Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χλωρίδα της περιοχής του Αλμυρού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χλωρίδα της περιοχής του Αλμυρού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χλωρίδα της περιοχής του Αλμυρού
Ομαδική εργασία των: Νικόλαος Μπίνας Ηλίας Μυλωνάς Βασίλειος Μπιζάτης Σταύρος Μπουκουβάλας Ιωάννης Παπαδόπουλος Στάθης Πάντζιος Συντονίστρια καθηγήτρια Καραπτσιά Αθανασία

2 MASTER PLAN (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ)
Η ενοποίηση της πόλης του Αλμυρού με το δάσος Κουρί. Ο εμπλουτισμός της περιοχής με νέες χρήσεις. Η δημιουργία ενός χώρου εκτόνωσης των κατοίκων της περιοχής. Η αύξηση της επισκεψιμότητας και η ανάδειξη της πόλης του Αλμυρού. Οι παρεμβάσεις ανάπλασης και ανάδειξης του χώρου, που αφορούν στην ανάπτυξη υποδομών αθλητισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναψυχής. Η δημιουργία ενός πάρκου που θα προσέφερε άνετους περιπάτους, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, καθώς και ενημέρωση στους πολίτες για τα θέματα του δάσους.

3 ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ MASTER PLAN
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων ανάπλασης της περιοχής προβλέπονταν: Φυτεύσεις δέντρων και θάμνων και φυτών εδαφοκάλυψης. Αθλητικές εγκαταστάσεις. Τρεις χώροι skate board με ειδικές ράμπες. Μικρός ιππικός όμιλος. Λίμνη με περιμετρική βλάστηση. Πρότυπος παιδικός σταθμός. Κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης. Χώρος αναψυκτηρίου με πολλές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού. Θέσεις στάθμευσης. Οι περισσότεροι από αυτούς τους στόχους επιτεύχθηκαν. Υπήρξε ευρεία δεντροφύτευση, δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και ενός χώρου αναψυκτηρίου. Αν και οι στόχοι δεν πραγματοποιήθηκαν όλοι, σημειώθηκε ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά την ανάπλαση του δάσους.

4 Η ΑΣΧΗΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΗΣΗ.
Παρά τα όσα επετεύχθηκαν μέσω του MASTER PLAN, η εγκατάλειψη του δάσους είναι σοβαρή. Συγκεκριμένα: Υπάρχουν σημεία που η περίφραξη είναι μισογκρεμισμένη. Οι πάπιες και τα αλλά ζώα του δάσους έχουν εξαφανιστεί λόγω του παράνομου κυνηγιού από πολίτες. Οι λίμνες δεν υπάρχουν πλέον. Οι ξύλινες κατασκευές και το τρένο σαπίζουν. Το μεγαλύτερο όμως θέμα του δάσους είναι η παράνομη υλοτόμηση των υπεραιωνόβιων βελανιδιών από τους κατοίκους της περιοχής με σκοπό την χρήση τους ως καύσιμο υλικό για την θέρμανση τους. Δραστικά πρέπει να είναι, λοιπόν, τα μετρά που θα πρέπει ληφθούν. Συγκεκριμένα: Θα πρέπει να κλειστεί η ανατολική είσοδος στο δάσος, η οποία όσο μένει ανοιχτή διευκολύνει τους παράνομους υλοτόμους. Θα πρέπει να οριστεί κάποιος αρμόδιος φύλακας για την προστασία του δάσους. Θα πρέπει ο καθένας προσωπικά, να αποκτήσει οικολογική ευσυνειδησία και αίσθημα προστασίας αυτού του φυσικού πλούτου.

5 Τα αρωματικά φυτά της περιοχής μας
Χλωρίδα και πανίδα Τα αρωματικά φυτά της περιοχής μας Εργασία του Ηλία Μυλωνά

6 Γενικεσ πληροφοριεσ για τα αρωματικα φυτα.
Τα αρωματικά φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια σε κάθε σημείο της γης από πολυάριθμους πολιτισμούς. Πρόκειται για φυτά που είναι κυρίαρχα στοιχεία της χλωρίδας και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφών, ποτών καλλυντικών αλλά και στην φαρμακοβιομηχανία λόγω την αντιφλεγμονώδη βακτηριοστατική και αντιοξειδωτική δράση τους.

7 Ποια ειναι τα χαρακτηριστικα των αρωματικων φυτών και ποια ειδη αναπτύσσονται στην περιοχή μασ;
Είναι μια πληθώρα φυτικών ειδών αποτελούμενων από ποώδη ετήσια πολυετή φυτά που το αφέψημά τους προτιμάται πολύ από τους Έλληνες κυρίως τους χειμερινούς μήνες λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων που διακατέχουν.Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι πρόκειται για φυτά που επιβιώνουν σε βραχώδεις περιοχές συνήθως άνω των 1000 μέτρων.Τα αρωματικά φυτά που αναπτύσσονται στην περιοχή μας είναι το θυμάρι,το φασκόμηλο,και κυρίως η ρίγανη και το τσάι του βουνού.

8 Ποια η σημασία των φυτών αυτών στην περιοχή μασ;
Τα αρωματικά φυτά και κυρίως το τσάι του βουνού αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφικής παράδοσης της περιοχής.Εκτός αυτού,τα φυτά αυτά μαζί με την κτηνοτροφία αποτελούσαν βασική πηγή εσόδων για την τοπική οικονομία και ιδιαίτερα για τα χωριά της περιοχής του Αλμυρού (Βρύναινα,Κοκκωτοί) Συνοψίζοντας είναι εύκολα αντιληπτό πως τα αρωματικά φυτά έχουν συμβάλει ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας αλλά και του βιοτικού επιπέδου.

9

10 Δάσος Κουρί Το Δάσος Κουρί βρίσκεται στο Δήμο Αλμυρού του Νομού Μαγνησίας 1 χιλιόμετρο βορειοδυτικά από την πόλη του Αλμυρού και 500 μέτρα από το Δημοτικό Διαμέρισμα της Ευξεινούπολης. Η ονομασία του δάσους Κουρί πήρε την ονομασία του από την τουρκική γλώσσα που σημαίνει ξηρό. Παλαιότερα κάλυπτε περίπου στρέμματα. Η τωρινή έκταση που καλύπτει το Δάσος Κουρί ανέρχεται περίπου στα στρέμματα αλλά τα είδη που απαντώνται διάσπαρτα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις που απέχουν ακόμη και μέτρα από το δάσος, πράγμα που υποδηλώνει ότι η αυτοφυούμενη αυτή βλάστηση εκτείνονταν στην ευρύτερη περιοχή του αλμυρού όμως τυχόν καταστροφές όπως πυρκαγιές, αποψίλωση, περιόρισαν την έκταση του και το έφεραν στην τωρινή του εικόνα.

11 Qurcus rubra Αυτό το δέντρο είναι το λεγόμενο Quercus rubra. Η κοινή ονομασία του είναι βόρεια κόκκινη βελανιδιά, είναι φυλλοβόλο δέντρο, πολύ υψηλό, με πολύ βαθύ ριζικό σύστημα το οποίο αντέχει πάρα πολύ στις ξηροθερμικές συνθήκες.

12 Qurcus pubescens Το είδος που
συναντάται σε μεγαλύτερο ποσοστό στο δάσος Κουρί είναι Quercus Pubescens ή κοινώς χνοώδης δρυς. Είναι μια βελανιδιά μεσαίου μεγέθους, φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει ακόμα και τα 20 μέτρα. Είναι μακρόβιο, ζει αρκετές εκατοντάδες χρόνια και ο καρπός του το βελανίδι αντέχει σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες και είναι δυνατόν μετά από ειδική επεξεργασία που λέγεται “σκαριφισμός” να δώσει υγιή εύρωστα φυτά.

13 Quercus ilex Το είδος που
συναντάται σε μεγαλύτερο ποσοστό στο δάσος Κουρί είναι Quercus Pubescens ή κοινώς χνοώδης δρυς. Είναι μια βελανιδιά μεσαίου μεγέθους, φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει ακόμα και τα 20 μέτρα. Είναι μακρόβιο, ζει αρκετές εκατοντάδες χρόνια και ο καρπός του το βελανίδι αντέχει σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες και είναι δυνατόν μετά από ειδική επεξεργασία που λέγεται “σκαριφισμός” να δώσει υγιή εύρωστα φυτά.

14

15 ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ
ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ Μερικός έλεγχος των καιρικών συνθηκών Προστασία φυτών σε περιορισμένο, καλλυμένο χώρο από χιόνι, παφωνιά,υπερβολική ηλιοφάνεια Σκοπός η ύπαρξη φυτών όλες τις εποχές του χρόνου

16 ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Αρχαιότητα, 170ς αι., Βοτανικοί κήποι, διατήρηση φυτών από τροπικές χώρες σε βόρειες χώρες 180ς αι.,Στην Ολλανδία χρήση κεκλιμένης στέγης, διπλά γυάλινα τοιχώματα, θερμοκουρτίνες 190ς αι.,Αυτόματοι θερμοστάτες,κατασκευές σκελετού από σίδερο 200ς αι.,Κατασκευή από αλουμίνιο, εύκαμπτα φύλλα πλαστικού,γυαλί, κλιματισμός 210ςΑυτοματισμοί βιομάζα,πράσινα θερμοκήπια

17 ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΜΥΡΟΥ
Σπορεία (κηπευτικών, λαχανικών)‏ Θερμοκήπια (ντομάτες, μαρούλια, αγγούρια, κολοκυθάκια...)‏ Ανθοκήπια

18 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ
Προστασία περιβάλλοντος Εξοικονόμηση ενέργειας Μείωση φυτοφαρμάκων Εξοικονόμηση νερού Βιώσιμη Γεωργία Σταθερά εισοδήματα Μικρή έκταση γης Συνεργασία παραγωγών Εντατική καλλιέργια Επαγγελματική διέξοδος

19 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ Ο”ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”
Ο τομέας των θερμοκηπίων θα μπορούσε να βγάλει από το τέλμα της την ελληνική γεωργία και να την εκσυγχρονίσει. Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες θα μπορούσαν να δώσουν επαγγελματική διέξοδο σε άνεργους νέους . Ο κάμπος του Αλμυρού έχει όλα τα εχέγγυα για να γίνει μια ζώνη θερμοκηπιακών καλλιεργιών με στάνταρ υψηλής ποιότητας και απόδοσης. Αν εκμεταλλευτούμε και την ύπαρξη του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου, τα θερμοκηπιακά προϊόντα θα μπορούν να μεταφέρονται φρέσκα στις αγορές της Ευρώπης.

20 ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Α3

21 Ελια Η ποικιλία αυτή λοιπόν, η οποία παράγει Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο και Αγουρέλαιο, δεν ευδοκιμεί σε μέρη που υπάρχει μεγάλη διακύμανση της θερμοκρασίας. Δεν ευδοκιμεί δηλαδή σε μέρη που η θερμοκρασία κατά την διάρκεια του 24ώρου κατεβαίνει πολύ χαμηλά τις βραδυνές ώρες ενώ την διάρκεια της ημέρας είναι σε υψηλά επίπεδα. Δεν ευδοκιμεί σε μέρη που χιονίζει τον χειμώνα ή που εύκολα και συχνά επικρατούν συνθήκες παγετού. Γενικότερα δηλαδή είναι μια ποικιλία που ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα.

22 Εναλλακτικοσ τροποσ εκμεταλλευσησ των ελαιοδεντρων
Η υλοτόμηση είναι ένας ακόμα σημαντικός τρόπος επεξεργασίας και εκμετάλλευσης των ελαιοδέντρων της περιοχής μας. Τα ξύλα που κόβονται χρησιμοποιούνται ως καύσιμη υλη από τους ιδιώτες αγρότες η πωλούνταν από τους ιδίους σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να τα αγοράσουν!!!

23 Αιωνοβιο ελαιοδεντρο Τα ελαιόδεντρα εκμεταλλεύονται μακροχρόνια αφού είναι αιωνόβια δέντρα τα οποία με προσοχή και περιποίηση δίνουν ένα σταθερό εισόδημα στον ιδιώτη τον όποιο τα διαχειρίζεται!!!


Κατέβασμα ppt "Χλωρίδα της περιοχής του Αλμυρού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google