Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

11. Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "11. Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 11. Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο

2 Η τοποθεσία της Κωνσταντινούπολης
Η Κωνσταντινούπολη ήταν χτισμένη στις πλαγιές επτά λόφων, γι' αυτό πολλοί την έλεγαν και «Επτάλοφη». Όλα σχεδόν τα σπίτια της έβλεπαν στις θάλασσες του Βοσπόρου, της Προποντίδας και του Κεράτιου κόλπου, που την περιέβαλαν.

3 Οι πλατείες της Κωνσταντινούπολης
Οι πλατείες αποτελούσαν τους χώρους συνάντησης και καθημερινής επικοινωνίας των Βυζαντινών. Ήταν συνέχεια γεμάτες από κόσμο και γύρω από αυτές υπήρχαν καταστήματα. Η μεγαλύτερη απ' αυτές έφερε το όνομα του ιδρυτή της, Κωνσταντίνου και ήταν στο μέσο της Μέσης λεωφόρου, που διέσχιζε την Πόλη.

4 Η αγορά Οι αγορές διακρίνονται σε:
Σταθερές ήταν μόνιμες και αποτελούνταν από εκατοντάδες καταστήματα σε τοξωτές στοές. Υπαίθριες, οι πωλητές δεν είχαν σταθερή στέγη. Αυτές λειτουργούσαν στο κέντρο και στις λαϊκές συνοικίες της Πόλης, ορισμένες ημέρες της εβδομάδας. Εκεί πουλούσαν τα προϊόντα τους πολλοί παραγωγοί και βιοτέχνες σε καλύτερες τιμές. Γι' αυτό τις επισκεπτόταν πολύς κόσμος. Σ' αυτές σύχναζαν και πλανόδιοι διασκεδαστές.

5 Γιατί το λιμάνι είναι σημαντική πηγή οικονομικής δύναμης για μια πόλη;
Το λιμάνι ήταν πάντοτε γεμάτο με ανθρώπους που η ζωή και η εργασία τους εξαρτώνταν από αυτό. Ήταν μια σημαντική πηγή οικονομικής δύναμης για μια πόλη γιατί: υποστήριζε το εμπόριο. Στο λιμάνι έφταναν τα πλοία. Ξεφορτώνονταν τα προϊόντα και με κάρα ή άλογα μεταφέρονταν μέσα στην πόλη αλλά και στην ύπαιθρο. Επίσης με τα πλοία έστελναν προϊόντα σε γειτονικούς λαούς. Ήταν κέντρο δράσης για άτομα που η ζωή και η εργασία τους εξαρτώνταν απ’ αυτό. Καθημερινά περίμεναν στο λιμάνι εκφορτωτές, μεταφορείς, ζυγιστές, τεχνίτες, κήρυκες, καπετάνιοι, επιβάτες, μικροπωλητές κ.ά.

6 Είναι απαραίτητες οι γιορτές στη ζωή των ανθρώπων, αλλά και στην αρμονική συμβίωση ενός λαού;
Οι Βυζαντινοί διασκέδαζαν συχνά σε οικογενειακές γιορτές και σε τοπικά πανηγύρια. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα βλέπουμε ότι οι άνθρωποι έχουν πολλές γιορτές. Αυτές είναι απαραίτητες στη ζωή των ανθρώπων γιατί: Αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την κουραστική καθημερινότητα (στις γιορτές και στα πανηγύρια οι άνθρωποι τρώνε, πίνουν και γλεντάνε με αποτέλεσμα να ξεχνούν τις έννοιες και τα προβλήματά τους). Οι γιορτές είναι απαραίτητες και στην αρμονική συμβίωση ενός λαού γιατί: ενώνουν τους ανθρώπους κάνουν τους ανθρώπους να έρχονται σε επαφή και να γίνονται κοινωνικοί.

7 Ποιος ήταν υπεύθυνος για την αγορά;
Την επίβλεψη της αγοράς είχε ο Έπαρχος της Πόλης, ο οποίος ενημερωνόταν τακτικά για την επάρκεια και την ποιότητα των αγαθών αλλά και τις τιμές τους. Ιδιαίτερη προσοχή έδειχνε για τα είδη πρώτης ανάγκης.

8 Ποια είναι τα «είδη πρώτης ανάγκης» στην αγορά μιας πόλης; Δικαιολογείτε την ιδιαίτερη φροντίδα του Έπαρχου γι' αυτά τα είδη; Παρατηρήστε την εικόνα της υπαίθριας αγοράς και συζητήστε αν συμβαίνει κάτι ανάλογο σήμερα στην περιοχή σας. Τα είδη πρώτης ανάγκης στην αγορά μια πόλης ήταν και είναι τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση των κατοίκων της. Δηλαδή είναι: Το νερό Το σιτάρι (ψωμί) Το λάδι Τα όσπρια Άλλα τρόφιμα Ο Έπαρχος της Πόλης φρόντιζε να ενημερώνεται τακτικά για: Την επάρκεια των αγαθών Την ποιότητα τους Τις τιμές τους Η ιδιαίτερη φροντίδα του Έπαρχου για τα είδη πρώτης ανάγκης δικαιολογείται, γιατί η έλλειψη αυτών των ειδών όπως και οι πολύ υψηλές τιμές θα είχαν ως αποτέλεσμα προβλήματα στην επιβίωση των κατοίκων και τη δυσαρέσκεια του λαού που πιθανό να οδηγούσε σε εξεγέρσεις, επιθέσεις και ληστείες όσων υπέφεραν από την πείνα σ’ αυτούς που είχαν έστω και λίγα αγαθά. Ακόμα η κακή ποιότητα των προϊόντων θα είχε επιπτώσεις στη δημόσια υγεία (μεταδοτικές ασθένειες)

9 Η έντονη δραστηριότητα σε αυτά τα μέρη παρουσιάζεται και σήμερα.
To λιμάνι, οι πλατείες και οι αγορές ήταν χώροι συνάντησης και επικοινωνίας των Βυζαντινών. Συμβαίνει κάτι ανάλογο σήμερα; Η έντονη δραστηριότητα σε αυτά τα μέρη παρουσιάζεται και σήμερα. Κάθε λιμάνι, πλατεία και αγορά σφύζει από ζωή. Ακόμη και σήμερα σε αυτά τα μέρη συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, είτε για να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους είτε για να προμηθευτεί διάφορα προϊόντα είτε γιατί αυτά τα μέρη αποτελούν το χώρο εργασίας του. (Παζάρι Ξάνθης)

10 Παρατηρήστε την παρακάτω εικόνα, διαβάστε και το κείμενο που τη συνοδεύει και συζητήστε αν και σήμερα το λιμάνι εξακολουθεί να είναι το ίδιο σημαντικό για τη ζωή και την οικονομία μιας παραθαλάσσιας πόλης. Το λιμάνι ήταν σημαντικός χώρος εργασίας των Βυζαντινών, αλλά και πηγή πλούτου για την Πόλη. Σ' αυτό έφταναν καθημερινά, από το Βόσπορο και τον Ελλήσποντο, δεκάδες πλεούμενα με επιβάτες κι εμπορεύματα και άλλα τόσα αναχωρούσαν για τον Εύξεινο Πόντο και το Αιγαίο. Πολλοί κάτοικοι της Πόλης εργάζονταν εκεί και άλλοι κατέβαιναν για να αγοράσουν ή να πουλήσουν προϊόντα. Οι πιο πολλοί όμως πήγαιναν εκεί για να ταξιδέψουν με τα καράβια.

11 Εικονίζονται ψαράδες και κάποιοι που ίσως ήταν έμποροι και ζύγιζαν τα εμπορεύματα τους. Το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης ήταν σημαντικός χώρος εργασίας των Βυζαντινών και πηγή πλούτου για την πόλη. Το ίδιο σημαντικό για κάθε παραθαλάσσια πόλη θεωρείται και σήμερα το λιμάνι της. Οι λόγοι είναι οι εξής: Φτάνουν σε αυτό συνέχεια πλεούμενα με επιβάτες και εμπορεύματα Πολλοί κάτοικοι εργάζονται σε αυτό (τεχνίτες, ναυτικοί, φορτωτές, έμποροι) Έμποροι αγοράζουν ή πουλούν προϊόντα στο χώρο του λιμανιού Φτάνουν ή φεύγουν ταξιδιώτες από αυτό Επομένως κάθε λιμάνι ήταν και είναι σημαντικό για τη ζωή και την οικονομία μιας παραθαλάσσιας πόλης, γιατί: Είναι σημαντικός χώρος εργασίας Είναι πηγή πλούτου για την περιοχή

12 Ένας βυζαντινός σκύλος-μάντης
Στις υπαίθριες αγορές, εκτός από τους πωλητές και τους αγοραστές, σύχναζαν και κάποιοι διασκεδαστές, που με διάφορους τρόπους προσπαθούσαν να ψυχαγωγήσουν τον κόσμο. «Κάποια χρονιά ήρθε στην Πόλη ένας Ιταλός φέρνοντας μαζί του ένα ξανθό σκύλο, που έκανε θαυμαστά πράγματα. Καθώς το αφεντικό του στεκόταν στην αγορά περιτριγυρισμένο από κόσμο, άνδρες και γυναίκες του έδιναν, κρυφά από το σκύλο, νομίσματα ή δαχτυλίδια και αυτός τα έκρυβε στο έδαφος. Ύστερα διέταζε το σκύλο να τα βρει και να δώσει στον καθένα το δικό του. Κι αυτός το έκανε! Κι άλλα τέτοια του έκανε, κι ο σκύλος τα πετύχαινε ακριβώς. Και πολλοί τότε έλεγαν ότι αυτός ο σκύλος έχει πνεύμα Πυθίας».


Κατέβασμα ppt "11. Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google