Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ; Κλωνοποίηση είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός ή περισσότερων ακριβών αντιγραφών από ένα πρότυπο. Στο χώρο της Βιολογίας αυτό το πρότυπο μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα μόριο (π.χ. DNA ή RNA) ή ένα γονίδιο,ένα κύτταρο (π.χ. βακτήριο, λεμφοκύτταρο), ή ακόμη και ένα πολυκύτταρο οργανισμό. Με τη μοριακή κλωνοποίηση επιδιώκεται η αντιγραφή μορίων ή γονιδίων με σκοπό την ευχερέστερη μελέτη τους ή εκμετάλλευσή τους. Με την κλωνοποίηση μικροοργανισμών επιδιώκεται η παραγωγή πολλαπλών αντιγράφων ενός μικροοργανισμού, στον οποίο έχει εισαχθεί ένα ευνοϊκό για τα προϊόντα του γονίδιο. Η κλωνοποίηση πολυκύτταρων οργανισμών στους οποίους έχουν εισαχθεί με τη μεθόδο του ανασυνδυασμένου DNA ανθρώπινα γονίδια ,πέραν του επιστημονικού ενδιαφέροντος μπορεί να αποβεί μια πολύτιμη πηγή φαρμακευτικών πρωτεϊνών, όπως η ινσουλίνη. Η εφαρμογή της διαδικασίας αυτής στον άνθρωπο (αναπαραγωγική κλωνοποίηση) αντιμετωπίζει προβλήματα ηθικής, ωστόσο είναι επιτρεπτή για θεραπευτικούς σκοπούς.

3 Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Η Κλωνοποίηση στην ιατρική βοηθάει για τον έλεγχο, την πρόληψη, την διάγνωση και την θεραπεία των μεταδιδόμενων ασθενειών, ακόμη και στην διάγνωση σε μια συγκεκριμένη ασθένεια. Επείσης βοηθάει στην δημιουργία νεων φαρμάκων με αποκλειστική εφαρμογή στο γονότυπο του κάθε ασθενούς. Η δημιουργία τράπεζας μοσχευμάτων δίνει μια λύση στους ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να κρατηθούν στη ζωή χωρίς την βοήθεια κάποιου μοσχεύματος που το έχει δωρίσει κάποιος άλλος για να σωθεί μία άλλη ανθρώπινη ζωή. Η κλωνοποίηση βοηθάει στο να γίνονται έρευνες πάνω σε ανίατες αρρώστιες όπως είναι το Αλτσχάιμερ,το Πάρκινσον , ο καρκίνος όπου ταλεπωρούνται πολύ ανθρωποι και στο τέλος πεθαίνουν ενώ έχουν δώσει μάχη ενάντια του θανάτου. Ο προγενετικός έλεγχος ο οποίος θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί χάρις της κλωνοποίησης θα βοηθάει στην ρύθμιση της ανθρώπινης ζωής και θα την αποτρέπει από γενετικές ανωμαλίες.

4 ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ
Οι πειραματικές εφαρμογές έχουν απρόβλεπτες και σοβαρές συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή όπως : θα αποκτήσουμε ένα εφιαλτικό γνώρισμα όπου θα γνωρίζουμε τον χρόνο ζωής μας από την μέρα που ερχόμαστε στον κόσμο. Θα υπάρχει το πρόβλημα της πρόωρης γήρανσης λόγω των γεννήσεων θνησιγενών νεογνών με συγγενικές ανωμαλίες. Υπάρχει ο κίνδυνος της εμπορικής εκμετάλλευσης των προϊόντων της ανθρώπινης κλωνοποίησης για λόγους οικονομικού συμφερόντων. Η συγκέντρωση πληροφοριών για το γονιδιακό υλικό ενός πληθυσμού σε κεντρική βάση δεδομένων δημιουργεί κινδύνους, διότι οι εργοδότες δεν προσλαμβάνουν άτομα με μικρό χρόνο ζωής έτσι απαλλάσονται από τις αποζημιώσεις και από τις ιατροφαρμακευτικές περιθάλψεις.

5 ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΦΟΒΟΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΦΟΒΟΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ Ο φόβος των ανθρώπων είναι ένα βασικό στοιχείο το οποίο καθυστερεί την εξέλιξη της επιστήμης. Σ’ αυτό το θέμα υπεύθυνοι δεν είναι μόνο οι άνθρωποι αλλά και οι επιστήμονες οι οποίοι δεν τους εξηγούν τα θετικά και τα αρνητικά της κλωνοποίησης. Έτσι η άγνοια και ο φόβος είναι αρνητικές προκαταλήψεις ενάντια του ανθρώπου διότι δεν το βοηθάει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα. Γι΄ αυτό είναι ανάγκη να διαφωτίζεται η κοινωνία και να εξοικειώνεται με τα επιτεύγματα της επιστήμης. Ένα επαρκώς ενημερωμένο κοινό είναι ένα απαιτητικό κοινό που ξέρει να διεκδικεί και να διασφαλίζει τα δικαιώματά του. Ένας άλλος τρόπος για να ξεπεράσει τον φόβο του ο άνθρωπος είναι να δημιουργηθούν επιτροπές οι οποίες θα δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα των ανθρώπων που στηρίζονται πάνω στην επιστήμη. Διάλογος, συνεργασία των μελών της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Οι ίδιοι οι επιστήμονες οφείλουν να περιφρουρήσουν το έργο τους από λογής αυθαίρετες παρεμβάσεις. Επίσης είναι αναγκαία η διάδοση της επιστημονικής γνώσης που αφορά το γονιδίωμα και τη γενετική έρευνα σε διεθνές επίπεδο καθώς και η πολιτιστική συνεργασία μεταξύ βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων κρατών.

6 Παγκόσμια Διακήρυξη για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

7 ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ,ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ,ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η μοναδικότητα και η διαφορετικότητα των ανθρώπων είναι θεμελιώδεις αξίες και δεν μπορούν καλυφθούν από κανένα αποτέλεσμα επιστημονικών ερευνών, συμπεριλαμβανομένης της αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος. Με αυτό το πνεύμα συντάχθηκε η «Παγκόσμια Διακήρυξη για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΟΥΝΕΣΚΟ στην 29η Συνοδό της, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1997. Το ανθρώπινο γονίδιο αποτελεί ένα μέλος της ανθρώπινης κοινωνίας , καθώς αποτελει την αναγνώρίσει της μοναδικότητας και της διαφορετικότητας κάθε μέλους της κοινωνίας. Κατά μία έννοια συμβολίζει την κληρονομιά της ανθρωπότητας. Η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του καθενός είναι σεβαστά, ανεξάρτητα από τα γενετικά του χαρακτηριστικά. Λόγω αυτής της αξιοπρέπειας, κάθε αναγωγή του ατόμου στα γενετικά του χαρακτηριστικά είναι απαράδεκτη και ο σεβασμός της μοναδικότητας και της διαφορετικότητας του επιβεβλημένος.

8 ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το ανθρώπινο γονιδίωμα στη φυσική του κατάσταση δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για οικονομικό κέρδος. Κάθε έρευνα, θεραπεία ή διάγνωση που επηρεάζει το γονιδίωμα ενός ατόμου θα επιτρέπεται μόνο αφού προηγουμένως έχουν εκτιμηθεί σε βάθος τα δυνατά οφέλη και οι δυνατοί κίνδυνοι που απορρέουν από μία τέτοια ενέργεια και πάντα εφόσον αυτή η ενέργεια βρίσκεται σε συμφωνία με ό,τι άλλο προβλέπει η εθνική νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η προκαταρκτική, αβίαστη και επίσημη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου προσώπου. Αν το άτομο δεν είναι σε θέση να συναινέσει, η σχετική συγκατάθεση ή η εξουσιοδότηση θα επιτυγχάνεται όπως ορίζει ο νόμος, με γνώμονα τα συμφέροντα του ενδιαφερομένου ατόμου. Επιπλέον, στην περίπτωση της έρευνας, τα πρωτόκολλα θα υποβάλλονται για προκαταρκτικό έλεγχο σύμφωνα με τους σχετικούς διεθνείς και εθνικούς κανόνες και οδηγίες. Αν σύμφωνα με το νόμο ένα άτομο δεν είναι σε θέση να συναινέσει, η έρευνα που θα επηρεάσει το γονιδίωμα του θα μπορεί να διεξαχθεί μόνο εφόσον αποσκοπεί ευθέως στη βελτίωση της υγείας του και θα υπόκειται σε όλους τους κανόνες προστασίας που ορίζει ο νόμος. Έρευνα η οποία δεν αποφέρει άμεσο όφελος στην υγεία του ενδιαφερομένου μπορεί να διεξαχθεί μόνο εξαιρετικά, με την πλέον ενδεδειγμένη προσοχή, και μόνο αν εκθέτει το άτομο στον ελάχιστο κίνδυνο και του επιφέρει την ελάχιστη ενόχληση και εφόσον η έρευνα αποσκοπεί στο να συνεισφέρει οφέλη στην υγεία άλλων ατόμων της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας και των ιδίων γενετικών συνθηκών, και πάλι εφόσον η έρευνα συμφωνεί με τους όρους που προβλέπει ο νόμος και τέλος υπό την προϋπόθεση ότι δεν αντίκειται στα ατομικά δικαιώματα του ενδιαφερομένου.

9 Κανείς δεν θα υπόκειται σε διακρίσεις που απορρέουν από τα γενετικά χαρακτηριστικά και οι οποίες αποσκοπούν ή θα έχουν ως αποτέλεσμα την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η κατοχή ή η διατήρηση γενετικών δεδομένων, τα οποία σχετίζονται με την ταυτότητα κάποιου ατόμου και τα οποία εξυπηρετούν ερευνητικούς ή άλλους σκοπούς, θα πρέπει να είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα, όπως ορίζει ο νόμος. Κάθε άτομο θα έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με τη διεθνή και την εθνική νομοθεσία, να διεκδικήσει αποζημίωση για κάθε ζημιά που θα υποστεί και η οποία θα προέρχεται με άμεσο και ρητό τρόπο από χρήση που επηρεάζει το γονιδίωμά του. Για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, κάθε απόκλιση από τις αρχές της συναίνεσης και του ιδιωτικού απορρήτου θα είναι αποδεκτή μόνο εφόσον ο νόμος το προβλέπει και ισχυροί λόγοι συνηγορούν σε αυτήν και μόνο, εφόσον αυτή κινείται εντός των πλαισίων της διεθνούς και της εθνικής νομοθεσίας καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

10 ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Καμία έρευνα ή ερευνητική εφαρμογή που αφορά το ανθρώπινο γονιδίωμα, ιδιαίτερα στο πεδίο της βιολογίας, της γενετικής και της ιατρικής, δεν μπορεί να υπερισχύει του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των ατόμων ή, όπου μπορεί να εφαρμοστεί, των ομάδων πληθυσμού. Πρακτικές που είναι αντίθετες με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όπως η δια της κλωνοποίησης αναπαραγωγή των ανθρώπων, δεν πρέπει να επιτρέπονται. Η ελευθερία της έρευνας, που είναι απαραίτητη για την πρόοδο της γνώσης, είναι μέρος της ελευθερίας της σκέψης. Οι εφαρμογές της έρευνας περιλαμβανομένων των εφαρμογών στη βιολογία, τη γενετική και την ιατρική, που αφορούν το ανθρώπινο γονιδίωμα, οφείλουν να αναζητούν τρόπους ανακούφισης από τα βάσανα και να βελτιώνουν την υγεία των ατόμων και το ανθρώπινο γένος ως σύνολο.

11 ΜΑΘΗΤΕΣ: ΣΑΡΑΦΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΥΡΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΩΥΣΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΛΑΧΑΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:


Κατέβασμα ppt "ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google