Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

2 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Παγανός Παναγιώτης ΠΕ 03 Μαθηματικός
Παγανός Παναγιώτης ΠΕ 03 Μαθηματικός Πολίτης Βασίλειος ΠΕ 10 Κοινωνιολόγος

3 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΑΛΕΥΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΟΥΚΣΑΝΟΒΙΤΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΒΟΥΚΣΑΝΟΒΙΤΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΪΤΟΒΙΤΣ ΔΑΝΑΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΦΑΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑΡΗ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ ΚΑΤΣΑΒΑΡΗ ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΟΪΡΑΖΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΣΟΥΛΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΑΜΠΑΖΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΘΟΥΛΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΕΜΠΕΤΣΑΝΗ ΣΟΦΙΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΙΡΙΣ ΜΑΝΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΥΡΟΔΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΕΣΙΑΚΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗ ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΨΩΜΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΣΟΣ ΘΩΜΑΣ ΚΟΤΣΙΔΟΥ ΜΑΡΘΑ ΤΣΑΤΣΑΝΗ ΕΛΕΑΝΑ ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΨΩΜΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

4 By: Φίλιππος Μάνος Δημήτρης Μεσακιάρης Στράτος Ανθόπουλος
Ανακύκλωση Χαρτιού By: Φίλιππος Μάνος Δημήτρης Μεσακιάρης Στράτος Ανθόπουλος

5 θα πρέπει στη διαδικασία της ανακύκλωσης που θα κάνουμε, να αποφύγουμε χαρτιά που περιέχουν κόλλες και υγρά χρώματα ή και σημαντική ποσότητα οξέων, όπως είναι οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα πλαστικοποιημένα διαφημιστικά, οι καρτέλες αυγών και μια σειρά άλλων χαρτιών.

6 Πριν ξεκινήσουμε όμως, θα πρέπει να θυμόμαστε τα εξής: Η ποιότητα και το χρώμα του τελικού χαρτιού που θα προκύψει από την ανακύκλωση, δεν μπορεί να είναι καλύτερα από το χαρτί που χρησιμοποιήθηκε αρχικά. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να φροντίσουμε να βρούμε ένα καλής ποιότητας χαρτί.

7 Καλό αποτέλεσμα θα μας δώσουν:. Χαρτιά φωτοτυπίας και εκτύπωσης
Καλό αποτέλεσμα θα μας δώσουν: *Χαρτιά φωτοτυπίας και εκτύπωσης *Φάκελοι και μπλοκ αλληλογραφίας *Τετράδια Αντιθέτως .

8 Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις που αναπτύσσει ο σύνδεσμος στον τομέα της ανακύκλωσης και ειδικότερα στη διαλογή στην πηγή και εφαρμόζεται πρώτη χρονιά με αφορμή την παραλαβή έντυπου υλικού (τετράδια, διαγωνίσματα κ.λπ.) από την εκκαθάριση των αρχείων των βαθμολογικών κέντρων της Αττικής.

9 ΦΑΝΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΔΑΝΑΗ ΒΟΥΙΤΟΒΙΤΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ΦΑΝΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΔΑΝΑΗ ΒΟΥΙΤΟΒΙΤΣ

10 Μια κινέζικη εφεύρεση Κατά παράδοση, οι Κινέζοι χρονολογούν την εφεύρεση του χαρτιού στα 105 μ.Χ., όταν ο Τσάι Λουν, μεγάλος αξιωματούχος της Αυλής, εξέφρασε την έμπνευση του στον αυτοκράτορα Χο-Τι της δυναστείας των Χαν και κατόπιν, κατασκεύασε χαρτί από υλικά όπως ο φλοιός των δέντρων, ίνες από κάνναβη, παλιά κουρέλια και κομμάτια μετάξι, που τα πολτοποιούσε σφυροκοπώντας τα μέσα στο νερό, έχυνε μετά τον πολτό επάνω σε μια πλάκα και το φύλλο που γινόταν έτσι το άφηνε να στεγνώσει στον ήλιο. Αν και πολλοί θεωρούν ότι η ακριβής αυτή χρονολογία ανήκει στην περιοχή του θρύλου, αφού μια τέτοια εφεύρεση δεν μπορεί παρά να ήταν επιστέγασμα μακρόχρονης εμπειρίας, ωστόσο, οι ανακαλύψεις του αρχαιολόγου Marc Aurel Stein τείνουν να επιβεβαιώσουν την αρχαία αυτή παράδοση. Ο Stein, σε ένα πύργο του Σινικού Τείχους, βρήκε το 1907 ένα κιβώτιο που περιείχε εκτός άλλων, εννέα επιστολές γραμμένες σε χαρτί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κανένα από τα έγγραφα του κιβωτίου δεν ήταν μεταγενέστερο από το έτος 137. Είναι αδύνατο να υπολογιστεί πόσο σύντομα το νέο υλικό μπήκε σε κυκλοφορία. Μολονότι κάποια κομμάτια χαρτί μπορούν ίσως να χρονολογηθούν στο 2ο μ.Χ. αιώνα, μπορεί να διατυπωθεί η υπόθεση ότι το χαρτί κυριάρχησε στον 3ο και 4ο αιώνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ξύλο και το μετάξι ως γραφικές ύλες, ήταν τελείως απαρχαιωμένα εκείνη την εποχή. Πάντως, η τεχνοτροπία παρασκευής του χαρτιού φυλάχθηκε με επιτυχία στην Άπω Ανατολή επί 600 περίπου χρόνια.

11

12 Οι Άραβες γνωρίζουν το χαρτί
Οι Άραβες γνωρίζουν το χαρτί Όλα ξεκίνησαν το 751, κατά τη διάρκεια της κατάκτησης του Τουρκεστάν. Σε μάχη μεταξύ Αράβων και Κινέζων, οι Άραβες συνέλαβαν αιχμαλώτους στην Σαμαρκάνδη (πρωτεύουσα ομώνυμης επαρχίας στη Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν) δύο Κινέζους στρατιώτες, χαρτοποιούς στο επάγγελμα και με τη βοήθεια τους, ο κυβερνήτης της Βαγδάτης ίδρυσε μια χαρτοποιία στον τόπο της σύλληψής τους, μέρος κατάλληλο επειδή είχε αρκετό νερό, και ήταν πλούσιο σε καλλιέργειες λιναριού και κάνναβης, που αποτελούσαν την πρώτη ύλη κατασκευής. Το αρχαιότερο χρονολογημένο αραβικό χειρόγραφο σε χαρτί είναι του 866.Πολύ γρήγορα το χαρτί έγινε πολύτιμο και περιζήτητο εμπόρευμα σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Αμέσως ιδρύθηκαν άλλες βιομηχανίες χαρτοποιίας στο Χαλέπι, στη Δαμασκό και σε άλλες μουσουλμανικές πόλεις. Από το όνομα μιας από τις πόλεις αυτές, η νέα ύλη γραφής ονομάστηκε συχνά βαμβύκινος, γεγονός που μπορεί να ερμηνευτεί ικανοποιητικά μόνο αν συσχετίσουμε τη λέξη με την πόλη Βαμβύκη στα δυτικά του Ευφράτη, ανάμεσα στην Αντιόχεια και στην Έδεσσα, που ήταν ίσως κέντρο εισαγωγής ή διάδοσης του αραβικού χαρτιού.

13 Η μορφή "βαμβύκινος" ως χαρτί από βαμβάκι, που θεωρήθηκε ανατολικού τύπου, σε αντίθεση προς το χαρτί από ύφασμα, το δυτικού τύπου, φαίνεται ότι είναι μύθος, ενισχυμένος από την ύπαρξη της ελληνικής λέξης βαμβάκων. Πιστεύεται, μάλιστα ότι το χαρτί, σε κάθε περίπτωση, φτιαχνόταν κυρίως από ύφασμα, και η λεγόμενη ανατολική κατασκευή διέφερε από τη δυτική, μόνο ως προς την ύλη που χρησιμοποιούνταν για το κόλλημα. Μόνο με αυτή την έννοια μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τους χαρακτηρισμούς, συνήθεις στους καταλόγους των χειρογράφων, βαμβύκινος (ανατολικής κατασκευής) και χαρτώος (δυτικής).Τελικά, η παρασκευή του χαρτιού διαδόθηκε σύντομα στη Μικρά Ασία, και από εκεί στη Βόρεια Αφρική, στη Σικελία και τον 12o αιώνα έφτασε στην Ισπανία, ακολουθώντας τις αραβικές κατακτήσεις. Κατά τον 14o αιώνα όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες διέθεταν εγκαταστάσεις παραγωγής χαρτιού.

14

15 Το χαρτί σε Ανατολή και Δύση
Οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Άραβες και Βυζαντινούς ενδέχεται να είχαν δυσμενή αντίκτυπο στο εμπόριο, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι από τότε, η χρήση του χαρτιού πέρασε στο Βυζάντιο. Βέβαια, οι σημαντικές συνέπειες της νέας άφιξης δεν έγιναν αμέσως αισθητές. Όπως φαίνεται, στα αυτοκρατορικά έγγραφα, το χαρτί άρχισε να χρησιμοποιείται από τα μέσα του 11ου αιώνα και πέρα. Το αρχαιότερο βυζαντινό έγγραφο σε χαρτί είναι το χρυσόβουλο του Κωνσταντίνου Μονομάχου για τη Μονή Μεγίστης Λαύρας, του Ιουνίου 1052.Το χαρτί που εισάχθηκε από τις αραβικές χώρες χρησιμοποιήθηκε πριν από τα τέλη του 11ου αιώνα από τη γραμματεία των Νορμανδών βασιλέων της Σικελίας κατά μίμηση της αραβικής γραμματείας. Κατόπιν, γύρω στα μέσα του 12ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε στη Γένοβα, εξαιτίας των σχέσεων της πόλης αυτής με τον βυζαντινό κόσμο, που χρησιμοποιούσε εκτεταμένα, από έναν αιώνα περίπου το χαρτί αραβικής κατασκευής. Έπειτα επιβάλλεται το ισπανικό χαρτί, λιγότερο ωραίο από το αυθεντικό αραβικό χαρτί, αλλά πιο προσιτό και πιο φτηνό. Τέλος, οι Ιταλοί κατασκευάζουν οι ίδιοι χαρτί, με τις πρώτες επιτυχημένες προσπάθειες να γίνονται στην περιοχή της Γένοβας γύρω στο 1210 και αργότερα στο Φαμπριάνο.

16 Στο διάστημα των πέντε αιώνων που ακολούθησαν την κατασκευή χαρτιού από τους Άραβες στην Ανατολή, η παραγωγή του χαρτιού αυξήθηκε και συστηματοποιήθηκε στην Ανατολή και στη Δύση. Από τα μέσα του 13ου αιώνα, εισρέουν στο Βυζάντιο και οι δύο γνωστοί τύποι χαρτιού, ο ανατολικός και ο δυτικός, με αποτέλεσμα η πνευματική παραγωγή να έχει πλέον στη διάθεση της μια φθηνή ύλη γραφής. Μετά το Φαμπριάνο, ιδρύθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ιταλίας εργοστάσια χαρτοποιίας. Από εκεί προμηθευόταν χαρτί η Γερμανία μέχρι τις αρχές του 14ου αιώνα, οπότε ίδρυσε δικά της εργοστάσια, εγκαταστημένα συνήθως μέσα σε υδρόμυλους, όπου χρησιμοποιούνταν η κινητήρια δύναμη του νερού για την παρασκευή της χαρτομάζας. Το 14ο αιώνα μεγάλος αριθμός εργοστασίων χαρτοποιίας υπάρχει στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ελβετία. Κατά το 15ο αιώνα η Αγγλία που προμηθευόταν χαρτί από τη Γαλλία και Ιταλία απέκτησε δική της χαρτοβιομηχανία.

17

18 Η ιστορία της ανακύκλωσης
Κωνσταντίνος Λάμπρου Θέμης Τσαρούχας

19 Το σήμα της ανακύκλωσης

20 Πριν από 4000 χρόνια… Οι αρχαιότεροι τρόποι ανακύκλωσης εντοπίζονται σχεδόν 4000 χρόνια πριν, οπότε εφορµαζόταν ένα σύστηµα επεξεργασίας κι επανάχρησης των ρινισµάτων χαλκού στην Ευρώπη ενώ  στοιχεία δείχνουν πως κοµποστοποίηση γινόταν από τότε στην Κίνα. Λίγο πριν από το µεσαίωνα, εµφανίστηκαν και οι ρακοσυλέκτες.   Συνήθως τα υλικά που επεξεργάζονταν και ξαναχρησιµοποιούνταν ήταν δέρµατα, πουπουλένια και χνουδωτά αντικείµενα και υφάσµατα.  Η ανακύκλωση επίσης περιλάµβανε τη χρήση γεωργικών υπολλειµάτων ως τροφή για τα κατοικίδια, και ως λίπασµα. Τα γουρουνάκια θεωρούνταν ένα καλό µέσο διάθεσης των αποβλήτων. Η ξυλεία αξιοποιούνταν στην ναυπηγική, ενώ υλικά όπως ο χρυσός λιώνονταν και επαναµορφοποιούνταν πολλές φορές. Αργότερα, μέθοδοι ανάκτησης υλικών εφαρμόζονταν στα υπολείμματα µμετάλλων, στο χαρτί και στα µη σιδηρούχα µμεταλλικά αντικείμενα.

21 Η ανακύκλωση στην Αρχαία Ελλάδα
Οι χώροι ταφής απορριµάτων στην αρχαιότητα, που ανακαλύφθηκαν από τις ανασκαφές, περιλάμβαναν στάχτες, σπασμένα εργαλεία και κεραµικά αντικείμενα. Αξίζει ίσως να σηµειωθεί ότι η παλαιότερη µαρτυρία µιας συστηματικής απόθεσης απορριµάτων έρχεται από την Κνωσό, το 3000 π.Χ. όπου τα απορρίµατα θάβονταν σε µμεγάλες λακκούβες στο έδαφος και καλύπτονταν µε πολλά στρώματα χώµατος.        Οτιδήποτε µμπορούσε να διορθωθεί, επισκευαζόταν και επαναχρησιμοποιούνταν. Οι πληθυσμοί ήταν µμικρότεροι και οι άνθρωποι ζούσαν σε µμικρότερες κοινότητες. Ωστόσο η µμετάβαση από τη νομαδική, κυνηγητική εποχή στην αγροτική οδήγησε στην εμφάνιση του προβλήματος των απορριµάτων. Μάλιστα τον 5ο αιώνα π.Χ. στην Αθήνα, αποφασίστηκε πως η απώθεση των αποβλήτων θα γίνεται στη δηµοτική χωματερή, η οποία θα βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 χιλιομέτρου από τα τείχη της πόλης. Από την αρχαιότητα λοιπόν υπήρχε ένας µικρός προβληματισμός σχετικά µε το θέµα των σκουπιδιών.

22 Τα σημαντικότερα γεγονότα της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Στις μεσαιωνικές πόλεις:  τα προβλήματα συλλογής των απορριμμάτων οδήγησαν στην εξάπλωση των επιδημιών που εξόντωσαν εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά στα χρόνια εκείνα, ίσως, βρίσκεται και η αρχή του επαγγέλματος του ανακυκλωτή χαρτιού. Οι ρακοσυλλέκτες τροφοδοτούσαν τη βιομηχανία χαρτιού µε τις αναγκαίες πρώτες ύλες. -1500: Στα ισπανικά ορυχεία χαλκού, χρησιμοποιούνται ρινίσματα σιδήρου για την συγκόλλησή του, µια πρακτική ανακύκλωσης που εφαρμόζεται και σήµερα. -1588: Η Βασίλισσα Ελισσάβετ η 1η  χορηγεί προνόµια σε όσους συμβάλουν στην ανακύκλωση παλιών υφασµάτων για την παρασκευή χαρτιού. -1890: Η βρετανική εταιρία χαρτιού ιδρύεται µε στόχο τη δηµιουργία χαρτιού και χαρτονιού από ανακυκλωμένα υλικά. Τα υπολλείµατα χαρτιού λαμβάνονται από οργανισμούς όπως η  φιλανθρωπική οργάνωση Salvation Army ή από ρακοσυλλέκτες. -1895: Στη Νέα Υόρκη εφαρμόζεται το πρώτο  πρόγραµµα διάθεσης απορριµάτων -1921: Η British Waste Paper Association ιδρύεται µε στόχο την προώθηση της βιομηχανίας 1993: Η Καλιφόρνια γιορτάζει την 1η  «Ηµέρα Διατήρησης της Γης» -1998: Η κατανάλωση χαρτιού στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους τόνους το χρόνο, όταν το 1976 δεν ξεπερνούσε τους τόνους.

23

24 Η ιστορία της ανακύκλωσης χαρτιού στην Ελλάδα …
Γύρω στο 1922, η ανακύκλωση του χαρτιού αρχίζει σε πιο συστηματική βάση. Γυρολόγοι από την Αθήνα αλλά και από άλλες πόλεις, πουλάνε το χαρτί που μαζεύουν στον Δ. Βούτσελα που έχει ανοίξει μια μικρή αποθήκη στην πλατεία Ψυρρή. Στο χαρτοπολτό που εισάγεται από το εξωτερικό, προστίθεται έτσι μια ποσότητα μέχρι 10%. Οι γυρολόγοι και οι ρακοσυλλέκτες κυκλοφορούν με καροτσάκια και κάρα. Το χαρτί μπαίνει στο καρότσι και πατιέται με μια πόρτα από επάνω. Οι περισσότεροι, όμως, το κουβαλούν σε μεγάλα σακιά, τις μπούρδες. Μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, καινούρια δεδομένα εισάγονται στο χώρο της ανακύκλωσης. Η χαρτοποιία ΠΑΚΟ ανοίγει τη δική της αποθήκη και συγκεντρώνει 8-10 τόνους χαρτί καθημερινά (σήμερα οι χαρτοβιομηχανίες συγκεντρώνουν πάνω από 200 τόνους χρησιμοποιημένο χαρτί την ημέρα). Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, κατασκευάζεται το εργοστάσιο της Βιοχαρτικής στον Ασπρόπυργο και η ΠΑΚΟ στην Πελασγία Λίγο αργότερα και στη Θεσσαλονίκη ξεκινάει η παραγωγή χαρτιού χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τα άχυρα από τις καλλιέργειες δημητριακών, κυρίως από το Θεσσαλικό κάμπο.

25 Σήμερα, το σωματείο εμπόρων παλαιού χαρτιού περιλαμβάνει πάνω από 80 απασχολούμενους οργανωμένα και σε επαγγελματικό επίπεδο στη συλλογή του χαρτιού και την ανακύκλωσή του. Η κατανάλωση χαρτιού στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους τόνους το χρόνο, όταν το 1976 δεν ξεπερνούσε τους τόνους. Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται προς ανακύκλωση τόνοι χρησιμοποιημένου χαρτιού Οι μεγαλύτεροι “παραγωγοί” ανακλώσιμου χαρτιού είναι τα super markets, οι βιομηχανίες, τα τυπογραφεία, τα βιβλιοδετεία, τα σχολεία, κλπ

26 ΤΕΛΟΣ!!! Να θυμάστε πάντα …
ΤΕΛΟΣ!!! Να θυμάστε πάντα …

27 Η ανακύκλωση και το περιβάλλον
ΜΕΛΙΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΙΔΟΥ ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΚΑΤΣΑΒΑΡΗ ΣΟΦΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΟΥ ΜΕΛΙΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΙΔΟΥ ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΚΑΤΣΑΒΑΡΗ ΣΟΦΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΟΥ

28 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Πρώτα όμως πρέπει να κατανοήσουμε τι εννοούμε με τον όρο επαναχρησιμοποίηση και πως μπορούσε ο άνθρωπος να την πετύχει. Μια πολύ έξυπνη ιδέα ήταν η ανακύκλωση! Ανακύκλωση ονομάζουμε τη διαδικασία η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να μην πετάξουμε ορι- σμένα προϊόντα μετά τη χρησιμοποίησή τους, αλλά να τα επαναχρησιμοποιήσουμε, αφού πρώτα υποστούν κάποια επεξεργασία. Χαρτί Γυαλί Αλουμίνιο Ηλεκτρικές Συσκευές CD Πλαστικό

29 Τι κερδίζουμε όταν ανακυκλώνουμε;
Από ένα τόνο ανακυκλωμένο χαρτί που χρησιμοποιούμε Εξοικονομείται ενέργεια και νερό κατά περίπου 40-50%, Προξενείτε λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 70-75%, Προξενείτε λιγότερη ρύπανση στο νερό κατά 30-40%, Διασώζονται δένδρα, Μειώνεται σημαντικά ο όγκος των σκουπιδιών που φτάνουν στις χωματερές.

30 Οι πρώτες 10 χώρες στην ανακύκλωση του χαρτιού
Οι περισσότερες από τις χώρες αυτές συνειδητοποίησαν από πολύ νωρίς πόσο σημαντικό είναι να προσπαθήσουν να κάνουν «περιβαλλοντική οικονομία», μέσω της επαναχρησιμοποίησης μέρους των χάρτινων προϊόντων που παράγουν σε μεγάλες ποσότητες. Έτσι όπως προκύπτει και από τον παρακάτω πίνακα, οι περισσότερες από αυτές τις χώρες βρίσκονται στον κατάλογο των δέκα πρώτων χωρών που φροντίζουν για την ανακύκλωση του χαρτιού ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΝΑ ΑΤΟΜΑ ΤΟΝΟΙ ΕΛΒΕΤΙΑ 167.36 ΣΟΥΗΔΙΑ 164.61 ΑΥΣΤΡΙΑ 157.77 ΟΛΛΑΝΔΙΑ 155.30 ΗΠΑ 144.14 ΓΕΡΜΑΝΙΑ 140.55 ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 134.80 ΙΑΠΩΝΙΑ 116.55 ΝΟΡΒΗΓΙΑ 98.26 ΓΑΛΛΙΑ 93.62

31 Η έννοια του περιβάλλοντος
Είναι γνωστό ότι η έννοια που δημιουργείται από τη λέξη περιβάλλον έχει ποίκιλλες διαστάσεις, ανάλογα με τη σκοπιά από την οποία το εξετάζει κανείς. Από τη σκοπιά των θετικών επιστημών "περιβάλλον" θεωρείται το σύνολο των φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων που αλληλοεπιδρώντας επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, την ανάπτυξη της κοινωνίας και γενικότερα την οικολογική ισορροπία. Το περιβάλλον αποτελούν το έδαφος, το υπέδαφος, τα υπόγεια και επιφανειακά νερά, η θάλασσα, ο αέρας, η χλωρίδα, η πανίδα, οι φυσικοί πόροι και τα στοιχεία πολιτισμού έτσι όπως διαμορφώθηκαν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα παραπάνω στοιχεία, με την πάροδο των αιώνων, έχουν έρθει σε μια πολύπλοκη κατάσταση αλληλοεπιδράσεων και ισορροπιών και έχουν διαφοροποιηθεί σε πολλά μικρά και μεγάλα οικοσυστήματα.

32

33 Προϊόντα της Ανακύκλωσης
Θωμάς Δρόσος

34 Τι είναι η ανακύκλωση Η ανακύκλωση είναι η επανεπεξεργασία ήδη επεξεργασμένων υλικών, ιδιαίτερα απορριμμάτων, σε νέα προϊόντα. Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η ανακύκλωση αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων.

35 Η σημασία της Ανακύκλωσης
Μειώνονται τα σκουπίδια και τα προβλήματα διαχείρισής τους. Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που παίρνουμε συνεχώς από τη φύση. Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων νερών. Εξοικονομείται η ενέργεια που χρειάζεται για την κατασκευή όλων αυτών των πραγμάτων.

36 Μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη. Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για την συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής.

37 Ανακυκλώσιμα υλικά Τα ανακυκλώσιμα υλικά αποκαλούνται επίσης "recyclables" ή "recyclates". Περιλαμβάνουν το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, την άσφαλτο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές είναι ανακυκλώσιμες όχι μόνον γιατί επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτουν την υγεία μας. Τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, όπως τα υπολείμματα τροφίμων ή τα απόβλητα κήπων και καλλιεργειών, είναι επίσης ανακυκλώσιμα με τη βοήθεια μικροοργανισμών μέσω της λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης) ή της αναερόβιας χώνευσης.

38 Προϊόντα Ανακύκλωσης Χαρτί Γυαλί Αλουμίνιο Σιδηρούχο μέταλλο
Ανοξείδωτος χάλυβας Χαλκός Πλαστικό Στοιχεία που περιέχουν σπάνια και πολύτιμα μέταλλα

39 Ίρις Κοσμίδου Σοφία Κλεμπετσάνη
Το χαρτί στις μέρες μας Ίρις Κοσμίδου Σοφία Κλεμπετσάνη

40 Τι είναι το χαρτί Το χαρτί είναι υλικό αποτελούμενο κυρίως από φυτικές ίνες ή από τμήματα φυτικών ινών διαπλεγμένα ή συμπιεσμένα σε συνεκτικό ενιαίο σύνολο, διαμορφωμένο σε λεπτά και ξηρά φύλλα, που χρησιμοποιείται ιδίως για γραφή και εκτύπωση, αλλά και για ποικίλες άλλες χρήσεις όπως περιτύλιγμα, υλικό συσκευασίας, αποτύπωση φωτογραφιών, διήθηση διαφόρων υγρών κ.ά.

41 Που συναντάμε το χαρτί Για ενημέρωση: εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, τετράδια: 46% Για συσκευασία: χαρτί για συσκευασία, χαρτοκιβώτια: 37% Χαρτόνια: 9% Βιομηχανικό χαρτί: για τσιγάρα, φίλτρα, χρηματοοικονομικά: 3% Tissues: χαρτί τουαλέτας, κουζίνας, χαρτομάντιλα, χαρτοπετσέτες

42 Χώρες παραγωγής και ανακύκλωσης χαρτιού
Οι 10 πρώτες χώρες στην ανακύκλωση του χαρτιού: Οι κυριότερες χώρες παραγωγής χαρτιού στον κόσμο είναι αυτές που διαθέτουν τις μεγαλύτερες εκτάσεις δασών και είναι οι εξής: Ανά 1000 άτομα Τόνοι Ελβετία 167.36 Σουηδία 164.61 Αυστρία 157.77 Ολλανδία 155.30 ΗΠΑ 144.14 Γερμανία 140.55 Φινλανδία 134.80 Ιαπωνία 116.55 Νορβηγία 98.26 Γαλλία 93.62 Αμερική Καναδάς, ΗΠΑ Ασία Ιαπωνία Ευρώπη Φιλανδία, Σουηδία

43 Κατάσταση στην Ελλάδα Κάθε χρόνο καταναλώνονται πάνω από τόνοι χαρτιού. Πριν 30 χρόνια ο αριθμός αυτός ήταν ο μισός. Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται προς ανακύκλωση τόνοι χρησιμοποιημένου χαρτιού. Το χαρτί που χρησιμοποιούν τέσσερις άνθρωποι μέσα σε ένα χρόνο ζυγίζει όσο και ένα μεγάλο αυτοκίνητο. Αν όλοι ανακύκλωναν τις κυριακάτικες εφημερίδες τους, τότε θα γλιτώναμε δέντρα την εβδομάδα. Χρειάζεται ένας ολόκληρος μήνας για να λιώσει ένα κομματάκι χαρτί. Για την παραγωγή τόνων χαρτιού, κάθε χρόνο κόβονται 12 εκατ. δέντρα και καταναλώνονται ενέργεια και νερό που θα επαρκούσαν για τις ανάγκες 1 εκατ. σπιτιών. Χρειάζονται κιλά ξύλου για να παραχθεί ένας τόνος χαρτιού. Με την ανακύκλωση ενός τόνου χαρτιού, εξοικονομούνται έως και 170 κιλά πετρέλαιο.

44 Τρόπος παρασκευής χαρτιού
Υπάρχουν 2 τρόποι παρασκευής χαρτιού: Μηχανικός τρόπος : Παρασκευάζεται από ξύλα λεύκης, κωνοφόρων δέντρων κ.ά., τα οποία αφού αποφλοιωθούν, αλέθονται σε μικρά κομματάκια με την προσθήκη άφθονου νερού. Έτσι διαχωρίζονται οι ίνες από τα υπόλοιπα συστατικά του ξύλου, κατακρατούνται σε ειδικό πλέγμα και αποτελούν τη βάση για την παρασκευή του χαρτιού. Τα υπόλοιπα συστατικά αυτοκαταστρέφονται λόγω της επαφής τους με τον αέρα κατά τη διαδικασία παραγωγής . Το χαρτί που προέρχεται από μηχανικό πολτό έχει λιγότερη γυαλάδα και αντοχή, κιτρινίζει με το πέρασμα του χρόνου και γίνεται εύθραυστο . Χαρτί από μηχανικό πολτό χρησιμοποιείται κυρίως από εφημερίδες και από φτηνά έντυπα. Χημικός τρόπος : Κατά το πρώτο στάδιο της παρασκευής ακολουθείται η ίδια διαδικασία με αυτή του μηχανικού πολτού. Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται χημικά υλικά για να διαλύσουν τα μη ινώδη συστατικά του ξύλου και να διατηρήσουν ακέραιη την κυτταρίνη . Ακολουθεί η επεξεργασία του πολτού με χημικά (καυστικό νάτριο, διοξείδιο του θείου) σε ειδικό κλίβανο με κενό αέρος. Στη συνέχεια ο πολτός παίρνει την τελική του μορφή στη «χαρτομηχανή».

45 Σύγχρονη επεξεργασία Η πρώτη ύλη για την κατασκευή του χαρτιού, είναι όλα εκείνα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του ινώδους εναιωρήματος, που μετά την κατάλληλη επεξεργασία (καθαρισμό, εξευγενισμό, διύλιση) εισάγεται στην χαρτοποιητική μηχανή η οποία με την προσθήκη βοηθητικών προϊόντων παρασκευάζει τα διάφορα είδη χαρτιού.

46 Ανακύκλωση χαρτιού Με την ανακύκλωση υποβαθμίζονται οι ίνες (η ανάμιξη και επεξεργασία με νερό τις σπάει και τις κονταίνει) και, ως εκ τούτου, το χαρτί δε μπορεί να επανα-ανακυκλωθεί άπειρες φορές. Στις βιομηχανίες το χαρτί αναμειγνύεται με νερό σχηματίζοντας το χαρτοπολτό. Ο υδροπολτοποιητής διαχωρίζει τις ίνες του χαρτιού, οι οποίες μαζί με το νερό συνθέτουν το μίγμα από το οποίο απομακρύνονται στη συνέχεια τα μέταλλα και οι διάφορες προσμίξεις. Ο καθαρός πολτός μπορεί να μετατραπεί σε 100% προϊόν ανακυκλωμένου χαρτιού, ενώ μπορεί και να αναμιχθεί με ξυλοπολτό ή παρθένες ίνες για την παραγωγή χαρτιού και χαρτονιού που εν μέρει αποτελούνται από ανακυκλωμένες ίνες.

47 Παλιός και νέος τρόπος παρασκευής χαρτιού

48 Πρώτες ύλες Οι πρώτες ύλες για την παρασκευή χαρτιού είναι
-Πολτός ξύλων -Παλιά χαρτιά (λευκά και σκούρα) από ανακύκλωση -Βαμβάκι, λινό, μετάξι -Φυτικά προϊόντα (άχυρο, μπαμπού, σιτηρά, ρύζι, καλάμι, πάπυρος) -Διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά μαζί με φυτικής προέλευσης πρώτη ύλη (όπως φύκια) και χημική επεξεργασία Σήμερα -τα 2/3 περίπου της παραγωγής χαρτιού βασίζεται σε παρθένες πρώτες ύλες που προέρχονται από το ξύλο, δηλαδή από δέντρα -το 1/3 περίπου από ανακυκλωμένο χαρτί και -μόνο το 5% του χαρτιού φτιάχνεται από άλλες πρώτες ύλες

49 Παρασκευή χαρτιού στα παλαιά χρόνια

50 Επεξεργασία και Κατασκευή
Για την κατασκευή χαρτιού πολτοποιούσαν μέσα σε νερό την πρώτη ύλη (λινό, βαμβάκι, άχυρο, ξύλο) για τη λείανση χρησιμοποιούσαν έναν χειροκίνητο μύλο με ξύλινους κόπανους. Στην συνέχεια, τοποθετούσαν τον πολτό μέσα σ' έναν κάδο ενώ οι τεχνίτες κρατούσαν ένα καλούπι (ένα είδος δίσκου με συρμάτινο πλέγμα στη βάση του) το οποίο ρύθμιζε το μέγεθος και τις άκρες του χαρτιού. Βύθιζαν το καλούπι μέσα στον πολτό και το έβγαζαν με την επιφάνεια προς τα επάνω. Ο πολτός που περίσσευε στράγγιζε από το πλέγμα. Κουνούσαν το καλούπι για να στρώσει καλά ο πολτός πάνω στο πλέγμα, ενώ ο τεχνίτης έβγαζε το ξύλινο πλαίσιο και το έδινε σ' έναν άλλο εργάτη που το έβαζε πάνω σε μια στοίβα από μάλλινα υφάσματα (κετσέδες). Περίμενε ώσπου το χαρτί να ξεραθεί αρκετά και το έβγαζε από το καλούπι ενώ το τοποθετούσε πάνω στα υφάσματα, βάζοντας από πάνω ένα άλλο φύλλο κετσέ και συνέχιζαν την ίδια δουλειά ώσπου να στιβάξουν περίπου 100 φύλλα χαρτιού, που το κάθε φύλλο έμπαινε ανάμεσα σε δυο φύλλα κετσέ. Κατόπιν μετέφεραν τη στοίβα του υγρού χαρτιού και τα υφάσματα για να τα περάσουν από το πιεστήριο. Στέγνωναν το χαρτί, που το κρεμούσαν συνήθως σε λεπτά τρίχινα σχοινιά. Βουτούσαν στο τέλος ένα ένα τα φύλλα χαρτιού σε μια διάλυση ζελατίνας από οπλές, κέρατα και δέρματα ζώων. Στέγνωναν και πάλι το χαρτί και η σκληρή και αδιάβροχη επιφάνεια του γινόταν κατάλληλη για γραφή με φτερό χήνας.

51

52 Παρασκευή χαρτιού στις μέρες μας

53 Χειροποίητη κατασκευή χαρτιού
H κατασκευή χάρτου, περιλαμβάνει δύο στάδια, τον χωρισμό των ινών από τα ακατέργαστα υλικά που χρησιμοποιούνται και τον σχηματισμό ενός λεπτού φύλλου από αυτές τις ίνες Αρχικά τα ακατέργαστα υλικά, κυρίως κουρέλια και φύλλα, σφυροκοπούνται με ένα βαρύ σφυρί. Αυτό το σφυροκόπημα γίνεται παρουσία τρεχούμενου νερού έτσι ώστε οποιεσδήποτε ακαθαρσίες που υπάρχουν στο μίγμα να απομακρύνονται. Όταν οι ίνες χωριστούν το νερό παραμένει και το σφυροκόπημα συνεχίζει μέχρι το σχηματισμό ενός υγρού μίγματος ύδατος και ινών. Έτσι το πρώτο στάδιο της κατασκευής χάρτου έχει τελειώσει και η διαδικασία του σχηματισμού φύλλων αρχίζει με τη χρήση ενός ειδικού εργαλείου αποκαλούμενου μήτρα. Η μήτρα είναι ένα πλέγμα μετάλλων που έχει ένα τετραγωνικό μεταλλικό καλούπι. Ένα μετακινούμενο ξύλινο πλαίσιο τοποθετείται γύρω από το καλούπι και ολόκληρη η συσκευή βυθίζεται στο μίγμα των ινών. Όταν αφαιρείται, μια λεπτή μεμβράνη του μίγματος ινών διαμορφώνεται στη φόρμα. Η φόρμα τινάζεται έπειτα για να βοηθήσει να διαδοθεί η ουσία ομοιόμορφα.

54 Το τίναγμα δημιουργεί ένα υψηλότερης αντοχής χαρτί, και απομακρύνει την πλειοψηφία του νερού μέσω της φόρμας. Το μίγμα αφήνεται έπειτα για να στεγνώσει. Όταν είναι αρκετά ξηρό αναποδογυρίζεται και τοποθετείται σε επίπεδο μάλλινο ύφασμα. Το φύλλο χαρτιού καλύπτεται με ένα άλλο κομμάτι υφάσματος. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται με το επόμενο φύλλο έτσι ώστε δημιουργείται μια στοίβα διαδοχικών στρωμάτων υφάσματος και χαρτιού. Εφαρμόζεται πίεση παραπάνω από εκατό τόνους για να αφαιρεθεί το υπόλοιπο νερό. Τέλος τα φύλλα είναι χωρισμένα από το μάλλινο ύφασμα και συσσωρευμένα σε έναν σωρό, αυτή τη φορά χωρίς την παρουσία υφάσματος, ώστε να συμπιεστεί πάλι. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές, κάθε φορά μεταβάλλοντας την σειρά των φύλλων στο σωρό. Με την ολοκλήρωση αυτού του βήματος τα φύλλα κρεμιούνται σε σχοινιά και αφήνονται εκεί μέχρις ότου στεγνώσουν εντελώς.

55 Επεξεργασία Η πρώτη ύλη για την κατασκευή του χαρτιού, είναι όλα εκείνα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του ινώδους εναιωρήματος, που μετά την κατάλληλη επεξεργασία (καθαρισμό, εξευγενισμό, διύλιση) εισάγεται στην χαρτοποιητική μηχανή η οποία με την προσθήκη βοηθητικών προϊόντων παρασκευάζει τα διάφορα είδη χαρτιού. Για το εναιώρημα, χρειάζεται καταρχάς νερό, και ανάλογα με την ποιότητα και τον τύπο χαρτιού που θα παραχθεί, χρησιμοποιούνται ίνες κυτταρίνης (φυτικές ίνες που περιέχονται στο βαμβάκι, το λινάρι, την κάνναβη, το ξύλο), διάφοροι χαρτοπολτοί (από κομμάτια υφάσματος ή ξυλοπολτός), ορυκτές ή και τεχνητές ίνες. Κατά τη διαδικασία παραγωγής, τα υλικά απαλλάσσονται πρώτα από τις ακαθαρσίες, ακολουθεί η βελτίωση των ιδιοτήτων τους με διάφορες χημικές κατεργασίες (εξευγενισμός), προστίθενται τα βοηθητικά προϊόντα (ρητίνη, ζωικές κόλλες, άμυλο, καολίνη, ταλκ) και διυλίζονται λίγο πριν εισαχθούν στην χαρτοποιητική μηχανή. Το ινώδες εναιώρημα, εκχέεται στην υφασμάτινη επιφάνεια μιας κυλιόμενης ταινίας όπου αποστραγγίζεται και οδηγείται στο ξηραντήριο. Η μηχανή, στο άκρο εξόδου της, οδηγεί την παραγόμενη χάρτινη ξηρή ταινία σε ειδικές μηχανές που την μετατρέπουν σε πηνία (τυλίγοντάς τη σε κυλίνδρους), ή σε κοπτικό εργαστήριο που δημιουργεί φύλλα προτύπων διαστάσεων, για να καταλήξει κατόπιν στο εμπόριο.

56 Μηχανική κατασκευή χαρτιού
Κατά τη μηχανική προετοιμασία πολτού οι ίνες του ξύλου χωρίζονται με τη χρήση ενός ακονόλιθου. Ολόκληρη η διαδικασία γίνεται κάτω από την παρουσία νερού. Ο πολτός που παράγεται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή χάρτου. Η προετοιμασία κουρελιών για την κατασκευή χαρτιού είναι αρκετά διαφορετική από αυτήν του ξύλου. Καταρχήν τα κουρέλια πλένονται για να καθαριστούν. Αυτή η πλύση πραγματοποιείται κάτω από υψηλή θερμοκρασία με την παρουσία ειδικών χημικών ουσιών. Όταν η προετοιμασία των κουρελιών τελειώσει το μίγμα οδηγείται στο beater, μια μηχανή που χωρίζει τις μεμονωμένες ίνες. Το Beater είναι ένας μακρύς σωλήνας που διαμορφώνεται σε ένα κλειστό κανάλι. Στο πρώτο μισό του σωλήνα μια σειρά μαχαιριών περιστρέφεται, ενώ στο δεύτερο μισό ένα λεπτό πλέγμα χωρίζει τις ίνες από το νερό που απομακρύνεται από το beater. Αυτή η διαδικασία μειώνει τα κουρέλια στις μεμονωμένες ίνες. Όταν το half stuff προετοιμαστεί, οδηγείται στη μηχανή κατασκευής χαρτιού. Στην αρχή του υγρού τέλους το half stuff πέφτει σε μια οριζόντια ζώνη συρμάτινου πλέγματος που κινείται οριζόντια. Το νερό στάζει μέσω του πλέγματος και συγκεντρώνεται σε ένα ξύλινο κιβώτιο και επαναχρησιμοποιείται. Η ζώνη οδηγείται έπειτα στις αντλίες αέρα που αρχίζουν να στεγνώνουν το μίγμα. Κατά τη διάρκεια εκείνου του βήματος η ζώνη τινάζεται για να βοηθήσει τις ίνες στην αλληλοσύνδεση. Το επόμενο βήμα στη μηχανή είναι το πιεστήριο. Αρχικά δύο κύλινδροι καλυμμένοι με ύφασμα απομακρύνουν την πλειοψηφία του νερού από το χαρτί. Κατόπιν μια υφασμάτινη ζώνη οδηγεί το χαρτί ανάμεσα σε δυο μεταλλικά ρολά με ομαλή επιφάνεια. Τα ρολά δίνουν στο χαρτί ένα ομαλό σχήμα. Τώρα το έγγραφο έχει αρκετή αντοχή για να μεταφερθεί χωρίς την πρόσθετη υποστήριξη από τη ζώνη. Αυτό είναι το σημείο όπου το υγρό τέλος της μηχανής τελειώνει. Το χαρτί οδηγείται στο ξηρό τέλος της μηχανής όπου μια σειρά θερμαινόμενων ρολών στεγνώνει το έγγραφο εντελώς. Κατόπιν το έγγραφο πιέζεται μέσω μιας σειράς ψυχρών ρολών. Η πίεση αυτή δίνει στο έγγραφο ένα ομαλό σχήμα. Τελικό βήμα είναι η κοπή του χαρτιού. Αρχικά περιστρεφόμενοι κόπτες σκίζουν το χαρτί σε κορδέλες του απαιτούμενου πλάτους. Οι κορδέλες μπορούν είτε να τυλιχθούν σε ρολά είτε να κοπούν από κάθετες λεπίδες σε φύλλα.

57

58 Ανακύκλωσε! Σώσε το περιβάλλον!
Η ανακύκλωση του χαρτιού.... H ανακύκλωση χαρτιού έχει μεγάλη σημασία διότι: 1 τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού ισοδυναμεί με το χαρτοπολτό που παράγουν 17 δέντρα για την ανακύκλωση χαρτιού απαιτείται 40% λιγότερη ενέργεια από την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή χαρτιού από ξύλο Στην Ελλάδα η κατανάλωση χαρτιού έχει ξεπεράσει τους τόνους το χρόνο ενώ την ίδια στιγμή πετιούνται στα σκουπίδια τουλάχιστον τόνοι χαρτιού. Τι χρειάστηκε για την παραγωγή αυτών των τόνων; 12 εκατομμύρια στρέμματα δάσους 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που ισοδυναμεί με την ποσότητα κατανάλωσης νερού της Αττικής για 100 μέρες 1,5 - 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες που ισοδυναμεί με την ενέργεια που Περιβαλλοντικά οφέλη από την ανακύκλωση του χαρτιού σώζονται 17 δέντρα απαιτείται η μισή περίπου ενέργεια και κατανάλωση νερού παράγεται 70% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνονται τα απορρίμματα που καταλήγουν στις χωματερές δημιουργούνται 5πλάσιες θέσεις εργασίας


Κατέβασμα ppt "ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google