Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΛΑΚΑΣ ΗΛΙΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΛΑΚΑΣ ΗΛΙΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΛΑΚΑΣ ΗΛΙΑΣ

2 Θ.Ε. Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ: ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ YΔΑΤΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (ΠΟΤΑΜΙΑ,ΛΙΜΝΕΣ,ΘΑΛΑΣΣΕΣ)

3 Ο νομός Φθιώτιδος διαθέτει ένα αρκετά αξιόλογο υδάτινο δυναμικό με αρκετά μεγάλα, ποτάμια όπως ο Σπερχειός Ποταμός. Στην περιοχή μας επίσης υπάρχουν περίπου 10 λίμνες καθώς και 7 ιαματικές πηγές με γνωστότερη αυτή της Υπάτης. Όσον αφορά τις θάλασσες ο νομός μας διαθέτει το Μαλιακό κόλπο. Όλα τα παραπάνω καθώς και πολλά ακόμη που θα δούμε στην συνέχεια συντελούν τον υδάτινο πλούτο του νομού Φθιώτιδος.

4 ΠΟΤΑΜΙΑ Σπερχειός 80 χλμ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΙ, ΧΕΙΜΑΡΟΙ (64 στον αριθμό)
Κηφισός (τμημα) Ασωπός Γοργοπόταμος Βιστρίτσα (Ιναχος) Ρουστανίτης Ξεριάς Υπάτης Μαυρονέρι Παλαιόκαστρο Κατής Καστανόρεμα Μέγα Ρέμα

5 ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ Ποιο συγκεκριμένα θα αναφερθούμε στον ΣΠΕΡΧΕΙΟ . Ο Σπερχειός έχει μήκος 82 χιλιόμετρα. Πηγάζει από το βουνό Τυμφρηστός (Βελούχι) της Ευρυτανίας σε υψόμετρο μ. και, με γενική κατεύθυνση προς τα ανατολικά . Εισέρχεται στη Φθιώτιδα, διασχίζει την ομώνυμη κοιλάδα, ανάμεσα στην Οίτη και στη δυτική προέκταση του όρους Όθρυς, δέχεται τα νερά των Βαρδουσίων ορέων και στη συνέχεια χύνεται στον Μαλιακό Κόλπο.

6 ΟΙ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΙ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ
Κυριότεροι παραπόταμοι:  Ρουστανίτης Βίστριτσα Μαυρονέρι Γοργοπόταμος φθιωτικός Ασωπός

7 Καταγραφή ιαματικών πηγών Φθιώτιδας
Λουτρά Υπάτης Λουτρά Πλατυστόμου Λουτρά Παλαιοβράχας Λουτρά Αρχανίου Λουτρά Καλλιδρόμου Λουτρά Θερμοπυλών Λουτρά Κονιαβίτη Λουτρά Καμμένων Βούρλων

8 Λουτρά Καμένων Βούρλων
Οι ιαματικές πηγές των Καμένων Boύρλων βρίσκονται επί της εθνικής οδού Λαμίας - Αθηνών, 38 χιλιόμετρα από τη Λαμία και 165 από την Αθήνα, στους πρόποδες του βουνού Κνημίδα. Αναβλύζουν από τους πρόποδες του βουνού και έχουν την ίδια χημική σύσταση, αλλά διαφορετική θερμοκρασία και ραδιενέργεια.

9 Δημιουργήθηκαν από τις γεωλογικές μεταβολές του Μαλιακού Κόλπου και του ορεινού όγκου Καλλιδρόμου – Κνημίδος, κι έγιναν γνωστές λόγω της σπάνιας σύστασης τους σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο. Η θερμοκρασία των πηγών είναι 35 – 36οC και τα νερά τους ενδείκνυται για πολλές και διάφορες παθήσεις.

10 Ιαματικά λουτρά Παλαιοβράχας
Τα λουτρά βρίσκονται κοντά στο χωριό της Παλαιοβράχας και διαθέτουν τρεις σύγχρονες πισίνες. Η θερμοκρασία των νερών είναι 26,5 C με pH 9,6 και ραδιενέργεια 0,40. Ωφελούν σε παθήσεις όπως: αρθριτικά, διαβήτης, ψωριάσεις, νεφρολιθιάσεις, χολολιθιάσεις, χολοκυστίτιδες, ηπατίτιδες, άσθμα, χρόνιες εντεροκολίτιδες, ελαφρές δερματοπάθειες

11 Λουτρά Πλατυστόμου Η μια ψυχρή και υδροθειούχα με φυσική θερμοκρασία 25ο και η δεύτερη θερμή και αλκαλική με φυσική θερμοκρασία 33,50ο . Τα ιαματικά νερά του Πλατύστομου εξασφαλίζουν θαυμάσια αποτελέσματα σε ρευματοθεραπείες , ισχυαλγίες, οσφυαλγίες , παθήσεις του μυοσκελετικού και προσφέρονται και για ποσιθεραπεία για παθήσεις του ουροποιητικού και του γαστρεντερικού συστήματος.

12 Λουτρά Υπάτης ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα Λουτρά Υπάτης είναι χωριό του Νομού Φθιώτιδος στους πρόποδες της Οιτης. Την ονομασία τους την οφείλουν στα ιαματικά λουτρά που λειτουργούν στον οικισμό, η οποία δημιουργήθηκε ως λουτρόπολη στα τέλη του 19ου αιώνα. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Αρτηριακές υπερτάσεις -Ανεπάρκεια στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς- Ενδαρτηρήτις κάτω άκρων (διαλείπουσα χολότης)- φλεβίτιδες Παθήσεις της καρδιάς- Παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς- Μικρές καρδιακές ανεπάρκειες Διαταραχές του νευρικού συστήματος της καρδιάς- Ταχυκαρδίες- Αρρυθμίες Παθήσεις του δέρματος – Έκζεμα – Δερματίτιδες και λοιπά Διαταραχές περιφερειακών νεύρων και μυών – Παραλύσεις – Ατροφίες μυών Παθήσεις και σύνδρομα των αγγείων

13 ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΛΙΜΝΩΝ Λθ. Αταλάντης Λ. Λάρυμνας Έλος Σκάρφειας Λθ. Σουβάλας
Λ. Καλλιδρόμου Λ. Λιβαδιές Στις παγωμένες λιμνούλες της Οίτης, στο οροπέδιο Λιβαδιές

14 Βρωμολίμνη Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας
Η Βρωμολίμνη βρίσκεται στην περιοχή Ασπρονέρι, βόρεια του χωριού Άγιος Κωνσταντίνος, λίγο πριν τα Καμένα Βούρλα. Έχει έκταση στρέμματα και χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός διαβατάρικων πουλιών (κύκνων, πάπιων, φαλαρίδων κ.ά.) τα οποία διαχειμάζουν στη λίμνη. Τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζεται από καταπατητές που τοποθετούν περιφράξεις και χτίζουν αυθαίρετες κατοικίες. Τα απόβλητα των αυθαίρετων εξοχικών κατοικιών και των παραθεριστών από την διπλανή παραλία επιδεινώνουν την κατάσταση. 

15 Υδροβιότοπος Σκαρφείας
Περίπου 2,5 Km βορείως της  Σκάρφειας βρίσκεται ο υδρο-βιότοπος.  Είναι μέρος του ευρύτερου οικοσυστήματος τους Μαλιακού Κόλπου που συμπεριλαμβάνει την Λεκάνη Απορροής του Σπερχειού Ποταμού, τους δεκάδες χειμάρρους (ξεροπόταμους) της περιοχής και το σύμπλεγμα στων Λιχάδων Νήσων. Η όλη περιοχή του υδροβιότοπου της Σκάρφειας είναι έλος που προέρχεται από παλαιό αιγιαλό με απόσυρση της θάλασσας.

16 Και το κομμάτι της θάλασσας που παρατηρείται έντονο Παλιρροϊκό Φαινόμενο. Δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν σπάνια είδη, από την πλευρά όμως της χλωρίδας έχουν παρατηρηθεί αλόφυτα, βούρλα, αρμυρίκια, διάφορα φύκια , κυπαρίσσια της Θάλλασσας κτλ  ενώ από το μέρος της πανίδας υπάρχουν γλάροι, Ερωδιοί, πάπιες, καβούρια, Γεράκια, Σαϊνια (νεαροί αετοί)  κ.λ.π.

17

18 ΜΑΛΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ Ο Μαλιακός Κόλπος είναι ένας κόλπος του Αιγαίου Πελάγους στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, που εισχωρεί στο Νομό Φθιώτδας από ανατολικά προς δυτικά κατά 8 ως 12 μίλια (15 ως 22 km), ανάλογα με τον καθορισμό των εξωτερικών του ορίων. Πρακτικά το μοναδικό λιμάνι του Μαλιακού Κόλπου είναι η Στυλίδα στη βόρεια ακτή του, αλλά και αυτό ακόμα απαίτησε την εκβάθυνση με τη δημιουργία διαύλου, εξαιτίας του αβαθούς της θάλασσας. Μέσα στον Μαλιακό Κόλπο δημιουργούνται μικροί όρμοι, όπως της Αγίας Τριάδας (νότια ακτή) και της Στυλίδας.

19 Ο μοναδικός ποταμός που χύνεται στο Μαλιακό Κόλπο είναι ο Σπερχειός, ο οποίος με τις προσχώσεις του μειώνει τις τελευταίες δεκάδες χιλιάδες χρόνια αργά αλλά συνεχώς την έκταση του κόλπου. Επίσης υπάρχει ο χείμαρρος Δριστελόρρεμα που πηγάζει από την Όθρυ και μερικοί άλλοι. Η Αγία Τριάδα Φθιώτιδας είναι ο μοναδικός παράλιος οικισμός στη νότια ακτή του Μαλιακού, αν θεωρήσουμε το Χιλιομίλι ως όριό του. Στη βόρεια ακτή έχουμε, από δυτικά προς ανατολικά, τηνΑγία Μαρίνα, τη Στυλίδα, τα Μελίσσια, τους Πεταράδες και το Πανόραμα.

20 ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΛΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ

21 Θ.Ε. Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ : ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Θ.Ε. Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ : ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

22 Η Ελλάδα είναι προικισμένη με φυσικές μεταλλικές και γεωθερμικές πηγές που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας υγείας. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες έχουν αναγνωριστεί ήδη από τους αρχαίους χρόνους, προσφέροντας ευκαιρίες ίασης από διάφορες ασθένειες με φυσικό τρόπο (υδροθεραπεία).

23 ΜΟΡΦΕΣ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Λουτροθεραπεία Ποσιθεραπεία Εισπνευσοθεραπεία
Ιλυοθεραπεία ή Πηλοθεραπεία ή Κοινώς Λασπόλουτρα

24 ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Ο πιο απλός τρόπος αξιοποίησης των θεραπευτικών νερών. Το άτομο βυθίζεται ολόκληρο ή μέχρι τη μέση σε ατομικό λουτήρα, ομαδική πισίνα ή φυσική πηγή με ιαματικό νερό θερμοκρασίας 34-38C μία φορά τη μέρα για περιορισμένο χρόνο που διαμορφώνεται ανάλογα με το ιατρικό του ιστορικό.

25 ΠΟΣΙΘΕΡΑΠΕΙΑ Η ποσιθεραπεία πρόκειται για μια μορφή εσωτερικής υδροθεραπείας που βασίζεται στην πόση ιαματικού νερού το οποίο έχει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Είναι μια ολοκληρωμένη θεραπεία με συγκεκριμένη διάρκεια και κανόνες όσον αφορά την ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνετε ημερησίως, αλλά και τον τρόπο πόσης του.

26 Τα οφέλη της ποσιθεραπείας
Τα οφέλη της ποσιθεραπείας  Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του πόσιμου ιαματικού νερού είναι η διουρητική του δράση. Γι’ αυτό και θεωρείται ευεργετικό για το ουροποιητικό και το γαστρεντερικό σύστημα. Tο ιαματικό νερό διαλύει τις πέτρες στα νεφρά και στη χολή. Έχει παρατηρηθεί ακόμα ότι το ιαματικό νερό έχει την ιδιότητα να λειαίνει τις πέτρες του ουροποιητικού. Η ποσιθεραπεία θεωρείται επίσης ευεργετική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, της ήπιας γαστρίτιδας, της δυσκοιλιότητας και της εντερίτιδας

27 Η Πηλοθεραπεία Πρόκειται για μια θεραπεία βοηθά στην απαλλαγή από πόνους που μπορεί να ταλαιπωρούν το σώμα. Η λάσπη κάνει πολύ καλό για τις αρθρώσεις και μια σειρά από δερματοπάθειες. Η θεραπεία αυτή είναι έχει πιο πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, είναι όμως και πάρα πολύ καλή στην ενυδάτωση του σώματος. Έτσι η μέθοδος αυτή ενδείκνυται σε ανθρώπους που πάσχουν από αρθροπάθειες, δερματοπάθειες, ρευματισμούς. Έντονα ενυδατική και πλούσια σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα, επαναφέρει την ισορροπία στους ιστούς, προσφέροντας ένα απαλό και νεανικό δέρμα.

28 ΕΙΣΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η εισπνοθεραπεία είναι τόσο παλιά, όσο και η ιατρική αντίληψη περί βρογχικών παθήσεων. Τα ιαματικά νερά, δρουν στο  αναπνευστικό σύστημα, μέσω του μηχανικού καθαρισμού των βλεννογόνων από τις εκκρίσεις, της υπεραιμίας που προκαλείται λόγω της θερμότητάς τους, καθώς λόγω της ειδικής δράσης των συστατικών τους. Χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές που μετατρέπουν το ιαματικό νερό σε σταγονίδια που ανάλογα με το μέγεθός τους καταλήγουν σε κάποια περιοχή του αναπνευστικού συστήματος.

29 Θεραπευτικός - Ιαματικός τουρισμός
Στη σημερινή εποχή, η παραδοσιακή λουτροθεραπεία έλαβε τη μορφή του Ιαματικού Τουρισμού και απευθύνεται όχι μόνο σε ασθενείς-τουρίστες αλλά και σε άτομα υγιή, που επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με υπηρεσίες πρόληψης, διατήρησης ή βελτίωσης της υγείας τους.

30 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1.1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ;
1.1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ; 90% : Είναι νερά, που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γης . 10% : Το νερό που πίνουμε. 1.2 ΠΟΣΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; 20%: 752 80%: 340 1.3 ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΥΤΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ; 60%: 65 40%: 80 1.4 ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ; 100% : Διότι λείπουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις και ο ανάλογος τεχνικός εξοπλισμός

31 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ www.google.gr www.googlempas.gr www.wikipedia.gr

32 Oι μαθητές της ομάδας: Αργυρίου Χρύσα Βελαώρα Αργυρώ Γάτου Πηνελόπη
Γρηγορόπουλος Παναγιώτης Διώτης Κων/νος Ευαγγελόπουλος Βασίλης Ζαρκαδούλα Τζωρτζίνα

33 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΛΑΚΑΣ ΗΛΙΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google