Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ : ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ : ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ : ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΑ
Ενεργεί ως σύνδεσμος με τους ακτινοφυσικούς και τους εργαζόμενους του τμήματος. Υπεύθυνος για το απεικονιστικό κομμάτι της ακτινοθεραπευτικής διαδικασίας. Συνεργάζεται με τους ακτινοθεραπευτές για τεχνικά ζητήματα που αφορούν τα πλάνα θεραπείας, χρησιμοποιώντας πληροφορίες για την κλινική κατάσταση του ασθενούς. Καταγράφουν και διατηρούν αρχεία που αφορούν τη λαμβανόμενη δόση, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται και την καθημερινή συμπεριφορά του ασθενούς. Review prescription, diagnosis, patient chart, and identification. Πραγματοποιεί τις καθημερινές θεραπευτικές συνεδρίες βάσει του πλάνου θεραπείας.

3 ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ : ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΑ
Εκπαιδεύει, προετοιμάζει και καθησυχάζει τους ασθενείς και τους συγγενείς αυτών, απαντώντας σε ερωτήσεις, προσφέροντας βοήθεια και επαναλαμβάνοντας τις οδηγίες των κλινικών ιατρών όσον αφορά τις παρενέργεεις της ακτινοθεραπείας ή τις απαιτούμενες ενέργειες μετά το τέλος της θεραπείας. Προετοιμασία ή κατασκευή συστημάτων ακινητοποίησης, συστημάτων που εξασφαλίζουν την ασφαλή και επαναλήψιμη θεραπεία. Store, sterilize, or prepare the special applicators containing the radioactive substance implanted by the physician. Υπολογίζει την πραγματική θεραπευτική δόση κάθε συνεδρίας. Προγραμματίζει τις ακτινοθεραπευτικές συνεδρίες των ασθενών. Παρατηρεί και καταγράφει τις αντιδράσεις των ασθενών κατά την καθημερινή τους συνεδρία, τους καθησυχάζει και αναφέρει πιθανές οξείες αντιδράσεις στον υπεύθυνο ακτινοθεραπευτή.

4 ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ : ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΑ
Ελέγχει την εμφάνιση παρενεργειών, όπως ερεθισμός δέρματος, ναυτία ή απώλεια μαλλιών. Assist in the preparation of sealed radioactive materials, such as cobalt, radium, cesium, or isotopes, for use in radiation treatments. Ακολουθεί τους κανόνες ακτινοπροστασίας που αφορούν τον ασθενή, τον ίδιο και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο χώρο. Ελέγχει τον εξοπλισμό του ακτινοθεραπευτικού τμήματος για την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας του. Εισαγωγή δεδομένων στο υπολογιστικό σύστημα του τμήματος. Παρέχει βοήθεια κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης δοσιμετρικών ελέγχων ή απεικονιστικών διαδικασιών εντοπισμού του προς ακτινοβόληση όγκου. Εκπαιδεύει ή εποπτεύει φοιτητές ή νεότερους τεχνολόγους.

5 Κλασσική Εξομοίωση

6 Κλασσική Εξομοίωση - Διαδικασία
Προετοιμασία κλασσικής εξομοίωσης. Προετοιμασία του χώρου εξομοίωσης. Εξήγηση στον ασθενή της διαδικασίας εξομοίωσης. Επιλογή της θέσης θεραπείας και συστήματος ακινητοποίησης. Ακτινοσκόπηση στη θέση θεραπείας. Καθορισμός των πεδίων θεραπείας (διάσταση, γεωμετρία). Λήψη απεικονιστικών δεδομένων (2D ακτινογραφίες). Καταχώρηση των γεωμετρικών δεδομένων στο φάκελο του ασθενούς. Ολοκλήρωση της διαδικασίας εξομοίωσης.

7 Κλασσική Εξομοίωση Ορισμός της θέσης θεραπείας του ασθενούς (Therapy positioning). Εντοπισμός (Localisation) του όγκου στόχου (tumour volume) και των οργάνων που δεν πρέπει να ακτινοβοληθούν (Organs At Risk – OAR). Καθορισμός και επιβεβαίωση της γεωμετρίας των πεδίων ακτινοθεραπείας. Στην περίπτωση των IMRT-VMAT θεραπειών, δεν απαιτείται ο ορισμός των πεδίων ακτινοθεραπείας. Χρήση δεικτών (markers) για την επαναλήψιμη τοποθέτηση του ασθενούς στη θέση θεραπείας. Οι δείκτες είναι είτε δερματικοί (skin markers) ή σχεδιάζονται στις μάσκες ακινητοποίησης.

8 Κλασσική Εξομοίωση Τοποθέτηση ακτινοσκιερών δεικτών (radiopaque markers) στη θέση των δερματικών δεικτών ώστε να είναι ορατοί στα απεικονιστικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό και την επιβεβαίωση θεραπείας. Παραγωγή ακτινογραφιών (σε ψηφιακή μορφή) οι οποίες αποθηκεύονται στο φάκελο του ασθενούς για να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία απεικονιστικής επιβεβαίωσης της θέσης θεραπείας (Image-Guided Radiotherapy Treatment).

9 Κλασσική Εξομοίωση Στους γραμμικούς επιταχυντές, τα πεδία οριοθετούνται με τους πολύφυλλους κατευθυντήρες (MLC). Στους κλασσικούς εξομοιωτές, τα πεδία είναι είτε τετράγωνα είτε παραλληλόγραμμα και οριοθετούνται με τη βοήθεια ακτινοσκιερών συρμάτων. Το ορθογώνιο σύστημα των συρμάτων επιτρέπει τον καθορισμό των πεδίων ακτινοβόλησης (στόχος) και των πεδίων που περιλαμβάνουν τους υγιείς ιστούς, πλησίον του στόχου, που δεν πρέπει να ακτινοβοληθεί.

10 Κλασσική Εξομοίωση SSD (Source-Skin-Distance Απόσταση-Πηγής-Δέρματος)
SAD (Source-Axis-Distance Απόσταση-Πηγής-Ισοκέντρου) SFD (Source-Film-Distance Απόσταση-Πηγής-Ανιχνευτή) ODI (Optical-Distance-Indicator Οπτική-Ένδειξη-Απόστασης) TSD ( Target-Surface-Distance Απόσταση-Στόχου-Δέρματος) IFD (Intra-Field-Distance Πάχος-ασθενούς-κατά-μήκος-άξονα-δέσμης)

11

12

13

14

15

16

17

18 ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ : CT Εξομοίωση – CT Simulation
Η θέση της θεραπείας οφείλει να είναι απλή, άνετη, να επιτρέπει την καθημερινή της αναπαραγωγή της για ολόκληρη τη σειρά των συνεδριών, να εξασφαλίζει την αξιόπιστη ακινητοποίηση της ανατομικής περιοχής ενδιαφέροντος και κατά συνέπεια να επιτρέπει την ακτινοβόληση αυτής της περιοχής και ταυτόχρονα την ελάχιστη δυνατή ακτινοβόληση των δομών εκτός αυτής.

19 CT Εξομοίωση – CT Simulation
Τράπεζα όμοια αυτής του γραμμικού επιταχυντή Εξωτερικό σύστημα lasers για τον καθορισμό του ισοκέντρου αναφοράς Λήψη δεδομένων CT στη γεωμετρία θεραπείας Τοποθέτηση σημείων εντοπισμού (localisation markers) που επιτρέπουν την ακριβή και επαναλήψιμη τοποθέτηση των ασθενών στη θέση θεραπείας. Ήρεμη αναπνοή ασθενούς.

20


Κατέβασμα ppt "ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ : ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google