Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Κάστρο των Ιωαννίνων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Κάστρο των Ιωαννίνων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Κάστρο των Ιωαννίνων
Μάρκου Παρασκευή Μαρμαγκά Δέσποινα

2 Η ιστορία Το κάστρο των Ιωαννίνων είναι σημείο αναφοράς της πόλης και είναι από τα παλαιότερα κάστρα που σώζονται σήμερα στην Ελλάδα. Χτίστηκε επί αυτοκρατορίας του Ιουστινιανού το 528μ.χ και μορφοποιήθηκε από τον Αλή Πασά, το 1815 όταν και έγινε το διοικητικό κέντρο της  Τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Μέσα στο κάστρο αναπτύχθηκαν τα Ελληνικά γράμματα αλλά και εκπαιδεύτηκαν και οι πρωταγωνιστές του ’21 (Οδ. Ανδρούτσος, Καραϊσκάκης, Μ. Μπότσαρης, Αθ. Διάκος) στο στρατόπεδο γνωστό ως Σουφαρί Σαράϊ. Η περιοχή που καταλαμβάνει το κάστρο είναι 200 στρέμματα και το μήκος του είναι 2χλμ.Απο την κεντρική πύλη του στην οδό Αβέρωφ, όπου και αποκεφάλισαν οι Τούρκοι τον νεομάρτυρα και πολιούχο της πόλης Γεώργιο.

3 Τα μέρη του Κάστρου Στη δεξιά πλευρά, υψώνεται ένας πύργος που χτίστηκε επί τουρκοκρατίας για το “Βενετσιάνικο” ρολόι, το οποίο αχρήστευσαν οι Ιταλοί το 1917 και αντικαταστάθηκε πρόσφατα. Μέσα στο τείχος διαμορφώνονται η ΒΑ ακρόπολη και η ακρόπολη Ιτς Καλέ. Στη ΒΑ ακρόπολη ήταν χτισμένα τα ανάκτορα των βυζαντινών ηγεμόνων της πόλης. Στην κορυφή της δεσπόζει το τζαμί του Ασλάν πασά (1618). Η ακρόπολη του Ιτς Καλέ (σημαίνει “εσωτερικό φρούριο”) βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά  του κάστρου. Στο κέντρο της υπάρχει το Βυζαντινό Μουσείο, χτισμένο στη θέση που βρισκόταν τον 19ο αι. τα σεράγια του Αλή-Πασά. Στα δεξιά συναντάμε τα Τούρκικα χαμάμ και αριστερά το Φετιχιέ τζαμί (1795) και τον τάφο του Αλή-Πασά. Είναι θαμμένο μόνο το ακέφαλο κορμί του και η γυναίκα του Εμινέ. Το κεφάλι του έχει ταφεί στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τα παιδιά του, Μουχτάρ, Βελή, Σαλίχ και Μεχμέτ, που εκτελέστηκαν κατά διαταγή του σουλτάνου

4

5 Το Σουφαρί Σεράι Είναι ένα μεγαλοπρεπές διώροφο κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν η Σχολή Ιππικού του Αλή Πασά. Ο πάνω όροφος στηρίζεται σ’ ένα σύστημα στοών και έχει 50 παράθυρα.

6 Τα Μαγειρεία Πρόκειται για ένα κτίριο με χαρακτηριστικές καμινάδες μέσα στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ. Σήμερα στεγάζεται εκεί ένα γραφικότατο καφέ.

7 Πύργος Βοημούνδου Χτίστηκε μέσα στα πλαίσια της βυζαντινής οχύρωσης στο κέντρο της ακρόπολης του Ιτς Καλέ την περίοδο της εκστρατείας του Νορμανδού Βοημούνδου στα Ιωάννινα το Στα ερείπιά του έχτισε ο Αλή Πασάς το μεγαλοπρεπές σεράι του, το οποίο πυρπολήθηκε το 1822.

8 Το Βυζαντινό Μουσείο Βρίσκεται στην ακρόπολη Ιτς Καλέ. Εκτίθενται ευρήματα από τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή κυρίως περίοδο, γλυπτά, νομίσματα, αλλά και κειμήλια, εικόνες και άλλα αντικείμενα από τον 16ο ως τον 19ο αιώνα.

9 Το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο
Το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Βρίσκεται στο τζαμί του Ασλάν Πασά. Αριστερά από το μουσείο βρίσκονται οι τουρκικοί στρατώνες, τα λουτρά και ένα μικρό κτίριο που παλιά το χρησιμοποιούσαν ως βιβλιοθήκη. Το μουσείο περιέχει εκθέματα της ελληνικής, της τουρκικής και της εβραϊκής κοινότητας. Μερικά σημαντικά εκθέματα είναι το δαμασκηνό σπαθί του Καραϊσκάκη, τοπικές φορεσιές, συλλογές υφαντικής και αργυροχρυσοχοΐας, ξυλόγλυπτα και άλλα ευρήματα.

10 Το Μουσείο Φώτη Ραπακούση
Βρίσκεται απέναντι από το τζαμί του Ασλάν Πασά. Πρόκειται για ένα μουσείο όπλων, στο οποίο εκτίθενται σπαθιά, μαχαίρια, ξίφη και άλλα είδη όπλων από την προεπαναστατική περίοδο μέχρι και τους Βαλκανικούς Πολέμους. Εκτίθενται επίσης διάφορα άλλα αντικείμενα όπως νομίσματα, οικιακά σκεύη, κοσμήματα κ.α.

11 Το Τζαμί Το τζαμί έχει μία κύρια αίθουσα σε σχήμα τετραγώνου με εμβαδόν 10 Χ 10 = 100 τ.μ και ύψος 12 μέτρα στις 4 γωνιές σχηματίζονται 4 κόγχες και δίνουν στην αίθουσα σχήμα κυκλικό .Επάνω ακουμπάει σφαιρικός θόλος με θαυμάσια αραβουργήματα . Στο κέντρο του θόλου μέσα σε κύκλο είναι γραμμένα τα ονόματα των πρώτων χαλιφών και σουλτάνων του Ισλάμ. Στο κέντρο του θόλου κρέμονταν ,σε παλιότερες εποχές αλυσίδα που κρατούσε ένα σκαλιστό πολυέλαιο. Επίσης στις άκρες του θόλου δεξιά και αριστερά κρέμονταν και άλλες αλυσίδες  που έφεραν ασημένια καντήλια.

12 Το Τζαμί Δεξιά της κόχης βρίσκεται ο άμβωνας, στον οποίο ανέβαιναν με δώδεκα πέτρινα σκαλιά που ασφαλίζονταν με επιστέγασμα και στηθαίο γύρω του. Στην κορυφή του άμβωνα κανένας  δεν επιτρέπονταν να ανεβεί και να πατήσει, διότι θεωρούνταν ο θρόνος του θεού. Εκεί ήταν τοποθετημένο ένα χρυσοκέντητο μαξιλάρι. Στις γιορτές, οι μουσουλμάνοι ιεροκήρυκες ανέβαιναν και κήρυσσαν το λόγο του θεού μέχρι το 5οσκαλοπάτι,  που θεωρούνταν ο 5ος ουρανός. Ο άμβωνας ερειπώθηκε στην Κατοχή και αργότερα οι αρμόδιες υπηρεσίες τον αναστήλωσαν. 

13 Βίντεο για το Κάστρο

14 Βιβλιογραφία http://www.epirus.org http://www.about-ioannina.gr
youtube.com


Κατέβασμα ppt "Το Κάστρο των Ιωαννίνων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google