Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ
Β3-ΟΜΑΔΑ 4 ΘΕΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΡΕΤΣΟΥ ΑΝΝΑ ΠΑΤΛΙΤΖΙΑΝΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΤΡΩΤΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΖΙΑΣΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

2 ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ Με τον όρο σπηλαιολογία εννοείται η επιστημονική έρευνα των σπηλαίων και άλλων καυστικών χαρακτηριστικών, η διαμόρφωση, η δομή, οι φυσικές ιδιότητες, η ιστορία, οι ιδιαίτερες μορφές ζωής και οι φυσικές διαδικασίες μέσω των οποίων σχηματίζονται (σπηλαιογενηση) και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου (σπηλαιομορφωλογια).

3 Γενικά η μεθοδική και συστηματική μελέτη των σπηλαίων αναπήδησε ως αυτοτελή επιστήμη κατά τον 19ο αιώνα εκ της Γεωλογίας και της Φυσικής Γεωγραφίας. Ο όρος σπηλαιολογία εφαρμόζεται σήμερα ενίοτε -στην Ελλάδα σχεδόν ταυτίζονται οι δύο έννοιες- για την αθλητική δραστηριότητα της εξερεύνησης σπηλαίων. Ως διεπιστημονικός κλάδος η σπηλαιολογία συνδυάζει στη σύγχρονη μορφή της γνωστικά πεδία διαφόρων επιστημών, όπως είναι η γεωλογία, η παλαιοντολογία, η ανθρωπολογία, η υδρολογία, η τoπογραφία, η βιολογία και η αρχαιολογία, ανάλογα με τον τύπο της επ΄ αυτής έρευνας.

4 Η Επιστημονική Έρευνα στο Σπήλαιο Κοψιάς-Μαντινείας
Τα Ανθρώπινα Σκελετικά Ευρήματα του Σπηλαίου Κοψιά Μαντινείας. Η πρώτη έρευνα του σπηλαίου «Κοψιά» κοντά στο χωριό Κοψιά της Μαντινείας πραγματοποιήθηκε το έτος 1902 από μια Ελληνογαλλική ομάδα σπηλαιολόγων, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσίευσε λίγα χρόνια αργότερα ο Ν. Σιδερήδες στο ιταλικό σπηλαιολογικό περιοδικό SPELUNCA. Η πιο σημαντική, ίσως πληροφορία, αφορούσε στην παρουσία πλήθους ανθρώπινων οστών στο εσωτερικό του σπηλαίου, που η παρουσία τους αποδόθηκε σε πιθανό αποκλεισμό και βίαιο θάνατο ανθρώπων στο σπήλαιο.

5 Τα έτη 1974 και 1975 η εξερεύνηση και χαρτογράφηση του σπηλαίου συνεχίστηκε από μιαν άλλη Ελληνογαλλική ομάδα με υπεύθυνο το σπηλαιολόγο Ι. Ιωάννου. Τέλος, το έτος 1981 ο βιολόγος Α.Μπαρτσώκας ανακοίνωσε τα συμπεράσματα μια ερευνητικής προσπάθειας που είχε για επίκεντρο τη μελέτη των παλαιοανθρωπολογικών ευρημάτων της σπηλιάς. Για τη μελέτη των ανθρωπολογικών ευρημάτων του σπηλαίου πραγματοποιήσαμε σειρά εργασιών, κυρίως συλλογής επιφανειακών στοιχείων, παρατηρήσεων και φωτογραφήσεων. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον εντοπισμό και τη χωροταξική κατανομή των σκελετικών ευρημάτων και στη λεπτομερή αποτύπωση των χώρων της σπηλιάς που περιέχουν ανθρώπινα οστά.

6 ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ Περιγραφή του Σπηλαίου Κλιματολογικά Στοιχεία
ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ Περιγραφή του Σπηλαίου Κλιματολογικά Στοιχεία Το σπήλαιο αποτελεί τμήμα κοίτης υπόγειου ποταμού, που διανοίχθηκε κατά την τεταρτογενή εποχή, ηλικίας χρόνων περίπου . Η τουριστική διαδρομή του, έχει μήκος μέτρα και η έκταση που καλύπτει είναι m2, ενώ η υψομετρική του διαφορά από την είσοδο έως την έξοδο είναι 25 μέτρα περίπου. H θερμοκρασία του αέρα είναι 180 Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία των υδάτων των μικρών λιμνών που σχηματίζονται εντός του Σπηλαίου είναι 140 Κελσίου. Η σκληρότητά τους είναι 180 Γαλλικών με P.H 5,5 και η υγρασία του Σπηλαίου αγγίζει το 100%.

7 Ηλιοθεραπεία 'Ήδη τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει το ενδιαφέρον του κόσμου και κυρίως των ειδικών, διαφόρων επιστημονικών κλάδων σχετικά με το πρόβλημα αξιοποίησης (χρήσης) των χώρων μέσα στα σπήλαια για τη διατήρηση και ανανέωση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Ο άνθρωπος βεβαίως, πριν πολλών ετών, είχε γνωρίσει, ότι ορισμένοι υπόγειοι χώροι διαθέτουν τέτοιες Φυσικό-Χημικές ιδιότητες, που στο σύνολο τους επιδρούν θεραπευτικά σε μία σειρά ασθένειες του ανθρώπινου οργανισμού. Στη σημερινή εποχή, οι επιστημονικές έρευνες και η ανάλυση των επιστημονικών γνώσεων, ερμηνεύουν βαθμιαία τις συγκεκριμένες ευεργετικές ιατρικές τους επιδράσεις. Αυτήν την στιγμή πλέον γνωρίζουμε ότι οι κυριότεροι παράγοντες είναι οι παρακάτω: 1. Η θερμότητα του αέρος και τα ρεύματα που δημιουργεί. 2. Οι αλλαγές και η σχετική υγρασία. 3. Η μη παρουσία όζοντος στους χώρους των σπηλαίων. 4. Το χαμηλό ή και μηδενικό περιεχόμενο μικροοργανισμών. 5. Σωματίδια ραδιενεργά (προϊόντα ραδίου και ακτίνες γάμα). 6. Η μη παρουσία σκόνης, ενώ υπάρχουν τα μικρά σταγονίδια υγρασίας. 7. Το όξινο περιβάλλον και η παρουσία ασβεστίου και μαγνησίου και μια σειρά άλλοι παράγοντες, φυσικοί, χημικοί των σπηλαίων επιδρούν θετικά στην Κλιματοθεραπεία.

8 http://conference.arcadians.gr/index.php?it emid=17&catid=2
ΠΗΓΕΣ ΟΜΑΔΑ 4 emid=17&catid=2 on=com_content&view=article&id=24&Ite mid=15&lang=el


Κατέβασμα ppt "ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google