Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης στην προστασία και ανάδειξη του

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης στην προστασία και ανάδειξη του"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης στην προστασία και ανάδειξη του
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ-ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ-ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ “East Macedonia & Thrace National Park” Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης στην προστασία και ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας & Θράκης Δρ. Μάνος Κουτράκης Πρόεδρος Δ.Σ. Φ.Δ. Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας Τακτικός Ερευνητής -Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) Νέα Πέραμος, ΚΑΒΑΛΑ

2 ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Το Εθνικό Πάρκο Αν. Μακεδονίας & Θράκης περιλαμβάνει τις περιοχές των προστατευομένων υγροτόπων Δέλτα Νέστου, Λ. Βιστωνίδας, Λ. Ισμαρίδας, των λιμνοθαλασσών Θράκης και της ευρύτερης περιοχής τους. Συνολική χερσαία και υδάτινη έκταση στρέμματα. Είναι το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο στην Ελλάδα (22 λιμνοθάλασσες). Οι περιοχές αυτές (2 από τις 11 συνολικά της Ελλάδας) αρχικά εντάχθηκαν στη Σύμβαση Ραμσάρ (1974). Το 1992 εντάχθηκαν στο δίκτυο των περιοχών Natura. Το 1996 εκδόθηκε η πρώτη ΚΥΑ για την προστασία και διαχείριση των περιοχών και ιδρύθηκε το Εθνικό Πάρκο Αν. Μακεδονίας & Θράκης. Το 2008 εκδόθηκε νέα ΚΥΑ που ισχύει μέχρι σήμερα (Κ.Υ.Α 44549, Φ.Ε.Κ. 497/Δ/ ). Αναμένεται η έκδοση ΠΔ.

3 ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας- Ισμαρίδας είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συστάθηκε τον Απρίλιο 2003, με ΚΥΑ των Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Ανάπτυξης, ως θεσμοθετημένο όργανο διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Α.ΜΑ.Θ. Οι κύριοι σκοποί του Φ.Δ. (Ν. 2742/99, άρθρο 15) είναι: Η διατήρηση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας. Η αποκατάσταση και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών της περιοχής. Η τοπική ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ανάπτυξη του οικοτουρισμού. Η κοινωνική, οικονομική και η πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

4

5 Αρμοδιότητες-Δράσεις:
Σχέδιο Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής: Ολοκληρώθηκε τέλη 2010 2. Σύστημα Επιστημονικής Παρακολούθησης (ΣΕΠ) Παρακολούθηση προστατευομένων ειδών και τύπων οικοτόπων που οφείλει να παρακολουθεί η χώρα μας σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Στο ΕΠ αυτά είναι: 5 θαλάσσιους και 18 χερσαίους τύπους οικοτόπων, 2 θηλαστικά (βίδρα, τσακάλι), 9 αμφίβια & ερπετά (περιλαμβάνεται η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta), 6 ψάρια (τα 2 ενδημικά), 3 ασπόνδυλα (ελαφοκάνθαρος, πράσινη λιβελούλα, πεταλούδα των βάλτων) και 41 είδη πουλιών.

6 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
ΘΡΙΤΣΑ – Alosa vistonica (υπό εξαφάνιση ενδημικό είδος Βιστωνίδας) ΑΛΑΪΑ ή ΓΕΛΑΡΤΣΑ - Alburnus vistonicus (ενδημικό είδος Βιστωνίδας-Φιλιούρη)

7 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Θαλασσαετός Haliaaetus albicilla (χαρακτηριστικό είδος του Πάρκου) Τσακάλι – Canis aureus (Στο Δ. Νέστου ο μεγαλύτερος πληθυσμός στην Ελλάδα)

8 Πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση νέων μελετών
Αρμοδιότητες-Δράσεις: 3. Η παροχή γνωμοδοτήσεων για έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν στο ΕΠ ΑΜΑΘ Το 2011 διαβιβάστηκαν στον ΦΔ 110 μελέτες (21% περισσότερες από 2010) προς γνωμοδότηση. Στη διαδικασία είναι σημαντική η συμβολή της Επιστημονικής Επιτροπής. Δημιουργία Βάσης Δεδομένων GIS με τις μελέτες που έχουν κατατεθεί στο Φ.Δ. από το 2008 Πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση νέων μελετών Οι μελέτες προς γνωμοδότηση παρουσιάζουν αυξητική τάση στο πέρασμα των χρόνων

9 Δράσεις: Αρμοδιότητες: Επόπτευση - Φύλαξη
4. Η επικουρία των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών στον έλεγχο εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών και πολεοδομικών όρων…. Δράσεις: Επόπτευση - Φύλαξη Στο Δέλτα του Νέστου στο Δυτικό αλλά και ανατολικό τμήμα οι εκτεταμένες αμμοληψίες είναι το σπουδαιότερο πρόβλημα. Στην Λίμνη Βιστωνίδα και τις Θρακικές Λιμνοθάλασσες σημαντικότερα προβλήματα και αιτίες υποβάθμισης των οικοσυστημάτων της περιοχής είναι η παράνομη ρίψη μπαζών, οι εκτεταμένες υλοτομίες ιδιαίτερα στο παραποτάμιο δάσος του Κοσύνθου, αλλά και το κυνήγι γύρω από τις λιμνοθάλασσες. Παράνομες υλοτομίες Παράνομες αμμοληψίες

10 Δράσεις: Αρμοδιότητες:
5. Η κατάρτιση μελετών και ερευνών, καθώς και η εκτέλεση τεχνικών ή άλλων έργων που… είναι απαραίτητα για την προστασία, διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των προστατευομένων αντικειμένων.... Δράσεις: Ανάπτυξη οικοτουριστικής υποδομής, παρατηρητήριο, μονοπάτια, ποδηλατόδρομος, οικοτουριστικό πάρκο, πιλοτικό έργο οικιακής διαχείρισης λυμάτων, τεχνητού υγροτόπου Βάσσοβας, κλπ.

11 Περιθάλψεις – Απελευθερώσεις ειδών

12 ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ- ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Αρμοδιότητες: 6. Η ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε θέματα αναγόμενα στις αρμοδιότητες και σκοπούς των ΦΔ καθώς και στην προστασία των περιοχών ευθύνης τους.

13 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ -ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Αρμοδιότητες: 7. Η προώθηση, υποστήριξη, οργάνωση και εφαρμογή οικοτουριστικών προγραμμάτων, η έκδοση αδειών ξενάγησης και η χορήγηση αδειών επιστημονικής έρευνας και τεχνικών δοκιμών και αναλύσεων... Η χορήγηση σήματος ποιότητας και συνεργασίας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των προστατευομένων αντικειμένων….

14 Ευχαριστώ Thank you Dank


Κατέβασμα ppt "Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης στην προστασία και ανάδειξη του"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google