Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εθισμός στο διαδίκτυο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εθισμός στο διαδίκτυο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εθισμός στο διαδίκτυο

2 Εθισμός στο διαδίκτυο Εθισμός στο Διαδίκτυο μπορεί να προκύψει με την πολύωρη ενασχόληση ατόμων σε διαδικτυακές δραστηριότητες όπως είναι τα παιχνίδια, δωμάτια συζητήσεων, ηλεκτρονικός τζόγος και άλλα.

3 Εθισμός: ενδείξεις Ένα άτομο είναι εθισμένο όταν χαρακτηρίζεται από τουλάχιστο τρία από τα πιο κάτω: Χρήση του Διαδικτύου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το προτιθέμενο Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου ή/και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το Διαδίκτυο Συμπτώματα Συνδρόμου Απόσυρσης, όπως για παράδειγμα άγχος, έμμονη σκέψη για το Διαδίκτυο, όνειρα για το Διαδίκτυο Χρήση Διαδικτύου προκειμένου να αποφευχθούν συμπτώματα απόσυρσης Μείωση λειτουργικότητας του ατόμου. Συνήθως παραμελούν την προσωπική τους υγεία, γευματίζουν ανθυγιεινά, σταματούν τα αγαπημένα τους ενδιαφέροντα, εγκαταλείπουν το σχολείο, συγκρούονται έντονα στο σπίτι με τους γονείς τους, έχουν μεγάλη ένταση και θυμό που οδηγεί ακόμα και στη βία (Chakraborty, 2010) Συνέχιση χρήσης του Διαδικτύου παρά τη γνώση της παραπάνω δυσλειτουργίας

4 Εθισμός: αντιμετώπιση
Ευαισθητοποιούμαστε και ενημερωνόμαστε για το φαινόμενο του εθισμού. Χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο με μέτρο, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμά μας εναλλακτικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ενασχόληση με ομαδικά αθλήματα, χορωδίες, χορό και άλλες. Καλλιεργούμε ορθές στάσεις αξιοποίησης του Διαδικτύου από μικρές ηλικίες. Ως γονείς ελέγχουμε και περιορίζουμε το χρόνο που τα παιδιά μας ξοδεύουν στο Διαδίκτυο. Μπορούμε να ελέγχουμε το χρόνο που περνούν τα παιδιά μας στο Διαδίκτυο εγκαθιστώντας ειδικά λογισμικά (π.χ. KidsWatch Time Control, WatchDog). Ως γονείς συζητάμε με τα παιδιά μας από νεαρή ηλικία κανόνες χρήσης του Διαδικτύου και δίνουμε εναλλακτικές επιλογές απασχόλησης.

5 Εθισμός: στατιστικά Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) στην Ελλάδα, το φαινόμενο είναι συχνότερο σε αγόρια, σε δυσλειτουργικές οικογένειες και σε παιδιά με καταθλιπτικά συναισθήματα ή σύνδρομο υπερκινητικότητας.

6 Ο Εθισμός των Εφήβων στο Internet
Με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο που έλαβε χώρα στην Αθήνα τον Μάιο του 2009, επιστήμονες από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξανόμενο εθισμό των Ελλήνων εφήβων στο Διαδίκτυο. Το παράδοξο είναι ότι αν και στη χώρα μας η χρήση του Internet δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο στις προηγμένες δυτικές χώρες, έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εθισμού στο Διαδίκτυο (8,2 %). Οι ομάδες με τον υψηλότερο κίνδυνο για εθισμό είναι οι έφηβοι και οι φοιτητές, ενώ το έτος 2008 και το πρώτο μισό του 2009, 50 έφηβοι προσήλθαν στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα λόγω διάγνωσης εθισμού στο Internet και 25 έφηβοι στο Ειδικό Κέντρο του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Σε γενικές γραμμές, το προφίλ του εθισμένου εφήβου είναι αγόρι, ηλικίας 15 ετών, που παίζει παιχνίδια στο Internet με μέσο όρο τις 5,5 ώρες καθημερινά.

7 Ο Εθισμός των Ενηλίκων στο Internet

8 Θάνατος Λόγω του Εθισμού στο Διαδίκτυο
Ένα ζευγάρι Νοτιοκορεατών έδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φθάσει ο εθισμός στο Διαδίκτυο. Και οι δύο γονείς ήταν τόσο πολύ απασχολημένοι με το να μεγαλώνουν εικονικά την ψηφιακή κόρη τους με το όνομα Anima στο δημοφιλές διαδικτυακό παιχνίδι Prius Online, ώστε άφησαν το ηλικίας τριών μηνών μωρό τους να πεθάνει από την πείνα! Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ, εκτιμάται ότι το 30% των Νοτιοκορεατών που είναι κάτω των 18 ετών, δηλαδή περίπου 2,4 εκατομμύρια άτομα, κινδυνεύουν από τον εθισμό στο Internet. Είναι πολλά εκατομμύρια οι χρήστες που έχουν δημιουργήσει μια δεύτερη εικονική ζωή στο Διαδίκτυο και πολλοί απ’ αυτούς ζουν μαζί ψηφιακά χωρίς να έχουν συναντηθεί ποτέ στην πραγματικότητα.

9 Το Internet Προκαλεί Κατάθλιψη
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Μεγάλη Βρετανία διαπιστώθηκε ότι όσοι αφιερώνουν πολύ χρόνο στο Internet, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης, αλλά υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν το Internet προκαλεί κατάθλιψη ή αν έλκονται απ’ αυτό όσοι χρήστες είναι ήδη καταθλιπτικοί. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πολλοί φανατικοί χρήστες του Διαδικτύου αναπτύσσουν καταναγκαστική εξάρτηση απ’ αυτό και τείνουν να αντικαταστήσουν τις κοινωνικές συνήθειες της πραγματικής τους ζωής με τις online επαφές και τις συνομιλίες σε chat rooms αλλά και σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook και το MySpace. Είναι αυτό το είδος του «εθιστικού σερφαρίσματος» που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην διανοητική υγεία των χρηστών.

10 Κλινική Αποτοξίνωσης από το Internet
Με στόχο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον εθισμό των νέων στο Internet, που τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής μας, ιδρύθηκε μια κλινική στη Ρώμη. Η κλινική θα προσφέρει θεραπεία σε άτομα που είναι εθισμένα στο Διαδίκτυο, μια εξάρτηση που παρατηρείται κυρίως στους εφήβους, οι οποίοι βυθίζονται στον εικονικό κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών και των chat rooms, αλλά τώρα τελευταία και των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, σε σημείο που να χάνουν την επαφή τους με την πραγματικότητα. Τα συμπτώματα του εθισμού στο Διαδίκτυο μοιάζουν μ’ αυτά του εθισμού στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ και είναι διαταραχές ύπνου, απώλεια της αίσθησης του χώρου και του χρόνου, δυσκολία στην επικοινωνία, άγχος και κατάθλιψη.

11 Εθισμός σε διαδικτυακά παιχνίδια: WoW
Ένα παιχνίδι που παίζεται στο Διαδίκτυο, το WoW (World of Warcraft), έχει δημιουργήσει εκατομμύρια φανατικούς φίλους σ’ όλον τον κόσμο Οι ίδιοι οι φίλοι του παιχνιδιού παραδέχονται ότι το παιχνίδι έχει επηρεάσει τον τρόπο που ντύνονται, τον τρόπο που αστειεύονται, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν και την πολιτιστική τους ταυτότητα γενικότερα, με τον ίδιο τρόπο που επιδρούσαν σ’ άλλες εποχές τα βιβλία, τα μουσικά γκρουπ και οι κινηματογραφικές ταινίες.

12 Εθισμός σε διαδικτυακά παιχνίδια: Second life
Το λένε Second Life και δελεάζει όλους αυτούς που θα ήθελαν να έχουν μια δεύτερη ζωή, μια δεύτερη ευκαιρία. Για άλλους δρα απλώς ψυχαγωγικά τις λίγες ώρες και φορές που επιχειρούν την μετάβαση. Kαι τέλος, για κάποιους άλλους σαν μια ευκαιρία να βγάλουν λεφτά. Αυτός ο τρισδιάστατος παιχνιδόκοσμος έχει ελκύσει πάνω από τρία εκατομμύρια χρήστες μέχρι σήμερα που μέσω του πληκτρολογίου τους και του χάλκινου καλωδίου της τηλεφωνικής τους γραμμής μεταμορφώνονται σε avatar (είδωλα) και εγκαθίστανται ως κάτοικοι, ταξιδιώτες και πολίτες στον κόσμο της Second Life, κόσμος που αποτελείτε από μια ήπειρο (mainland) και εκατοντάδες νησιά (sims). Σε ώρες αιχμής υπάρχουν πάνω από τριάντα χιλιάδες avatar συνδεδεμένα σ’ αυτή τη ψηφιακή ζωή. Εδώ μπορούν να κάνουν τα πάντα: Αγοράζουν γη, πουλάνε γη, χτίζουν σπίτια, οδηγούν αυτοκίνητα, πιλοτάρουν αεροπλάνα, χτυπάνε τατού σε κάθε μεριά του κορμιού τους, αλλάζουν κορμιά, χορεύουν, διαβάζουν, ακούνε μουσική, συζητάνε, βρίζουν, βοηθάνε, προκαλούν, κάνουν έρωτα, παντρεύονται, χωρίζουν, και κάνουν οικογένειες.

13 Μπέρδεψε το Εικονικό με το Πραγματικό
Οι πολύ ώρες ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια στο Internet έκαναν έναν Έλληνα 17χρονο να πιστέψει ότι έχασε σε διαδικτυακό παιχνίδι ευρώ, με αποτέλεσμα να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Άφησε δύο επιστολές στην οικογένειά του όπου εξηγούσε τους λόγους που τον ώθησαν στην αυτοκτονία και ζήτησε συγγνώμη γιατί πίστευε ότι οι γονείς του θα έπρεπε τελικά να καταβάλουν αυτό το ποσό στην εταιρεία διαδικτυακών παιχνιδιών. Η υπόθεσή του έγινε γνωστή στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και αφού εντοπίστηκε σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, χρειάστηκε η βοήθεια ψυχολόγων για να πειστεί ότι δεν έχασε τα ευρώ.


Κατέβασμα ppt "Εθισμός στο διαδίκτυο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google