Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

THE GREAT GATSBY.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "THE GREAT GATSBY."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 THE GREAT GATSBY

2 Βιογραφία του συγγραφέα Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ
Ο υπέροχος Γκάτσμπυ

3 Φιτζέραλντ O Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ (Francis Scott Key Fitzgerald, 24 Σεπτεμβρίου 1896 – 21 Δεκεμβρίου 1940) ήταν Αμερικανός συγγραφέας. Αποτελεί έναν από τους κύριους εκπροσώπους της αποκαλούμενης Χαμένης Γενιάς των Αμερικανών λογοτεχνών και θεωρείται γενικότερα ένας από τους μείζονες συγγραφείς του 20ού αιώνα. Ολοκλήρωσε συνολικά τέσσερα μυθιστορήματα και πλήθος διηγημάτων, ενώ το έργο του έχει μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου.

4 Νεανικά χρόνια Ο Φιτζέραλντ γεννήθηκε στο Σαιντ Πωλ της Μινεσότα, γιος του Έντουαρντ Φιτζέραλντ και της Μαίρη Μακ Κουίλαν, ιρλανδικής καταγωγής και κόρης Ιρλανδού μετανάστη που απέκτησε σημαντική περιουσία ως παντοπώλης. Η οικογένειά του ανήκε στην μεσαία τάξη και διατηρούσε δεσμούς με τον καθολικισμό, κυρίως λόγω της καταγωγής της μητέρας του. Ο εξάδελφός του, Φράνσις Σκοτ Κι υπήρξε ο δημιουργός του αμερικανικού εθνικού ύμνου.

5 Νεανικά χρόνια Τις περιόδους 1898 –1901 και 1903 – 1908, έζησε στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, όπου ο πατέρας του εργάστηκε ως πωλητής για την επιχείρηση Procter & Gamble. Μετά την απόλυσή του το 1908, η οικογένεια επέστρεψε στην Μινεσότα και ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ γράφτηκε στη σχολή Saint Paul Academy and Summit School όπου φοίτησε το διάστημα 1908 – Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στην προπαρασκευστική σχολή Newman School, στο Χάκενσακ (Hackensack) του Νιου Τζέρσεϊ, για την περίοδο 1911 – 1912.

6 Νεανικά χρόνια Το 1913 ξεκίνησε σπουδές στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ένα από τα κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αμερικής. Εκεί γνώρισε τους συγγραφείς και κριτικούς Έντμουντ Γουίλσον και Τζον Πηλ Μπίσοπ, ενώ συμμετείχε στα περιοδικά Princeton Tiger και Nassau Literary Magazine. Είχε μέτριες ακαδημαϊκές επιδόσεις και σε συνδυασμό με την απόφασή του να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία, εγκατέλειψε τις σπουδές του το 1917, χωρίς να εξασφαλίσει το πτυχίο του. Την ίδια χρονιά κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό, με συμμετοχή στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο.

7 Νεανικά χρόνια Αν και τελικά δεν ταξίδεψε στην Ευρώπη, υπό τον φόβο του θανάτου και καθώς επιθυμούσε να αφήσει λογοτεχνική κληρονομιά, ο Φιτζέραλντ ολοκλήρωσε το μυθιστόρημα The Romantic Egotist την περίοδο κατά την οποία εκπαιδευόταν ως αξιωματικός στα στρατόπεδα Zachary Taylor και Sheridan. Όταν κατέθεσε το έργο του στον εκδοτικό οίκο Charles Scribner's Sons, έλαβε ως απάντηση μία επιστολή, στην οποία αναγνωριζόταν η πρωτοτυπία του αλλά δεν γινόταν δεκτό προς δημοσίευση πριν να υποστεί αναθεωρήσεις. Αργότερα κατέθεσε για δεύτερη φορά το μυθιστόρημα, ωστόσο απορρίφθηκε εκ νέου.

8 Η γνωριμία με την Ζέλντα
Την περίοδο εκπαίδευσής του στο Camp Sheridan, τον Ιούνιο του 1918, ο Φιτζέραλντ γνώρισε και ερωτεύτηκε την Ζέλντα Σάιρ. Τον επόμενο χρόνο και μετά τη λήξη του πολέμου, μετακόμισαν μαζί στην Νέα Υόρκη με σκοπό να παντρευτούν. Ο Φιτζέραλντ εργαζόταν για μία διαφημιστική εταιρεία και παράλληλα έγραφε διηγήματα, ωστόσο δεν έπεισε την Ζέλντα πως θα ήταν ικανός να συντηρήσει οικονομικά μία οικογένεια, με αποτέλεσμα να διαλυθεί ο αρραβώνας τους.

9 Η γνωριμία με την Ζέλντα
Ο Φιτζέραλντ επέστρεψε στους γονείς του, στο Σαίν Πωλ, προκειμένου να επεξεργαστεί και πάλι το πρώτο του μυθιστόρημα. Τελικά, υπό τον τίτλο This Side of Paradise, έγινε δεκτό προς δημοσίευση από τον Μάξουελ Πέρκινς, των εκδόσεων Charles Scribner's Sons, την Άνοιξη του Παράλληλα ξεκίνησε να γράφει μικρές ιστορίες για λογοτεχνικά περιοδικά και έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας. Το μυθιστόρημα του εκδόθηκε στις 26 Μαρτίου του 1920 και κατέστησε τον Φιτζέραλντ έναν από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς της εποχής του. Η επιτυχία του, είχε επίσης ως συνέπεια την επανασύνδεσή του με την Ζέλντα, την οποία παντρεύτηκε μία εβδομάδα μετά την έκδοση του This Side of Paradise. Μαζί απέκτησαν μία κόρη, την Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, στις 26 Οκτωβρίου του 1921.

10 Η εποχή της τζαζ Η δεκαετία του 1920 υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη του Φιτζέραλντ. Το δεύτερο μυθιστόρημα που ολοκλήρωσε, με τίτλο The Beautiful and Damned (Όμορφοι και Καταραμένοι), δημοσιεύτηκε το 1922 ενώ το 1925 εκδόθηκε το κορυφαίο κατά πολλούς έργο του The Great Gatsby (Ο υπέροχος Γκάτσμπυ). Παράλληλα, ο Φιτζέραλντ πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη γαλλική Ριβιέρα και το Παρίσι όπου γνωρίστηκε και συνδέθηκε με άλλους εξόριστους Αμερικανούς λογοτέχνες, όπως τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, τον οποίο ο Φιτζέραλντ θαύμαζε. Με τη σειρά του, ο Χέμινγουεϊ έγραψε για το ταλέντο του Φιτζέραλντ πως ήταν "τόσο φυσικό όσο το σχήμα που αφήνουν στη σκόνη τα φτερά μιας πεταλούδας".

11 Η εποχή της τζαζ Στα τέλη της δεκαετίας του '20, ξεκίνησε να επεξεργάζεται το τέταρτο μυθιστόρημά του, ωστόσο αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει παράλληλα οικονομικές δυσχέρειες αλλά και τη σχιζοφρένεια της συζύγου του που εκδηλώθηκε εκείνη την εποχή. Η ψυχική της υγεία παρέμεινε εύθραυστη μέχρι το τέλος της ζωής της. Μετά από νευρική κατάρευση, το 1930 εισήχθη σε κλινική της Ελβετίας μέχρι το Σεπτέμβριο του 1931 και στη συνέχεια επέστρεψαν μαζί στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου το 1932 εισήχθη εκ νέου σε νοσοκομείο της Βαλτιμόρης. Την ίδια περίοδο, ο Φιτζέραλντ ενοικίασε τo κτήμα "La Paix", στα προάστια του Towson, προκειμένου να αφιερωθεί στο νέο του μυθιστόρημα. Εκδόθηκε τελικά το 1934 με τον τίτλο Tender is the Night (Τρυφερή είναι η νύχτα) και αποτέλεσε εμπορική αποτυχία.

12 Τα χρόνια στο Χόλιγουντ
Το 1937, με πολλά οικονομικά προβλήματα να τον βαραίνουν, ο Φιτζέραλντ υπέγραψε συμβόλαιο με την Metro Goldwyn Mayer, εξάμηνης διάρκειας και με αμοιβή δολάρια την εβδομάδα. Αργότερα ανανέωσε το συμβόλαιο του για έναν ακόμα χρόνο, γεγονός που του επέτρεψε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές του δυσκολίες. Εργάστηκε ως σεναριογράφος χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

13 Τα χρόνια στο Χόλιγουντ
Το 1939 ξεκίνησε το πέμπτο μυθιστόρημά του, The Love of the Last Tycoon, βασισμένο στη ζωή του στελέχους Έρβινγκ Τάλμπεργκ και μια προσπάθεια προσέγγισης του κόσμου του Χόλιγουντ. Το έργο αυτό έμεινε ημιτελές και εκδόθηκε τελικά, για πρώτη φορά, μετά το θάνατό του, έπειτα από σχετική επιμέλεια των σημειώσεων του Φιτζέραλντ από τον φίλο του, Έντμουντ Γουίλσον. Την ίδια περίοδο αποξενώθηκε από την Ζέλντα, η οποία συνέχισε να ζει σε ιδρύματα ενώ εκείνος συνδέθηκε με την δημοσιογράφο Σίλα Γκρέιαμ.

14 Τα χρόνια στο Χόλιγουντ
Ο Φιτζέραλντ υπήρξε αλκοολικός ήδη από νεαρή ηλικία, ενώ κατά τη δεκαετία του '20, ο προσωπικός του μύθος ήταν συνδεδεμένος με την ιδιότητα αυτή. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας του, ειδικά κατά τα τέλη της δεκαετίας του Το 1940 υπέστη δύο καρδιακές προσβολές. Η τελευταία, στις 21 Δεκεμβρίου προκάλεσε και το θάνατό του σε ηλικία 44 ετών.

15 Όλα τα έργα This side of paradise
The beautiful and damned (Όμορφοι και καταραμένοι) The great Gatsby (Ο υπέροχος Γκάτσμπυ) Tender is the night (Τρυφερή είναι η νύχτα) The love of the last tycoon (Ο τελευταίος μεγιστάνας) The curious case of Benjamin Button (Η απίστευτη ιστορία του Βέντζαμιν Μπάτον) The short stories Babylon revisited and other stories (σε συνεργασία με τον Μάθιου Μπρουκόλι) The diamond as big as the Ritz, an other stories

16 Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΓΚΑΤΣΜΠΥ Περίληψη

17 Ο υπέροχος Γκάτσμπυ Νέα Υόρκη, Ο Τζέι Γκάτσμπι, είναι ένας μυστηριώδης, ισχυρός, πάμπλουτος άντρας, για τον οποίο κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει τίποτα. Διοργανώνει τακτικά τεράστια, υπερ-πολυτελή πάρτυ στην έπαυλη του, στα οποία μπορεί να παρευρεθεί ολόκληρη η πόλη χωρίς πρόσκληση. Όλα αυτά γίνονται με την ελπίδα να παρευρεθεί ο μεγάλος του έρωτας, η Ντέιζι, την οποία έχει να δει πέντε χρόνια. Στη διάρκεια της απουσίας του Γκάτσμπι όμως, η Ντέιζι παντρεύτηκε τον επίσης πάμπλουτο αλλά γυναικά, Τομ Μπιουκάναν. Παρόλο που όταν τελικά συναντιούνται τα παλιά αισθήματα αναζωπυρώνονται, ο πρωταγωνιστής πολύ σύντομα θα ανακαλύψει ότι δεν είναι τόσο εύκολο να ζωντανέψεις το παρελθόν. Την ιστορία διηγείται ο φίλος του Γκάτσμπι και ξάδελφος της Ντέιζι, Νικ Κάραγουεϊ, ενώ βρίσκεται σ‘ ένα σανατόριο.

18 Παρουσίαση Χαρακτήρων
Ο υπέροχος Γκάτσμπυ

19 Τζέυ Γκάτσμπυ

20 Νικ Κάραγουεϊ

21 Νταίζυ Μπιουκάναν

22 Σύγκριση Βιβλίου -Ταινίας
THE GREAT GATSBY Σύγκριση Βιβλίου -Ταινίας

23 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΤΑΙΝΙΑΣ (2013)
Το βιβλίο όπως και η ταινία αφηγούνται την ιστορία ενός εκκεντρικού εκατομμυριούχου, του Jay (Jimmy) Gatsby. Όμως, μεταξύ του βιβλίου και της ταινίας παρατηρούνται μερικές διαφορές.

24 Διαφοροποιήσεις ως προς το χρονικό πλαίσιο
Κατ’ αρχάς, αντίφαση παρουσιάζεται στο χρονικό πλαίσιο της ταινίας και του βιβλίου. Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 1922. Από την άλλη, κάποια στοιχεία της ταινίας (όπως τα μοντέλα των αυτοκινήτων, τα τραγούδια που ακούγονται) παραπέμπουν στην περίοδο

25 Αποκλίσεις ως προς τους χαρακτήρες
Στο σημείο όπου ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας επιτίθεται στον άνδρα της Daisy, η τελευταία αποφασίζει να απομακρυνθεί από τον Gatsby. Η ταινία και το βιβλίο παρουσιάζουν διαφορετικά αίτια για την απόφαση αυτή. Στο βιβλίο η ίδια παραμένει κοντά στον άνδρα της για καθαρά συμφεροντολογικούς λόγους (αφού ο τελευταίος κατέχει ιδιαίτερα μεγάλο πλούτο). Ωστόσο ,στην ταινία λαμβάνει την εν λόγω απόφαση από φόβο, βλέποντας το ξέσπασμα του Gatsby.

26 Μερικές ακόμα παραλείψεις ως προς τους χαρακτήρες
Επίσης, παρατηρείται ακόμα μία ατέλεια ανάμεσα στους χαρακτήρες του βιβλίου και αυτούς της ταινίας. Αυτή η ατέλεια αφορά το ζεύγος Buchanan. O Tom Buchanan στην ταινία εμφανίζεται ως o «κακός» της υπόθεσης . Η Daisy Buchanan, όμως, παρουσιάζεται ως θύμα. Σύμφωνα με το βιβλίο κάτι τέτοιο είναι εσφαλμένο. Ο Tom Buchanan όντως είναι ένας ήρωας που κατατάσσεται στους «κακούς» της ιστορίας, αλλά η Daisy δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «καλή». Η ίδια προσπαθεί να διατηρήσει τον πλούτο που διαθέτει ο άνδρας της με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Για κάποιους, είναι ο χειρότερος χαρακτήρας του μυθιστορήματος.

27 Ασυμφωνίες ως προς τα γεγονότα
Εδώ πρέπει να αναφερθεί η σκηνή της δολοφονίας του Gatsby από τον Wilson. Στην ταινία, ο Gatsby δολοφονείται στο σπίτι του. Από την δολοφονία του προηγείται ένα τηλεφώνημα προς τον ίδιο. Έπειτα από λίγο, ο Wilson τον σκοτώνει πυροβολώντας και μετά αυτοκτονεί και ο ίδιος. Στο βιβλίο, όμως, ο θάνατος του ήρωα παρουσιάζεται διαφορετικά. Κατ’ αρχάς, δεν αναφέρεται πουθενά τηλεφώνημα του Wilson προς τον Gatsby. Επιπλέον, δεν υφίσταται η ήρεμη ατμόσφαιρα την στιγμή της δολοφονίας, που παρουσιάζεται στην ταινία . Τέλος, τη στιγμή της δολοφονίας, δεν είναι κανείς άλλος παρών, σύμφωνα με το μυθιστόρημα, αλλά στην ταινία υπάρχει ένας υπηρέτης του Gatsby.

28 The Great Gatsby Special Effects.wmv
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ειδικά εφέ της ταινίας του 2013, που προτάθηκαν για Όσκαρ, ζωντανεύουν με απόλυτη επιτυχία το όραμα του σκηνοθέτη Baz Luhrmann και κάνουν πιο πιστή την απόδοση της εποχής. The Great Gatsby Special Effects.wmv Αντώνης Δεμερτζής Σπύρος Καρπαθιωτάκης Δημήτρης Παπαδόπουλος


Κατέβασμα ppt "THE GREAT GATSBY."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google