροβίων πουλιών, και οι ποικίλες χρήσεις καθιστούν τους υγρότοπους ιδιαίτερα ελκυστικούς χώρους για έρευνα και εκπαίδευση

22   Βιολογική αξία Είναι αξία που προέχει των άλλων. Η βιοποικιλότητα των υγροτόπων αποτελεί αξιόλογο τμήμα της βιοποικιλότητας της γης. Πολλά είδη ζώων και φυτών που εξαρτώνται από τους υγροτόπους έχουν και άμεση οικονομική αξία

23 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥΣ

24 Νανογλάρονο

25

26

27 Στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη

28

29

30

31 Στη Μικρή Πρέσπα

32 Κορμοράνοι στο Δέλτα του Έβρου

33 Αρδευτική αξία O σημαντικότερος παράγοντας στον οποίο οφείλεται η ανάπτυξη της γεωργίας. Σε ξηρές και ημίξερες περιοχές η αρδευόμενη γεωργία δίνει στον αγρότη δεκαπλάσιο ως εικοσαπλάσιο ακαθάριστο εισόδομα απ‘ ότι η ξηρική.

34 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΤΟΠΩΝ-ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ (ΕΚΒΥ) ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΙΕΤΗΡΗΣΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ.

35 Η Παγκόσμια Μέρα Υγροβιότοπων γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου και σηματοδοτεί την επέτειο της υπογραφής της Σύμβασης για τους υγροβιότοπους γνωστότερης και ως Σύμβασης Ραμσάρ που υπογράφηκε στο Ιράν στις 2 Φεβρουαρίου 1971, αλλά άρχισε να ισχύει  στις 21 Δεκεμβρίου του 1975.


Κατέβασμα ppt "ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google