Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πήδουλας Γεώργιος M. sc Γυμναστής φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πήδουλας Γεώργιος M. sc Γυμναστής φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πήδουλας Γεώργιος M. sc Γυμναστής φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου
Ο ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΛΑ Πήδουλας Γεώργιος M. sc Γυμναστής φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου

2 Η ποδοσφαιρική απόδοση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες
Η ποδοσφαιρική απόδοση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από αυτούς η αντοχή και οι τεχνικές δεξιότητες επηρεάζουν αποφασιστικά την απόδοση ενός ποδοσφαιριστή (Little,Williams 2007).

3 Εάν αυτές οι δυο ικανότητες μπορούσαν να βελτιωθούν ταυτόχρονα θα ήταν ένα επιθυμητό αποτέλεσμα για την μεγιστοποίηση της φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών (Little, 2009).

4 φιλοσοφία Η φιλοσοφία της προπόνησης βασίζεται σε μια κυκλική διαδικασία και στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην :

5 ΓΕΝΙΚΑ…………………. Για να πετύχουμε μια υψηλή απόδοση, η δομή του κάθε ΜΙΚ στην αγωνιστική περίοδο θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη στις ειδικές απαιτήσεις του αγώνα της Κυριακής.

6 Η δυσκολία στον σχεδιασμό της ορθής προπονητικής επιβάρυνσης (ένταση, διάρκεια, ποσότητα) μέσα στον εβδομαδιαίο κύκλο είναι αρκετά δύσκολη

7 Επειδή η διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου είναι μεγάλη κρίνεται σκόπιμο ο διαχωρισμός σε δυο μικρότερους κύκλους προπόνησης πετυχαίνοντας έτσι τον καλύτερο έλεγχο της επιβάρυνσης , των στόχων, των μεθόδων και των προπονητικών περιεχομένων (Δόκας et al 1997).

8 1ος κύκλος της αγωνιστικής περιόδου διαρκεί όσο και ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος και ο κύριος στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση και η σταθεροποίηση της φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών

9 2ος κύκλος διαρκεί μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος και ο κύριος στόχος πρέπει να είναι η προσεκτική επιλογή των επιβαρύνσεων και η διατήρηση της φόρμας των ποδοσφαιριστών

10 ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΒΟΜΑΔΙΑΙΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ
ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΒΟΜΑΔΙΑΙΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Σύμφωνα με τους Bizanz , Gerisch (1998) Στις πρώτη φάση του ΜΙΚ (1-2 ημέρες) σχεδιάζονται δραστηριότητες χαμηλής έντασης. Η μεσαία φάση αποτελείται από δραστηριότητες υψηλής έντασης δίνοντας έμφαση στην προπόνηση με μπάλα. Στην τελευταία φάση συνιστάται προπόνηση με στόχο την αξιοποίηση των αδυναμιών του αντιπάλου.

11 Μία με δυο ημέρες πριν τον αγώνα υπάρχει προοδευτική μείωση της έντασης και της ποσότητας της επιβάρυνσης με στόχο να επιτευχθεί η υπερπλήρωση του οργανισμού την ημέρα του αγώνα. Η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της προπόνησης επιτυγχάνεται όταν το ερέθισμα συμπίπτει χρονικά με την πλήρη αποκατάσταση του οργανισμού. Η ποσότητα στην φάση της αγωνιστικής περιόδου μειώνεται σε σχέση με το επίπεδο που έφτασε στην περίοδο της προετοιμασίας.

12 Ανασκόπηση βιβλιογραφίας
Αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ικανότητα αντοχής στο ποδόσφαιρο βελτιώνεται παραδοσιακά μόνο μέσο δρομικής προπόνησης χωρίς μπάλα (Helgerud et al 2001).

13 Ο σπουδαιότερος λόγος γι αυτό είναι ότι η προπόνηση μέσο ποδοσφαιρικών παιχνιδιών δεν είναι ικανή να παρέχει επαρκής και αποτελεσματικούς μηχανισμούς βελτίωσης της φυσικής κατάστασης πολύ σημαντικούς για το ποδόσφαιρο (Wisloff, Helgerud & Hoff 1998).

14 Ακόμη ένας σημαντικός λόγος είναι ότι σε ένα προπονητικό περιβάλλον όλοι οι αθλητές εκτελούν το ίδιο έργο με παρόμοιες εντάσεις. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνουν όλοι την ίδια επιβάρυνση καθώς και τις ίδιες προπονητικές παραμέτρους (επαναλήψεις, διάρκεια, διάλειμμα), (Little & Williams, 2006).

15 Αντίθετα στην ποδοσφαιρική προπόνηση μέσο μικρών παιχνιδιών η ένταση μεταξύ των παιχτών είναι υψηλή και αρκετές φορές ακατάλληλη αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο τραυματισμών (Little, Williams, 2007).

16 Στις μέρες μας η χρησιμοποίηση των παιχνιδιών για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης στο ποδόσφαιρο αυξήθηκε αρκετά με την υποστήριξη της επιστημονικής βιβλιογραφίας (Impellizzeri et al 2006., Aroso, Rebelo & Pereira 2004., Reilly, White 2004., Sassi, Reilly, 2004., Hoff et al, 2002., Balsom, 1995., Maclaren et al 1998., Miles, Maclaren, Reilly, 1993)

17 Τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια περιλαμβάνουν πολλά στοιχεία ενός αγώνα όπως πάσα, δεξιότητες, σκοράρισμα με διαφορετικό αριθμό παιχτών και ανταλλαγή ρόλων. (Jones & Drust, 2007,; Little 2009 ).

18 Οι προπονητικές εντάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται είναι κατάλληλες για την βελτίωση της αντοχής στο ποδόσφαιρο. Οι εντάσεις αυτές κυμαίνονται περίπου στο 90-95% της Μ.Κ.Σ (Hoff, Wisloff & Engen et al , 2002).

19 Εμπεριέχουν επίσης σημαντικά ερεθίσματα τεχνικής – τακτικής ,αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικά για την βελτίωση φυσικών παραγόντων όπως η αερόβια ικανότητα (Rampinini et al, ; Impellizzeri et al,2007.; Reilly & White, 2004).

20 Σύμφωνα με εμπειρικές μαρτυρίες επιτυχημένων ομάδων (Streyer, Hansen L & Hansen K, 2004)

21 ''Προπονούμαστε όπως παίζουμε'' .
''Προπονούμαστε όπως παίζουμε'' . Σε αυτή την πρόταση βρίσκεται η βάση πάνω στην οποία πρέπει να δομηθούν τα προπονητικά προγράμματα που αφορούν στην ποδοσφαιρική προπόνηση. Οι ασκήσεις που σχεδιάζονται για την προπόνηση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά, στη μορφή και τις κινήσεις που οι ποδοσφαιριστές εκτελούν στους αγώνες ''λειτουργική προπόνηση'' 

22 Τέλος μέσα από την προπόνηση των μικρών παιχνιδιών επιτυγχάνεται ταυτόχρονα ο υψηλός βαθμός παρακίνησης λόγω της επαφής με την μπάλα αλλά και ο συναγωνισμός μεταξύ των παιχτών (Hoff, Helgerund, 2004).


Κατέβασμα ppt "Πήδουλας Γεώργιος M. sc Γυμναστής φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google