Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τακτικές εφαρμογές στις αναπτυξιακές ηλικίες 14 – 18 ετών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τακτικές εφαρμογές στις αναπτυξιακές ηλικίες 14 – 18 ετών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τακτικές εφαρμογές στις αναπτυξιακές ηλικίες 14 – 18 ετών
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2 Θεωρία και πράξη Η θεωρία φωτίζει και οδηγεί την πράξη , ενώ η πράξη δοκιμάζει και διορθώνει την θεωρία. Η σχέση τους είναι αμφίδρομη . Είναι μια διαλεκτική σχέση. Η μία χρειάζεται την άλλη. Μια λαθεμένη πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε θεωρητικές διαστρεβλώσεις, όπως μια θεωρητική παραπλάνηση συνεπάγεται λάθη στο χώρο της πρακτικής. Βασίλης Κλεισούρας 1992

3 Σύγχρονο ποδόσφαιρο Ενεργητική άμυνα , με βασικό προσανατολισμό τη θέση της μπάλας στο γήπεδο. Η μεταφορά της ομάδας στο χώρο όπου βρίσκεται η μπάλα . Μικροί χώροι διεξαγωγής του παιχνιδιού και καλή κυκλοφορία της μπάλας. Ταχύτητα και ρυθμό στο παιχνίδι. Έλλειψη του κλασικού λίμπερο από το παιχνίδι.

4 ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Τακτική ορίζεται η προκαθορισμένη συμπεριφορά (δράση – αντίδραση ) των ποδοσφαιριστών, τμήματος ή του συνόλου σε διάφορες καταστάσεις παιχνιδιού τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Με την τακτική ο προπονητής παρεμβαίνει στην ομάδα και μέσω αυτής δίνει το αγωνιστικό στιλ, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά των παικτών στον αγώνα. Υα ΣΥΣΤΗΜΑ Το σύστημα είναι ένα σύνολο ατόμων ( αριθμών ) του οποίου τα μέρη ( άμυνα , κέντρο, επίθεση ) βρίσκονται σε στενή σχέση ενότητας και αλληλεξάρτησης. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Σύνολο συντονισμένων ενεργειών και χειρισμών για την επίτευξη στόχων.

5 Καθοριστικοί παράγοντες απόδοσης στο ποδόσφαιρο
Η απόδοση στο ποδόσφαιρο είναι αποτέλεσμα σύνθεσης και αλληλεπίδρασης διαφορετικών συστατικών. οι φυσικές ικανότητες οι τεχνικές ικανότητες οι τακτικές ικανότητες οι ψυχικές ικανότητες του αθλητή

6 Η τακτική ικανότητα είναι διαδικασία αντίληψης, σκέψης και δράσης στον αγώνα και στοχεύει στη σωστή λειτουργία των παικτών σε διάφορες καταστάσεις παιχνιδιού. Η λειτουργία αυτή εξαρτάται από την κίνηση του παίκτη με ή χωρίς την μπάλα μέσα στον αγωνιστικό χώρο και ερμηνεύεται ως Καλή οπτική παρατήρηση σε όλο το γήπεδο Καλή εκτίμηση των φάσεων παιχνιδιού, της πορείας της μπάλας καθώς και της κίνησης των παικτών στο γήπεδο. Προσαρμοστική δυνατότητα στις καταστάσεις παιχνιδιού και στις οδηγίες του προπονητή. Τακτικές γνώσεις των θέσεων και απαιτήσεων τους

7 Απόδοση στον αγώνα Ικανότητα απόδοσης Ετοιμότητα απόδοσης
Βιολογική πληρότητα Τεχνική κατάσταση Κοινωνικοί παράγοντες Φυσική κατάσταση Οικονομικοί παράγοντες Οικογενειακές καταστάσεις Ψυχική κατάσταση Σχέσεις με σύλλογο, Media Τακτική κατάσταση Σχέσεις με τους συμπαίκτες Θεατές, Διαιτητές Τακτικές ιδιαιτερότητες Γηπεδικές καταστάσεις Σωματικά χαρίσματα Βιολογικά χαρίσματα Πνευματικά χαρίσματα

8 ΤΑΚΤΙΚΗ Γενική Ειδική Αμυντική ή επιθετική Αμυντική ή επιθετική
Ατομική Ατομική Τμηματική Συνολική Τμηματική Συνολική Τακτική αγώνα Σύστημα

9 Σύγχρονο ποδόσφαιρο Τακτική: Άμυνα σε ευθεία γραμμή Σύστημα:
4-4-2, , ( ) ( )

10 Βασικά σημεία λειτουργίας της τακτικής άμυνα σε ευθεία γραμμή για την συνοχή της.
Θέσεις Ύψος Μετατόπιση Προσανατολισμός Αποστάσεις Κάλυψη σκιά, πρέσινκ, διπλή πίεση, ασφάλεια

11 Αγωνιστικός χώρος Διαχωρισμός του αγωνιστικού χώρου για την εφαρμογή της άμυνας σε ευθεία γραμμή.

12 Διάταξη της άμυνας όταν η μπάλα είναι στα πλάγια, επάνω σε δύο ευθείες.

13 Διάταξη της άμυνας όταν η μπάλα είναι στα πλάγια, επάνω σε τρεις ευθείες.

14 Διάταξη της άμυνας όταν η μπάλα είναι στα πλάγια, επάνω σε τέσσερις ευθείες.

15 Τακτικές εφαρμογές στο γήπεδο
Ειδική ατομική τακτική Αμυντική συμπεριφορά Θέση της μπάλας στο γήπεδο (προσανατολισμός) Εκδήλωση της άμυνας (οδήγημα αντιπάλου, θέση σώματος) Οργάνωση της άμυνας (εναλλαγή χρόνου παιχνιδιού, χώρος-ύψος, καθυστέρηση, συγκέντρωση γραμμών) Προσομοίωση αντιπάλου (ένας εναντίον ενός κατάσταση) Διεκδίκηση μπάλας (ένας εναντίον ενός κατάσταση)

16 Τακτικές εφαρμογές στο γήπεδο
Ειδική τμηματική και συνολική τακτική αμυντική συμπεριφορά Θέση της μπάλας στο γήπεδο (προσανατολισμός) Εκδήλωση της άμυνας (οδήγημα αντιπάλου) Οργάνωση της άμυνας (εναλλαγή χρόνου παιχνιδιού, χώρος-ύψος, συγκέντρωση γραμμών) Λειτουργία της άμυνας (συνεργασία, μετατόπιση, συνοχή, συνομιλία, αποστάσεις, διπλή πίεση, κάλυψη σκιά, σβήσιμο φάσεων αντιπάλου)

17 Υπόδειγμα ασκήσεων Ένας εναντίον ενός ( 1-1 ) αμυντική συμπεριφορά.
Δύο εναντίον ενός ( 2 -1 ) αμυντική συμπεριφορά. Δύο εναντίον ενός ( 2 -1 ) επιθετική συμπεριφορά. Δύο εναντίον δύο ( 2 –2 ) αμυντική συμπεριφορά. Τέσσερις εναντίον τέσσερις ( 4 – 4 ) αμυντική συμπεριφορά. Οχτώ εναντίον έξι ( 8 – 6 ) αμυντική συμπεριφορά.

18 Αμυντική συμπεριφορά σε σχέση ένας εναντίον ενός (1-1)
Αμυντική συμπεριφορά σε σχέση ένας εναντίον ενός (1-1) Οργάνωση Στον κεντρικό άξονα και λίγο πάνω από την περιοχή οι ποδοσφαιριστές της άμυνας ή του κέντρου έρχονται σε μία ένας εναντίον ενός κατάσταση. Προπονητικός στόχος Οδήγημα του αντιπάλου προς την εξωτερική πλευρά, εκτίμηση απόστασης, τέμπο του αντι- πάλου, προσομοίωση, διεκδίκηση (μονομαχία). Παραλλαγές Η αρχική πάσα μπορεί να είναι από διάφορες πλευρές. Μετά την διεκδίκηση αν κερδίσει ο αντίπαλος πηγαίνει στην αντεπίθεση. Αντί για γραμμή τέρμα μπορεί να υπάρχουν μικρές εστίες, συμπαίκτης, ουδέτερες ζώνες.

19 Δύο εναντίον ενός (2 -1) αμυντική συμπεριφορά
Οργάνωση Στον κεντρικό άξονα και λίγο πάνω από την μεγάλη περιοχή οι ποδοσφαιριστές της άμυνας ή του κέντρου έρχονται σε μία δύο εναντίον ενός (2 – 1) κατάσταση. Προπονητικός στόχος Εκτίμηση της κατάστασης, θέση της μπάλας, οδήγημα του αντιπάλου, παρατήρηση του δεύτερου αντιπάλου και κλείσιμο του χώρου για να δεχθεί πάσα, διεκδίκηση της μπάλας, μονομαχία. Παραλλαγές Μικρές εστίες, τερματοφύλακες

20 Δύο εναντίον ενός (2 -1) επιθετική συμπεριφορά
Οργάνωση Στον κεντρικό άξονα και λίγο κάτω από το κέντρο δύο επιθετικοί δέχονται πάσα και πηγαίνουν σε μία δύο εναντίον ενός κατάσταση. Προπονητικός στόχος Εκτίμηση της κατάστασης και γρήγορη επιθετική δράση με κατάλληλες κινήσεις. Παραλλαγές Με ή χωρίς τερματοφύλακες, με μικρές εστίες ή γραμμές τέρματα.

21 Δύο εναντίον δύο (2 – 2) αμυντική συμπεριφορά
Οργάνωση Στον κεντρικό άξονα και λίγα μέτρα πάνω από το κέντρο βρίσκονται δύο επιθετικοί που δέχονται πάσα από συμπαίκτη τους. Με την υποδοχή της μπάλας πηγαίνουν σε μία δύο εναντίον δύο κατάσταση. Προπονητικός στόχος Συνεργασία μεταξύ των αμυντικών, ασφάλεια στον συμπαίκτη, κατάλληλες θέσεις στον αγωνιστικό χώρο. Παραλλαγές Με εστίες και τερματοφύλακες, με μικρά τέρματα, με ουδέτερες ζώνες, με τρίτο ποδοσφαιριστή.

22 Δύο εναντίον δύο ( 2 – 2 ) αμυντική συμπεριφορά
Οργάνωση Στον κεντρικό άξονα και λίγα μέτρα πάνω από το κέντρο βρίσκονται δύο παίκτες του κέντρου. Κίνηση και ασφάλεια σε μία δύο εναντίον δύο κατάσταση. Προπονητικός στόχος Συνεργασία μεταξύ των αμυντικών, ασφάλεια στον συμπαίκτη, κατάλληλες θέσεις στον αγωνιστικό χώρο, τοποθέτηση σώματος. Παραλλαγές Με εστίες και τερματοφύλακες, με μικρά τέρματα, με ουδέτερες ζώνες, με τρίτο ποδοσφαιριστή. Η πρώτη πάσα από τους αντιπάλους απέναντι.

23 UEFA PRO προπονητής ποδοσφαίρου
Η γνώση και αφομοίωση των τακτικών ενεργειών στο ποδόσφαιρο ατομικά, τμηματικά, συνολικά δεν είναι κάτι εύκολο, προϋποθέτει συστηματική δουλειά η οποία απορρέει από την προπόνηση και τους αγώνες. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 8/6/2013 Θεόδωρος Σαββίδης UEFA PRO προπονητής ποδοσφαίρου


Κατέβασμα ppt "Τακτικές εφαρμογές στις αναπτυξιακές ηλικίες 14 – 18 ετών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google