Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

MEΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ EΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΕΤΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "MEΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ EΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΕΤΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 MEΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ EΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΕΤΟΥ

2 Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει:
όλο το κεντρικό δίκτυο κίνησης οχημάτων και πεζών την είσοδο του Κοπανακίου, την κεντρική οδό σε όλο της το μήκος, την κεντρική πλατεία, την παιδική χαρά, τον κοινόχρηστο χώρο πίσω από τις σιδηροδρομικές γραμμές και την οδό που συνδέει την κεντρική πλατεία με το Δημαρχείο.

3 Συνθετικές αρχές-Πλατεία
Προσέλκυση και εξυπηρέτηση των περιοίκων μέσω ένταξης χρήσεων και κατάλληλης διαχείρισης του χώρου, Εξασφάλιση λειτουργικότητας της πλατείας μιας και φιλοξενεί το ¨παζάρι¨ και περιβάλλεται από εστιατόρια και καφενεία. Δημιουργία ανάλαφρων κατασκευών ώστε να μην παρεμποδίζονται οι δραστηριότητες Δημιουργία επιπλέων χώρων στάθμευσης και Ανάπτυξη φυτεύσεων και άλλων στοιχείων καλλωπισμού, ώστε να λειτουργεί ως υπερτοπικός πόλος έλξης δραστηριοτήτων αναψυχής

4 Συνθετικές αρχές-Πλατεία
AΜΜΟΒΟΛΗΜΕΝΗ ΠΛΑΚΑ Συνθετικές αρχές-Πλατεία Διευκολύνσεις για το ¨παζάρι¨ Καθαιρεση όλων των κατασκευών που παρακωλύουν την ανάπτυξη του ¨παζαριού¨, Η πλατεία επιστρώνεται με αμμοβολιμένες πλάκες τσιμέντου και κυβόλιθους ¨κύβους¨ κόκκινου χρώματος. Φιλέτα μαρμάρου χρησιμοποιούνται ως διαχωριστικό υλικό. Παράλληλα για την εξυπηρέτηση της χρήσης της πλατείας ως χώρου αναψυχής τις μέρες, πλην της Κυριακής, χώροι ικανού πλάτους κατά μήκος των πλευρών όπου βρίσκονται εστιατόρια επιστρώνονται με ξύλινο deck. ΑΜΜΟΒΟΛΛΗΜΕΝΗ ΠΛΑΚΑ ΚΥΒΟΛΙΘΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

5 Συνθετικές αρχές-Πλατεία
Διευκολύνσεις για το ¨παζάρι¨ Κατασκευάζονται πέτρινα καθιστικά με λωρίδες ξυλείας. Τέλος το στοιχείο του νερού εξασφαλίζεται με την εγκατάσταση επιδαπέδιων σιντριβανιών, με σχάρα απορροής στην στάθμη της πλακόστρωσης, ώστε να μην παρακωλύεται η λειτουργία του παζαριού αλλά να επιτυγχάνεται δροσισμός κατά τους θερινούς μήνες

6 Συνθετικές αρχές-Πλατεία
Εξυπηρέτηση καταστημάτων Εξασφαλίζεται χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε όλα τα σημεία της πλατείας, όπου βρίσκονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και στον πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές χώρο. Ειδικά στον χώρο αυτόν, δημιουργείται και πρότυπο ¨οικολογικό πάρκο¨ με μεγάλη ποικιλία φυτεύσεων.  

7 Συνθετικές αρχές-Αθλητισμός
Στην άκρη του χώρου πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές κατασκευάζονται γήπεδα mini soccer και μπάσκετ – βόλεϊ με ενδιάμεσες κερκίδες. Το γήπεδο mini soccer επιστρώνεται με συνθετικό χλοοτάπητα Κατασκευάζεται μικρός χώρος για αποδυτήρια και όλος ο χώρος περιφράσσεται με υψηλή περίφραξη.

8 Συνθετικές αρχές-Παιχνίδι
Ο χώρος της παιδικής χαράς μετατοπίζεται. Τοποθετούνται νέα όργανα σύγχρονων προδιαγραφών με σωστή χωροθέτηση του χώρου.

9 Συνθετικές αρχές-Οδικό δίκτυο
Α. Κίνηση οχημάτων Ο άξονας της οδού ευθυγραμμίζεται και η οδός αποκτά ενιαίο πλάτος 7,00 μ Σε ειδικά δια-μορφωμένες εσοχές διατάσσονται θέσεις στάθμευσης κατά μήκος των οδών και περιμετρικά της πλατείας,

10 Συνθετικές αρχές-Οδικό δίκτυο
Α. Κίνηση οχημάτων Δημιουργείται επιπλέον χώρος parking πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές

11 Συνθετικές αρχές-Οδικό δίκτυο
Α. Κίνηση οχημάτων Πεζοδρομείται και ενοποιείται με την πλατεία η οδός στο κάτω τμήμα της με τοποθέτηση βυθιζόμενων κωλονακίων για τη διευκόλυνση των οχημάτων ανεφοδιασμού. Επίσης τοποθετούνται και σταθερά μεταλλικά εμπόδια στα κράσπεδα για παρεμπόδιση της στάθμευσης στα πεζοδρόμια

12 Συνθετικές αρχές-Οδικό δίκτυο
Β. Κίνηση των πεζών Λειτουργία της κεντρικής οδού ως χώρος περιπάτου και αναψυχής, με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων τους στο 1.50 μ έκαστο οπουδήποτε είναι εφικτό και επίστρωσή τους με αμμοβολημένες πλάκες τσιμέντου υψηλής αισθητικής.

13 Συνθετικές αρχές-Οδικό δίκτυο
Γ. Κίνηση ποδηλάτου Κατασκευάζεται ποδηλατόδρομος σε όλο το μήκος της κεντρική οδού που καταλήγει σε parking ποδηλάτων δίπλα στην παιδική χαρά. Ο ποδηλατόδρομος επιστρώνεται με ¨κουρασάνι¨ . Επίσης τοποθετούνται ειδικές κατακόρυφες και οριζόντιες σημάνσεις.

14 Συνθετικές αρχές-Οδικό δίκτυο
Δ. Κίνηση ΑΜΕΑ Κατά μήκος όλων των πεζοδρομίων και της πλατείας τοποθετούνται ειδικές πλάκες όδευσης τυφλών, προσφέροντας παράλληλα αισθητική διαφοροποίηση. Επίσης κατασκευάζονται ράμπες ΑΜΕΑ κοντά σε όλες τις γωνίες των πεζοδρομίων.

15 Φυτεύσεις Ολόκληρη η φιλοσοφία επιλογής φυτών και φύτευσης στηρίχθηκε γύρω από τον τρόπο ανάδειξης του χώρου και με παράλληλο στόχο την ανάδειξη των αρχιτεκτονικών επεμβάσεων. Κύριες επιδιώξεις στην προτεινόμενη διαμόρφωση είναι: α) Η οικολογική λειτουργική και αισθητική επιλογή των ειδών β) Η ικανοποίηση της ανάγκης για την διαμόρφωση χώρων καλαίσθητων και λειτουργικών για τους περίοικους και τους επισκέπτες. γ) Η ενίσχυση της αίσθησης του ευχάριστου περιβάλλοντος ακολουθώντας αισθητικούς και επιστημονικούς κανόνες για τη δημιουργία των φυτικών συνθέσεων. δ) Η προσαρμογή των ειδών στο ανάγλυφο και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής αλλά και η βελτίωση των κλιματολογικών συνθηκών από τις προτεινόμενες φυτεύσεις.

16 Φυτεύσεις Συγχρόνως με τα παραπάνω, βασικός παράλληλος στόχος ήταν:
Να συμπληρωθεί και να αναδειχθεί η αρχιτεκτονική επέμβαση. Να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το πράσινο της περιοχής. Να προσφέρει σκίαση, ιδιαίτερα στα καθιστικά κατά τους θερμούς μήνες και ηλιασμό κατά τους χειμερινούς. Να συμβάλλει στο να γίνει αντιληπτή η εναλλαγή των εποχών. Να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον λειτουργικό και ευχάριστο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Να βελτιώσει το μικροκλίμα με τη χρήση δένδρων για τον έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας και της εξατμισοδιαπνοής και της βελτίωσης του αέρα. Να προσφέρει καλό αισθητικό αποτέλεσμα μέσω ποικιλίας στη μορφή, στο μέγεθος, στην υφή και στο χρώμα της επιλεγόμενης φύτευσης.

17 Φυτεύσεις Οι προτεινόμενες φυτοτεχνικές παρεμβάσεις, γίνονται σε συμφωνία με τον υπάρχοντα χαρακτήρα του χώρου και την νέα αρχιτεκτονική διαμόρφωση, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αρμονικό, να αναδεικνύει αισθητικά το χώρο και να εξυπηρετεί τη λειτουργικότητά του. Διατηρούνται όλα τα υφιστάμενα δένδρα, που είναι κυρίως πλάτανοι , σχετικά ασύμμετρα τοποθετημένοι στην πλατεία και τα γύρω σημεία. Για την επίτευξη σχετικής συμμετρίας, ¨προσαρμόζεται¨ εν μέρει το αρχιτεκτονικό σχέδιο στα υφιστάμενα δένδρα.

18 Φυτεύσεις Νέα δένδρα φυτεύονται δίπλα στα νέα καθιστικά. Τα δένδρα αυτά είναι φυλλοβόλα (δαμασκηνιά, μουριά, καριά κ.λ.π.) ώστε να προκαλούν σκίαση κατά τους θερμούς μήνες και να επιτρέπουν τον ηλιασμό κατά τους χειμερινούς. Περιμετρικά της παιδικής χαράς φυτεύονται ακακίες Κωνσταντινουπόλεως. Αειθαλή δένδρα φυτεύονται γύρω από το μνημείο.

19 Φυτεύσεις Ο χώρος πίσω από τις σιδηροδρομικές γραμμές, μετατρέπεται σε μικρό οικολογικό πάρκο, με πληθώρα φυτεύσεων από θαμνώδη κυρίως φυτά, αειθαλή και φυλλοβόλα που είτε αποτελούν είδη χαρακτηριστικά της περιοχής είτε είδη κατάλληλα για της κλιματολογικές συνθήκες. Κοντά στα καθιστικά τοποθετούνται αρωματικά φυτά (λεβάντα, δενδρολίβανο κ.λ.π.). Η αλληλουχία των φυτεύσεων επιλέγεται με κριτήριο την ποικιλία και την εναλλαγή των χρωμάτων. Κατά μήκος δε του εσωτερικού διαδρόμου, αναπτύσσονται όλες οι φυτεύσεις, ώστε κατά την περιήγηση να είναι έντονα ορατές και διακριτές. Χλοοτάπητας εγκαθίσταται στο μεγαλύτερο τμήμα της έκταση και πάνω σε αυτόν φυτεύονται οι συστάδες των θάμνων, αφήνοντας αποστάσεις μεταξύ τους ώστε να είναι εύκολα διακριτές. Στο σχέδιο της φύτευσης, αποτυπώνονται με διαφορετικά χρώματα οι εκτάσεις που καταλαμβάνουν τα διάφορα φυτά. Ωστόσο οι φυτεύσεις δεν εξαπλώνονται σε όλη την έκταση, αλλά αποτελούν συστάδες μέσα σε αυτήν.

20 Φυτεύσεις

21 Φυτεύσεις Καλλωπιστικά, ποώδη φυτά (ίριδες, πανσέδες, τριανταφυλλιές κ.λ.π.), φυτεύονται κυρίως στην έκταση μπροστά από την παιδική χαρά και στα τρίγωνα της εισόδου, σημεία που αποτελούν τη ¨βιτρίνα¨ της πόλης. Στα σημεία αυτά εγκαθίσταται και χλοοτάπητας. Η επιλογή αυτή συνίσταται καθώς δεν εμποδίζει την ορατότητα στα διερχόμενα αυτοκίνητα.

22 Φυτεύσεις

23 MEΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ EΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, αρχιτεκτονικές και φυτοτεχνικές, αναδεικνύουν και δημιουργούν νέους λειτουργικούς χώρους για τη ανάπτυξη του βιοτικού επίπεδου της περιοχής και αποτελούν πόλο έλξης για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. Ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "MEΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ EΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΕΤΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google