Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων Συνεργάτες στη Μάθηση Microsoft Hellas

2 Τίτλος δραστηριότητας: Ιστοεξερεύνηση για τη Χιροσίμα < http://www
Τίτλος δραστηριότητας: Ιστοεξερεύνηση για τη Χιροσίμα < > Όνομα Εκπαιδευτικού: Γεωργία Κωνσταντίνου Σχολείο: Γυμνάσιο Κολλεγίου Ψυχικού Τηλ. Επικοιν.: (κινητό) (σχολείο) (σπίτι)

3 Τίτλος Δραστηριότητας
Αντικείμενο: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας «Τα λουλούδια της Χιροσίμα», Εντίτα Μόρρις Τάξη: Β΄ Γυμνασίου Σκοπός: - Ένταξη του κειμένου στο ιστορικό του πλαίσιο - Κατανόηση των καταστροφικών συνεπειών που περιγράφονται στο απόσπασμα του μυθιστορήματος - Ευαισθητοποίηση των μαθητών Λογισμικό: Word (από μία ομάδα μαθητών για την κατασκευή εφημερίδας – πάνω σε πρότυπο που τους δόθηκε καθώς και για την αξιολόγηση της ιστοεξερεύνησης ), PowerPoint (από 2 ομάδες μαθητών για την παρουσίαση της εργασίας τους), Excel (για την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων των ερωτηματολογίων, δημιουργία πινάκων και γραφήματος), επίσης χρησιμοποιήθηκε βοηθητικά FrontPage για την επεξεργασία των ιστοσελίδων που κατασκευάστηκαν για αυτή τη δραστηριότητα.

4 Περιγραφή δραστηριότητας (1)
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε έξι ομάδες και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο εργαστήρι πληροφορικής όπου και τους παρουσιάστηκε η ακόλουθη ιστοσελίδα: Ζητήθηκε από κάθε ομάδα μαθητών να ακολουθήσει τις οδηγίες που υπήρχαν εκεί. Τα παιδιά, αφού επισκέφτηκαν τις ιστοσελίδες που είχαν καθοριστεί για την κάθε ομάδα, άρχισαν να ασχολούνται με την εργασία που τους είχε ανατεθεί. Κάθε ομάδα είχε και μια διαφορετική εργασία. Συγκεκριμένα: (α) η πρώτη ομάδα έπρεπε να κατασκευάσει ένα δισέλιδο εφημερίδας στο οποίο να παρουσιάζει τους λόγους που οδήγησαν στη ρήψη της ατομικής βόμβας είτε βασισμένη στο πρότυπο που τους δόθηκε είτε σε δικό τους σχέδιο. (β) η δεύτερη ομάδα έπρεπε να παρουσιάσει πληροφορίες για το Enola Gay και το Little Boy

5 Περιγραφή δραστηριότητας (2)
(γ) η τρίτη ομάδα έπρεπε να παρουσιάσει το χρονικό της ημέρας καταστροφής. (δ) η τέταρτη ομάδα έπρεπε να μας παρουσιάσει την επόμενη μέρα. (ε) η πέμπτη ομάδα έπρεπε να κατασκευάσει ένα κολάζ με μαρτυρίες, φωτογραφίες για τον τοίχο της τάξης τους (δυστυχώς δε σώθηκε …) (στ) και η έκτη ομάδα μεταξύ άλλων έπρεπε να μας μάθει πώς να φτιάχνουμε ένα paper crane, να εξηγήσει το ιαπωνικό αυτό έθιμο και να διηγηθεί την ιστορία της Sadako Sasaki. Για τις εργασίες των παιδιών αφιερώθηκε μία ώρα στο εργαστήριο πληροφορικής όπου και τους παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες των εργασιών τους οι οποίες στη συνέχεια ολοκληρώθηκαν σε δικό τους χρόνο. Με την ολοκλήρωση των εργασιών διατέθηκε άλλη μία ώρα για την παρουσίασή τους από τα παιδιά στην αίθουσα προβολών του σχολείου.

6

7 Περιγραφή δραστηριότητας (3)
Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα χρειάστηκε: (α) να κατασκευάσω τις απαραίτητες ιστοσελίδες, (β) να αποφασίσω για τις ομάδες που θα έπρεπε να δημιουργηθούν, (γ) να αναθέσω διαφορετικές δραστηριότητες και θέμα σε κάθε ομάδα και (δ) να συγκεντρώσω από το διαδίκτυο ιστοσελίδες που να εξυπηρετούν τη δραστηριότητα αυτή. Χρησιμοποίησα το Notepad και το FrontPage (σε δύσκολα σημεία) για την κατασκευή των ιστοσελίδων που είδατε. Το Word για να κατασκευάσω (α) ένα πρότυπο εφημερίδας για την ομάδα των παιδιών που είχε τέτοια δραστηριότητα και (β) την «αξιολόγηση της Ιστοεξερεύνησης» καθώς και το Excel (για να εισάγω τις απαντήσεις των παιδιών και να δημιουργήσω πίνακες). Όχι, δε χρειάστηκα επιμόρφωση. Διαθέτω ένα Master of Science στο Educational Technology (Iona College, NY, USA – δείτε Βιογραφικό) και είμαι επίσης Microsoft Office Specialist.

8 Παραδείγματα Οι εργασίες των παιδιών είναι οι ακόλουθες:
Ομάδα 1 (εφημερίδα – αρχική μορφή .doc) Ομάδα 2 (Enola Gay & Little boy - .doc) Ομάδα 3 (χρονικό ημέρας - .ppt) Ομάδα 4 (επόμενη μέρα - .ppt) Ομάδα 5 (κολάζ τάξης – δυστυχώς δεν υπάρχει φωτογραφία) Ομάδα 6 (φωτογραφίες μαθήτριας που κατασκευάζει paper crane) Για τη δραστηριότητα αυτή δημιουργήθηκαν επίσης τα εξής: Ιστοεξερεύνηση για τη Χιροσίμα Πρότυπο εφημερίδας Αξιολόγηση Ιστοεξερεύνησης Αρχείο Excel

9 Σύγκριση Το μάθημα έγινε πολύ διαφορετικό, αφού η εναλλακτική μορφή δεν ήταν άλλη από τη χρήση του πίνακα και την καταγραφή σε αυτόν κάποιων στοιχειωδών ιστορικών στοιχείων. Η δραστηριότητα ευαισθητοποίησε τους μαθητές καθώς τους έκανε να συνειδητοποιήσουν την έκταση της καταστροφής στη Χιροσίμα και τις συνέπειες που αυτή είχε για τον τόπο αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι εικόνες, τα video, η προσπάθεια συγκέντρωσης πληροφοριών, η ιστορία της Sadako Sasaki ακόμα και η κατασκευή «γερανών» αγκαλιάστηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τα παιδιά. Το γεγονός μάλιστα ότι κάθε ομάδα παρουσίαζε και μια διαφορετική πλευρά του θέματος έκανε τους μαθητές να παρακολουθούν τις παρουσιάσεις των συμμαθητών τους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

10 Αξιολόγηση Για να αξιολογήσω το μάθημα αυτό ζήτησα από τους μαθητές μετά την ολοκλήρωσή της δραστηριότητας να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της ιστοεξερεύνησης. Στη συνέχεια πέρασα τα δεδομένα σε ένα αρχείο Excel, μέτρησα frequencies και κατασκεύασα γράφημα με τα αποτελέσματα ( Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ ). Από την ανάλυση των απαντήσεων των παιδιών έγινε φανερό αυτό που είχε διαπιστωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας ό,τι δηλαδή τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τη δυνατότητα που τους δόθηκε να αναζητήσουν τα ίδια τις απαραίτητες πληροφορίες. Στα θετικά στοιχεία της δραστηριότητας τα παιδιά ανέφεραν μεταξύ άλλων τη χρήση των υπολογιστών, τη συνεργασία με τα άλλα παιδιά, τη δημιουργία παρουσιάσεων (PowerPoint) στον υπολογιστή, τη δυνατότητα να μάθουν με ένα πιο ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των παιδιών αυτό που τους δυσκόλεψε περισσότερο ήταν ότι έπρεπε να μεταφράσουν αρκετές από τις ιστοσελίδες που τους δόθηκαν, διότι ήταν στα Αγγλικά (ωστόσο αυτό έκανε τη δραστηριότητα διαθεματική – σύνδεση με το μάθημα Αγγλικών). Γενικά, από τις αντιδράσεις των παιδιών προκύπτει ότι ενθουσιάστηκαν με τη δραστηριότητα αυτή και την αποδέχτηκαν με μεγάλη αγάπη.

11 Επιπλέoν Σχόλια Θεωρώ ότι υπήρξε μια επιτυχής δραστηριότητα και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τα παιδιά. Την αγκάλιασαν με μεγάλο ενθουσιασμό και μου ζήτησαν να οργανώσω ανάλογες δραστηριότητες και για τα υπόλοιπα μαθήματα. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας, Γεωργία Κωνσταντίνου, Φιλόλογος, Γυμνάσιο Κολλέγιο Ψυχικού


Κατέβασμα ppt "4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google