Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΕΥΚΑΔΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΕΥΚΑΔΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΕΥΚΑΔΟΣ
ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΙΣΧΥΟΣ 10 MW ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010

2 ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Τον τελευταίο αιώνα η μέση θερμοκρασία της Γης αυξήθηκε κατά 0,4-0,8 βαθμούς Κελσίου περίπου. Ίσως φαίνεται ασήμαντο, σε πλανητική κλίμακα όμως, έχει απίστευτες επιπτώσεις: Διαταράσσει την ισορροπία της μέσης θερμοκρασίας Διαταράσσει την ισορροπία της ατμόσφαιρας Αλλάζει το καθεστώς βροχοπτώσεων και ανέμων Αποσταθεροποιεί το κλίμα Δημιουργεί διαστολή του νερού των ωκεανών και Συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας Οι επιπτώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο στο μακρινό μέλλον. Έχουν ήδη κάνει την παρουσία τους αισθητή. Το άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Οι περισσότεροι από αυτούς λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι οικονομικές απώλειες υπολογίζονται σε 100 δισ. δολάρια

3 Σύμφωνα με το πόρισμα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί από 1,4 έως 5,8 βαθμούς Κελσίου ως το 2100 αν συνεχίσει η εξάρτηση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα. Από τη “Λευκή Βίβλο” της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: «Χωρίς μια αποφασιστική και συντονισμένη προσπάθεια κινητοποίησης των ενεργειακών δυνατοτήτων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα χάσουμε την ευκαιρία ανάπτυξης αυτού του χώρου και θα αποτύχουμε στις προσπάθειες να μειώσουμε σημαντικά τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου»

4 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η Greenpeace επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων σε διάφορες περιοχές της χώρας προκειμένου να αποτραπούν οι επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές. H AIΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ μαζί με τις υπόλοιπες ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ) είναι η μοναδική εγγύηση για ένα αειφόρο μέλλον του πλανήτη. Είναι μια τεχνολογικά ώριμη, οικονομικά ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή επιλογή με τα παρακάτω χαρακτηριστικά: Είναι διάσπαρτη σε όλο τον πλανήτη και δεν την έχουν λίγα τυχερά κράτη αλλά ΟΛΟΙ Δε θα τελειώσει ποτέ Δε ρυπαίνει αλλά αντίθετα υποκαθιστά ορυκτά καύσιμα που ρυπαίνουν Δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου Δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία Προσφέρεται για περιφερειακή ανάπτυξη Προσφέρεται για αποκέντρωση του ενεργειακού μοντέλου παραγωγής Συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη Ενισχύει τον περιβαλλοντικό και οικολογικό τουρισμό

5 ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-μορφή ενέργειας με πολλαπλά οφέλη…
Η Παγκόσμια Ένωση Αιολικής Ενέργειας (2005) δημοσίευσε τα πολλαπλά οφέλη της αιολικής ενέργειας τα κυριότερα σημεία είναι: Περισσότερο από το ένα τρίτο (34%) της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να καλυφθεί από την αιολική ενέργεια έως το 2050. Εάν επιτευχθεί ο ανωτέρω στόχος, υπολογίζεται ότι θα αποφευχθεί έκλυση 113 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Επίσης, αναμένεται να απασχολούνται 1,1 εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως. Το 1995 η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς ανερχόταν σε MW. Στο τέλος του 2005 έφτασε τα MW. Σήμερα, τον Απρίλιο του 2010, έφθασε τα MW.

6 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα έχει μια σημαντική εξάρτηση από το πετρέλαιο που συμμετέχει κατά 58,8% έναντι 41,7% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει μεγάλο βαθμό εξάρτησης από τον ρυπογόνο λιγνίτη και το πετρέλαιο στην ηλεκτροπαραγωγή. Έχει χαμηλή διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κυρίως λόγω του πολύπλοκου αδειοδοτικού πλαισίου. Ο ετήσιος ρυθμός εγκατάστασης ΑΠ είναι λίγο παραπάνω από 100 MW τα τελευταία έτη. Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί 1086 MW. Η χώρα μας είναι ιδιαίτερα προικισμένη από ήλιο και αέρα και συνεπώς κατέχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το αιολικό δυναμικό της Ελλάδας παραμένει ανεκμετάλλευτο, με λίγες λαμπρές εξαιρέσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Κρήτη όπου το 2000 το 10% του ηλεκτρισμού παράχθηκε από αιολικά πάρκα.

7 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ 1ος ΜΥΘΟΣ Οι ανεμογεννήτριες(AΓ) επιβαρύνουν το τοπίο. ΑΛΗΘΕΙΑ Αυτό είναι ένα θέμα άποψης και ίσως το μόνο πρόβλημα που μπορεί να συνδεθεί με τη ανάπτυξη αιολικών πάρκων. Αν αντιπαραθέσει κανείς την οπτική όχληση που μπορεί να προκαλείται από ένα μεγάλο αιολικό πάρκο, με την μόνιμη καταστροφή ορεινών όγκων και πεδιάδων από άλλες δραστηριότητες όπως μεταλλεία, λατομεία κ.τ.λ. ΑΛΛΑ και με την μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων καταλήγει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι «η καλύτερη, μακροπρόθεσμη προστασία των αγαπημένων μας τοπίων είναι η χρήση καθαρών πηγών ενέργειας, όπως η αιολική ενέργεια». 2ος ΜΥΘΟΣ Οι ΑΓ απειλούν τα πουλιά ΑΛΗΘΕΙΑ Οι μελέτες δείχνουν ότι για κάθε θανάτους πουλιών, λιγότερο από ένας προκαλείται από τις ανεμογεννήτριες. Στο διπλανό διάγραμμα παρουσιάζονται τα αιτία θανάτου πουλιών στην Ολλανδία.

8 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ 3ος ΜΥΘΟΣ Οι ΑΓ είναι θορυβώδεις.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΘΟΡΥΒΟΥ dB (A) Αεροσκάφος 140 Κομπρεσέρ 120 Συναυλία Ροκ Κυκλοφοριακή Κίνηση πόλεως 90 Εσωτερικό αμαξιού 80 Γραφείο 60 Κατοικία 50 Ανεμογεννήτρια στα 150μ 45 Ψίθυρος 20 Πτώση φύλλων 10 3ος ΜΥΘΟΣ Οι ΑΓ είναι θορυβώδεις. ΑΛΗΘΕΙΑ Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι πραγματικά αθόρυβες. Χάρη στις προόδους της τεχνολογίας, οι ανεμογεννήτριες δεν προκαλούν καμία ενόχληση σε ανθρώπους που ζουν λίγα μέτρα μακριά. Στο διπλανό πίνακα φαίνονται οι Μέσες Στάθμες Θορύβου σε ντεσιμπέλ όπως μετρήθηκαν από το European Wind Energy Association.

9 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ 4ος MYΘΟΣ Η αιολική ενέργεια δεν είναι αξιόπιστη πηγή ηλεκτρικής ισχύος. ΑΛΗΘΕΙΑ Και βέβαια είναι καθώς ο αέρας φυσάει σε διαφορετικές στιγμές σε διαφορετικές περιοχές, αλλά ποτέ δεν επικρατεί νηνεμία σε μια μεγάλη έκταση. Άρα πάντοτε κάπου παράγεται ηλεκτρισμός από αιολική ενέργεια. 5ος ΜΥΘΟΣ Η αιολική ενέργεια δεν είναι αποδοτική. ΑΛΗΘΕΙΑ Φυσικά και είναι. Με την αιολική ενέργεια «καύσιμο» είναι ο αέρας το οποίο είναι δωρεάν και ανεξάντλητο, οπότε δεν τίθεται θέμα απώλειας αν μέρος της αιολικής ενέργειας δεν χρησιμοποιηθεί. Σε ετήσια βάση μια ανεμογεννήτρια παράγει περίπου 30% του θεωρητικά μέγιστου που θα μπορούσε να παράγει αν δούλευε 100% του χρόνου. Αυτός είναι ο συντελεστής φόρτισης και δεν έχει καμία σχέση με απόδοση. 6ος ΜΥΘΟΣ Δαπανάται πολλή ενέργεια για την κατασκευή των ανεμο-γεννητριών. ΑΛΗΘΕΙΑ Ασφαλώς όχι. Μια ανεμογεννήτρια είναι καθαρός παραγωγός ενέργειας, αφού σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας, παράγει περισσότερη ενέργεια από όση χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της.

10 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ 7ος ΜΥΘΟΣ Τα αιολικά πάρκα καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις. ΑΛΗΘΕΙΑ Φυσικά όχι. Μία ανεμογεννήτρια καταλαμβάνει πολύ μικρή έκταση, συνήθως μερικά τετραγωνικά μέτρα και το ίδιο οι δρόμοι προσπέλασης. Σε γενικές γραμμές μόλις το 1% της απαιτούμενης από τις νομοθετικές ρυθμίσεις έκτασης χρησιμοποιείται από τις ανεμογεννήτριες, ενώ το υπόλοιπο 99% μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως και πριν την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου, δηλαδή για καλλιέργειες και βοσκή κοπαδιών. 8ος ΜΥΘΟΣ Οι ανεμογεννήτριες είναι επικίνδυνες. ΑΛΗΘΕΙΑ Φυσικά όχι. Με πάνω από ανεμογεννήτριες σε λειτουργία στον κόσμο δεν έχει τραυματισθεί ποτέ κανένας πολίτης. 9ος ΜΥΘΟΣ Η αιολική ενέργεια δεν συμβάλει στη μείωση της ρύπανσης. ΑΛΗΘΕΙΑ Συμβάλει και με το παραπάνω και αποτελεί μαζί με τις υπόλοιπες ΑΠΕ και την Εξοικονόμηση Ενέργειας τη μόνη μας ελπίδα για ένα βιώσιμο πλανήτη. Για κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από μια ανεμογεννήτρια αποτρέπεται η εκπομπή ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς και άλλων ρύπων όπως διοξειδίου του θείου, οξειδίων του αζώτου, στάχτης κ.τ.λ.

11 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ 10ος ΜΥΘΟΣ Οι ανεμογεννήτριες δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας. ΑΛΗΘΕΙΑ Φυσικά και δημιουργούν και μάλιστα εκεί που χρειάζονται: στην περιφέρεια. Δημιουργία θέσεων εργασίας στη βιομηχανία κατασκευής Α/Γ μέχρι το θέσεις εργασίας στην περιφέρεια (συμβάλλοντας στην αποκέντρωση) το 2030, για τη λειτουργία και συντήρηση των Α/Π. 11ος ΜΥΘΟΣ Το κόστος παραγωγής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες είναι υψηλό. ΑΛΗΘΕΙΑ Και βέβαια όχι. Η Αιολική Ενέργεια αποτελεί έναν σημαντικό εθνικό πόρο, η εκμετάλλευση του οποίου θα αποφέρει οφέλη στην εθνική οικονομία, αφού μειώνει την εξάρτηση της χώρας από ακριβά εισαγόμενα καύσιμα. 12ος ΜΥΘΟΣ Οι τουρίστες απωθούνται από την ύπαρξη αιολικών πάρκων. ΑΛΗΘΕΙΑ Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στοιχειοθετεί κάτι τέτοιο, ενώ αντίθετα υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα ότι τα αιολικά πάρκα είναι πραγματικά τουριστικά αξιοθέατα.

12 ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ ΣΗΤΕΙΑΣ - ΚΡΗΤΗ

13 ΓΑΛΛΙΑ

14 ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ NIKE ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

15 ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΧΩΡΙΑ, ΘΑΛΑΣΣΕΣ, ΣΠΙΤΙΑ & ΠΟΤΑΜΙΑ

16 ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

17 ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

18 ΧΑΡΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ 1:50.000 ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠ
Με κίτρινο φαίνεται η υφιστάμενη οδός πρόσβασης στο ΑΠ, με πράσινο η θέση του Υποσταθμού και με γαλάζιο η εσωτερική οδοποιία του ΑΠ. ΘΕΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: ΚΑΛΟΝ ΟΡΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

19 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΛΙΜΑΚΑΣ 1:5
ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΛΙΜΑΚΑΣ 1:5.000 ΤΗΣ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ Α/Γ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥ) ΤΟΥ ΑΠ.

20 ΕΡΓΟ: ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΙΣΧΥΟΣ 10 MW
Εγκατάσταση 5 Α/Γ ισχύος 2 MW η κάθε μία αντί 10 Α/Γ ισχύος 1 MW η κάθε μία που προβλεπόταν αρχικά. Συνολική ισχύς 10 MW. Ύψος πυλώνα Α/Γ 64 μ., ακτίνα πτερυγίων 35,5 μ, συνολικό ύψος Α/Γ 99,5 μ. Διάμετρος βάσης πυλώνα Α/Γ 4 μ. περίπου, Θεμέλιο κυκλικής διατομής ακτίνας 18 μ. και βάθους 2,5 μ. περίπου. Πλατεία γύρω από το θεμέλιο κάθε Α/Γ για την ανέγερση και συντήρησή τους διαστάσεων 30m x 35m περίπου. Οικίσκος ελέγχου 100 τ.μ. Έκταση χώρου ΑΠ 200 – 230 στρέμματα από 275 περίπου που προβλέπονταν αρχικά λόγω μείωσης του αριθμού των Α/Γ. ΟΔΟΠΟΙΙΑ Για την πρόσβαση στο ΑΠ θα χρησιμοποιηθεί ο υφιστάμενος χωματόδρομος από τη Βασιλική Για τη πρόσβαση στη θέση κάθε Α/Γ θα χρειασθεί η διάνοιξη νέου χωματόδρομου εσωτερικά του ΑΠ μήκους 2,327 χλμ. και πλάτους 5 μ. περίπου. ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ Η σύνδεση του ΑΠ με το Δίκτυο θα γίνει με υπόγεια γραμμή Μέσης Τάσης 20 kV μήκους 1,5 km περίπου μέσω νέου Υποσταθμού Ανύψωσης Τάσης /150 kV ακριβώς κάτω από τη Γραμμή Μεταφοράς 150 kV. Δεν θα κατασκευαστεί νέα γραμμή Υψηλής Τάσης. Όλο το δίκτυο διασύνδεσης του ΑΠ θα είναι υπόγειο. Ελάχιστος χώρος της έκτασης δομείται οπότε η υπόλοιπη έκταση συνεχίζει να χρησιμοποιείται για γεωργικές η κτηνοτροφικές δραστηριότητες η ως φυσικό περιβάλλον !!!

21 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΤΑΣΗΣ
Η έκταση του ΑΠ είναι δημοτική, καθώς κατά το μεγαλύτερο μέρος της ανήκει στο Δήμο Απολλωνίων, αλλά και ιδιωτική κατά το υπόλοιπο. Από το 2005 ολοκληρώθηκε η κτηματογράφηση της έκτασης και ο κτηματολογικός πίνακας. Δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση ή αντίρρηση από τυχόν ενδιαφερομένους κατά την ανάρτηση στο Δήμο Απολλωνίων του κτηματολογικού πίνακα και του κτηματολογικού διαγράμματος. Η έκταση του ΑΠ έχει χαρακτηριστεί τελεσίδικα δασική από τη Διεύθυνση Δασών Λευκάδας. Συνεπώς για την υλοποίηση του έργου απαιτείται η έκδοση πρωτοκόλλου εγκατάστασης μετά την καταβολή ανταλλάγματος χρήσης γης υπέρ του Δημοσίου στη Τράπεζα της Ελλάδας. Η εταιρεία μας, όπως παγίως πράττει (Ξηρολίμνη Σητείας στην Κρήτη, Μουζάκι Καρδίτσας, Ακούμια Ρεθύμνης), θα μισθώσει την έκταση και παράλληλα θα πληρώσει το απαιτούμενο αντάλλαγμα χρήσης γης στο Δημόσιο για την εγκατάσταση στην έκταση. Η μίσθωση θα γίνει μετά την έκδοση απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου. Επισημαίνεται ότι στα Ιόνια νησιά δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου σύμφωνα με το άρθρο 62 του Ν. 998/79 (βλπτ. και Νομικό Βήμα, τόμος 47 σελ ).

22 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Συνολικός προϋπολογισμός του έργου – €. Συμπεριλαμβάνεται το κόστος των έργων σύνδεσης με το δίκτυο ύψους €. Η αναμενόμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας σύμφωνα με την Άδεια Παραγωγής (ΥΠΕΚΑ, ΡΑΕ) είναι kWh. Η παραγωγή αυτή αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση κατοίκων με βάση τα στοιχεία μέσης ετήσιας κατανάλωσης ανά κάτοικο το 2007. Αν εγκατασταθούν Α/Γ καταλληλότερες για τη θέση με μεγαλύτερη ακτίνα πτερυγίων 41 μέτρα αντί 35,5 μέτρα η ετήσια παραγωγή ενέργειας αυξάνεται σε kWh (6780 κάτοικοι). Ειδικό τέλος ΑΠΕ MWh Χ 87,85 €/MWh Χ 0,03 = € ετησίως. Το 1,7% δηλαδή € πάνε υπέρ ΟΤΑ και το 1% δηλαδή € στους λογαριασμούς ρεύματος των οικιακών καταναλωτών του ΟΤΑ του ΑΠ. Στην περίπτωση εγκατάστασης Α/Γ μεγαλύτερης ακτίνας τα ανωτέρω ποσά γίνονται € εκ των οποίων € πάνε υπέρ ΟΤΑ και € στους λογαριασμούς ρεύματος. Αποφεύγονται εκπομπές: τόνοι CO2, τόνοι SO2, 3,4 τόνοι CO, 22,4 τόνοι ΝΟΧ και 14,9 τόνοι σωματιδίων.

23 ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Εγκαταστάθηκαν τα έτη 2001, 2002 και 2004 επτά (7) μετεωρολογικοί ιστοί συνολικά στη Λευκάδα εκ των οποίων ένας (1) εντός του ΑΠ και άλλοι τέσσερεις (4) σε πολύ κοντινές περιοχές. Το 2007 είχαν απεγκατασταθεί όλοι οι ιστοί. Η αξιοπιστία και εγκυρότητα των ανεμολογικών μετρήσεων μας που υποβλήθηκαν στο φάκελο της υπ’ αριθμ. Γ244 αίτησής μας για χορήγηση Άδειας Παραγωγής αναγνωρίσθηκε από τη ΡΑΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης σύμφωνα με τα έγγραφα Ο-3563/ και Ο-6831 (PA-1892)/ Δεν απαιτείται βάσει της ισχύουσας Νομοθεσίας η υποβολή ανεμολογικών δεδομένων στις ΜΠΕ. Απαιτείται μόνο για την έκδοση της Άδειας Παραγωγής προκειμένου να εξετασθεί η οικονομική βιωσιμότητα και αποδοτικότητα του έργου. Στη ΜΠΕ χρησιμοποιήθηκαν μετεωρολογικά δεδομένα από το Αργοστόλι διότι χρειάζονται μακροχρόνια (πέραν της δεκαετίας) κλιματολογικά δεδομένα (π.χ. υγρασία, ύψος βροχής, θερμοκρασία, ακτινοβολία κλπ όχι μόνο ανεμολογικά) από πλήρη μετεωρολογικό σταθμό. Η μέση ετήσια ταχύτητα του ανέμου στη θέση εγκατάστασης είναι μεγαλύτερη των 6 m/s.

24 ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
2004 Έκδοση Άδειας Παραγωγής από ΑΠ της ΔΕΗ Α.Ε. ισχύος 10 MW (10 Α/Γ ισχύος 1 MW η κάθε μία). 2007 Κατατέθηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. 2008 Μεταβίβαση της Άδειας Παραγωγής του ΑΠ από τη ΔΕΗ Α.Ε. στην 100% θυγατρική της εταιρεία ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. με απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης. Έκδοση βεβαίωσης από ΡΑΕ περί αλλαγής α) του τύπου των ΑΓ από 1 MW σε 2 MW και β) του αριθμού των Α/Γ από 10 σε 5. Έκδοση απόφασης θετικής γνωμοδότησης επί της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου από το Γενικό Γραμματέα της Περ. Ιονίων Νήσων. 2009 Κατατέθηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου.

25 ΘΕΤΙΚΕΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΡΑΕ και ΥΠΑΝ (Άδεια Παραγωγής) ΛΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων 6η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας & Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδας Υπουργείο Πολιτισμού ΓΕΕΘΑ ΥΠΑ ΟΤΕ ΕΟΤ Πολεοδομίας Διεύθυνση Δασών ΔΕΣΜΗΕ (Σύνδεση με το Δίκτυο) Γενικός Γραμματέας Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Έγκριση Π.Π.Ε.)

26 ΕΠΟΜΕΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 20ΕΤΟΥΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

27 ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΙΣΧΥΟΣ 10 MW
Οπτική όχληση ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΙΣΧΥΟΣ 10 MW Τοπογραφικός χάρτης κλίμακας 1: στον οποίο απεικονίζονται οι θέσεις λήψης των φωτογραφιών (1-9) και του αιολικού πάρκου

28 Εικόνα 1. Φωτορεαλιστική απεικόνιση αιολικού πάρκου Καλόν Όρος από το ακρωτήριο Καστρί (ανατολική διεύθυνση) και απόσταση 4300 μέτρων.

29 Εικόνα 2. Φωτορεαλιστική απεικόνιση αιολικού πάρκου Καλόν Όρος από τη Βασιλική (βόρειο-βορειοανατολική διεύθυνση) και απόσταση 4500 μέτρων.

30 Εικόνα 3. Φωτορεαλιστική απεικόνιση αιολικού πάρκου Καλόν Όρος από βόρειο-βορειοανατολική διεύθυνση και απόσταση 1300 μέτρων.

31 Εικόνα 4. Φωτορεαλιστική απεικόνιση αιολικού πάρκου Καλόν Όρος από βόρεια διεύθυνση και απόσταση 600 μέτρων.

32 Εικόνα 5. Φωτορεαλιστική απεικόνιση αιολικού πάρκου Καλόν Όρος από νότιο-νοτιοδυτική διεύθυνση και απόσταση 500 μέτρων.

33 Εικόνα 6. Φωτορεαλιστική απεικόνιση αιολικού πάρκου Καλόν Όρος από νότια διεύθυνση και απόσταση 3100 μέτρων.

34 Εικόνα 7. Φωτορεαλιστική απεικόνιση αιολικού πάρκου Καλόν Όρος από το μοναστήρι Άγιος Νικόλαος Νηράς (νότια διεύθυνση) και απόσταση 2000 μέτρων.

35 Εικόνα 8. Φωτορεαλιστική απεικόνιση αιολικού πάρκου Καλόν Όρος από βόρεια διεύθυνση και απόσταση 1700 μέτρων.

36 Εικόνα 9. Φωτορεαλιστική απεικόνιση αιολικού πάρκου Καλόν Όρος από το πάρκινγκ της παραλίας ‘Πόρτο Κατσίκι’ (δυτική διεύθυνση) και απόσταση 1400 μέτρων. Σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ (Παράρτημα ΙΙ Πίνακας Β) οι ανεμογεννήτριες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 1500 μέτρα από τις ακτές κολύμβησης που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των νερών κολύμβησης που συντονίζεται από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. δηλαδή τις παραλίες Γιαλός Δραγάνου, Πόντι και Πόρτο Κατσίκι. Η τήρηση της προαναφερόμενης απόστασης δεν λαμβάνεται υπόψη στην περίπτωση που η άτρακτος μίας ανεμογεννήτριας δεν είναι ορατή από την παραλία.

37 Από την κοντινότερη παραλία Πόρτο Κατσίκι οι λουόμενοι ακόμα και σε απόσταση 30 μέτρων εντός της θάλασσας δεν θα βλέπουν σε καμία περίπτωση τις ανεμογεννήτριες. Αυτό διαπιστώνεται εύκολα και από την μηκοτομή που επισυνάπτεται στο παράρτημα 6 της ΜΠΕ. Μόνο από το πάρκινγκ της παραλίας θα φαίνονται οι άκρες των πτερυγίων τριών ανεμογεννητριών και όχι η άτρακτός τους σύμφωνα με την προηγούμενη φωτορεαλιστική απεικόνιση. Συνεπώς επειδή δεν είναι ορατές οι ανεμογεννήτριες από την παραλία τηρείται το χωροταξικό για τις ΑΠΕ παρόλο που η απόσταση τριών εξ’ αυτών από την παραλία είναι μικρότερη των 1500 μέτρων. Ύψος Πυλώνα Α/Γ 64 μέτρα Ακτίνα Α/Γ 35,5 μέτρα Συνολικό Ύψος Α/Γ 99,5 μέτρα

38 Ακόμα και με αύξηση του ύψους των ανεμογεννητριών στα 119 μέτρα
οι ανεμογεννήτριες δεν είναι ορατές από την παραλία Πόρτο Κατσίκι, οι λουόμενοι στη παραλία ακόμα και 30 μέτρα μέσα στη θάλασσα εξακολουθούν να μη βλέπουν τις Α/Γ από το παρκινγκ της παραλίας εξακολουθούν να φαίνονται μόνο οι άκρες των πτερυγίων κάποιων Α/Γ. Ύψος Πυλώνα Α/Γ 78 μέτρα Ακτίνα Α/Γ 41 μέτρα Συνολικό Ύψος Α/Γ 119 μέτρα

39 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΚΛΙΜΑΚΑΣ 1:5.000

40 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ. ΑΦΟΡΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5 Α/Γ ΜΟΝΟ. Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ (ΚΑΙ Η ΔΟΜΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ) ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ. ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΟΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ, ΗΧΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΧΛΗΣΗ. ΤΟ ΑΠ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΩΞΕΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ. ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ. ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.


Κατέβασμα ppt "ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΕΥΚΑΔΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google