Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ      ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Β1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ      ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Β1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ      ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ
Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Β1

2 ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ
ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΠΟΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ-ΕΛΕΝΗ ΓΚΑΣΔΡΟΓΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΝΕΤΣΙ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΝΕΛΑ ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΟΥΛΗ ΑΝΘΗ ΜΠΑΖΟΥΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

3 ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα σπήλαια είναι υπόγειες διαδρομές. Γεννημένα από το χρόνο και την πέτρα που την διαβρώνει το νερό, διηγούνται με τον τρόπο τους μέσα από τα βάθη της γης , τη δική τους ιστορία. Η γνωριμία με τον τρόπο που δημιουργούνται τα σπήλαια δεν είναι μόνον επιστημονική γνώση, είναι κυρίως το μέσο για να μελετήσουμε και να τα προστατεύσουμε.

4 Συνοπτική παρουσίαση δημιουργίας των σπηλαίων
Τα σπήλαια είναι κενοί χώροι μέσα στα πετρώματα, έχουν είσοδο που επιτρέπει την επικοινωνία με την επιφάνεια και διαστάσεις τέτοιες ώστε να είναι δυνατή η είσοδος του ανθρώπου. Κάθε σπήλαιο μπορεί να είναι συνολικά ή κατά ένα μέρος γεμάτο με ιζήματα, δηλαδή με υλικά που μεταφέρονται εκεί κυρίως από τη διάβρωση των πετρωμάτων, από νερό ή πάγο .Η ερμηνεία του τρόπου δημιουργίας και εξέλιξης των σπηλαίων και των συστημάτων σπηλαίων είναι η σπηλαιογένεση, η οποία όμως περιλαμβάνει και τις φάσεις όπου η κίνηση του νερού γίνεται σε πολύ στενούς αγωγούς που δεν μπορούν λόγω μεγέθους να θεωρηθούν σπήλαια λόγω του παραπάνω ορισμού, καθώς και τις φάσεις όπου τα σπήλαια αρχίζουν να καταρρέουν και να καταστρέφονται.

5 Οικοσύστημα των σπηλαίων
Τα σπήλαια αποτελούν ένα άγνωστο κόσμο για τους περισσότερους από εμάς Αυτό που δεν έχουμε όμως γνωρίσει, είναι η μεγάλη ποικιλία ζωικών οργανισμών που γεννιέται, αναπτύσσεται, συντηρείται, πολλαπλασιάζεται και πεθαίνει στο ιδιαίτερο περιβάλλον των σπηλαίων.

6 ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΕΣ

7 ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΗΣ Ο σταλακτίτης δημιουργείται από τη σταδιακή εναπόθεση ανθρακικού ασβεστίου (ασβεστίτης) κατά τη διάρκεια σταγονοροής στο εσωτερικό των σπηλαίων και των εγκοίλων που βρίσκονται σε ασβεστολιθικά πετρώματα. Συνήθως έχουν κυλινδρικό - κωνικό σχήμα και κρέμονται από την οροφή των σπηλαίων.

8 ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΗΣ Ο σταλαγμίτης δημιουργείται με μια παρόμοια διαδικασία με τη δημιουργία του σταλακτίτη, στο δάπεδο σπηλαίων που βρίσκονται σε ασβεστολιθικά πετρώματα.Για τη δημιουργία σταλακτιτών και σταλαγμιτών χρειάζεται να περάσουν πολλές χιλιάδες χρόνια. Πολλές φορές δημιουργούνται εντυπωσιακές μορφές σταλαγμιτών που μοιάζουν με νούφαρα, μανιτάρια, δίσκους κλπ. Οι σταλαγμίτες μαζί με τους σταλακτίτες αποτελούν τον πιο συνηθισμένο διάκοσμο ενός σπηλαίου.

9 Κύκλος του νερού Ο υδρολογικός κύκλος, ή αλλιώς ο κύκλος του νερού, περιγράφει την παρουσία και την κυκλοφορία του νερού στην επιφάνεια της Γης, καθώς και κάτω και πάνω απ’ αυτή. Το νερό της Γης είναι πάντα σε κίνηση και πάντα σε αλλαγή, από την υγρή μορφή στην αέρια ή σε πάγο ξανά και αντίστροφα. Ο κύκλος του νερού λειτουργεί εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Η ζωή στη Γη εξαρτάται απ’ αυτόν. Η Γη θα ήταν πολύ αφιλόξενο μέρος

10 Σπήλαιο Περάματος-Ιωαννίνων (γενικά στοιχεία)
Το σπήλαιο αποτελεί τμήμα κοίτης υπόγειου ποταμού, που διανοίχθηκε κατά την προτεταρτογενή εποχή, ηλικίας χρόνων περίπου. H θερμοκρασία του αέρα είναι 180 Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία των υδάτων των μικρών λιμνών που σχηματίζονται εντός του Σπηλαίου είναι 140 Κελσίου. Η τουριστική διαδρομή του, έχει μήκος μέτρα και η έκταση που καλύπτει είναι m2

11 video

12 Τοποθεσία σπηλαίου Βρίσκεται 4 χλμ. από τα Γιάννενα, στο δρόμο προς το Μέτσοβο. Οι αίθουσες σε διαδρομή 850 μέτρων, είναι γεμάτες από σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε παράξενες μορφές, χρώματα, φωτεινότητα των κρυστάλλων κ.λπ.. Διάκοσμος φανταστικός που αναδεικνύει το σπήλαιο σε ένα από τα καλύτερα της χώρας.

13 Σπηλαιοθεραπεία (το ενδιαφέρον αυξάνετε)
'Ηδη τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει το ενδιαφέρον του κόσμου και κυρίως των ειδικών, διαφόρων επιστημονικών κλάδων σχετικά με το πρόβλημα αξιοποίησης (χρήσης) των χώρων μέσα στα σπήλαια για τη διατήρηση και ανανέωση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Ο άνθρωπος βεβαίως, πριν πολλών ετών, είχε γνωρίσει, ότι ορισμένοι υπόγειοι χώροι διαθέτουν τέτοιες Φυσικό-Χημικές ιδιότητες, που στο σύνολο τους επιδρούν θεραπευτικά σε μία σειρά ασθένειες του ανθρώπινου οργανισμού. Στη σημερινή εποχή, οι επιστημονικές έρευνες και η ανάλυση των επιστημονικών γνώσεων, ερμηνεύουν βαθμιαία τις συγκεκριμένες ευεργετικές ιατρικές τους επιδράσεις.

14 Αυτήν την στιγμή πλέον γνωρίζουμε ότι οι κυριότεροι παράγοντες είναι οι παρακάτω: 1. Η θερμότητα του αέρος και τα ρεύματα που δημιουργεί. 2. Οι αλλαγές και η σχετική υγρασία. 3. Η μη παρουσία όζοντος στους χώρους των σπηλαίων. 4. Το χαμηλό ή και μηδενικό περιεχόμενο μικροοργανισμών. 5. Σωματίδια ραδιενεργά (προϊόντα ραδίου και ακτίνες γάμα). 6. Η μη παρουσία σκόνης, ενώ υπάρχουν τα μικρά σταγονίδια υγρασίας. 7. Το όξινο περιβάλλον και η παρουσία ασβεστίου και μαγνησίου και μια σειρά άλλοι παράγοντες, φυσικοί, χημικοί των σπηλαίων επιδρούν θετικά στην Κλιματοθεραπεία.

15 Πότε και πώς ανακαλύφθηκε
Παλαιοί κάτοικοι των Ιωαννίνων, διηγούνται ότι η είσοδος του Σπηλαίου ήταν γνωστή πριν από το 1900 και ότι ο μπέης Χολιάσης Εφέντης την έκλεισε περί το 1907 για λόγους ασφαλείας. Από τότε όμως τίποτα δε θύμιζε την ύπαρξή του. Γνωστό έγινε κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (1940) από κατοίκους του χωριού οι οποίοι κρύβονταν στα κοιλώματα του λόφου Γκορίτσα,για να προφυλαχθούν από τους βομβαρδισμούς των αεροπλάνων.

16 Το εσωτερικό ωστόσο του Σπηλαίου n παρέμεινε άγνωστο, από το φόβο ή και το δέος που προκαλούσε, γιατί έπρεπε να προχωρήσει κανείς έρποντας επί 100 περίπου μέτρα, για να φτάσει σε θαλάμους με ψηλές οροφές. Μετά τον πόλεμο, και συγκεκριμένα το έτος 1951, περνώντας από εκεί τυχαία ο γεωλόγος-σπηλαιολόγος, Ιωάννης Πετρόχειλος έμαθε για την ύπαρξή του. Εισχώρησε σε αυτό και θαύμαζε επί ατέλειωτες ώρες το έξοχο αριστούργημα της ελληνικής φύσης, το πρώτο σε μέγεθος και ομορφιά που συναντούσε στον τόπο μας. Οι εξερευνήσεις συνεχίστηκαν κατά τα έτη , οπότε και αποκαλύφθηκαν νέα διαμερίσματα. Μεγαλόπρεποι διάδρομοι, εκτεταμένοι θάλαμοι καθώς και ο πλούσιος και πρωτόφαντος στολισμός του παρέπεμπαν σε πολυτελές παλάτι, όπου μόνο χθόνιοι θεοί θα μπορούσαν να κατοικούν. Έτσι λοιπόν το Σπήλαιο Περάματος αφιερώθηκε στον Πλούτωνα και την Περσεφόνη.

17 ΠΗΓΕΣ WWW.WIKEPEDIA.GR WWW.YOUTUBE.COM
                        ΠΗΓΕΣ   ο κύκλος του νερού Υπουργείο περιβάλλοντος

18 ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ      ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Β1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google