Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρουσιαση project ~ γ’ γυμνασιου καπαρελλιου ~ β’ λυκειου καπαρελλιου θεμα : εξαρτησιογονεσ ουσιεσ -καπνισμα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παρουσιαση project ~ γ’ γυμνασιου καπαρελλιου ~ β’ λυκειου καπαρελλιου θεμα : εξαρτησιογονεσ ουσιεσ -καπνισμα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παρουσιαση project ~ γ’ γυμνασιου καπαρελλιου ~ β’ λυκειου καπαρελλιου θεμα : εξαρτησιογονεσ ουσιεσ -καπνισμα

2 ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Εξαρτησιογόνος ουσία είναι κάθε φυσική ή συνθετική ουσία που επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ν’ αλλάξει κάποιο άτομο τη διάθεσή του. Εξάρτηση-εθισμός Εξάρτηση είναι η συνεχής ανάγκη για τη χρήση μιας ουσίας. Η εξάρτηση μπορεί να είναι: σωματική ή/ και ψυχολογική. Για να μπορεί κάποιος να χαρακτηριστεί ως εξαρτημένος πρέπει να πληρεί κάποια κριτήρια, που έχουν οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα κριτήρια αυτά είναι τα εξής: • Ανοχή ( ανάγκη για περαιτέρω αίσθηση των αποτελεσμάτων) • Ψυχολογική εξάρτηση ( επιθυμία, που ποικίλει από πολύ μικρή έως πολύ έντονη) • Στερητικό σύνδρομο ( παρουσιάζει όλους τους τύπους σωματικών αντιδράσεων μόλις σταματήσει την χρήση) • Αποτυχημένες προσπάθειες να ελέγξει τη χρήση ή τη συμπεριφορά • Εξακολούθηση της χρήσης ακόμα και αν το άτομο γνωρίζει ότι αυτό είναι καταστροφικό για τον εαυτό του.

3 Ποικιλίες ΚΑΠΝΟΥ που καλλιεργούνται στην Ελλάδα
Ποικιλίες ΚΑΠΝΟΥ που καλλιεργούνται στην Ελλάδα Μέχρι πρόσφατα καλλιεργούνταν στην Ελλάδα περί τις 80 ποικιλίες, υποποικιλίες και βιότυποι καπνών. Οι κυριώτερες ήταν: Μπασμάς Μακεδονίας. Αρωματικός καπνός Καλλιεργείται στην Ανατολική Μακεδονία. Τα φύλλα του είναι κοντά με λεπτές νευρώσεις, αρκετά ελαστικά. Μπασμάς Ξάνθης. Ο πιο αρωματικός του κόσμου , εξαιρετικής ποιότητας. Τα φύλλα του έουν μέτριο πάχος και ερυθροκίτρινο χρώμα όταν ξεραθούν. Καλλιεργείται στη Χρυσούπολη Καβάλας στο Σιδηρόνερο Δράμας και στις περιοχές της Δυτικής Θράκης. Ζίχνα. Μοιάζει με τους μπασμάδες και το άρωμα του είναι αρκετά έντονο. Καλλιεργείται στην επαρχία Φυλλίδας. .

4 Ουδέτερος Μακεδονίας. Ψηλό φυτό με μεγάλα φύλλα ανοιχτού πράσινου χρώματος. Είναι καπνά φτωχά σε νικοτίνη και το άρωμα τους είναι ελάχιστο έως ανύπαρκτο. Καλλιεργούνται σε μικρή κλίμακα σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας. Τσεμπέλια Αγρινίου. Χαμηλά φυτά με παχιά μεγάλα φύλλα χωρίς μίσχο. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό και καλλιεργούνται κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα και Θεσπρωτία. Θεωρούνται τα καλλίτερα για παρασκευή τσιγάρων και καταναλώνονται αποκλειστικά εγχώρια. Μπασή - Μπαγλή. Καλλιεργούνται στην περιοχή της Προσοτσάνης. Ψηλά καπνά , φύλλα με μίσχους μετρίου μεγέθους. Θεωρούνται μέτριας ποιότητας. Μυρωδάτα Αγρινίου. Παρά την ονομασία τους το άρωμα των καπνών αυτών είναι φτωχό. Είναι ποτιστική ποικιλία και απαιτεί υγρό έδαφος για να αναπτυχθεί. Όταν τα φύλλα ξεραθούν τότε αποκτούν χρυσοκίτρινο χρώμα. Είναι φτωχά σε περιεκτικότητα νικοτίνης. Μαχαλά. Είναι ποικιλία καπνών με πολύ λεπτά φύλλα. Το κάπνισμα τους είναι ήπιο και γλυκό ενώ δεν έχουν καθόλου άρωμα. Μπέρλι . Αμερικάνικος τύπος καπνού που τελευταία καλλιεργείται ευρέως στην Ελλάδα. Ο τύπος αυτός καλλιεργείται σε πεδινά εδάφη καλά αρδευόμενα και οι στρεμματικές αποδόσεις του είναι μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες των ανατολικών τύπων

5 ΤσιγΑρο Το τσιγάρο αποτελείται από μικρά κομμάτια επεξεργασμένου καπνού που είναι τυλιγμένα σε χαρτί. Έχει κυλινδρικό σχήμα και μπορεί να έχει στο ένα του άκρο επιστόμιο με φίλτρο. Το μήκος του δεν υπερβαίνει τα 120 χιλιοστά και η διάμετρός του τα 10 χιλιοστά. Το τσιγάρο χρησιμοποιείται για το κάπνισμα. Για αυτόν το σκοπό το ένα του (άφιλτρο) άκρο αναφλέγεται καθώς το άλλο τοποθετείται στο στόμα του καπνιστή, από όπου εισπνέεται περιστασιακά ο καπνός που παράγεται. Τοκάπνισμα τσιγάρων αυξάνει την πιθανότητα για προβλήματα υγείας, όπως είδη καρκίνων, με σημαντικότερο αυτόν του πνεύμονα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.

6 ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ
Πίσσα: Αποτελεί μίγμα βλαβερών χημικών ουσιών και χρησιμοποιείται στην ασφαλτόστρωση των δρόμων. Περίπου το 70% της πίσσας του τσιγάρου, εναποτίθεται στους πνεύμονες των καπνιστών με αποτέλεσμα να τους φράζει. Αμμωνία: Καυστική ουσία που περιέχεται σε δραστικά υγρά καθαρισμού (π.χ. υγρά για πατώματα) και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη αν την εισπνεύσει κάποιος. Φορμαλδεΰδη: Χημική ουσία με έντονη οσμή, που χρησιμοποιείται στη συντήρηση των πτωμάτων και περιέχεται σε διάφορες κόλλες και τυπογραφικές ουσίες. Η εισπνοή της φορμαλδεΰδης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση άσθματος, ιδίως τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Αρσενικό: Ισχυρό δηλητήριο που μπορεί να σκοτώσει κάθε ζωντανό οργανισμό πολύ γρήγορα. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή εντομοκτόνων, ποντικοφάρμακων κλπ και προκαλεί καρκίνο της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, των πνευμόνων και του ήπατος. Επίσης προκαλεί δυσκολίες στην ακοή, πάχυνση του δέρματος και μυρμηγκιάσματα στα χέρια και τα πόδια. Μονοξείδιο του άνθρακα: Aοσμο, δηλητηριώδες αέριο που εκπέμπεται κι από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Το μονοξείδιο του άνθρακα συνδέεται με τα συστατικά του αίματος που μεταφέρουν το οξυγόνο. Το 15% του αίματος των καπνιστών δεσμεύεται για να μεταφέρει το μονοξείδιο του άνθρακα που περιέχεται στον καπνό, αντί για το απαραίτητο οξυγόνο. Για να αναπληρωθούν όμως οι ανάγκες του οργανισμού σε οξυγόνο, η καρδιά αναγκάζεται να δουλεύει πιο έντονα, με αποτέλεσμα να φθείρεται και να καταστρέφεται.

7 Μεθάνιο: Χρησιμοποιείται ως καύσιμο για πυραύλους
Μεθάνιο: Χρησιμοποιείται ως καύσιμο για πυραύλους. Εξαιρετικά επιβλαβές για τον άνθρωπο. Κάδμιο: Εξαιρετικά επιβλαβές μέταλλο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή μπαταριών και προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και χρόνιες παθήσεις στο συκώτι, τα νεφρά και τα κόκαλα. Κυανιούχο άλας: Θανατηφόρο δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί στους θαλάμους αερίων. Χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή ποντικοφάρμακων. Ακετόνη: Ισχυρό διαλυτικό που χρησιμοποιείται ευρέως, ακόμα και για το ξέβαμμα του βερνικιού των νυχιών Γομολάκα: Χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία ως βασικό συστατικό των γυαλιστικών του ξύλου. Αρκετές μπογιές και βερνίκια περιέχουν ως βάση τους τη γομολάκα. Βενζόλιο: Καρκινογόνος κυκλικός υδρογονάνθρακας με ισχυρές διαλυτικές ιδιότητες, που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία καυσίμων και τη χημική βιομηχανία. Είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, ιδιαίτερα για άτομα κάτω των 18 ετών. Με την εισπνοή επικάθεται στα επιθήλια των πνευμόνων και στη συνέχεια κυκλοφορεί στο αίμα, το οποίο καταστρέφει αργά - αργά. Βουτάνιο: Εύφλεκτο υγρό που χρησιμοποιείται στους αναπτήρες. Εξαιρετικά επιβλαβές για τον άνθρωπο.

8 4000 ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, 43 ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΜΕΣΑ Σ' ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

9 Γιατί το κάπνισμα βλάπτει
Το κάπνισμα αποτελεί τον κυριότερο αιτιολογικό παράγοντα της χρόνιας βρογχίτιδας και του πνευμονικού εμφυσήματος. Ο καπνός του τσιγάρου καταστρέφει τους αμυντικούς μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος με αποτέλεσμα συχνές λοιμώξεις. Επίσης προκαλεί ερεθισμό των βρόγχων, υπερπαραγωγή πτυέλων, στένωση των βρόγχων και καταστροφή των κυψελίδων.

10 Επιπτώσεισ Πολλές ιατρικές καταστάσεις συνδεόμενες με το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσουν χρόνια προβλήματα υγείας. Αυξημένος κίνδυνος για τους καπνιστές, ασθένεια ούλων, μυϊκές βλάβες, κυνάγχη, πόνος λαιμού, πόνος στην πλάτη, νύστα - υπνηλία (ανώμαλη κίνηση ματιών), Buerger's ασθένειες (βαριά ασθένεια του κυκλοφορικού), οφθαλμικές, μυκητομολύνσεις, καταρράκτης, οστεοπόρωση, πολύποδας παχέος εντέρου, οστεοαρθρίτιδα, Crohn's Χρόνιες παθήσεις, ανικανότητα στύσης, κατάθλιψη, PVD, διαβήτης, πνευμονία, απώλεια ακοής, ψωρίαση, γρίπη, ρυτίδωση δέρματος, ανικανότητα, στομαχικό έλκος, οπτική νευροπάθεια, ρευματοειδής αρθρίτιδα, τραυματισμοί συνδέσμων, πληγές στους τένοντες, εκφυλισμός κηλίδας, αμβλυωπία καπνού (απώλεια όρασης), φυματίωση, απώλεια δοντιών.

11 Λειτουργίες που υποβαθμίζονται στους καπνιστές
Λειτουργίες που υποβαθμίζονται στους καπνιστές. Εκσπερμάτωση (απώλεια όγκου), μείωση ποσότητας σπέρματος, γονιμότητα, μείωση κινητικότητας σπέρματος, ανοσοποιητικό σύστημα, μικρότερη ικανότητα σπέρματος να εισχωρήσει στο ωάριο, εμμηνόπαυση (πρόωρη έναρξη), αυξάνουν οι σπερματικές ανωμαλίες. Σοβαρότερα συμπτώματα: άσθμα, σοβαρές ασθένειες, χρόνια ρινίτιδα (φλεγμονή της μύτης) MS, διαβήτης αμφιβληστροειδούς χιτώνα (μάτια), οπτική νευρίτιδα

12 ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΛΑΙΜΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΜΦΥΣΗΜΑ

13 ΠαθητικΟ ΚΑπνισμα Παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή καπνού από
καπνικά προϊόντα χωρίς τη θέληση, με τους παθητικούς καπνιστές να γίνονται θύματα των ενεργητικών καπνιστών, αυτών δηλαδή που προβαίνουν στην πράξη του καπνίσματος.

14 Τι είναι Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει κυρίως την χρόνια βρογχίτιδα, και το πνευμονικό εμφύσημα. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η στένωση των βρόγχων και η καταστροφή των κυψελίδων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ροής του αέρα στους πνεύμονες, κυρίως κατά την εκπνοή.

15 ΣυχνΟτερα συμπτΩματα τησ ΧΑΠ
ΗΠΙΑ ΧΑΠ ΜΕΤΡΙΑ ΧΑΠ ΣΟΒΑΡΗ ΧΑΠ Πρωινός βήχας Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις αναπνευστικού Δυσκολία στη διάρκεια έντονης άσκησης Τα συμπτώματα πιθανώς δεν γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή και επιδεινώνονται με το χρόνο Βήχας και παραγωγή πτυέλων Δύσπνοια με ή χωρίς συριγμό, κατά τη βαριά άσκηση Οξεία επιδείνωση των συμπτωμάτων, που σχετίζονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού Βήχας και συριγμός Σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και σε ελαφρά σωματική δραστηριότητα Ρόγχος κατά τη βίαια εκπνοή

16 ΚλινικΗ ΕικΟνα τησ ΧΑΠ Χρονία Βρογχίτις Εμφύσημα

17 Επιπτώσεισ τησ ΧΑΠ Ανεπάρκεια Αναπηρία Ανικανότητα Am (1999) The WHO has outlined the issues with progressive chronic diseases. Diseases such as COPD lead to impairment of organ function, decreased ability to perform tasks of daily living and hence a handicap to one’s lifestyle. It is hoped that Spiriva can lead to improvements in the problems outlined with progressive chronic diseases. Witek TJ. Anticholinergic bronchodilators. Respir Care Clin North Am. 1999;5(4):

18

19

20

21

22

23

24

25

26 ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ : Γ’ Γυμνασίου Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ~ Αγγελική Πετεινάρη ~Στάμου Σωτήρης ~Κατερίνα Γερογιάννη ~Αννα-Μαρια Τάφα ~Βίκυ Μπότση ~Τόλης Πετεινάρης ~ Μαρία Κοντογιάννη ~ΠαντελήςΓερογιαννής ~Παντελής Λύρης ~Γιώργος Γερογιάννης ~Νίκος Κόλλιας ~Ντετιόνα Τάφα ~Έφη Σταμέλλου ~Αντώνης Γιώτης ~ Χρήστος Τάφα ~Τάσος Μπέκας ~Αλεξάνδρα Φλώρου ~Έυα Παπαναγώτου

27 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : ~Χρυσάνθη Πατσοπούλου ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ~Οικονόμου Αθανάσιος ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Στάμου Σωτήρης ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Στάμου Σωτήρης

28


Κατέβασμα ppt "Παρουσιαση project ~ γ’ γυμνασιου καπαρελλιου ~ β’ λυκειου καπαρελλιου θεμα : εξαρτησιογονεσ ουσιεσ -καπνισμα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google