Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εισηγητές: Ισαάκ Α. Γεροντίδης, Δικηγόρος ΜΔΕ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εισηγητές: Ισαάκ Α. Γεροντίδης, Δικηγόρος ΜΔΕ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σεμιναρια προετοιμασιασ υποψηφιων δικηγορων 2019 α΄ εμπορικο δικαιο: δικαιο εμπορικων εταιριων
Εισηγητές: Ισαάκ Α. Γεροντίδης, Δικηγόρος ΜΔΕ Γεώργιος Χ. Πανίτσας, Δικηγόρος ΔΝ, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής

2 Εισαγωγικές παρατηρήσεις
Τι είναι οι εταιρίες; Εταιρικοί τύποι. Πώς χαρακτηρίζετε την εταιρική σύμβαση; Είναι απαραίτητη η τήρηση κάποιου τύπου; Σημασία δημοσιότητας και τρόπος πραγματοποίησης της δημοσιότητας. Μπορούν οι δικηγόροι να είναι μέλη ή/και διοικητές εμπορικών εταιριών και αν ναι σε όλες ή σε ορισμένη/ορισμένες;

3 Ομόρρυθμη εταιρία Βασικά χαρακτηριστικά ( Ν 4072/2012)
Ομόρρυθμη εταιρία  Βασικά χαρακτηριστικά ( Ν 4072/2012)

4 Άρθρο 249 Έννοια, εφαρμοζόμενες διατάξεις
1. Ομόρρυθμη είναι η εταιρεία με νομική προσωπικότητα που επιδιώκει εμπορικό σκοπό και για τα χρέη της οποίας ευθύνονται παράλληλα όλοι οι εταίροι απεριόριστα και εις ολόκληρον. 2. Εφόσον δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση στο παρόν κεφάλαιο, εφαρμόζονται στην ομόρρυθμη εταιρεία οι διατάξεις του αστικού κώδικα για την εταιρεία, με εξαίρεση τις διατάξεις των άρθρων 758 και 761 του Αστικού Κώδικα.

5 Άρθρο 258 Ευθύνη εταίρων Συμφωνία για περιορισμό ή αποκλεισμό της ευθύνης των εταίρων κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 249 δεν ισχύει έναντι των τρίτων. Ο εταίρος που ενάγεται για εκπλήρωση εταιρικής υποχρέωσης, μπορεί να προβάλλει ενστάσεις που δεν θεμελιώνονται στο πρόσωπό του, μόνον εφόσον θα μπορούσαν να προβληθούν από την εταιρεία. Ο εταίρος που εισέρχεται στην εταιρεία ευθύνεται απεριόριστα και εις ολόκληρον και για τα υπάρχοντα πριν από την είσοδό του εταιρικά χρέη. Αντίθετη συμφωνία δεν ισχύει έναντι των τρίτων.

6 Άρθρο 257 Εξουσία εκπροσώπησης
Κάθε εταίρος έχει εξουσία εκπροσώπησης της εταιρείας, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στην εταιρική σύμβαση. Σε περίπτωση εκπροσώπησης από περισσότερους εταίρους, αρκεί η απευθυντέα προς την εταιρεία δήλωση βουλήσεως να περιέλθει σε έναν από αυτούς. Η εκπροσωπευτική εξουσία εκτείνεται σε όλες τις δικαστικές και εξώδικες πράξεις που εμπίπτουν στην επιδίωξη του σκοπού της εταιρείας. Αν τελείται πράξη καθ’ υπέρβαση του σκοπού της εταιρίας, η υπέρβαση αυτή μπορεί να προταθεί μόνο αν ο τρίτος τη γνώριζε ή όφειλε να τη γνωρίζει. Περιορισμοί της εκπροσωπευτικής εξουσίας με την εταιρική σύμβαση ή με απόφαση των εταίρων δεν προβάλλονται στους τρίτους.

7 Άρθρο 259 Λύση εταιρίας Η ομόρρυθμη εταιρεία λύνεται: α) με την πάροδο του χρόνου διαρκείας της, β) με απόφαση των εταίρων, γ) με την κήρυξή της σε πτώχευση και δ) με δικαστική α πόφαση ύστερα από αίτηση εταίρου, εφόσον υπάρχει σπουδαίος λόγος.  Στην εταιρική σύμβαση μπορεί να προβλέπονται και άλλοι λόγοι λύσης της εταιρείας. Η αίτηση εκδικάζεται από το μονομελές πρωτοδικείο της έδρας της εταιρείας κατά την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.

8 Άρθρο 260 Γεγονότα που επιφέρουν την έξοδο του εταίρου
Ο θάνατος, η πτώχευση και η υποβολή σε δικαστική συμπαράσταση εταίρου επιφέρουν την έξοδό του από την εταιρεία, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στην εταιρική σύμβαση. Η εταιρική σύμβαση μπορεί να προβλέπει και άλλα γεγονότα που συνεπάγονται την έξοδο του εταίρου.

9 Άρθρο 261 Εκούσια έξοδος εταίρου
Ο εταίρος μπορεί με δήλωσή του προς την εταιρεία και τους λοιπούς εταίρους να εξέλθει από την εταιρεία, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στην εταιρική σύμβαση. Στην εταιρεία αορίστου χρόνου η αξία της συμμετοχής καταβάλλεται στον εξερχόμενο εταίρο στο τέλος της εταιρικής χρήσης. Στην εταιρεία ορισμένου χρόνου η καταβολή της αξίας συμμετοχής στον εξερχόμενο εταίρο εξαρτάται από τη συνδρομή σπουδαίου λόγου. Αν το δικαστήριο που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 259 κρίνει ότι δεν συντρέχει σπουδαίος λόγος, ο εταίρος δεν έχει αξίωση για καταβολή της αξίας της συμμετοχής του.

10 Άρθρο 262 Έξοδος εταίρου προκαλούμενη από ατομικό του δανειστή
Εφόσον η αναγκαστική εκτέλεση κατά της περιουσίας εταίρου από ατομικό δανειστή του αποβεί άκαρπη, ο δανειστής μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο της παρα γράφου 2 του άρθρου 259 την έξοδο του εταίρου και τον καθορισμό της αξίας της συμμετοχής του.

11 Άρθρο 263 Αποκλεισμός εταίρου
Αν συντρέχει στο πρόσωπο ενός εταίρου περιστατικό που θα δικαιολογούσε τη λύση της εταιρείας σύμφωνα με την περίπτωση δ΄της παραγράφου 1 του άρθρου 259, το μονομελές πρωτοδικείο μπορεί, ύστερα από αίτηση των λοιπών εταίρων, η οποία εκδικάζεται κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, αντί της λύσης της εταιρείας, να διατάξει τον αποκλεισμό του εταίρου.

12 Άρθρο 267 Μονοπρόσωπη εταιρία
Αν αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ένας ή περισσότεροι εταίροι και παραμείνει μόνο ένας εταίρος, η εταιρεία λύνεται, εφόσον μέσα σε τέσσερις μήνες δεν δημοσιευτεί στο Γ.Ε.ΜΗ. η είσοδος νέου εταίρου.

13 Ετερόρρυθμη εταιρία Βασικά χαρακτηριστικά (Ν 4072/2012)
Ετερόρρυθμη εταιρία Βασικά χαρακτηριστικά (Ν 4072/2012)

14 Άρθρο 271 Έννοια. Εφαρμοζόμενες διατάξεις
Ετερόρρυθμη εταιρεία είναι η εταιρεία με νομική προσωπικότητα, που επιδιώκει εμπορικό σκοπό και για τα χρέη της οποίας ένας τουλάχιστον από τους εταίρους ευθύνεται περιορισμένα (ετερόρρυθμος εταίρος), ενώ ένας άλλος τουλάχιστον από τους εταίρους ευθύνεται απεριόριστα (ομόρρυθμος εταίρος). Εφόσον δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση στο παρόν κεφάλαιο, στην ετερόρρυθμη εταιρεία εφαρμόζονται οι διατάξεις για την ομόρρυθμη εταιρεία.

15 Άρθρο 278 Εξουσία εκπροσώπησης
Ο ετερόρρυθμος εταίρος δεν έχει εξουσία εκπροσώπησης της εταιρείας. Με την εταιρική σύμβαση μπορεί να ανατίθεται σε ετερόρρυθμο εταίρο η εκπροσώπηση της εταιρείας. Για κάθε πράξη εκπροσώπησης από μέρους ετερόρρυθμου εταίρου ευθύνεται ο ίδιος ως ομόρρυθμος, εκτός αν ο τρίτος που συναλλάχθηκε μαζί του γνώριζε ότι είναι ετερόρρυθμος εταίρος.

16 Ανώνυμη Εταιρία Βασικά Χαρακτηριστικά (Ν 4548/2018)

17 Εισαγωγή – βασικά χαρακτηριστικά
Εταιρική μορφή προορισμένη για τη συγκέντρωση κεφαλαίου και τη δημιουργία μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων. Εμπορική εταιρία κατά το τυπικό σύστημα. Διέπετο εν αρχή από τον Εμπορικό Νόμο. ΚΝ 2190/1920 υπέστη συνεχείς τροποποιήσεις. Σημασία ενωσιακού δικαίου στην ΑΕ. Από ισχύουν οι διατάξεις του Ν 4548/2018. Όμως ήδη από τη δημοσίευση του νέου νόμου καταργείται η δυνατότητα έκδοσης ανωνύμων μετοχών.

18 Κεντρικοί άξονες του νέου πλαισίου
Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου. Μείωση της κρατικής εποπτείας. Εισαγωγή καινοτομιών και παροχή περαιτέρω δυνατοτήτων καταστατικών διαμορφώσεων. Δυνατότητες αξιοποίησης νέων τεχνολογιών. Διαφάνεια. Ενσωμάτωση πορισμάτων της νομολογίας. Εναρμόνιση με νεότερες διατάξεις του ενωσιακού δικαίου. Ενσωμάτωση διατάξεων που εμπεριέχονταν σε άλλα νομοθετήματα.

19 Σημαντικές αλλαγές Δυνατή και η αόριστη διάρκεια της εταιρίας.
Κατάργηση ανωνύμων μετοχών. Υποχρέωση ονομαστικοποίησης ανωνύμων μετοχών - 1/1/2020. Διαδικασία. Συνέπειες μη ονομαστικοποίησης. Ελάχιστο κεφάλαιο 25 χιλ ευρώ. Δυνατότητα μονομελούς οργάνου διοίκησης (σε «πολύ μικρές» και «μικρές εταιρίες») - Η κατηγοριοποίηση των εταιριών λαμβάνει χώρα με τις διατάξεις του 4308/2014. - Για τις νεοϊδρυόμενες και έως τη σύνταξη του πρώτου ισολογισμού: με βάση το μετοχικό κεφάλαιο. Αλλαγές στο σύστημα έγκρισης συναλλαγών με συνδεδεμένα μέρη. Πιστοποίηση κεφαλαίου από ορκωτούς (και από το ΔΣ στις «πολύ μικρές» και «μικρές εταιρίες») Ανώτατος αριθμός μελών ΔΣ (15). Λοιπές κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.

20 Σύσταση, εποπτεία, δημοσιότητα, εκδιδόμενοι από εταιρία τίτλοι, μετοχικό κεφάλαιο
Τρόπος σύστασης. Στοιχεία και πράξεις που υποβάλλονται σε δημοσιότητα. Εποπτεία. Μετοχικό κεφάλαιο. Καταβολή. Εισφορά σε είδος. Καταβολή με συμψηφισμό. Πιστοποίηση καταβολής. Αύξηση και μείωση κεφαλαίου. Εκδιδόμενοι από εταιρία τίτλοι (μετοχές, ομολογίες, warrants, ιδρυτικοί τίτλοι).

21 Διοικητικό Συμβούλιο 1/3
Όργανο διαχείρισης και εκπροσώπησης το ΔΣ. 3-15 μέλη. Τα μέλη είναι επανεκλέξιμα και ελεύθερα ανακλητά. Εκλογή και ορισμός ΔΣ. Αναπληρωματικά μέλη. Ελλιπές ΔΣ. Προϋποθέσεις εκλογιμότητας – ελαττώματα διορισμού – θητεία. Αρμοδιότητες, έκταση εξουσιών και πράξεις εκπροσώπησης. -Πράξεις εκτός εταιρικού σκοπού δεσμεύουν την εταιρία, εκτός εάν ο τρίτος γνώριζε την υπέρβαση ή δεν μπορούσε να την αγνοεί. Βάρος απόδειξης. Δεν αρκεί η τήρηση των διατυπώσεων δημοσιότητας ως προς το καταστατικό ή τις τροποποιήσεις του. -Περιορισμοί της εξουσίας του ΔΣ δεν αντιτάσσονται στους τρίτους.

22 Διοικητικό Συμβούλιο 2/3
Ανάθεση αρμοδιοτήτων. Εκτελεστική επιτροπή. Πρόεδρος ΔΣ. Συνεδρίαση ΔΣ. Λήψη αποφάσεων. Ελαττωματικές αποφάσεις. Καθήκοντα μελών ΔΣ. Υποχρέωση πίστης. Συγκρούσεις συμφερόντων και απαγόρευση ανταγωνισμού. Συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη. - Πεδίο εφαρμογής. - Χορήγηση άδειας (καταρχήν αρμόδιο το ΔΣ – περιπτώσεις όπου καθίσταται η ΓΣ αρμόδια). Δημοσιότητα. - Λοιπά ζητήματα.

23 Διοικητικό Συμβούλιο 3/3
Ευθύνη μελών ΔΣ. Ευθύνη έναντι της εταιρίας για τη ζημία που προκλήθηκε στην τελευταία εξαιτίας πράξης ή παράλειψης που συνιστά παράβαση των καθηκόντων του μέλους ΔΣ. Ευθύνη τρίτων προσώπων στα οποία έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες από το ΔΣ. Νόθος αντικειμενική ευθύνη. Το μέλος δεν ευθύνεται αν αποδείξει ότι κατέβαλε την επιμέλεια του συνετού επιχειρηματία που δραστηριοποιείται σε παρόμοιες συνθήκες. Η επιμέλεια κρίνεται με βάση και την ιδιότητα του κάθε μέλους και τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί. Καταλογισμός της ευθύνης σε περισσότερα μέλη του ΔΣ. Ευθύνη εις ολόκληρον. Δυνατότητα του δικαστηρίου να επιμερίσει την ευθύνη και την υποχρέωση αποζημίωσης καθώς και το δικαίωμα αναγωγής των υπευθύνων μεταξύ τους. Ενέργειες που στηρίζονταν σε σύννομη απόφαση της ΓΣ. Κανόνας της επιχειρηματικής κρίσης. Ενέργειες που στηρίζονταν σε εισήγηση ή γνώμη ανεξάρτητου οργάνου ή επιτροπής που λειτουργεί στην εταιρία σύμφωνα με τον νόμο. Παραγραφή αξιώσεων. Εταιρική αγωγή.

24 Γενική συνέλευση Το ανώτατο όργανο της εταιρίας.
Σύγκληση. Δικαιούμενοι συμμετοχής. Τρόποι διεξαγωγής ΓΣ. Λήψη αποφάσεων. - Απαρτία: Απλή, αυξημένη. - Πλειοψηφία: Απλή, αυξημένη. Ελαττωματικές αποφάσεις - Ακυρώσιμες. - Άκυρες. - Ανυπόστατες.

25 Λύση και εκκαθάριση Λόγοι λύσης.
Ιδίως η λύση με απόφαση του δικαστηρίου. Διαδικασία εκκαθάρισης. Περάτωση εκκαθάρισης.

26 Λοιπά ζητήματα Δικαιώματα μειοψηφίας. Ενώσεις μετόχων.
Χρηματοοικονομικές καταστάσεις. Διάθεση κερδών. Γενική δικονομική διάταξη. Διαιτησία – διαμεσολάβηση.

27 Ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία Βασικά χαρακτηριστικά (Ν 4072/2012)

28 Βασικά χαρακτηριστικά ΙΚΕ
Κεφαλαιουχική εταιρία διαθέτουσα νομική προσωπικότητα. Εμπορική κατά το τυπικό σύστημα. Κεφαλαιακές, εξωκεφαλαιακές και εγγυητικές εισφορές. Μηδενικό κεφάλαιο. Περιορισμένη ευθύνη εταίρων. Ορισμένη διάρκεια. Εκτεταμένη ελευθερία καταστατικών διαμορφώσεων. Σύστημα καταστατικής έδρας. Όργανα της εταιρίας είναι το σώμα των εταίρων και ο/οι διαχειριστής/ές. Διαχείριση και εκπροσώπηση ΙΚΕ. Λήψη αποφάσεων από το σώμα των εταίρων. Έξοδος και αποκλεισμός εταίρου. Λύση και εκκαθάριση.

29 Εταιρία περιορισμένης ευθύνης Βασικά χαρακτηριστικά (Ν 3190/1955)

30 Βασικά χαρακτηριστικά ΕΠΕ
Κεφαλαιουχική εταιρία διαθέτουσα νομική προσωπικότητα. Εμπορική κατά το τυπικό σύστημα. Περιορισμένη ευθύνη εταίρων. Ορισμένη διάρκεια. Όργανα της εταιρίας είναι η συνέλευση των εταίρων και ο/οι διαχειριστής/ές. Διαχείριση και εκπροσώπηση ΕΠΕ. Λήψη αποφάσεων από τη συνέλευση των εταίρων. Σύστημα διπλής πλειοψηφίας. Έξοδος και αποκλεισμός εταίρου. Λύση και εκκαθάριση. Πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις (Ν 4541/2018).

31 Πρακτικό 1 Η ΟΕ με την επωνυμία «ΑΒΓ ΟΕ» και εταίρους τους Α, Β και Γ αγοράζει με πίστωση του τιμήματος από την ΑΕ με την επωνυμία «ΔΕΖ ΑΕ» εμπορεύματα αξίας ,00 €. Πλην όμως παρότι παρέρχεται ο χρόνος της πίστωσης, η ΟΕ δεν εξοφλεί το οφειλόμενο τίμημα στην πωλήτρια εταιρία. Ερωτήματα 1. Κατά ποιων μπορεί να στραφεί η πωλήτρια ΔΕΖ ΑΕ για να αξιώσει την καταβολή του οφειλόμενου τιμήματος; 2. Θα άλλαζε η απάντησή σας αν τυχόν εν τω μεταξύ έως την άσκηση της αγωγής κάποιος από τους εταίρους είχε αποχωρήσει από την εταιρία; 3. Θα άλλαζε η απάντησή σας αν εν τω μεταξύ στην εταιρία είχε εισέλθει και ο τέταρτος ομόρρυθμος εταίρος Δ; 4. Θα άλλαζε η απάντησή σας αν τυχόν εν τω μεταξύ η εταιρία είχε μετατραπεί σε ετερόρρυθμη επειδή οι εταίροι Β και Γ από ομόρρυθμοι έγιναν ετερόρρυθμοι; 5. Αν η ΟΕ προβάλλει ότι δεν ευθύνεται για την καταβολή του τιμήματος, επειδή η πώληση αφορούσε πράγματα προδήλως άσχετα με την δραστηριότητα και το σκοπό της, ο ισχυρισμός της είναι νόμιμος; 6. Σε περίπτωση που η «ΔΕΖ ΑΕ» ασκήσει αγωγή μόνο κατά της εταιρίας, μπορεί να προβεί σε αναγκαστική εκτέλεση κατά των ομόρρυθμων εταίρων;

32 Πρακτικό 2 Η ΟΕ με την επωνυμία «ΑΒΓ ΟΕ» έχει διάρκεια ορισμένου χρόνου και αποτελείται από τους εταίρους Α, Β και Γ. Οι εταίροι Α και Β έχουν την άποψη ότι ο Γ δεν ενδιαφέρεται για την εταιρία και εμποδίζει την ευημερία της, ενώ ο εταίρος Γ θεωρεί ότι το ίδιο πράττουν οι Α και Β. Άπαντες ωστόσο θεωρούν ότι η εταιρία, η οποία σημειωτέον είναι κερδοφόρα, μπορεί να επιτύχει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, αρκεί να αποχωρήσει από αυτήν το αντίπαλο «μπλοκ». Ερωτήματα 1. Πώς μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο, χωρίς να λυθεί η εταιρία; 2. Ποιες οι προϋποθέσεις και ποια η διαδικασία; 3. Ποιες οι αξιώσεις των εταίρων που τυχόν θα αποχωρήσουν; 4. Αν η συνέχιση της εταιρίας κριθεί αδύνατη, πώς μπορεί να λυθεί; Η απάντησή διαφοροποιείται ανάλογα με τις προβλέψεις του καταστατικού της εταιρίας ή όχι;

33 Πρακτικό 3 Στην Ανώνυμη Εταιρία Δ ΑΕ («μικρή οντότητα») συμμετέχουν 4 εταίροι, οι Μ1, Μ2, Μ3 και Μ4 με ποσοστά συμμετοχής 30%, 40%, 20% και 10% αντίστοιχα. Οι Μ1 και Μ2 συμμετέχουν και στο τριμελές ΔΣ της εταιρίας ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος αντίστοιχα. Ο Μ1, όντας μέλος του ΔΣ της εταιρίας φέρεται ότι ζημίωσε την εταιρία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Τί δικαιώματα έχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι, ιδίως οι Μ3 και Μ4; Ο Μ1 έρχεται στο γραφείο σας για να σας συμβουλευθεί και σας αναφέρει ότι κατά την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων η ΓΣ «είχε απαλλάξει τα μέλη του ΔΣ από κάθε ευθύνη, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο». Ερωτάται: Πώς αξιολογείτε τον ισχυρισμό; Γενικότερα, ποιους αμυντικούς ισχυρισμούς δύναται να προβάλει σύμφωνα με τον Ν /2018 ο Μ1 και υπό ποιες προϋποθέσεις; 3. Σε περίπτωση όπου η εταιρία σκοπεύει να αγοράσει ένα ακίνητο από τον Μ2 πώς θα ληφθεί μία τέτοια απόφαση και τί διαδικασία θα ακολουθηθεί; 4. Οι Μ1 και Μ2 επιθυμούν να ληφθεί απόφαση από την τακτική ΓΣ περί μη διανομής καθόλου μερίσματος παρά το γεγονός ότι τόσο η χρήση που αφορούν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που φέρονται προς έγκριση όσο και όλες οι τελευταίες χρήσεις ήταν κερδοφόρες. Τί πρέπει να προσέξουν;

34 4. Σε συνέλευση όπου συμμετέχουν όλοι οι μέτοχοι λαμβάνεται απόφαση για μη διανομή καθόλου μερίσματος με τις ψήφους μόνο των Μ1 και Μ2 ενώ οι Μ3 και Μ4 ψήφισαν αρνητικά. Με ποιόν τρόπο μπορούν να προστατευτούν οι Μ3 και Μ4; 5. Λαμβάνεται απόφαση ΓΣ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ερωτάται: Α. Μέχρι πότε πρέπει να α) καταβληθεί το κεφάλαιο β) μέχρι πότε πρέπει να λάβει χώρα η πιστοποίηση της καταβολής του κεφαλαίου; Β. Από ποιον διενεργείται η πιστοποίηση της καταβολής του κεφαλαίου;

35 Πρακτικό 4 Στην Ε ΙΚΕ είναι εταίροι οι Α, Β, Γ και Δ με ποσοστά 25% έκαστος. Η εταιρία έχει αποκλειστικά κεφαλαιακές εισφορές. Ο Δ είναι και διαχειριστής, έχοντας οριστεί με σχετική πρόβλεψη του καταστατικού. Η εταιρία έχει σκοπό την εμπορία καινούριων αυτοκινήτων. Ο Δ αγοράζει στις για λογαριασμό της εταιρίας από τον Π μεταχειρισμένες μοτοσυκλέτες συνολικής αξίας ευρώ και προς τον σκοπό αυτόν εκδίδει αυθημερόν ως νόμιμος εκπρόσωπος της Ε μία μεταχρονολογημένη επιταγή με αναγραφόμενη ημερομηνία έκδοσης με ισόποση αξία. Ερωτάται: Πότε μπορεί να εμφανίσει την επιταγή ο Π προς πληρωμή στην τράπεζα; Εάν λόγω διαμαρτυριών από τους συνεταίρους του ο Δ ανακαλέσει την επιταγή στις ποιες θα είναι οι συνέπειες; Εάν η επιταγή εμφανιστεί προς πληρωμή και δεν πληρωθεί λόγω έλλειψης διαθεσίμων κεφαλαίων τί δυνατότητες έχει ο Π; Ποιες είναι οι προβλεπόμενες παραγραφές;

36 4. Με ποια ένδικα βοηθήματα θα αμυνθεί η Ε κατά της διαταγής πληρωμής; 5. Ο Π επιθυμεί να εγγράψει προσημείωση υποθήκης σε ακίνητο της Ε. Τί τον συμβουλεύετε; 6. Μπορούν να ανακαλέσουν τον διαχειριστή Δ οι συνεταίροι του; 7. Μπορεί να πετύχει την ανάκληση του Δ μόνος του ο εταίρος Β και εάν ναι με ποιόν τρόπο και υπό ποιες προϋποθέσεις; 7. Εάν ο Δ ασκούσε νόμιμη διαχείριση και όχι καταστατική πώς θα μπορούσαν να τον θέσουν εκτός διαχείρισης οι συνεταίροι του; 8. Αναλαμβάνει διαχειριστής ο Α σε αντικατάσταση του Δ. Μπορεί η Ε να αντιτάξει κατά του Π ότι η εταιρία δεν δεσμεύεται γιατί η αγορά αυτή βρισκόταν εκτός του εταιρικού σκοπού; 9. Ο Δ έρχεται στο γραφείο σας και σας δηλώνει ότι θέλει να φύγει από την εταιρία. Τί τον συμβουλεύετε; 10. Εάν είχαν έρθει οι υπόλοιποι συνεταίροι του Δ στο γραφείο σας και σας δήλωναν ότι θέλουν γενικά να απαλλαχθούν από τον Δ τί θα τους συμβουλεύατε; 11. Εάν ο Δ έχει υπαιτίως παραβιάσει τα διαχειριστικά του καθήκοντα, συνιστά αυτό νόμιμο λόγο μη καταβολής σε αυτόν της αξίας της εταιρικής του συμμετοχής;

37 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας! Καλή επιτυχία!


Κατέβασμα ppt "Εισηγητές: Ισαάκ Α. Γεροντίδης, Δικηγόρος ΜΔΕ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google