Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Τα κύρια σημεία της στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης είναι : Η διαμόρφωση του προτύπου περιφερειακής ανάπτυξης Ο προσδιορισμός του ρόλου των αστικών κέντρων και η επιλογή αυτών που θα λειτουργήσουν ως κέντρα διάχυσης της ανάπτυξης. Η προώθηση της ενδογενούς ανάπτυξης Οι χωρικές προτεραιότητες παρέμβασης Ο προσδιορισμός των κλαδικών προτεραιοτήτων Η κατάρτιση των προγραμμάτων περιφερειακής ανάπτυξης Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο προσδιορισμός του ρόλου των υπηρεσιών περιφερειακής ανάπτυξης

2 Η διαμόρφωση στρατηγικής σε κάθε χώρα εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι οι εξής : οι σκοποί της εθνικής οικονομικής πολιτικής οι σκοποί της εθνικής περιφερειακής πολιτικής οι πολιτικές αντιλήψεις και η επίδραση ομάδων πίεσης ο βαθμός ανάπτυξης της χώρας οι περιφερειακές ανισότητες και η μορφή του περιφερειακού προβλήματος της χώρας η γεωγραφική διαμόρφωση και το μέγεθος της χώρας η πληθυσμιακή πυκνότητα και η γεωγραφική κατανομή των μεγάλων αστικών κέντρων και των μητροπολιτικών περιφερειών η διάρθρωση της οικονομίας των περιφερειών η συνολική οικονομική κατάσταση

3 ΣΚΟΠΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ Ή ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΑΝΤΙ ΔΥΝΑΜΙΣΜΟΥ) ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ σύμφωνα με το τι είναι κοινωνικά επιθυμητό – μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας Στην πρακτική της οικονομικής πολιτικής, δημιουργείται η ανάγκη αναζήτησης συνδυασμών που να εξυπηρετούν ταυτόχρονα τη διαδικασία οικονομικής ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο, με κριτήριο την αποτελεσματικότητα και την περιφερειακή ανάπτυξη, με κριτήριο την ισότητα.

4 ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Κύριοι σκοποί: Ενίσχυση της πληθυσμιακής βάσης στις περιμετρικές περιφέρειες. Αξιοποίηση των πόρων των περιφερειών. Αύξηση της παραγωγικότητας και ενσωμάτωση υψηλής τεχνολογίας. Τόνωση του ΑΕΠ και Κ. Κ. ΑΕΠ των περιφερειών – μείωση των ανισοτήτων με τις άλλες περιφέρειες (σύγκλιση). Μείωση της περιφερειακής ανεργίας. Δευτερεύοντες σκοποί: Ενεργοποίηση πολιτών στις συμμετοχικές διαδικασίες. Μείωση πληθυσμιακών πιέσεων σε κορεσμένα αστικά κέντρα. Ενίσχυση των πολιτιστικών προτύπων. Προστασία-ανάπλαση του περιβάλλοντος.

5 ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
1. ΚΙΝΗΤΡΑ 1. Κλαδική διαφοροποίηση της πολιτικής κινήτρων προωθητικές βιομηχανίες σε δυναμικά αστικά κέντρα, δυναμικοί κλάδοι στην περίμετρο για αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων. 2. Σύνδεση κινήτρων με υποδομές: βιομηχανικές, αναπτυξιακές, κοινωνικές. 3. Ενίσχυση-εξειδίκευση κινήτρων για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κυρίως υψηλής τεχνολογίας, με παράλληλη προσπάθεια βελτίωσης του εργατικού δυναμικού. 4. Χωρική αναδιάταξη: Παραμεθόριες περιοχές. Περιοχές αποβιομηχάνισης. Περιοχές δυσμενούς κλαδικής διάκρισης. 5. Απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών. 6. Κίνητρα βιωσιμότητας.

6 ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
2. ΥΠΟΔΟΜΕΣ Βιομηχανικές, Αναπτυξιακές, Κοινωνικές. Μεγάλα έργα: ειδικές επιπτώσεις. ΒΙ.ΠΕ: σύνδεση με αναπτυξιακή διαδικασία. 3. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Αναπροσδιορισμός της ενίσχυσης (στις επιδοτήσεις για ίδρυση, εκσυγχρονισμό, βιωσιμότητα). Αρμοδιότητες σε τοπικούς φορείς. 4. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Βελτίωση τραπεζικών υπηρεσιών στις προβληματικές περιφέρειες. Βελτίωση του καθεστώτος εγγυήσεων. Ειδική πολιτική τραπεζών επενδύσεων για την περιφερειακή ανάπτυξη. 5. ΤΕΧΝΟΠΟΛΕΙΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΚΑ Κύριοι σκοποί ίδρυσης των Τεχνοπόλεων: Παραγωγή Υψηλής Τεχνολογίας, προσέλκυση επιχειρήσεων. Απορρόφηση Υψηλής Τεχνολογίας στις περιφέρειες. Εκσυγχρονισμός των ΜΜΕ. Μορφές Σχεδιασμού: Ολοκληρωμένες Τεχνοπόλεις στην Αθήνα. Σύνθετες Τεχνοπόλεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο. Επιστημονικά Πάρκα όπου υπάρχει ΑΕΙ.

7 6. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος. Υποδομές για προστασία του περιβάλλοντος (ΒΙΠΕ, Βιολογικοί καθαρισμοί). Εντοπισμός νέων προβλημάτων. Πολιτική καθαρών τεχνολογιών, βιολογικών καλλιεργειών. Κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας. Ανακύκλωση-επεξεργασία αποβλήτων. Ανάπτυξη βιομηχανικού εξοπλισμού για προστασία του περιβάλλοντος (μετρήσεις, κ.τ.λ.) 7. ΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Οικονομική ανάπτυξη - Διάχυση. Ανάπλαση και προστασία αστικού περιβάλλοντος. Ενίσχυση - στελέχωση των ΟΤΑ. 8. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αξιοποίηση πολιτιστικών αγαθών κάθε περιφέρειας. Ανάπτυξη ενδογενούς πολιτιστικού δυναμικού. Περιφερειακά Πολιτιστικά Συμβούλια. Σύνδεση πολιτισμού με οικονομία, μέσω: -Βιομηχανιών ήχου και εικόνας. -Οργάνωση Φεστιβάλ. -Υπηρεσιών αναψυχής. -Πολιτιστικού, συνεδριακού τουρισμού. 9. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΣΑΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ Ενίσχυση βιομηχανίας (αποκέντρωση μέσα σε Μητροπολιτικές Περιοχές πχ. Αθήνα-Χαλκίδα). Ενίσχυση εξειδικεύσεων στον τριτογενή τομέα: -τουρισμός, -έρευνα, -αναψυχή. Τόνωση εμπορίου και μεταφορών. Αποκέντρωση δημοσίων υπηρεσιών.

8 10. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ - ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Αξιοποίηση ενδογενούς δυναμικού-αύξηση απασχόλησης-αύξηση ΑΕΠ. Τοπική επιχειρηματικότητα. Αξιοποίηση των τοπικών πόρων. Σχεδιασμός: Περιφερειακό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΠΟΑ). Ενδοπεριφερειακό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης. ΠΟΑ κατά ειδικές περιοχές: παραμεθόριες, περιμετρικές, ορεινές, νησιωτικές, περιοχές αποβιομηχάνισης. Βασικά προβλήματα για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη, έλλειψη σε: Μεταφορές. ΜΜΕ. Ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό - υψηλή τεχνολογία. Υπηρεσίες σχεδιασμού - project management. Αρμοδιότητες ΟΤΑ και Περιφερειακής διοίκησης. 11. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ Γενικό χωροταξικό επίπεδο: Μεσαίες πόλεις. Νέες πόλεις. Μεγάλα αστικοβιομηχανικά συγκροτήματα. Μητροπόλεις. Αφορά: Μέγεθος πόλης. Περιβάλλον. Αγορά εργασίας. Αστικές μεταφορές. Κατοικία. Κοινωνικές υπηρεσίες. Διοίκηση και ανάπτυξη.

9 ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

10 ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Οι βασικές μορφές είναι οι ακόλουθες : 1. Κέντρα Καινοτομιών Πρόκειται συνήθως για μικρές μονάδες Έρευνας και Ανάπτυξης εγκατεστημένες σε πανεπιστημιακούς χώρους ή σε χώρους Κέντρων Ερευνών που παρέχουν υπηρεσίες στις επιχειρήσεις, στηρίζοντας κυρίως την ανάπτυξη νέων προϊόντων. 2. Επιστημονικά Πάρκα Αφορούν οριοθετημένους και οργανωμένους χώρους στους οποίους πανεπιστημιακά εργαστήρια και ινστιτούτα και λειτουργίες Έρευνας και Ανάπτυξης συνεργάζονται με ιδιωτικές επιχειρήσεις στην ανάπτυξη και στην παραγωγή μεθόδων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. 3. Τεχνοπόλοι και Τεχνολογικά Πάρκα Πρόκειται για συμπλέγματα Κέντρων Έρευνας και Ανάπτυξης (όχι κατ' ανάγκη πανεπιστημιακών), μονάδων παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών στην βιομηχανία. Είναι εγκατεστημένα σε οριοθετημένες και άρτια εξοπλισμένες περιοχές, με προσεγμένο φυσικό περιβάλλον, κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα και στις οποίες συνυπάρχουν ερευνητικές και οικονομικές δραστηριότητες, κατοικία και ένα ευρύ φάσμα αστικών εξυπηρετήσεων. 4. Τεχνοπόλεις Πρόκειται για τεχνοπολικές λειτουργίες διάσπαρτες στον αστικό ιστό και ο βασικός τους στόχος είναι η σύνδεση αυτών των λειτουργιών με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του αστικού κέντρου. 5. ΒΕ.ΠΕ. Υψηλής Στάθμης Πρόκειται για τυπικές ΒΕ.ΠΕ. χωρίς σαφή σχέση με την υψηλή τεχνολογία, που διαθέτουν υψηλής στάθμης περιβάλλον άρτιο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και φιλοξενούν μη ρυπαίνουσα βιομηχανία. 6. Πάρκα Επιχειρήσεων και Εμπορικά Πάρκα Είναι περιοχές με περιβάλλον υψηλής ποιότητας όπου κυριαρχούν δραστηριότητες υψηλής εξειδίκευσης. Σ’ αυτά συνυπάρχουν βιομηχανία, εμπόριο και υπηρεσίες.

11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Το Κεφάλαιο Υψηλού Επιχειρηματικού Κινδύνου (Κ.Υ.Ε.Κ.) μπορεί να ορισθεί ως μετοχική επένδυση για τη δημιουργία και τα πρώτα βήματα επιχειρήσεων με υψηλό επιχειρηματικό κίνδυνο και μεγάλα δυνητικά κέρδη, οι οποίες στην προκείμενη περίπτωση δημιουργούν νέα προϊόντα ή αναπτύσουν νέες τεχνολογίες (Sunman, 1988). Η χρηματοδότηση με την μορφή Κ.Υ.Ε.Κ. εξαρτάται από τα στάδια ανάπτυξης της επιχείρησης. Έτσι ως βασικές μορφές αυτής της χρηματοδότησης μπορούν να αναφερθούν: α. Η Χρηματοδότηση "Σποράς" (Seed Finance). β. Η Χρηματοδότηση Εκκίνησης (Start-up Finance) γ. Η Χρηματοδότηση Πρώτου Σταδίου (First Stage Finance) δ. Χρηματοδότηση Επέκτασης (Expansion Finance) ε. Χρηματοδότηση "Ζεύξης" (Bridging Finance) στ. Η Χρηματοδότηση "Στροφής" (Turn-around Finance) ζ. Χρηματοδότηση Εξαγορών (Management Buy Outs)

12 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΕΩΝ
Η οργάνωση περιοχών συγκέντρωσης δραστηριοτήτων υψηλής τεχνολογίας καθώς και η διαμόρφωση δικτύων, αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της αναπτυξιακής πολιτικής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ως κύριοι αντικειμενικοί σκοποί των πολιτικών αυτών μπορούν να αναφερθούν οι εξής : η προσέλκυση ή ίδρυση και ανάπτυξη επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην περιοχή δημιουργίας τους η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας η δημιουργία εξωτερικών οικονομιών για την ανάπτυξη της περιοχής η ανάπτυξη υπηρεσιών αιχμής (Έρευνα και Ανάπτυξη, Γραφεία Συμβούλων, Χρηματοδοτικές Υπηρεσίες κ.τ.λ.) η στήριξη της ανάπτυξης των μεταποιητικών μονάδων της περιοχής, μέσω των παρεχόμενων από την Τεχνόπολη υπηρεσιών και μέσω συνεργασιών με άλλες επιχειρήσεις ή κέντρα έρευνας και ανάπτυξης. H αναστροφή δυσμενών εξελίξεων στην μεταποίηση που οφείλονται στην παρουσία παραδοσιακών ή φθινόντων κλάδων.

13 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης (Τ.Π.Θ.) το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και στοχεύει στην προώθηση των δραστηριοτήτων μεταφοράς τεχνολογίας και αξιοποίησης αποτελεσμάτων έρευνας. Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (Ε.Π.Π.) το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και στοχεύει να δημιουργήσει μια Καινοτομική Επιχειρηματική Περιοχή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ανάδειξη καινοτομικών τεχνολογικών μονάδων. Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ), το οποίο είναι πρωτοβουλία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με στόχο την διάχυση της Τεχνογνωσίας που παράγεται στο Πανεπιστήμιο και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα. Αποτελεί ‘’θερμοκοιτίδα’’ προώθησης καινοτομιών στην Κρήτη και φιλοξενεί στους χώρους του καινοτόμες επιχειρήσεις. Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, το οποίο έχει στόχο την εισαγωγή και στήριξη νέων και καινοτόμων τεχνολογιών κυρίως μέσω της λειτουργίας ‘’θερμοκοιτίδας’’ επιχειρήσεων. Το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας (ΤΕ.ΠΑ.ΘΕ.), το οποίο ιδρύθηκε από 39 νομικά πρόσωπα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και έχει έδρα την Α’ ΒΙΠΕ Βόλου. Στους χώρους του λειτουργούν ‘’θερμοκοιτίδες’’, το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας, καθώς και επιχειρήσεις. Το Τεχνολογικό Πάρκο Αττικής (ΤΠΑ) ‘’Λεύκιππος’’ το οποίο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών, ΕΚΕΦΕ ‘’Δημόκριτος’’ στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου ( Τ.Π.Π.Λ.) το οποίο ιδρύθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις εγκαταστάσεις της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, με στόχο την δημιουργία ενός Πόλου Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Στο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται και το Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας ‘’Τεχνόπολη- Ακρόπολις’’ με ειδίκευση στον Χώρο της Πληροφορικής.

14 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΠΟΛΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (Γ΄ Κ.Π.Σ.)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΠΟΛΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (Γ΄ Κ.Π.Σ.) Περιφερειακοί Πόλοι Καινοτομίας Προσανατολισμός Συντονιστής Εταίρος Κεντρική Μακεδονία Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δυτικής Ελλάδος Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ασφάλειας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Διαχείρισης και Προστασίας Περιβάλλοντος. Επιστημονικό Πάρκο Πατρών Δυτικής Μακεδονίας Τεχνολογίες και Καινοτομία στον Τομέα της Ενέργειας, Ανανεώσιμοι Ενεργειακοί Πόροι Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας. Θεσσαλίας Μεταποίηση Τροφίμων και Ποτών Αγροϋλικά (κλωστοϋφαντουργία- έπιπλο), Βιοκαύσιμα Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης Κρήτης Κοινωνία της Πληροφορίας, Βιοτεχνολογία, Ιατρική Τεχνολογία Παν/μιο Κρήτης

15 ΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΟΠΟΛΕΩΝ
ΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΟΠΟΛΕΩΝ Νέα υλικά Αγροτρόφιμα Ρομποτική Επικοινωνίες Υπολογιστές Ηλεκτρονικά Μοριακή Βιολογία / Γενετική Μηχανική Υγεία/Φαρμακευτικά προϊόντα Ενέργεια Καταναλωτικά αγαθά Ενδιάμεσα Βιομηχανικά προϊόντα

16 ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Τα Κέντρα ή τα Πάρκα Επιχειρήσεων που είναι συμπλέγματα παραγωγικών υπηρεσιών και γραφείων διοίκησης μεταποιητικών ή εμπορικών επιχειρήσεων, αποσκοπούν : Στην διασφάλιση των αναγκαίων υποδομών για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα (χώρους εγκατάστασης, επικοινωνίες, χώρους στάθμευσης, λοιπά δίκτυα). Στην εξασφάλιση όλων των σύγχρονων εξυπηρετήσεων στις μικρές επιχειρήσεις όπως αίθουσες συσκέψεων, εκθεσιακοί χώροι, γραμματειακή κάλυψη κ.λ.π. Στην προώθηση της "συνέργειας" και της τεχνολογικής προόδου των επιχειρήσεων Στην ενίσχυση της οικονομικής εμπορικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης στην οποία δημιουργούνται Στην αρμονική συνύπαρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και κατοικίας

17 Τα Κέντρα αυτά συνήθως διοικούνται από τον φορέα που τα οργανώνει και ο οποίος διατηρεί Γραφεία Διοίκησης και είναι υπεύθυνος για την συντήρηση των δικτύων, την εξασφάλιση της παροχής των κοινών υπηρεσιών και την ανάπτυξη των λειτουργιών του Κέντρου Επιχειρήσεων. Οι φορείς οργάνωσης μπορεί να είναι είτε Ιδιωτικές Εταιρείες, είτε Δημοτικές- Τοπικές είτε Μικτού Χαρακτήρα. Σ' ένα τυπικό Κέντρο Επιχειρήσεων συνυπάρχουν : Γραφεία για τις Επιχειρήσεις Γραφεία της Διοίκησης του Κέντρου Γραφεία Κοινών Υπηρεσιών (Γραμματειακής Υποστήριξης, Μηχανοργάνωσης κ.λ.π.) Αίθουσες Συσκέψεων Συνεδριακά Κέντρα Εκθεσιακά Κέντρα Κέντρα Εξυπηρέτησης στην Πληροφορική, στις Επικοινωνίες, στις Τηλεδιασκέψεις κ.λ.π. Εμπορικά καταστήματα Ξενοδοχεία Εστιατόρια-Μπάρ Χώροι Στάθμευσης Χώροι Πρασίνου Στην Ελλάδα με βάση το Νόμο 2545/1997 ‘’ Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές και άλλες διατάξεις ‘’ επιτρέπεται η εγκατάσταση στις Β.Ε.Π.Ε εκθεσειακών και συνεδριακών κέντρων, υπηρεσιών, οργάνωσης, λογισμικού, τεχνικής υποστήριξης, σχεδιασμού προϊόντων, τεχνογνωσίας, επιστημονικών εργαστηρίων κ.τ.λ. .

18 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΖΩΝΕΣ Η Ελεύθερη Ζώνη μπορεί να ορισθεί ως μια οριοθετημένη περιοχή μέσα στην οποία οι βιομηχανικές, εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες εξασφαλίζουν ένα ειδικό οικονομικό και δασμολογικό καθεστώς (Lorot, Schwob 1987). Πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα εισάγονται χωρίς τελωνειακές διατυπώσεις και δασμολογικές επιβαρύνσεις, με σκοπό την επεξεργασία και την επανεξαγωγή τους με μορφή τελικού προϊόντος. Κύρια χαρακτηριστικά των Ελεύθερων Ζωνών είναι : Η εγκατάστασή τους σε σημεία εισόδου της φιλοξενούσας χώρας δίπλα σε τελωνειακούς χώρους. Ο έλεγχος των ροών προς και από την υπόλοιπη χώρα. Οι βασικές μορφές των Ελεύθερων Ζωνών είναι οι εξής : Ελεύθερες Εμπορικές Ζώνες Ελεύθεροι Λιμένες Ελεύθερες Βιομηχανικές Ζώνες Εξαγωγών Ζώνες Επιχειρήσεων Ελεύθερες Τραπεζικές Ζώνες

19 ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Το Εμπορευματικό Κέντρο είναι μια οριοθετημένη περιοχή, με ολοκληρωμένα δίκτυα υποδομών, συνδεδεμένη με σιδηρόδρομο, λιμάνι, αεροδρόμιο, διοικούμενη από Ειδικό Φορέα και έχει ως σκοπό την εγκατάσταση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην μεταφορά, αποθήκευση, διαχείριση, διανομή προϊόντων και παρέχουν υπηρεσίες στη διασύνδεση και αλλαγή μέσων μεταφοράς, την οργάνωση, την συγκρότηση, την ομαδοποίηση και την διανομή φορτίων, την εξειδικευμένη αποθήκευση, την οργάνωση της τελικής διανομής, την συσκευασία, αποσυσκευασία και μεταφόρτωση προϊόντων καθώς και υπηρεσίες ανάπτυξης και διαχείρισης σχετικών πληροφοριακών συστημάτων. Στην Ελλάδα η Ίδρυση και Λειτουργία Εμπορευματικών Κέντρων διέπεται από τις διατάξεις του Νόμου 3333/2005 ο οποίος ορίζει ότι «Εμπορευματικό Κέντρο είναι ένα οργανικά ολοκληρωμένο σύνολο δομών, διαρθρωμένων υπηρεσιών και υποδομών διαφορετικών μέσων μεταφοράς, που ιδρύεται και λειτουργεί σε περιοχή, που επιτρέπονται δραστηριότητες για εξυπηρέτηση συνδυασμένων μεταφορών και υποχρεωτικά περιλαμβάνει ή συνδέεται με σιδηροδρομικό σταθμό ή λιμάνι ή αεροδρόμιο.» Φορέας Ίδρυσης και Λειτουργίας του είναι η Εταιρεία Εμπορευματικού Κέντρου, που είναι νομικό πρόσωπο με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, που αναλαμβάνει την μελέτη, τη χρηματοδότηση, την ίδρυση, την κατασκευή και την λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου.

20 Το Εμπορευματικό Κέντρο πρέπει να έχει πρόσβαση σε σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις που παρέχουν την δυνατότητα διακίνησης εμπορευματικών συρμών, ή με λιμενικές εγκαταστάσεις που επιτρέπουν την εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων και πλοίων μεταφοράς μοναδοποιημένων φορτίων ή με αεροπορικές εγκαταστάσεις που επιτρέπουν την εξυπηρέτηση μεταφοράς φορτίων. Προϋπόθεση της λειτουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου είναι η πρόσβαση σε συνδυασμένη (διατροπική μεταφορά) που επιτρέπει την μεταφορά μοναδοποιημένων φορτίων (εμπορευματοκιβωτίων ή κινητών ρυμουλκούμενων οχημάτων) με χρήση δύο ή περισσοτέρων μέσων μεταφοράς, σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταφορικής αλυσίδας, Για την ίδρυση του Εμπορευματικού Κέντρου προβλέπονται διαδικασίες ανάλογες με αυτές των ΒΕ.ΠΕ. Οι σχετικές αρμοδιότητες αντί του Υπουργείου Ανάπτυξης, ανήκουν στο Υπουργείο Μεταφορών ή κατά περίπτωση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Ανάπτυξης. Στην Ελλάδα διαμορφώνονται δύο Εμπορευματικά Κέντρα: Το Εμπορευματικό Κέντρο Θριάσιου Πεδίου σε έκταση Ο.Σ.Ε. ο οποίος και συμμετέχει στην Εταιρεία Εμπορευματικού Κέντρου Το Εμπορευματικό Κέντρο Προμαχών, στα σύνορα Ελλάδας Βουλγαρίας, στον Προμαχώνα Σερρών.


Κατέβασμα ppt "ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google