Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λιζέτ Γκούντα-Καραμπίνα,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λιζέτ Γκούντα-Καραμπίνα,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λιζέτ Γκούντα-Καραμπίνα,
Κίνδυνοι διαδικτύου Αποπλάνηση ανηλίκου Εθισμός στο διαδίκτυο Μέλη που εργάστηκαν: Αλεξία Αναγνώστου, Λιζέτ Γκούντα-Καραμπίνα, Κατερίνα Ζέρβα

2 Το μεγαλύτερο ποσοστό αποπλάνησης γίνεται μέσω του διαδικτύου.
ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΟΥ Αποπλάνηση συμβαίνει όταν άγνωστοι κακόβουλα εκμεταλλεύονται το στοιχείο της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο για να προσεγγίσουν ανήλικα παιδιά με στόχο τη σεξουαλική παρενόχληση. Στο Διαδίκτυο ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποιος είναι ο συνομιλητής μας στις ηλεκτρονικές μας επικοινωνίες. Το μεγαλύτερο ποσοστό αποπλάνησης γίνεται μέσω του διαδικτύου.

3 TΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Τα «δωμάτια επικοινωνίας» (chat rooms).Εκεί άτομα από όλο τον κόσμο μπορούν να «συναντηθούν» και να «συνομιλήσουν» μέσω μηνυμάτων. Η «ιδιωτική συνομιλία» όπου κάποιοι από τα μέλη της ομάδας αποφασίζουν να απομονωθούν από τους άλλους σε ένα ιδιαίτερο «δωμάτιο» και να επικοινωνούν μόνο μεταξύ τους.

4 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Δεν δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία σε ένα δωμάτιο συνομιλίας Δεν συναντούμε κάποιο ξένο, τον οποίο γνωρίσαμε σε ένα δωμάτιο συνομιλίας. Αν μας ζητηθεί κάτι τέτοιο το συζητάμε αμέσως με κάποιο ενήλικα Αν μια συνομιλία μας έκανε να νιώσουμε άβολα ή μας έφερε σε δύσκολη θέση, κρατάμε αντίγραφο ώστε να μπορέσουμε να καταγγείλουμε τον επιτήδειο. Διαβάζουμε τους όρους χρήσης, τον κώδικα επικοινωνίας και τη δήλωση απορρήτου στη διαδικτυακή τοποθεσία συνομιλίας, προτού αρχίσουμε τη συνομιλία Οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται για τις διαδικτυακές γνωριμίες των παιδιών τους και αν παρατηρήσουν κάτι ύποπτο, τα συμβουλεύουν ανάλογα. Οι γονείς μπορούν να μάθουν τη γλώσσα του Διαδικτύου η οποία χρησιμοποιείται από τα νεαρά άτομα.

5 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Βάση της πανελλαδικής έρευνας της οργάνωσης ΝΕΟΙ αναφορικά με τη γνώμη των νέων για το διαδίκτυο, τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τη σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο,στο σύνολο των 2176 ερωτηθέντων ανέδειξε τα παρακάτω συμπερένοντας ότι οι νέοι και νέες επιλέγουν να δείχνουν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές αναφορικά με την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο γνωρίζοντας παράλληλα ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι:

6 Σχεδόν 9 στους 10  χρησιμοποιούν το internet κάθε μέρα
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί καθημερινά instant messenger για να επικοινωνούν με φίλους  σε ποσοστό 46,3%, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, bebo, my space) 46,4%, ιστοσελίδες που αφορούν μουσική 43,8%, ανταλλαγή αρχείων 31,9% και ειδήσεις 79,1% Σχεδόν το 26% έχει παρενοχληθεί διαδικτυακά Το 34% των ερωτηθέντων έχει συναντήσει από κοντά κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο και από το παραπάνω ποσοστό το ίδιο ποσοστό (34%) έχει πάει μόνο του χωρίς έστω κάποιο φίλο/φίλη Μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων έχει δώσει προσωπικά του στοιχεία στο internet όπως ηλικία (27,9%), ονοματεπώνυμο και κινητό (20% αντίστοιχα), ενώ διεύθυνση και τηλέφωνο σπιτιού έδωσαν το 6,4% και 8,6% αντίστοιχα

7 ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΘΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗΣ
Αμάντα Τόντ…Αυτοκτόνησε στις 10 Οκτωβρίου 2012.

8 ΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ
Η εξάρτηση από το διαδίκτυο αναγκάζει τον άνθρωπο να είναι απομονωμένος και να εστιάζει την ζωή του σε ένα ανύπαρκτο περιβάλλον, το οποίο τραβάει μόνο την προσοχή του και τον κάνει να ξεχνά τις πιο βασικές ανθρώπινες υποχρεώσεις του.

9 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Εξιδανίκευση του μέσου. Ο χρήστης θεωρεί τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το Διαδίκτυο το σημαντικότερο «κεφάλαιο» της καθημερινότητάς του. Τροποποίηση της διάθεσης. παρουσιάζεται αύξηση της παραγωγής του νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου ντοπαμίνη, η οποία συνδέεται με την ευχαρίστηση. Ανοχή. Το άτομο χρειάζεται σταδιακά όλο και περισσότερες ώρες χρήσης του υπολογιστή ώστε να νιώθει ευχαρίστηση. Σύγκρουση. Ενώ το παιδί αισθάνεται ότι έχει πρόβλημα, δεν μπορεί να κάνει κάτι για να περιορίσει τη χρήση του υπολογιστή. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι εύκολο να κρύψεις τι κάνεις στο διαδίκτυο και επειδή η εξάρτηση από το διαδίκτυο ακόμη δεν έχει ευρέως αναγνωριστεί.

10 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΜΕΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
2.4% των εφήβων ετών παρουσιάζουν διαδικτυακή εξάρτηση 19.1% οριακή χρήση που δυνητικά στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές εξάρτησης. Το ποσοστό των εφήβων με συμπεριφορές εξάρτησης ήταν μεγαλύτερο στις επαρχιακές πόλεις Αρχή εθισμού: 1ο δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης 2ο τα online παιχνίδια. Από το σύνολο των εφήβων, 63.7% θα δημοσιοποιούσαν προσωπικά τους δεδομένα ενώ 18.5% θα συναντούσαν κάποιον διαδικτυακό φίλο στο φυσικό κόσμο.

11 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΙΣΜΟΥ
Μειώνεται ο χρόνος που περνάει ο έφηβος με την οικογένειά του Περιορίζονται τα χόμπι και οι κοινωνικές συναναστροφές του Εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων και οφθαλμικών παθήσεων Εμφάνιση παχυσαρκίας Παραμέληση της σωματικής τους υγιεινής Απουσίες στο σχολείο

12 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
1ο Στάδιο Αναγνώριση του εθισμού και των επιπτώσεων Αποδοχή της ανάγκης για θεραπεία Δημιουργία κινήτρων για αλλαγή. 2ο Στάδιο Προσαρμογή σε έναν τρόπο ζωής χωρίς εξάρτηση. Ενημέρωση για κινδύνους. Δημιουργία νέων κοινωνικών υποστηρικτικών πλαισίων. 3ο Στάδιο Επανείσοδος σε ανεξάρτητη ζωή. Ευθύνη για την διατήρηση των υποστηρικτικών πλαισίων. Συνέχιση ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων.

13 Ξέρεις πραγματικά με ποιόν συνομιλείς?????

14 Δεν ξέρεις ποτέ τι κρύβεται πίσω από ένα profil ...


Κατέβασμα ppt "Λιζέτ Γκούντα-Καραμπίνα,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google